Georges (86) gehuldigd voor 55 jaar als bestuurslid van Pittemse Koninklijke Fanfare Vermaak na Arbeid: “Het is mijn enige ontspanning”

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Pittemse Koninklijke Fanfare Vermaak na Arbeid werd Georges Vande Caveye gehuldigd voor 55 jaar lid van het bestuur. Inmiddels is hij erebestuurslid en blikt hij terug op een mooie muziekcarrière.

“Ik ben in 1950 als 13-jarige lid geworden van de Pittemse fanfare”, begint Georges Vande Caveye (86) zijn verhaal. “Mijn oom Georges Lanssens was destijds chef bij de fanfare en vroeg of ik lid wou worden. Zo ben ik op oudejaarsavond van dat jaar voor het eerst gaan meespelen bij het jaarlijkse bezoek aan de burgemeester, een toenmalige traditie die inmiddels al heel wat jaren ter ziele is gegaan. Van muziekschool was er toen uiteraard geen sprake, dus ik heb solfège gekregen van mijn nonkel en heb ik alles al doende geleerd.”

Begrafenis

“Ik ben begonnen bij bugel, maar ben later overgestapt naar trompet. In 1968 gingen ze op zoek naar nieuwe bestuursleden, toen heb ik mij kandidaat gesteld en met succes. Blijkbaar was ik voldoende populair bij de andere leden want ik werd meteen verkozen. Later werd ik chef en één van de drijvende krachten achter ‘het klein muziekske’, zeg maar de beperkte versie van de grote fanfare.”

“Omdat ik een grote bloemen- en plantenkwekerij en een bloemenwinkel had, moest er veel gewerkt worden en muziek spelen binnen de fanfare was dan ook mijn enige hobby. Je mag ook niet vergeten dat het aantal activiteiten toen wel hoger was dan vandaag. Zo speelden we bijvoorbeeld tijdens elke begrafenis van een oud-strijder, waarbij we tijdens één jaar elf keer moesten spelen… Zo kwamen we, met alle repetities erbij, vaak aan vijftig tot zestig afspraken per jaar.”

Majorette

“Ondanks mijn drukke beroepsactiviteiten maakte ik er een punt van zo veel mogelijk aanwezig te zijn, zodat ik aan het eind van het jaar regelmatig het meeste aanwezigheden liet optekenen. Opvolging heb ik binnen mijn familie niet. Mijn dochter Nancy is wel een tijdje majorette geweest, maar een instrument bespelen zat er niet in. Mijn kleindochter heeft wel hobo gestudeerd, maar dat is geen ideaal instrument voor een fanfare. Vorig jaar heb ik dan besloten de trompet voorgoed op te bergen en werd ik erebestuurslid. Het kost inmiddels te veel energie om nog te spelen en ik vind dat het ook tijd is dat anderen de fakkel overnemen.”

The post Georges (86) gehuldigd voor 55 jaar als bestuurslid van Pittemse Koninklijke Fanfare Vermaak na Arbeid: “Het is mijn enige ontspanning” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rijdt Waregem binnenkort autonoom?

Tientallen geïnteresseerden verzamelden in Salons Gruuthuse te Beveren-Leie voor een lezing over autonoom rijden, verzorgd door Prof. Dr. Tom Brijs van de UHasselt. Dit evenement, georganiseerd door Marnixring Leeuwercke, bood een inzicht in de toekomst van autorijden en de impact van zelfrijdende auto’s op onze mobiliteit.
The post Rijdt Waregem binnenkort autonoom? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Banden De Brabandere neemt Banden Mortier uit Ardooie over

Banden De Brabandere, een gevestigde naam in de bandensector met vestigingen in Waregem, Gent, Deinze en Moeskroen, is verheugd om met ingang van 1 juni 2024 de overname van Banden Mortier in Ardooie aan te kondigen. Zowel De Brabandere als Mortier Ardooie maken deel uit van de Profile bandengroepering.
The post Banden De Brabandere neemt Banden Mortier uit Ardooie

Lees meer »

De Panne en Bray-Dunes organiseren samen ‘Géant! Reuze!’: “Reuzen doen grenzen vervagen”

Bray-Dunes en De Panne nemen in het weekend van 15-16 juni met ‘Géant! Reuze!’ het initiatief om de grensoverschrijdende samenwerking tussen de gemeenten te stimuleren met evenementen die een blijvende indruk zullen nalaten in het collectieve geheugen van hun inwoners.
The post De Panne en Bray-Dunes organiseren samen ‘Géant! Reuze!’: “Reuzen doen grenzen vervagen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zeldzame melkwitte paarden op slotshow Paardenmarkt in Torhout

Over een maand, op zaterdag 29 juni, hinnikt Torhout weer van de pret. Die dag heeft de 46ste Paardenmarkt plaats, waarvan de handel al start om 7 uur in de ochtend. Ook voor wie er niet op uit is om een paard te kopen of te verkopen, staat er heel wat te beleven. Met tijdens de traditionele slotshow achter het

Lees meer »

Grenspalen uit 1819 weer zichtbaar in Watou

In en om de Warandestraat in Watou werden drie grensstenen, die de grens tussen de Nederlanden en Frankrijk in 1819 aanduidden, weer zichtbaar gemaakt voor het grote publiek.
The post Grenspalen uit 1819 weer zichtbaar in Watou appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Soms neem ik jongens apart die wakker geschud moeten worden”: Amadou Onana wil op en naast het veld een leider zijn tijdens het EK

Amper elf caps, maar goed op weg om een onmisbare steunpilaar bij de Rode Duivels te worden. Amadou Onana (22) is klaar voor het EK. “In gelijk welke rol”, zegt hij, maar natuurlijk liefst in een hoofdrol. “Ik ben niet bang om verantwoordelijkheid te dragen. Soms neem ik jongens apart die steun nodig hebben, of die een keer wakker geschud

Lees meer »

Auto van CD&V-kandidaat in brand gestoken in Torhout: “Ik hoop dat verkiezingen er niets mee te maken hebben”

In Torhout is de auto van CD&V-kandidaat Pieter Billiet in brand gestoken. Zijn auto stond geparkeerd voor zijn huis. Ook de auto van zijn vrouw, die vlakbij stond, raakte zwaar beschadigd. Billiet is kandidaat bij de federale verkiezingen op 9 juni, en op beide auto’s waren verkiezingsaffiches geplakt. "Of er een politieke beweegreden achter zit? Ik hoop van niet", zegt

Lees meer »

Vaticaan biedt excuses aan nadat paus Franciscus homofobe uitspraak deed tijdens gesprek met bisschoppen achter gesloten deuren

Paus Franciscus (87) heeft tijdens een gesprek met bisschoppen achter gesloten deuren in Rome een aanstootgevend woord gebruikt. Hij zou homoseksuele mannen omschreven hebben als “flikkers”, melden verschillende Italiaanse media. Vraag is of hij dat bewust deed, het Italiaans is immers niet zijn moedertaal. Het Vaticaan heeft zich verontschuldigd voor de uitspraken van de paus.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky ontmoet premier De Croo – Warschau koopt raketten met bereik van 1.000 kilometer van VS

De Belgische premier Alexander De Croo ontvangt vandaag de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die in België arriveert vanuit Spanje. De twee zullen het onder meer hebben over de militaire steun van België aan Oekraïne en zullen ook een bilateraal veiligheidsakkoord ondertekenen. “Los vertaald: welke veiligheidsgaranties geeft ons land aan Oekraïne?”, aldus De Croo. “De levering van onze F-16’s is daar

Lees meer »

Ontbossing in Cerrado in Brazilië overstijgt die in Amazonegebied

De ontbossing in de Cerrado in Brazilië, het savanneachtige gebied dat bekendstaat om zijn rijke biodiversiteit, is sterk toegenomen in 2023. Ze is voor het eerst zelfs groter dan de ontbossing in het Amazonegebied. Dat blijkt uit het jaarrapport van MapBiomas, een collectief van ngo’s en Braziliaanse universiteiten.

Lees meer »

Nog nooit zoveel zwart geld gedetecteerd

Er zijn nog nooit zoveel verdachte geldstromen blootgelegd in België als vorig jaar, goed voor meer dan 2,8 miljard euro. Daarbij heeft de antiwitwascel nog meer zwart geld dan misdaadgeld gedetecteerd. Dat schrijven De Tijd en De Standaard vrijdag.

Lees meer »

Toezichthouders Vlaamse uniefs kijken weg van spiekende studenten uit protest tegen geweld in Gaza

Een groep van toezichthouders aan Vlaamse universiteiten zal uit protest tegen het geweld in Gaza de lopende examenperiode niet strikt toezien op spieken en andere overtredingen. “Zolang onze rectoren wegkijken van schendingen van internationale rechtsregels door Israëlische instellingen, zullen wij dat ook doen wanneer studenten regels overtreden”, zeggen ze. De oproep is alvast ondertekend door een twintigtal doctoraatsstudenten aan UGent,

Lees meer »