“Ik geniet van de kameraadschap”: Frans Vermaut (86) is al 65 jaar muzikant bij De Kunst is Ons Vermaak

Frans Vermaut van de koninklijke fanfare De Kunst is ons Vermaak werd tijdens het Ceciliafeest van de vereniging in de bloemetjes gezet. Frans is maar liefst 65 jaar muzikant. “Ik geniet van de kameraadschap en de gezelligheid.”

Winkelnaar Frans Vermaut is 86 jaar, maar speelt nog steeds vol passie muziek. Frans begon als 15-jarige bij de harmonie in Sint-Eloois-Winkel. “Mijn neef was er trommelaar en kon me overtuigen om me ook aan te sluiten bij de harmonie. Ik speelde klarinet.” Frans merkte al snel dat het niveau binnen de muziekvereniging erg hoog lag. “Veel leden hadden jarenlang muziekschool gevolgd. Ik amuseerde me er erg, maar besloot toch uit de harmonie te stappen. Ik ben blij om te zien dat mijn kleinzoon nu wel hier in Sint-Eloois-Winkel muziek speelt.”

Postmuziek

Het duurde slechts enkele jaren vooraleer Frans zijn instrument weer opnam. “Ik was jarenlang postbode en vanuit de Post in Kortrijk werd het Postmuziek opgestart. Via dat muziek kwam ik ook in contact met de fanfare ‘De Kunst is ons Vermaak’ in Rollegem-Kapelle. Er was een plaatsje bij de tubapupiter vrij. Een serieuze uitdaging. Klarinet speel je met een rietje, de tuba bespelen is een totaal andere manier van blazen. Ik oefende erg veel en vond al snel mijn plaats binnen de fanfare.”

Frans combineerde jarenlang het Postmuziek met de fanfare. Tussen de verschillende repetities door speelde hij ook nog met de duiven. “Ik was zelf bestuurslid van het Postmuziek. In die tijd wist mijn vrouw dat ik niet onmiddellijk thuis zou zijn, ze heeft me echter altijd gesteund in mijn hobby. Zowel in Kortrijk als in Rollegem-Kapelle vormden we een mooie vriendengroep. In al die jaren genoot ik met volle teugen van de kameraadschap en gezelligheid. Spijtig genoeg is het Postmuziek na het wegvallen van één van de dragende krachten gestopt.”

Graag naar de repetitie

Sindsdien repeteert Frans nog wekelijks bij de fanfare in Rollegem-Kapelle. “Op vrijdagavond of op zondagochtend, dat wisselt telkens af. Na al die jaren kijk ik nog altijd uit naar de repetities. De voorbije jaren zag ik spijtig genoeg verschillende mensen uitvallen. Deze zomer overleed er nog een goede kameraad, anderen stoppen doordat hun leeftijd of gezondheid het niet meer toelaat om te spelen. Ik hoop er nog enkele jaren bij te doen, al moet ik toegeven dat de tuba best wel zwaar begint te worden. Mee op stap gaan kan ik bijvoorbeeld niet meer.”

Frans is een erg bekend persoon, zowel in Sint-Eloois-Winkel als in Rollegem-Kapelle. “In Sint-Eloois-Winkel, waar we ook wonen, was ik jarenlang postbode. In Rollegem-Kapelle noemt men me inmiddels ook ‘Boodje’, waarbij men verwijst naar mijn beroep van weleer.” Ondertussen kijkt Frans al terug uit naar enkele jaarlijks terugkerende evenementen met de fanfare. “Zo is er na Nieuwjaar ons winterconcert, maar vind ik de eerste dag van het jaar ook telkens iets om naar uit te kijken. Dan spelen we twee marsen aan de kerk van Rollegem-Kapelle en trekken we naar café De Voerman voor een pintje om daarna in ons lokaal het nieuwe jaar goed in te zetten met een hapje en een drankje.”

Nieuwe muzikanten

Dat hij gehuldigd werd voor zijn 65 jaar als muzikant doet Frans wel iets. “Ik ben erg dankbaar voor de vele mooie momenten die ik dankzij de muziekverenigingen mocht meemaken. De uitstappen naar Duitsland, de concerten, de repetities,.. Ik ben het gemeentebestuur, het bestuur van de fanfare en de muzikanten dankbaar voor de mooie hulde. In onze fanfare is er zeker nog plaats voor nieuwe muzikanten. Iedereen is van harte welkom, jong en oud. De tuba van ’t muziek is stilletjes aan over te nemen. Ik ben 86 jaar en de tijd komt dat ik ermee ophou. Misschien blijf ik daarna wel nog enkele jaren muzikant en speel ik de grote trom.”

The post “Ik geniet van de kameraadschap”: Frans Vermaut (86) is al 65 jaar muzikant bij De Kunst is Ons Vermaak is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Leven aan Belgische kust is écht gezonder. Onderzoeker somt voordelen (en belangrijk nadeel) op

De volkswijsheid klopt: leven aan zee is gezonder. Dat is nu voor het eerst wetenschappelijk aangetoond door een team van Belgische onderzoekers. “Kustbewoners hebben statistisch gezien minder kans op longkanker en astma”, zegt professor Maarten De Rijcke van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) aan HLN. Al is er ook één ziekte waarop het risico aan zee groter is.

Lees meer »

Yogasessies, gidsbeurten en speurtochten voor groot en klein op site voormalige Sint-Pietersabdij

Zaterdag 1 juni vinden op de Abdijsite in Oudenburg yogasessies en gidsbeurten plaats. “In het kader van het kastelen- en abdijenjaar in het Brugse Ommeland biedt onze stad een speciaal programma aan en zetten we de voormalige Sint-Pietersabdij, een bijzonder stuk erfgoed, in de kijker. De dag zal gevuld worden met activiteiten voor groot en klein”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.<br

Lees meer »

Schaarste van garnalen in supermarkten is dan wel voorbij, bij de kustvissers blijft ellende duren: “Het is niet vijf voor twaalf, maar twaalf uur”

Het nieuws dat de schaarste van de grijze garnalen voorbij is zette donderdag kwaad bloed bij de kustvissers. “De schaarste in Nederland is misschien voorbij, bij ons vangen we nog steeds amper garnalen”, zegt reder Christel Dewaele. “Afgelopen nacht trok een van de vijf Oostendse kustvissers het zeegat in. “We vingen amper 45 kilogram garnalen”, zegt visser en reder Michel

Lees meer »

IS eist aanslag op Europese toeristen in Afghanistan op

Islamitische Staat (IS) heeft op Telegram de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dood van drie Spanjaarden en drie Afghanen in Bamiyan, een toeristische stad in Centraal-Afghanistan. Er vielen ook acht gewonden, onder wie mensen met de Noorse, Australische en Litouwse nationaliteit.

Lees meer »

Ruim vijfde meer faillissementen in West-Europa

Steeds meer bedrijven in West-Europa komen in financiële problemen. In 2023 vroegen er 169.496 het faillissement aan, bijna 21 procent meer dan het jaar ervoor. Dat heeft het Duitse onderzoeksbureau Creditreform dinsdag bekendgemaakt.

Lees meer »

“Ik wil de historische steden Damme en Brugge dichter bij elkaar brengen”: tweede editie van kunstroute Amare opgestart

Van 18 mei tot en met 15 september kunnen kunstliefhebbers opnieuw hun hart ophalen met de tweede editie van Amare. De kunstroute rondom de Damse Vaart tussen Brugge en Damme onder leiding van ondernemer Luc Beke en met galeriehoudster Annelies Ysebaert als curator toont het werk van dertig toonaangevende kunstenaars in een feeëriek kader. Ook de plezierboot Lamme Goedzak wordt

Lees meer »

Van rijbewijs tot diploma samen in één digitale portefeuille: overheid lanceert app MyGov.be

De federale overheid heeft zijn nieuwe digitale portefeuille MyGov.be gelanceerd. De app kan vanaf vandaag door iedereen worden gedownload. Identiteitskaart, rijbewijs, zelfs je geboorteakte en diploma’s, samen in een digitale portefeuille op je telefoon: handig. Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) legt uit waartoe de app nog meer in staat is. “Via de app kunnen alle mogelijke documenten, attesten en

Lees meer »

3 actiegroepen vechten vergunning voor zwemvijver Neerpede aan bij Raad van State: “Dit project wordt ons zonder inspraak opgelegd”

Drie actiegroepen uit Neerpede, bij Anderlecht, vragen aan de Raad van State de vernietiging van de bouwvergunning voor een zwemvijver. Het project zal volgens hen de wijk en het milieu te zwaar belasten. Ze vinden ook dat de Brusselse overheid het project heeft opgedrongen, zonder overleg. Het zou best opnieuw vanaf nul worden overgedaan, stellen de lokale actiegroepen.

Lees meer »

Privébedrijf zal Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren bouwen, Vlaanderen zal de bouw 30 jaar lang afbetalen

De Vlaamse regering gaat in zee met een privévennootschap voor de heraanleg van de Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren. Er zal gewerkt worden met een PPS-formule, een publiek-private samenwerking. Een privébedrijf moet dus alle kosten voorschieten – zo’n 1,4 miljard euro – en zal ook 30 jaar lang instaan voor het onderhoud. De Vlaamse overheid zal in ruil elk jaar een deel

Lees meer »