Drie Oostkustburgemesters evalueren zomerseizoen: “We moeten meer samen onze regio promoten”

Hoe evalueren de drie burgemeesters van de Oostkust deze kwakkelzomer? We nodigden Piet De Groote, Björn Prasse en Dirk De fauw uit voor een gesprek in tweesterrenrestaurant De Jonkman bij dé North Sea Chef Filip Claeys. “We moeten meer samenwerken om onze regio te promoten”, luidt de boodschap.

Waar anders dan bij de Brugse sterrenchef Filip Claeys, stichter van de North Sea Chefs, konden we de drie kustburgemeesters samenbrengen voor een evaluatie van het zomerseizoen? De chef-kok van De Jonkman in Sint-Kruis bood ons het beste van de Noordzee aan: een duurzaam culinair festijn, met heerlijke langoustines, lotte en turbotin, vers gevangen door de Z672 van de Zeebrugse reder Dirk Degrendel.

Kwakkelzomer

Burgemeesters, het zomerseizoen is voorbij. Hoe zwaar weegt deze kwakkelzomer op uw lokale economie?

Piet De Groote: “Knokke-Heist is niet afhankelijk van typisch Belgisch zomerweer, de 100.000 tweedeverblijvers waren present. Die komen honderd dagen per jaar naar de kust.”

Björn Prasse: “In juli hebben de stranduitbaters afgezien. Maar er was veel volk. De Blankenbergse hotels waren voor 80 procent bezet, sommige middenstanders in het stadscentrum hebben 40 procent meer omzet gedraaid dan de vorige, zonnige zomer!”

Dirk De fauw: “In juli en augustus hebben 1,6 miljoen toeristen Brugge bezocht. Dat is een stijging met 6 procent! We telden 400.000 overnachtingen, dat zijn er 15.000 meer dan vorige zomer. Enkel het binnenlands toerisme kende een lichte terugval, met 3 procent.”

Enkel Blankenberge opende het badseizoen al in mei en juni….

Prasse: “We doen dit vooral wegens de duizenden deelnemers aan de Tweedaagse Voettocht. Blankenberge telt een kern van zeven redders, die het hele jaar in dienst zijn.“

“Velen dromen ervan om burgemeester van Knokke-Heist te worden”

De Groote: “Het is bij ons aan de kust verboden te zwemmen, tenzij er redders aanwezig zijn. In andere landen mag je op eigen risico zwemmen. Men legt in België de verantwoordelijkheid bij het lokaal bestuur, en daar heb ik het moeilijk mee. We hebben veertien badzones, die kunnen we niet in mei bemannen met redders.”

De fauw: “Zelfs in het hoogseizoen gaan badgasten in de onbewaakte zone in zee. Onverantwoord!”

Wat vinden jullie de troeven van jullie strand?

De fauw: “Het familiestrand van de Bruggelingen is de enige badstad waar de trein tot op de zeedijk rijdt. Dankzij de havendam is ons strand zo breed dat er altijd plaats is, ook voor festivals.”

Wind uit verkeerde richting

De Groote: “Tijdens WECANDANCE waaide de wind uit de verkeerde richting. Veel Heistenaars klaagden over lawaai…”

Prasse: “Blankenberge is goed bereikbaar en compact: in tien minuten ben je van duinen in jachthaven.”

De Groote: “Knokke-Heist biedt een kwaliteit van leven aan, met 10 km dijk, duizend handelszaken, veel kunstgalerijen en ‘t Zwin. Een paradijs! Vele politici dromen ervan om hier burgemeester te worden! Maar we mogen niet chauvinistisch zijn, we moeten samenwerken om onze mooie regio te promoten. Ik vind Brugge de mooiste stad van de wereld en geef onze gasten altijd advies om Brugge te bezoeken. Of om een kreeft te gaan eten in de Oesterput in Blankenberge!”

De getuigenis van twee Franstalige dames in De Telegraaf voedde wel het elitaire imago van Knokke-Heist. Gelukkig daagden er vorig weekend niet veel protesterende frigoboxtoeristen op in Knokke-Heist.

De Groote: “Er waren vorig weekend extra agenten opgetrommeld. De man die via Facebook opriep om massaal met en frigobox naar Knokke-Heist te komen, zei mij dat het een grapje was. Die Franstalige dames hebben aan een Nederlandse journalist onhandig uitgedrukt dat je in Knokke-Heist niet in bloot bovenlijf en in zwembroek op een terrasje hoort te zitten. Leopold Lippens heeft er overigens voor gezorgd dat het woord frigoboxtoerist in het Van Dale-woordenboek raakte. Als burgemeester wil je dat toeristen de lokale economie steunen. Natuurlijk zijn ook mensen in korte broek welkom in Knokke-Heist! Ik draag zelf vaak een korte broek in de zomer.”

“Ook cruisetoeristen spenderen geld in Brugge”

Prasse: “Net als in Knokke-Heist geldt er in Blankenberge een verbod om in bloot bovenlijf door de winkelstraten te kuieren. Gasboetes zijn slechts het ultieme wapen. Belangrijker is om de toeristen te sensibiliseren.”

De fauw: “Er wordt vaak smalend gedaan over dagtoeristen, maar die spenderen ook geld. Cruisetoeristen blijven doorgaans van 10 tot 16 uur in Brugge, en zij moeten ook lunchen. Doordat slechts twee schepen per dag mogen aanmeren, waken we erover dat Brugge niet overrompeld wordt. De meeste cruises komen trouwens op weekdagen naar Zeebrugge.

De Groote: “Vroeger werden cruisetoeristen ook massaal afgezet door bussen op het Albertplein. Met een parkeerverbod hebben we dat afgewend.”

Prasse: “In Blankenberge zijn alle toeristen welkom!”

De fauw: “Dit jaar waren er 176 cruises in Zeebrugge, volgend jaar 200. Doordat zij Sint-Petersburg niet meer aandoen, komen er meer naar hier.”

Strandbars

Zijn de strandbars een last of een lust?

De Groote: “Ze moeten de regels respecteren. Vijf jaar geleden heeft mijn voorganger muziek op het strand verboden, omdat de bars een poel van verderf werden. Vrouwen gingen uit de kleren, er werd meer champagne gespoten dan gedronken. We kregen duizend klachten. Deze zomer heb ik weer wat achtergrondmuziek toegelaten. Zonder problemen.”

Prasse: “Strandbars moeten dicht om 21 uur. Eén keer per maand mogen ze langer open.”

Hebben Blankenberge en Knokke-Heist recent last gehad van jonge, dronken amokmakers?

De Groote: “Enkel tijdens corona hebben Nederlandse jongeren, wegens het sluitingsuur van de horeca, amok gemaakt. Elke zomer hebben we 500 tieners uit de Gooi en Vechtstreek – de regio uit de tv-serie Gooische Vrouwen – te gast. Het is een traditie dat die rijkeluiskinderen voor hun zestiende verjaardag door hun ouders getrakteerd worden op een weekje Knokke-Heist. Dan krijgen we bijstand van de Nederlandse politie en een horecacoach.”

“Rijkeluiskinderen uit het Gooische mogen voor hun zestiende verjaardag van hun ouders een weekje naar Knokke-Heist”

Prasse: “Een messteek deze zomer was een eenmalig incident. Dat Brusselse jongeren drie jaar geleden met parasols gooiden op het strand, in coronatijden, werd opgeklopt in de media. De vechtpartijen van uitgaande jongeren in de zone rond het Casino dateren van in de jaren 90!”

Welke maatregelen komen er om de kust te beschermen tegen de klimaatopwarming?

De fauw: “Ik ben blij dat de plannen om de hele kustlijn te betonneren afgezwakt zijn. De federale overheid opteert nu voor de uitbreiding van de stranden. We moeten enkel onze haven wat beter ommuren.”

Duinvorming

De Groote: “De duinvorming zorgt voor kansen: er kunnen vaste strandpaviljoenen komen, zoals in Cadzand. Een eiland voor onze kust is geen optie.”

Prasse: “Gelukkig heeft de federale overheid geluisterd, sommigen hadden al doemscenario’s uitgetekend waardoor het zicht op zee verdween…”

Bent u voorbereid op de komst van Fransen, Italianen en Spanjaarden die bij ons koelte zullen opzoeken?

Prasse: “We hebben 3.000 hotelbedden, 2.000 campingplaatsen en 6.500 tweede verblijven: die zijn niet het hele jaar volgeboekt. Uitbreiding kan enkel nog verticaal, gezien de schaarse open ruimte.”

“Er waren al doemscenario’s getekend: het zicht op zee aan onze kust zou verdwijnen wegens de klimaatopwarming”

De Groote: “Men beweert dat ik onder de knoet lig van de bouwpromotoren, maar een maand na mijn aanstelling als burgemeester heb ik de hoogbouw afgeschaft. De projecten die al vergund waren, conform de hoogbouwnota uit 2012, kun je niet zomaar terugschroeven.“

De fauw: “Brugge heeft sinds 1996 een hotelstop, de bouwpromotoren hebben hun steven naar Cadzand gewend.”

De Groote: “Maar Sergio Herman stopt en de winkelruimtes in de Boulevard de Wielingen raken niet opgevuld. De taks op tweede verblijven bedraagt in Cadzand 3.500 euro, in Knokke-Heist amper 790 euro.”

Tien om te zien

Hoe belangrijk zijn evenementen om volk te lokken? Blankenberge is ‘Tien om te zien’ kwijt aan Middelkerke, Zeebrugge verloor ‘Live is Live’.

Prasse: “We hebben een stevig partnership met de VRT rond ‘Zomerhit’. Mijn voorganger gaf corona als reden om ‘neen’ te zeggen tegen VTM, waarop Jean-Marie Dedecker zei dat ze bij hem in Middelkerke welkom waren.”

De Groote: “Evenementen zijn een mooie aanvulling, maar ze vormen geen doel op zich. Veel belangrijker zijn onze sportclubs en hun 10.000 leden: vaders leren hun zonen bij ons surfen, zodat generatie op generatie terugkeert. Door de 2.500 deelnemers aan de Iron Man in september in Knokke-Heist zijn zelfs de hotels in Brugge volgeboekt!”

De fauw: “Live is Live was geen echt strandfestival, in tegenstelling tot WECANDANCE en Bomboclat. De organisatoren oordeelden dat ze in Antwerpen meer volk konden lokken.”

The post Drie Oostkustburgemesters evalueren zomerseizoen: “We moeten meer samen onze regio promoten” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vermomd en zonder één woord naar raadkamer: ex-uitbaatster ‘horrorcrèche’ ‘t Sloeberhuisje eist nog méér onderzoek

Ruim twee jaar nadat een baby’tje van zes maanden in haar crèche in Mariakerke stierf, eist de gewezen uitbaatster van ‘t Sloeberhuisje bijkomend onderzoek. Davina V.D. (38) zakte zwaar vermomd af naar de raadkamer in Gent, samen met haar vader Roxan (59), die ervan wordt verdacht het meisje van 6 maanden te hebben doodgeschud. Vader en dochter vertrokken in de

Lees meer »

Rik Verheye en vriendin Manon hebben kinderwens: “Ik denk dat het vaderschap mij veel rust zou geven”

“Wij vormen een sterk koppel. Ik heb het volste vertrouwen in ons”, vertelt ‘Nonkels’-acteur Rik Verheye (37) openhartig in ‘Story’, over zijn relatie met stewardess Manon. En Manon kan blijkbaar zijn personage Willy Persyn moeiteloos imiteren. Dat Rik bijzonder populair is, is soms wel een uitdaging. “Mijn vriendin heeft me nooit voor mij alleen, ik ben collectief bezit.”

Lees meer »

België zakt naar derde plaats op Europese ranking LGTBI+-rechten, maar scoort nog steeds beter dan gemiddelde

Volgens de jaarlijkse ‘Rainbow Map’ van ILGA-Europe, de koepel van Europese LGTBQI+-organisaties, zakt België opnieuw naar de derde plaats in de Europese lijst met LGTBQI+-rechten. Marie-Colline Leroy (Ecolo), staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Gendergelijkheid en Diversiteit prijst die plek in de ranking, maar onderstreept dat er nog gaten zijn die moeten aangevuld worden: “Het is belangrijk dat het volgende parlement artikel

Lees meer »

Boete voor kopstuk extreemrechtse Duitse partij AfD na nazileus

Een vooraanstaand lid van de Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), Björn Höcke, heeft een boete gekregen voor een verboden nazileus. Een rechtbank in het Oost-Duitse Halle veroordeelde de politicus tot een geldstraf van 13.000 euro voor het gebruik van de spreuk “Alles für Deutschland” (“Alles voor Duitsland”) tijdens een toespraak drie jaar geleden.

Lees meer »

Rino Maes start fietstocht naar Compostela met eerbetoon aan personeel az groeninge

Hartverwarmend en emotioneel was de officiële start van de fietstocht richting Santiago de Compostela aan az groeninge. Rino Maes (57), echtgenoot van Dominique Naessens, overleden op 5 juli 2023 aan kanker, bracht er samen met een 100-tal vrienden, familie en collega’s een eerbetoon aan de dienst Oncologie en Spoed.
The post Rino Maes start fietstocht naar Compostela met eerbetoon

Lees meer »

‘The Voice’-winnares Lola waagt nieuwe kans in ‘Sing Again’:“Ik ga niet wachten tot ik het in mijn schoot geworpen krijg”

“Ik heb het gevoel dat de productie echt naar ons geluisterd heeft.” Acht jaar geleden won ze op 19-jarige leeftijd ‘The voice van Vlaanderen’ en nu waagt Lola Obasuyi Van Acker (26) opnieuw haar kans in ‘Sing Again’. Maar hoe blikt Lola nu terug op haar deelname? En hoe is het haar de afgelopen jaren vergaan? “Achteraf bekeken had ik

Lees meer »

Vermiste ara Zazu terug bij gezin: “Tranen van geluk”

De vermiste blauw-gele ara Zazu die zaterdag ontsnapte bij haar gezin in Handzame bij Kortemark is terug thuis. Een opsporingsbericht werd meer dan 1.000 keer gedeeld en de vogel landde dinsdagavond plots spontaan bij haar baasjes toen ze in een andere tuin werd opgemerkt. “Ons gezin is terug compleet en er vloeiden tranen van geluk”, laat baasje Phoebé Vanderwee (26)

Lees meer »