“Bier met verrassende wijnsmaak”: Brugse brouwerij Bourgogne des Flandres werkt samen met wijngoed de Monteberg voor Belgian Grape Ale

Belgian Grape Ale: zo heet het nieuwe bier van de Brugse brouwerij Bourgogne des Flandres. De brouwerij werkte daarvoor samen met het wijngoed de Monteberg uit Dranouter. “Het is een prestigebier geworden dat gekoeld geserveerd moet worden als aperitief.”

Het verhaal gaat terug op de wijnfeesten van 2022. “Brouwer Thomas Vandelanotte van Bourgogne des Flandres kwam me opzoeken met de vraag naar een samenwerking. Die kwam er vrij vlug met de druivenoogst van hetzelfde jaar. Uiteindelijk werd het bier gecommercialiseerd door de John Martin Compagnie, waar de Brugse brouwerij onderdeel van uitmaakt.”

Huwelijk van meerdere soorten

Voor de Belgian Grape Ale werden vier verschillende druivensoorten geselecteerd. “Solaris heeft aroma’s van verse perziken, nectarines en zelfs vlierbloesems. Daaraan voegden we vervolgens Siegerrebe, Kerner en Pinot Gris toe voor hun frisse zuurgraad en fruitige aroma’s van groene appel en citrusvruchten. Het huwelijk van deze verschillende druivensoorten zorgt voor een prachtige harmonie. Het zijn vooral de Solaris en de Siegerrebe die het aromaprofiel bepalen. De twee druivenrassen waren eerder ook de smaakmakers voor de Cuvée 65, nu bijna 10 jaar terug een ode aan mijn vader Jean-Pierre die het wijngoed opstartte in 1996.” Aan de de most van de druiven werden ook vier granen toegevoegd: haver, spelt, tarwe en gerstemout. Het aandeel van de druivenmost bedraagt 30%.

Bier met wijnsmaak

Belgian Grape Ale is een bier met een alcoholpercentage van 7,6 procent, met zowel een wijn- als biersmaak. “Aanvankelijk ervaar je een fijn bruisend karakter dat fris, frivool en rijk aan aroma’s is. Dat maakt nadien plaats voor de zachte, complexe basis van het bier, met zijn zeer subtiele bitterheid,” aldus Eduard Six.

“Het verhaal is te mooi om daar in de toekomst geen vervolg aan te breien”, besluit wijnboer Six. “Maar dan wel als een lokaal product waarbij een wederzijds respect is tussen de wijnboer en de bierbrouwer.” (MDN)

Het bier wordt verkocht in een zeer beperkte editie van 2.500 genummerde flessen die verkrijgbaar zijn in de winkels van Bourgogne des Flandres en Wijngoed Monteberg en via de webshop www.finestshop.be. Een fles van 75cl kost 15,90 euro.

The post “Bier met verrassende wijnsmaak”: Brugse brouwerij Bourgogne des Flandres werkt samen met wijngoed de Monteberg voor Belgian Grape Ale is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Over 23 dagen weten we of de Nederlandse ‘Hoop, lef en trots’ ook ons deel wordt”

Bijna zes maanden na de Tweede Kamerverkiezingen heeft Nederland zijn uiterst rechtse regering beet. Onder de noemer ‘Hoop, lef en trots’ hebben verkiezingsoverwinnaar Geert Wilders van de radicaal-rechtse PVV, Dilan Yesilgöz van de rechts-liberale VVD, Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract en Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging hun beknopt ‘hoofdlijnenakkoord’ donderdag toegelicht.

Lees meer »

Stefan Van Oosterwyck laat je auto glanzen in Carwash Starvi

In de Kruiskalsijdestraat kan je sinds kort terecht in Carwash Starvi. Stefan Van Oosterwyck nam er onlangs de voormalige Carwash Duchi over. De nieuwe eigenaar heeft 25 jaar ervaring in de branche, waarvan 20 jaar in de carwashchemie en 5 jaar in de verkoop van carwashprojecten. “Bij ons draait alles om efficiëntie en kwaliteit”, vertelt
The post Stefan Van

Lees meer »

Bart Deleu is koning bij Sint-Sebastiaan Geluveld

Op hun terrein op het kasteeldomein van Geluveld kwamen vijftien schutters samen om de traditionele koningsschieting van de Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan Geluveld af te werken op woensdag 1 mei. Het duurde heel lang voor de koning bekend werd, want pas in de vijftiende ronde kon Bart Deleu de allerhoogste prijs naar beneden halen en mocht
The post Bart Deleu

Lees meer »

De negentien vormelingen van Reninge en Noordschote

n de Sint-Rictrudiskerk in Reninge ontvingen op zaterdag 27 april 19 jongeren het heilig vormsel. Op de eerste rij staan van links naar rechts Marieke Vandenbulcke, Achiel Vlamynck, Thomas Segers, Michelle Louwagie, Femke Deturck, Willem Vanpeteghem, Hélène Bogaert, Emma Monbaillieu en Aaron Dekersgieter, op de tweede rij Aurora Snick, Jorne Notredame, Amber Beirnaert, Florien Delva,
The post De negentien

Lees meer »

Organisatie Triatlon Brugge klaar voor 20ste editie: “De sport zit duidelijk opnieuw in de lift”

Zaterdag 22 juni nadert met rasse schreden en het belooft een topeditie van de 20ste Triatlon Brugge te worden. Pakweg 2.000 deelnemers van onervaren, recreatief tot competitief en zowel individuele triatleten als trio’s zullen aan de start verschijnen.
The post Organisatie Triatlon Brugge klaar voor 20ste editie: “De sport zit duidelijk opnieuw in de lift” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waartoe kan dagvaarding Conner Rousseau leiden?

Waarom moet Conner Rousseau toch nog voor de rechter verschijnen? Er zijn een paar logische verklaringen en een paar vermoedens, maar duidelijk is er niets. Hoe dan ook is de dagvaarding geen goede zaak voor de Roma-gemeenschap, de politiek en voor Rousseau zelf.

Lees meer »

Kris en Thijs zijn Laureaat van de Arbeid

Kris Huysentruyt en Thijs Vermeersch werden in de bloemen gezet als Laureaat van de Arbeid. Burgemeester Ingrid Vandepitte mocht namens de bevoegde commissie de medailles opspelden. Kris Huysentruyt ontving de gouden medaille en werd voorgedragen door de politie en Civiele Veiligheidsdiensten, terwijl Thijs Vermeersch de bronzen medaille mocht ontvangen en voorgedragen werd door de sierteelt-
The post Kris en

Lees meer »