KSA Grenswake Menen organiseert Kerstsneukelwandeling: “Jaarlijks 400 inschrijvingen”

KSA Grenswake Menen is een begrip in het Menense verenigingsleven. De afdeling van de KSA bestaat sinds 1930 en telt 150 leden en 38 leiders. Aan het roer van deze gemengde jeugdbeweging staan Andres Logghe en Viktor Vanoverschelde. Op zaterdag 16 december staat hun grootste evenement van het jaar op de planning: de Kerstsneukeltocht. Die is elk jaar goed voor minstens 400 inschrijvingen.

Andres Logghe (21) is sinds dit jaar hoofdleider bij KSA Grenswake, maar is wel al sinds het eerste leerjaar KSA’er in hart en nieren. “Bij ons kan je je al vanaf het derde kleuter aansluiten bij de KSA. Ik ben ondertussen al vijf jaar leiding en geef dit jaar leiding aan de knapen. Dat zijn de jongens van het eerste en tweede middelbaar. In september begon mijn eerste jaar als hoofdleider, ik vervang daarmee Emma Cools. Ik amuseer me tot nu toe in mijn nieuwe rol. De leidingsploeg is dan ook een leuke bende.”

Minstens vijf jaar

Het is vooral ook een grote bende. Zo’n 38 leiders voorzien elke zaterdag van 14 tot 17 uur activiteiten voor kinderen van het derde kleuter tot zesde middelbaar. In totaal zijn er 150 leden ingeschreven. Andres staat samen met Viktor Vanoverschelde (22) aan het roer van die grote groep.

“Het is een grote groep, maar iedereen is bevriend met elkaar”

Ook Viktor onderstreept het amicale karakter van die leidingsploeg: “Iedereen is hier eigenlijk met iedereen bevriend. Het is ook leuk om samen te werken met Andres, we komen goed overeen. Wij moeten het algemene overzicht bewaren en bijsturen waar nodig, maar alles verloopt super vlot. Bovendien hebben we twee hardwerkende VB’s (volwassen begeleiders, red.) die ons helpen met het verwerken van de inschrijvingen en het beantwoorden van de mails. Zo kunnen wij ons volledig focussen op de activiteiten.”

Viktor heeft wat meer ervaring als hoofleider dan Andres. Hij doet het ondertussen al drie jaar. “Ik vind het nog altijd heel leuk. Ja, (hoofd)leider zijn vraagt veel tijd, maar ik zie dat als ontspanning. Ik heb mijn KSA-muts sinds het derde kleuter en zit er ondertussen al achttien jaar in. Ik denk nog lang niet aan stoppen. Ik ben al zes jaar leiding, want bij ons krijg je in het zesde middelbaar al de kans om leiding te worden.”

“Als ik het ooit voor bekeken houd, dan stop ik liever terwijl ik nog hoofdleider ben. Als je iets afrondt, dan doe je dat volledig. Maar dat zit er dus nog lang niet aan te komen, want ik voel dat ik nog gemotiveerd ben.” Zijn kompaan Andres vult aan: “Bij ons doet de leiding doorgaans lang door. Het is zeldzaam om iemand voor z’n vijfde jaar leiding geven te zien stoppen. Het is ook mede daardoor dat we nu met zo’n grote leidingsploeg zitten.”

Winterse activiteiten

KSA-activiteiten in de winter. Love them or hate them. Ieder lid geeft zich altijd volledig. In de Chiro draagt iedereen steevast een short of rok, maar in de KSA zijn die regels doorgaans iets losser. Blijkbaar is dat allesbehalve het geval bij KSA Grenswake in Menen: “Er is een ongeschreven regel bij de jongensleiding dat je een short moet dragen”, zegt Andres.

“Bij een leidersbedanking een aantal jaar geleden kregen we allemaal een short en sindsdien zijn we die elke activiteit beginnen te dragen. Wie als leiding met een lange broek naar een activiteit komt, moet een bak Jupiler trakteren aan de rest van de leiding. Wie de laatste was die tegen de lamp liep? Dat was ikzelf. (lacht) Enkele weken geleden moest ik mijn broer nog ergens heen brengen met de auto, net voor de start van een activiteit. Ik had geen tijd meer om me te verkleden en ging dan maar met een lange broek naar de activiteit. Ik wist meteen hoe laat het was.” (lacht)

De traditie van de korte shorts waait nu blijkbaar ook over naar het vrouwelijke gedeelte van de leiding. “Dat klopt, de leidsters willen die traditie nu ook volgen. Ze willen gepersonaliseerde rokken bestellen om te dragen op zaterdag, want de KSA-merchandise voorziet namelijk geen shorts of rokken. De kinderen zelf zijn trouwens nog steeds vrij om te dragen wat ze willen”, voegt Andres nog toe.

Short of geen short? Iedereen wordt alleszins warm gemaakt om mee te doen met de Kerstsneukeltocht van KSA Menen op zaterdag 16 december met CC De Steiger als startpunt. De prijs bedraagt 15 euro voor een volwassene en 10 euro voor een kind. Je krijgt daarvoor een wandeltocht van 7 kilometer met hapjes, twee voorgerechten, een hoofdgerecht en dessert.

Inschrijven kan via de volgende link.

The post KSA Grenswake Menen organiseert Kerstsneukelwandeling: “Jaarlijks 400 inschrijvingen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hubert Rubbens neemt na deze editie afscheid van ‘zijn’ Oostende voor Anker

Van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei loodst Hubert Rubbens voor een laatste keer Oostende voor Anker door een erg drukke maritieme vierdaagdse. Na 23 succesvolle en twee verzopen corona-edities neemt hij definitief afscheid van zijn varend erfgoedfestival. Sinds 2000 is Oostende voor Anker de ouverture van de zomerse evenementenkalender. Samen met de grote roerganger blikken we terug.<br

Lees meer »

Dit is het moment waarop Slovaakse premier Fico wordt neergeschoten

Het moment waarop de Slovaakse premier Robert Fico wordt neergeschoten, werd gefilmd en gedeeld door de Slovaakse regionale zender RTV Prievidza. De vermoedelijke dader Juraj C. – een zeventiger uit Levice – vuurde vijf kogels af en raakte de eerste minister van Slovakije onder meer in de buik en het bekken. De dader werd snel tegen de grond gewerkt en

Lees meer »

UGent zet samenwerking met drie Israëlische instellingen stop

Studenten van de UGent drukken al meer dan een week hun ongenoegen uit over de banden die UGent heeft met Israëlische partners. De universiteit bevestigt nu dat de samenwerking met drie Israëlische instellingen wordt stopgezet. “UGent zal in geen geval samenwerken met partijen die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen die de Israëlische overheid pleegt in Gaza”, zei rector Rik Van

Lees meer »

Open Vld wil dat Belgen ‘recht op vergissing’ krijgen: “Onbewuste fout in belastingaangifte niet langer straffen”

Burgers moeten het recht hebben om zich te vergissen, zo staat in het Nederlandse regeerakkoord dat gisteren is goedgekeurd. Mensen die per ongeluk een foutje maken als ze informatie aan de overheid doorgeven, mogen daar met andere woorden niet langer voor gestraft worden. Ook in ons land moet zoiets mogelijk zijn, vindt Open Vld. “Want vergissen is menselijk.”

Lees meer »

Extreme wateroverlast in Voeren: gemeentelijk crisisplan afgekondigd

De overstromingen die Voeren sinds vrijdagavond treffen, zijn “de ergste in de geschiedenis” van de Limburgse gemeente. Als gevolg van het noodweer is er ook een stroompanne in de deelgemeente Moelingen. Bij de inwoners zit de angst er goed in, zeker toen even na 23 uur bericht kwam: “Evacuatie vanuit de woning is niet meer mogelijk”.

Lees meer »

Buurtbewoners zijn overlast op Truiens Eglantierplein beu: “Oppassen of het wordt een tweede stationsbuurt”

Buurtbewoners uit de wijk Nieuw Sint-Truiden zijn de overlast op het speelpleintje aan het Eglantierplein beu. Dat vertellen verschillenden van hen anoniem aan VRT NWS. Ook op sociale media komen er heel wat reacties op een post die de situatie aanklaagt. Ouders uit de buurt hebben het over vechtpartijen, afpersing en drugs dealen. De politie erkent dat er meldingen van

Lees meer »

Tom Ongena (Open VLD) bij Luk Alloo: “Mijn vrouw zegt me dat ik wat meer voor mezelf moet opkomen”

Elke dag tot aan de verkiezingen brengt televisiemaker Luk Alloo een gesprek met een bekende politicus die een parlementszetel ambieert. Tom Ongena, voorzitter van Open Vld en lijsttrekker in Antwerpen voor het Vlaams Parlement, hoopt ondanks de slechte peilingen toch 12 procent te halen. Hij ziet zijn partij als de enige “die niet in uw portemonnee zit”. En met welke

Lees meer »

“Ik deed enkel pipi in het water”: vijftiger die geslachtsdeel toonde aan meisje van 8 krijgt zwembadverbod

Tot drie keer toe liet een 56-jarige man uit Lennik zijn zwembroek zakken in een openluchtzwembad in Middelkerke. Omdat minderjarige meisjes daar getuige van waren levert hem dit nu twaalf maanden voorwaardelijke celstraf op voor exhibitionisme. P.B. mag ook vijf jaar lang geen speelplein of zwembad meer betreden. De man had een opmerkelijke uitleg voor zijn ongepast gedrag.

Lees meer »

Lachend regenboogkakje bij Dikke Mathille: LGBTI+ organisatie Cavaria lanceert campagne voor komende verkiezingen

14 mei: die datum werd door LGBTI+ organisatie Cavaria geprikt om in Vlaanderen en Brussel hun campagne voor de komende verkiezingen te lanceren. In Oostende kreeg Dikke Mathille een regenboogkussen in de vorm van een ‘lachend kakje’ te zien.
The post Lachend regenboogkakje bij Dikke Mathille: LGBTI+ organisatie Cavaria lanceert campagne voor komende verkiezingen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Davina Simons (29) blikt terug op inzinking bij ‘Special Forces’ en de man die haar redde: “Met hem had ik meteen een heel bijzondere band”

Twee voeten vooruit. In de rechtbank en in het leven Davina Simons toonde zich al vaker de meest onverschrokken rekruut bij ‘Special forces’, maar ging bij een klimloop een eerste keer strompelen. “Ik dacht écht dat het voorbij was”, vertelt de advocate. Davina trakteerde zichzelf na de opnames op een blijvende herinnering en vond tijdens de beproevingen een goede vriend,

Lees meer »