Boek over loden penningen, een vergeten geschiedenisbron

Van de hand van Paul Callewaert verschijnt eerstdaags het boek Penninxckens van Brugghe. Daarin beschrijft de auteur ruim driehonderd loden penningen die vaak de geschiedenis van Brugge op een parate manier benaderen.

De geschiedenis van Brugge kan op vele manieren geschreven worden. Men kan zich steunen op archivalische bronnen of archeologische vondsten. Dat er nog anderen mogelijkheden zijn, bewijst Paul Callewaert in Penninxckens van Brugghe. Tijdens tientallen prospecties met een metaaldetector vond hij samen met collega’s honderden loden penningen. Zij zijn van historische waarde en getuigen stuk voor stuk van een ver verleden, vooral van het dagelijkse leven in Brugge. Penningen bestaan in alle vormen en materialen zoals tin, lood, zilver of goud. “Zo waren de loden penningen tijdens de middeleeuwen van essentieel belang als betaalmiddel”, vertelt Paul Callewaert. “Bij gebrek aan zilver en goud, werden arbeiders toen soms met loden penningen betaald die ze vervolgens konden gebruik om te voorzien in hun dagelijks onderhoud.”

Uitgebreid overzicht

Paul en zijn collega’s vonden de voorbije jaren opmerkelijke stukken. Zoals penningen met de afbeelding van het Beertje van de Loge. Op het Muntplein in Brugge vonden ze ooit een stuk van een zegelstempel. Die berust nu in de collectie van Raakvlak. De afgebeelde en beschreven loden penningen in het boek bestrijken een periode vanaf de middeleeuwen tot de 21ste eeuw. De auteur beperkt zich niet enkel tot de eigen vondsten, maar ging ook op zoek naar penningen in andere verzamelingen. Op die manier krijgt de lezer een bijzonder uitgebreid overzicht. (CW)

Het boek in kleurendruk en hardcover telt 336 pagina’s. Alle beschreven penningen zijn afgebeeld. De oplage is beperkt en het boek kost 45 euro. Wie evenwel vóór 15 februari intekent, betaalt 40 euro (+ eventuele verzendkosten). Intekenen en info: [email protected]. Zie ook https://lodenpenningen-mereaux.be/

The post Boek over loden penningen, een vergeten geschiedenisbron is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stadsbestuur Gistel heeft ‘Hemelwater- en Droogteplan’ klaar: “Het neerslagpatroon is veranderd door de klimaatverandering”

In reactie op de klimaatverandering met meer hevige regenbuien en lange periodes van droogte, heeft het stadsbestuur een zogenaamd ‘Hemelwater- en Droogteplan’ opgesteld, kortweg HWDP. “Het bevat een langetermijnvisie voor het hele grondgebied van Gistel”, aldus bevoegd schepen Wim Aernoudt (N-VA).
The post Stadsbestuur Gistel heeft ‘Hemelwater- en Droogteplan’ klaar: “Het neerslagpatroon is veranderd door de klimaatverandering” appeared first

Lees meer »

Nu het Songfestival bijna start: dit kan u (niet) leren van de bookmakers

Het Songfestival gaat morgen pas écht van start, maar de bookmakers zijn al enkele weken druk in de weer met hun pronostieken. Als we hun voorspellingen mogen geloven, maakt de Kroatische inzending Baby Lasagna het meest kans om te winnen. Maar wat dan met België en Nederland? En hoe accuraat zijn die voorspellingen nu écht? Een overzicht!

Lees meer »

Waarom Taylor Swift en co tijdens hun wereldtournee geen halt houden in België

Geen feest in Brussel. Geen ‘Swifties’ op de Heizel. Taylor Swift gunt ons land geen concert bij haar grote zegetocht doorheen Europa en priemt daarbij beschuldigend naar het Boudewijnstadion. Maar wat is daar nu precies het probleem? Wij zochten het uit en botsten letterlijk op glazen wanden, hoorden – in tegenstelling tot de berichten – geen burenlawaai en zagen een

Lees meer »

Bvba Vandamme heeft een eerste album met West-Vlaamse kleinkunst uit: “Dranouter zou geweldig zijn”

De naam bvba Vandamme doet misschien eerder aan een zelfstandig familiebedrijf denken, maar Sam Vandamme en zijn vrienden maken wel degelijk muziek, kleinkunst nog wel. De groep was de afgelopen weken te zien en te horen in verschillende cafés in de buurt én vorig weekend traden ze zelfs op Labadoux op. En binnenkort volgt dan hun albumvoorstelling in De Leest.<br

Lees meer »

Brussel tien dagen lang in regenboogkleuren gehuld voor Pridefestival

De Brussels Pride heeft zijn programma voor de editie van dit jaar bekendgemaakt. De Pride zelf vindt plaats op zaterdag 18 mei, maar de dagen voordien wordt in de hoofdstad de Brussels Pride Week georganiseerd. Verschillende gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen verlicht en versierd worden in de kleuren van de regenboogvlag.

Lees meer »

Meisje (14) slachtoffer van groepsverkrachting door tieners in Kortrijk, parket voert onderzoek

Het parket van West-Vlaanderen voert een onderzoek naar een groepsverkrachting van een 14-jarig meisje in een bosje in Kortrijk. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad. Een tiental jonge verdachten is opgepakt en onder toezicht van een jeugdrechter geplaatst. Sommigen van hen zouden amper tussen 12 en 16 jaar oud zijn.
The post Meisje (14) slachtoffer van groepsverkrachting door tieners

Lees meer »

April was elfde opeenvolgende maand waarin het maandtemperatuurrecord werd verbroken

De afgelopen maand april was de elfde opeenvolgende maand waarin het maandtemperatuurrecord aan diggelen werd geslagen. Dat blijkt woensdag uit gegevens van de Copernicus Climate Change Service (C3S), het aardobservatieprogramma van de Europese Unie. Met een gemiddelde temperatuur van 15,03 graden Celsius was april 2024 1,58 graden warmer dan een gemiddelde april uit de pre-industriële referentieperiode (1850-1900).

Lees meer »

Wildgroei aan West-Vlaamse stunts

Club is er woensdag niet in geslaagd om zich voorbij Fiorentina te worstelen. Geen historische finale, geen historische stunt. Of mag het bereiken van de halve finales van de Conference League na tal van kwakkelmaanden voor Club ook een stunt worden genoemd? Of wordt de grootste stunt nog het behalen van een nieuwe titel, na
The post Wildgroei aan

Lees meer »