“Bij regen is de wijk een heuse modderpoel”: bewoners Theofiel Godtschalckwijk stellen Woon- en Zorgbedrijf Wervik in gebreke

Gezien de planning van wegenwerken in de Theofiel Godtschalckwijk, die pas vanaf halfweg augustus worden hervat, stelt bewoner David Verbeke opdrachtgever Woon- en Zorgbedrijf Wervik officieel in gebreke. “Er wordt niet de minste moeite gedaan om een redelijke toegang tot de wijk te verschaffen”, aldus David. “De wijk is zo goed als ontoegankelijk geworden voor gemotoriseerde voertuigen. Zelfs als voetganger de wijk nog binnen- of buitenwandelen is geen evidentie meer.”

De twintig woningen in de Theofiel Godtschalckwijk zijn allemaal mooi gerenoveerd en behoren tot het patrimonium van het Woon- en Zorgbedrijf Wervik (WZBW). Aannemer Cnockaert Construct is al enkele maanden bezig met wegen- en rioleringswerken in de Theofiel Godtschalcklaan en het einde is in zicht.

Boodschappen

“De voetpaden in onze wijk werden reeds opengebroken in september vorig jaar”, zegt David Verbeke. “De voetpaden die nog niet uitgebroken werden, zijn inmiddels deels zwaar beschadigd door de werken. Bij regen is de wijk een heuse modderpoel.”

“Deze maand onderga ik een scan van mijn linkerknie”, vertelt David. “Het wordt voor mij steeds moeilijker om mijn boodschappen te doen. Waar ik vroeger tweewekelijks de grote boodschappen deed met de wagen moet ik nu tweemaal per week sjouwen met boodschappen vanuit de Briekhoekstraat of Scherpenheuvelstraat. De aankoop in kleinere hoeveelheden brengt ook meerkosten met zich mee.”

Aangetekend schrijven

De bewoners kregen in september een brief waarin letterlijk staat Aansluitend op de rioleringswerken zal dan worden begonnen met de aanleg van de wegenis. Ondertussen niks dus en halfweg oktober kreeg het Woon- en Zorgbedrijf Wervik een aangetekend schrijven, ondertekend door talrijke bewoners.

“Enkele dagen later kregen we een antwoord”, zegt David. Daarin lezen we: Wij betreuren ten zeerste dat de bewoners van de wijk het gevoel hebben dat er gebrekkig gecommuniceerd wordt sinds de start van de werken. Ons inziens leveren wijzelf, alsook de stadsdiensten, inspanningen om correct te informeren en oplossingen te zoeken voor de hinder die de werken met zich meebrengen.

Werken liggen stil

“Dat er aansluitend op de rioleringswerken zou gestart worden met de aanleg van de wegenis blijkt niet te kloppen. Ondanks dat het WZBW beweert ons correct te informeren en oplossingen te zoeken merk ik op dat ikzelf en de andere bewoners via via moeten vernemen dat de werken gestaakt zijn tot augustus, en bijgevolg de wijk in het beste geval nog zal openliggen voor waarschijnlijk de rest van het jaar.”

“Deze situatie is voor mezelf en talrijke andere bewoners onhoudbaar. Per slot van rekening verhuurt het WZBW aan bejaarden en mensen met een beperking. Ik verzoek het WZBW dan ook beleefd doch met aandrang om het nodige te doen zodat de wijk zowel voor voetgangers als gemotoriseerde voertuigen opnieuw vlot bereikbaar is. Zeker gelet op het feit dat tussen heden en augustus er geen opstart voorzien is voor de werken van de heraanleg van de wijk.”

“Bij ontstentenis van een oplossing binnen de 14 dagen zal de zaak ingeleid worden voor de rechtbank en zal door mij, al dan niet samen met andere bewoners, de betaling van huur vanaf maart worden gestaakt tot er een redelijke oplossing is” – bewoner David Verbeke

“Ik merk tevens op dat het onmogelijk is voor de brandweer om tot de nummers 3 tot en met 12 aan de rechterkant te geraken. Bij een brand in een van de huisjes lijkt mij de enige mogelijkheid om gecontroleerd te laten uitbranden.”

“Bij ontstentenis van een oplossing binnen de 14 dagen zal de zaak ingeleid worden voor de rechtbank en zal door mij, al dan niet samen met andere bewoners, de betaling van huur vanaf maart worden gestaakt tot er een redelijke oplossing is.”

“Tevens zullen alle meerkosten die de hinder met zich meebrengen, zoals hulp voor boodschappen, levering maaltijden… (niet-limitatief) op het WZBW verhaald worden.”

Twee aanbestedingen

Zowel de stad Wervik als het WZBW treffen naar eigen zeggen geen schuld. Er waren twee aanbestedingen. Eén uitgeschreven door de stad voor de laan en een andere door het WZBW voor de wijk.

Voor de Theofiel Godtschalcklaan zijn de werken toegewezen aan Cnockaert Construct en voor de wijk aan Wegenbouw Ockier uit Kuurne. Ockier zorgt voor de voetpaden en wegenwerken. Cnockaert voerde eerder in de wijk al de rioleringswerken uit.

“De firma Ockier liet inderdaad weten dat de werken pas kunnen aanvangen na het bouwverlof van juli”, bevestigt burgemeester Youro Casier (Voouit). “De planning van Ocker was voorzien voor januari, na de laan maar die was niet afgewerkt en kan Ockier dus pas starten in augustus.”

The post “Bij regen is de wijk een heuse modderpoel”: bewoners Theofiel Godtschalckwijk stellen Woon- en Zorgbedrijf Wervik in gebreke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Virginie opent aan station De Siernetel

Zeven jaar na een verkeersongeval waarbij ze omver werd gereden, verwezenlijkt Virginie Courtial (46) haar droom. Met De Siernetel opent ze een zaak die het midden houdt tussen een tearoom en kruidenwinkel. “Mijn ongeval en corona vormden de trigger om mijn leven om te gooien.”
The post Virginie opent aan station De Siernetel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verongelukte helikopter Iraanse president gevonden, reddingswerkers onderweg: “Situatie ziet er niet goed uit”

De verongelukte helikopter met de Iraanse president Ebrahim Raisi aan boord is gevonden. Dat meldt het hoofd van hulporganisatie Iraanse Rode Halve Maan, die eraan toevoegt dat de situatie “niet goed” is. Reddingswerkers zijn op weg naar de helikopter. Ingewijden melden aan persbureau Reuters dat de kans klein is dat Raisi en de andere acht inzittenden de crash hebben overleefd.

Lees meer »

Bestuurder belandt met wagen in de berm van E403

Een bestuurder van een personenwagen verloor vrijdagavond omstreeks 22 uur langs de E403 in Ardooie de controle over het stuur van zijn voertuig. De wagen belandde in de berm naast de weg.
The post Bestuurder belandt met wagen in de berm van E403 appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Genk op gang’: groene lijnen door Waterschei en Genk-centrum omvatten wandelingen en lopen langs verschillende culturele activiteiten 

Met het project ‘Genk op Gang’ hoopt de stad haar inwoners wat dichter bij elkaar te brengen. De bedoeling is om verschillende culturele, muzikale en sociale activiteiten te organiseren langs een parcours dat wordt uitgestippeld met groene lijnen. Die zullen vanaf 1 juni in Waterschei en vanaf 22 juni in Genk-Centrum dus symbool staan voor die twee bijzondere stadswandelingen.

Lees meer »

Deze week opnieuw kans op wateroverlast: “Venijnig ‘tripelpunt’ brengt mogelijk veel neerslag”

We hebben nog maar weinig droge momenten met aangename temperaturen gekend tijdens de lente. Afgelopen weekend was er zelfs op verschillende plaatsen wateroverlast door de zware regenval. En ook nu tijdens het begin van de week moeten we opnieuw rekening houden met een kletsnat weerbeeld. Maar waarom en wanneer krijgen we dan te maken met stevige neerslag? Zijn alle weermodellen

Lees meer »

Toestand Slovaakse premier Robert Fico (59) onduidelijk uren na schietpartij, zoon van dader reageert: “Ik ben in shock”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »

De Winkelse Stappers vieren hun dertigjarig bestaan: “Dit jaar pakken we uit met zeven wandelingen”

De Winkelse Stappers bestaan dertig jaar. De wandelvereniging organiseert dit jaar zeven wandelingen. Na de Lentetocht werd de verjaardag gevierd met een receptie, nu kijkt het bestuur al uit naar een volgende wandeling op maandag 27 mei.
The post De Winkelse Stappers vieren hun dertigjarig bestaan: “Dit jaar pakken we uit met zeven wandelingen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Francis kroont zich tot koning bij Sint-Sebastiaan Beselare

Op de staande wippen aan de Kortekeer in Beselare werd de 1 meischieting georganiseerd door de Koninklijke Schuttersvereniging Sint-Sebastiaan Beselare om de jaarkoning aan te duiden.
The post Francis kroont zich tot koning bij Sint-Sebastiaan Beselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nemen we binnenkort gewoon een gelletje tegen een kater?

Hoopgevend nieuws voor wie zich na een stevige avond aan de toog weleens belabberd voelt: Zwitserse wetenschappers hebben een gel ontwikkeld die katers na alcohol uit de wereld kan helpen. Hoe werkt zo’n gelletje dan? Word je dan ook niet meer dronken? En hoe snel kan dit op de markt komen?

Lees meer »

75 jaar Cardoen: “Twee op de drie klanten moeten lening aangaan om auto te kopen”

Autohandelaar Cardoen bestaat 75 jaar. Het bedrijf dat in 1949 door Albert Cardoen in Antwerpen werd opgericht, heeft vandaag zestien vestigingen in België en stelt 360 mensen tewerk. De vrolijke triatleet Ivo Willems (63) uit Maria-ter-Heide (Brasschaat) leidt tegenwoordig het bedrijf. “Wie online schoenen koopt, kan die gratis terugsturen als ze niet goed zijn. Bij een online aankoop van een

Lees meer »