Bewoners Hazegras met eigen film in première op Filmfestival Oostende

De film Hazegras, over het leven in de wijk, gaat in première op het filmfestival. De acteurs zijn wijkbewoners. Het is al de derde wijk die via de vzw kleinVerhaal zo’n staalkaart en tijdsdocument aflevert.

Na een jaar voorbereiding, zeven intensieve draaidagen met een ploeg van 30 medewerkers, 23 acteurs en 105 figuranten, en een postproductie van enkele maanden levert cineast Nicolas Daenens ‘Hazegras’ af: een film van 55 minuten over de wijk die bekend is om haar rosse buurt en hoge flatgebouwen. Het is Daenens’ zevende film en de derde over een Oostendse wijk op vraag van kleinVerhaal. Eerder werden zo al ‘Take good care of my baby’ (Nieuwe Stad) en ‘Toetnoasteki’ (Opex) gedraaid.

Voor ieder een rol

“Ook in het Hazegras hebben we ons verdiept en zijn we de straat op gegaan. Zo leer je de mensen en de ziel van de wijk kennen”, zegt geboren en getogen Oostendenaar Nicolas Daenens. “Nadien volgde een open oproep om deel te nemen aan de filmateliers om elkaar te leren kennen. Daarna trok ik me terug om het scenario te schrijven en voor iedereen een rol te voorzien. Met uiteraard wat er leeft in het Hazegras. De wijk is gekend voor prostitutie. Na de pandemie was er ook heel wat sociale isolatie. Die thema’s wilde ik verwerken in de film. Ik vertrek van de karakters, en niet van een plot.” Het resultaat is een feelgood-film, met het fictieve Radio Hazegras als verbindend element.

Bordelen en staking

Geboren en getogen Oostendenaar Nicolas Daenens is de regisseur .

Niet alledaags, toch, een draaidag aan de bordelen. “Het was de moeilijkste draaidag, want er waren veel dag- en nachtscènes binnen en buiten. Er waren veel scènes te filmen op één dag.” De ploeg had ook af te rekenen met overmacht: een draaidag in de plaatselijke Delhaize kon niet doorgaan door een staking, waardoor werd uitgeweken naar de Carrefour in Mariakerke. “In de film is het niet te zien”, luidt het. Een ander druk moment was de bingo-scène, opgenomen in de marinekazerne, met veel acteurs en een massa figuranten.

Nicolas houdt warme herinneringen over aan Hazegras: “Er zijn in de wijk geen cafés meer, en het verraste me dat er zo’n uitgebreide wijkwerking is, die zelfs een eigen café uitbaat: De Ramblas. Daar komen mensen samen. En dat is ook wat we met de film gedaan hebben: mensen samenbrengen die elkaar voordien niet kenden. Ze bleven nadien contact houden. Daar ben ik nog altijd zeer trots op.”

(foto EFO)

Charlie Wyllie: “Ik moest een dealer aanpakken”

“Ik speel de voorzitter van de wijkwerking. Dat ben ik ook in het dagelijks leven. Maar daar houdt de vergelijking op. In de film pak ik ook een drugsdealer aan. Dat zie ik mezelf niet meteen doen”, lacht Charlie Wyllie.

Hij speelde vroeger in de Oostendse revue. “Nicolas kwam in ons wijkcafé vragen of ik wilde meedoen. Ik twijfelde eerst, maar zegde dan toe en ik heb er geen spijt van.”

Charlie houdt mooie herinneringen over aan zijn vier draaidagen: “Het was een leuke ervaring, met deze toffe ploeg. In de revue was er meer tekstruimte, maar bij de film moest de tekst juist zijn, ook al was dat in het dialect.”

Hij verwacht veel van de première van de film: “Ik heb al een trailer van de film gezien en verwacht er toch veel van. Ik ben wel wat zenuwachtig om de film op groot scherm te zien. Vrienden en familie zullen erbij zijn, en ze noemen ons nu al filmsterren. Maar als de kans zich zou voordoen, dan zou ik meteen weer meedoen.”

(foto EFO)

Anita Desport: “Ook mooi voor de kleinkinderen”

“Zelf heb ik geen toneel- of filmervaring. Mijn broer speelde mee in de film ‘Toetnoasteki’ over de Opex, en was daar zeer lovend over”, zegt Anita Desport, die al veertig jaar in de wijk woont. “Nicolas leerde ons eerst kennen en schreef daarna zijn verhaal. Daarin speel ik een grootmoeder die haar kleinkinderen nooit ziet. Ik heb bij de film ook mijn kleinkinderen betrokken, want ik wou dat het ook voor hen een mooie ervaring zou zijn.” Ze blikt zeer tevreden terug: “Een draaidag is vooral veel wachten. Ik heb heel veel bewondering voor de ploeg, die ons zeer goed begeleidde en veel geduld had. We hadden ook inspraak, want mijn personage is gebaseerd op realiteit, en als we iets aan de tekst wilden veranderen, dan kon dat nog.”

Anita zal aanwezig zijn op de rode loper en de première. “Ik denk dat ik er op groot scherm massief zal uitzien. Een vriendin stelde me gerust en zei dat ik er ook in het echt zal zijn en wellicht complimenten zal krijgen dat ik afgevallen ben”, knipoogt Anita.

Hazegras gaat in première op zaterdag 27 januari om 13.30 uur. De film zal nadien nog vertoond worden in ontmoetingscentra en er komt ook op de wijk zelf nog een projectie.

The post Bewoners Hazegras met eigen film in première op Filmfestival Oostende is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rino Maes start fietstocht naar Compostela met eerbetoon aan personeel az groeninge

Hartverwarmend en emotioneel was de officiële start van de fietstocht richting Santiago de Compostela aan az groeninge. Rino Maes (57), echtgenoot van Dominique Naessens, overleden op 5 juli 2023 aan kanker, bracht er samen met een 100-tal vrienden, familie en collega’s een eerbetoon aan de dienst Oncologie en Spoed.
The post Rino Maes start fietstocht naar Compostela met eerbetoon

Lees meer »

Slovaakse premier Robert Fico (59) vecht na schietpartij voor zijn leven, dader zegt dat hij “niet eens is met beleid van de regering”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »

Op site Oude Veemarkt in Brugge komen appartementen, kantoren en winkels 

In Brugge zijn de bouwwerken begonnen voor de herontwikkeling van de site van de Oude Veemarkt. In het stadsdorp "Bula" komen meer dan 150 appartementen, kantoren, winkels, een warenhuis, horecazaken en een zone voor kleine bedrijven. Volgens de bouwpromotor Global Estate Group uit Oostkamp heeft de site alle kwaliteiten om een bruisend stukje Brugge te worden.

Lees meer »

Studente wil zelfgemaakte vulkaan laten uitbarsten, maar chemische reactie is heviger dan verwacht

Een chemieproject van een studente uit het Amerikaanse Denver kwam vorige week niet goed ten einde. Het meisje wilde een zelfgemaakte vulkaan laten uitbarsten in het bijzijn van haar klasgenoten, maar de chemische reactie was heviger dan verwacht. De ‘lava’ spoot uit de vulkaankrater en kwam in haar gezicht terecht. Gelukkig wisten haar medestudenten wat ze moesten doen. “Was je

Lees meer »

Jan Bakelants breekt in ‘Special Forces’ en Davina haalt dankzij Loïc toch de finish van loodzware klimloop

Uitgeput en afgepeigerd. Aflevering vier van ‘Special Forces’ werd het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen onderschatte rekruut Loïc Van Impe (30) en advocate Davina Simons (28), een dame met ijzeren wil. En terwijl het kwik naar 35 graden steeg, smolten ook de pantsers en deed Jan Bakelants (38) een opmerkelijke biecht over zijn wielercarrière: “Het had beter gekund.”

Lees meer »

Weduwe van buschauffeur dodelijk ongeluk in Sierre gaf zich jarenlang valselijk uit als onthaalmoeder: “Na sluitingsbevel deed ze gewoon verder”

Evy Laermans, de weduwe van de buschauffeur die betrokken was bij het dodelijk busongeval in Sierre moet zich dinsdagochtend voor de Tongerse rechtbank verantwoorden omdat ze zich jarenlang valselijk uitgaf als onthaalmoeder. De vrouw had geen geldige vergunning van Kind en Gezin en kon zo geen fiscale attesten afleveren aan de ouders.

Lees meer »

Nederlandse coalitiepartners stellen coalitieakkoord voor, Geert Wilders: “De zon gaat weer schijnen in Nederland”

De vier Nederlandse partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben donderdagochtend hun coalitieakkoord voorgesteld. Na een lange formatieperiode hopen de vier met het akkoord – getiteld ‘Hoop, lef en trots’ – een “stabiel Nederland” te leiden. Het akkoord legt onder meer de nadruk op een streng asielbeleid, veiligheid, bestaanszekerheid en landbouw, de speerpunten van de partijen.

Lees meer »

Van Maria tot Madeleine en Claire

We konden volgend viergeslacht vastleggen in Sint-Eloois-Winkel: Michèle Devos (32), Claire Beernaert (4 maanden), Maria Verschoot (88), Madeleine Beernaert (4) en Marijke Joye (61).
The post Van Maria tot Madeleine en Claire appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schaarste van garnalen in supermarkten is dan wel voorbij, bij de kustvissers blijft ellende duren: “Het is niet vijf voor twaalf, maar twaalf uur”

Het nieuws dat de schaarste van de grijze garnalen voorbij is zette donderdag kwaad bloed bij de kustvissers. “De schaarste in Nederland is misschien voorbij, bij ons vangen we nog steeds amper garnalen”, zegt reder Christel Dewaele. “Afgelopen nacht trok een van de vijf Oostendse kustvissers het zeegat in. “We vingen amper 45 kilogram garnalen”, zegt visser en reder Michel

Lees meer »

Na bijna dertig jaar verhuist kinder- en jeugdschoenenwinkel Tonttu naar nieuwe stek in Roeselare

Kinder- en jeugdschoenenwinkel Tonttu verhuist na 29 jaar vanuit de Sint-Amandsstraat naar de Noordstraat in Roeselare. Zaakvoerster Lisanne Vandewiele liet daar een voormalige dokterswoning slopen, momenteel is men volop bezig met het bouwen van een nieuwbouw. “We hopen daar de deuren net voor de start van het nieuwe schooljaar te openen.”
The post Na bijna dertig jaar verhuist kinder-

Lees meer »

Jean-Pierre en Magda vieren hun gouden huwelijksjubileum

Jean-Pierre Vanmarcke en Magda Vlieghe zijn vorige maand in het gemeentehuis in Ledegem ontvangen. Het koppel uit de Terschuerenlaan in Sint-Eloois-Winkel is vijftig jaar getrouwd.
The post Jean-Pierre en Magda vieren hun gouden huwelijksjubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Notoir vrouwenduo slaat Torhouts café kort en klein en gooit koffietas in gezicht klant: jaar cel met uitstel

Twee vrouwen uit Koekelare hebben voor de Brugse rechtbank een jaar celstraf met uitstel gekregen voor de ravage die ze aanrichtten in een Torhouts café. S.D. (27) en T.N. (32) deelden ook rake klappen uit. Voor een vrouwelijke klant waren de gevolgen niet min.
The post Notoir vrouwenduo slaat Torhouts café kort en klein en gooit koffietas in gezicht

Lees meer »

Gynaecoloog die ‘ongewenste behandelingsmethoden’ toepast bij zes vrouwen krijgt laatste kans voor hof van beroep: “Hier werd een seksuele fantasie afgewerkt”

“Ik kreeg mijn voorschrift terwijl hij met zijn hand over de binnenkant van mijn dijen wreef.” Er was donderdagochtend weinig liefde in het Antwerpse hof van beroep voor Ben V.R. De 60-jarige gynaecoloog uit Turnhout kreeg een laatste kans om een wat gunstiger licht te doen schijnen op de verkrachtingszaak waar hij al enige tijd in vervolgd wordt. Een deskundigenverslag

Lees meer »