Valt het doek over West-Vlaams luxeresort op Tenerife?

Wordt het prestigeproject van de families Vandermarliere en Van Biervliet in Tenerife definitief afgevoerd? De West-Vlamingen willen er een luxueus vakantieresort neerpoten, maar nu het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden zich negatief heeft uitgesproken, lijkt het einde nabij.

De plannen zijn niet min. Cuna del Alma ofte Wieg van de Ziel moet uitgroeien tot een paradijselijk oord van liefst 400.000 vierkante meter met 420 vakantievilla’s en alle mogelijke voorzieningen. Denk aan een eigen beachclub, wellnesscentrum, rotszwembad en zelfs een eigen boerderij om de restaurants te bevoorraden. Kostprijs: 350 miljoen euro.

Sigaren en steenbakkerijen

Locatie van dit alles: El Puertito de Armeñime, pal naast de populaire badplaats Adeje. Achter de ambitieuze plannen gaan twee West-Vlaamse ondernemersfamilies schuil.

De Zwevegemse familie Vandermarliere maakte fortuin in de sigarenwereld en is vooral onder het merk J. Cortès bekend. In 2012 verkocht ze haar roltabakbedrijf Gryson voor 475 miljoen euro aan Japan Tobacco International (JTI).

De familie Van Biervliet was dan weer actief in de Steenbakkerijen van Zonnebeke en de Briqueterie de Warneton. Die verkocht ze begin jaren negentig aan Kortrijkzaan Christian Dumolin, sterke man achter Koramic. De twee families gingen daarna de vastgoedwereld in. Stamvaders Guido Vandermarliere en Carl Van Biervliet werkten jaren geleden nog samen in een vastgoedproject in Polen.

650.000 vierkante meter groot

Het bewuste project zorgt echter voor flink wat wrevel op het Canarische eiland. Cuna del Alma moet verrijzen op wat nu nog een van de laatste stukjes ongerepte kust van Tenerife is en dat stoot op protest.

De officiële eerste steenlegging dateert al van mei 2022, maar de toekomst oogt onzeker. Het 650.000 vierkante meter grote terrein herbergt immers zeldzame vogels, archeologische sites en beschermde planten. Kort na de opstart van de werken werd de werf al stilgelegd.

© cunadelalma.com

Oppositiepartij Si Podemos Canaria uitte vrijwel meteen kritiek en vreest dat het toeristisch project verwoestend zal zien voor El Puertito en de omgeving.

Nu heeft ook het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden zich negatief uitgesproken over een vraag van het gemeentebestuur van Adeje om de werken te laten hervatten.

Het project zou heel wat inkomsten voor de gemeente kunnen genereren, maar de regering van de Canarische Eilanden had de werf voor onbepaalde tijd laten stilleggen om de klachten te onderzoeken. Nu is er een uitspraak. “De schade die zou kunnen voortvloeien uit een hervatting van de werkzaamheden zou onherstelbaar kunnen zijn”, klinkt de motivatie.

Op Tenerife wordt vermoed dat het doek zou kunnen vallen over het hele verhaal.

The post Valt het doek over West-Vlaams luxeresort op Tenerife? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Operameisje Marjolein Acke wint ‘Sing Again’: “Een duet met Helmut Lotti? Hij mag mij altijd bellen”

Gezegend met een stem die zelfs de grootste criticasters imponeert. En voortaan ook de eerste winnares van ‘Sing Again’. Marjolein Acke (17) uit Gent liet in de finale haar drie concurrenten moeiteloos achter zich. “Ik had niet verwacht dat het publiek voor mij zou kiezen”, zegt ze in haar eerste gesprek na haar overwinning. Daarin vertelt ze ook over haar

Lees meer »

Verdwijnt iconische attractie na bijna 25 jaar uit Plopsaland?: “Er liggen verschillende opties op tafel”

Het Bos van Plop, de iconische familieattractie in Plopsaland De Panne, neemt bezoekers al 24 jaar mee op een magische boottocht door een wereld vol kabouters. Ondanks plannen uit 2015 om de verouderde attractie te vervangen, blijft die tot op vandaag operationeel én populair. Binnenkort komt het Plopsa-bestuur opnieuw bijeen om de toekomst ervan te bespreken. “Er liggen verschillende opties

Lees meer »

Schepen Renaat Vandenbulcke stapt over naar Voor 8930: “Liberaal noch socialist”

Geen verrassing, maar des te opvallend. Renaat Vandenbulcke, schepen voor N-VA in Menen, maakt bekend dat hij zich aansluit bij Voor 8930, het kartel van Open VLD en Vooruit. Hij benadrukt dat hij geen socialist, noch liberaal is, maar wel als onafhankelijke optreedt. “Zo kan ik mijn ervaring en goesting verderzetten.”
The post Schepen Renaat Vandenbulcke stapt over naar

Lees meer »

Rapper Nicki Minaj opgepakt op Schiphol wegens bezit softdrugs

De Amerikaanse rapper Nicki Minaj is zaterdagmiddag op Schiphol, de luchthaven van Amsterdam, opgepakt voor het bezit van softdrugs. Een woordvoerder van de Nederlandse marechaussee bevestigt de aanhouding van "een Amerikaanse mevrouw" na berichtgeving van NU.nl. Ook de ster zelf maakt er melding van op X.

Lees meer »

Van Expo 58 tot ‘De droomfabriek’: Vlaanderen wil van iconisch Amerikaans Theater (opnieuw) culturele hotspot maken

De Stad Brussel en de Vlaamse Gemeenschap hebben een erfpachtovereenkomst van 99 jaar afgesloten voor het Amerikaans Theater. Dat betekent dat Vlaanderen de komende jaren bevoegd is voor de site. De bedoeling is dat het gebouw op termijn de nodige infrastructuur krijgt om er na jaren van leegstand opnieuw een culturele hotspot van te maken. Een verslag van hoe een

Lees meer »

Merkem krijgt geldautomaat in Stationsstraat

In een OCMW-woning in de Stationsstraat in Merkem komt er een bankautomaat. De gemeenteraad keurde donderdag de concessieovereenkomst goed met het bedrijf Batoping voor de installatie van zo’n cash-muur. “Ik denk dat het voor veel mensen een surplus zal zijn dat ze geld kunnen afhalen in Merkem”, aldus burgemeester Jeroen Vandromme.
The post Merkem krijgt geldautomaat in Stationsstraat appeared

Lees meer »