Alle jongeren voortaan gratis naar de psycholoog? “Onhaalbaar met het huidige budget”

Goed nieuws: vanaf deze maand kunnen jongeren tot en met 23 jaar gratis psychologische hulp krijgen. Minder goed nieuws: “Lang niet alle jongeren zullen gebruik kunnen maken van dit aanbod”, klinkt het in de sector. Ook Emma (18) uit Kuurne valt uit de boot.

Vooruit-politici van alle geledingen pakken er de afgelopen weken al te graag mee uit: ‘hun’ federale minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke heeft ervoor gezorgd dat alle jongeren tot en met 23 jaar vanaf 1 februari gratis psychologische hulp kunnen krijgen. Toch is een dosis nuance op z’n plaats in deze goednieuwsshow.

Dat het een stap in de goede richting is, daar is iedereen het voor alle duidelijkheid over eens. Maar de eindmeet is nog lang niet bereikt, meent ook de Vlaamse Vereniging van Klinische Psychologen. “Dat er vanuit politieke hoek wordt verkondigd dat ‘alle’ jongeren voortaan gratis naar de psycholoog zullen kunnen, daar hebben we het wat moeilijk mee. Want dat klopt dus eigenlijk niet”, aldus woordvoerster Lotte De Schrijver. “Eerst en vooral komen enkel kinderen en jongeren met lichte tot matige klachten in aanmerking voor de gratis sessies. Wie langdurige en intensievere hulp nodig heeft, valt hier buiten.”

“Elke jongere binnen de twee weken bij een psycholoog in de buurt krijgen? Onmogelijk!”

Dat wordt ook bevestigd door het FOD Volksgezondheid: volgens projectleider Sarah Morsink is de nieuwe conventie bestemd om preventief in te grijpen bij een kwetsbare doelgroep en zo de nood aan dure, gespecialiseerde hulp te voorkomen. Om dit te bereiken wordt een extra budget van 54 miljoen euro vrijgemaakt. “Met die centen kunnen we jongeren met beginnende moeilijkheden maximaal 10 ondersteunende of 20 behandelende individuele sessies per 12 maanden aanbieden. Groepssessies zijn onbeperkt. Daarnaast zetten we ook in op ondersteuning met eerstelijnswerkers – zoals huisartsen, het CLB, jeugdwerkers… – om deze jongeren met mentale gezondheidsproblemen op te sporen en correct te kunnen begeleiden”, legt zij uit.

Drempels

Ondanks de beperkingen is de nieuwe regeling een goede zaak, vindt ook Emma Declerq (18) uit Kuurne. “Ik kwam voor het eerst in aanraking met psychologische hulp toen ik amper zeven jaar was, na de scheiding van mijn ouders. Daarna heb ik nog verschillende diagnoses te verwerken gekregen: een eetstoornis, obsessieve compulsieve stoornis, depressie…” (lees verder onder het kader)

Psychologische hulp is langzaam maar zeker uit de taboesfeer aan het ontsnappen. Sinds de coronacrisis staat het thema steeds hoger op de agenda, zowel bij de media als bij de politiek. In 2021 werd een conventie opgestart waardoor volwassenen nu voor 11 euro per sessie bij een psycholoog uit één van de Netwerken van Geestelijke Gezondheidszorg – waarvan er in West-Vlaanderen drie zijn – terecht kunnen. Daarvoor werd een stevig budget voorzien. Nu wordt de geldkraan opnieuw opengedraaid, en dit keer wordt de focus gelegd op jongeren tot en met 23 jaar.

Het werd zoeken naar de juiste hulp, maar intussen volgt ze al een jaar therapie bij één vaste psycholoog. Zelf komt zij niet in aanmerking voor gratis sessies, door haar zwaardere problematiek. Maar dat er steeds meer maatregelen worden getroffen om die drempel voor andere jongeren te verlagen, kan ze enkel maar aanmoedigen. “Ik moet mijn therapie nog niet zelf betalen, maar ik zie de facturen wel bij mijn ouders toekomen en voel me daar vaak schuldig over. Ik weet dat zij het niet per se moeilijk hebben op financieel vlak, maar bij veel jongeren is dat wél het geval. Mentale gezondheidsproblemen discrimineren niet hé. Oud of jong, arm of rijk: iedereen kan erdoor getroffen worden. Als je als tiener of jonge twintiger dat prijskaartje ziet, dan is die drempel om hulp te gaan zoeken nóg veel hoger dan ze al is door taboe of schaamte.”

Onhaalbaar

Maar ook binnen de groep jongeren die wél het ‘juiste’ profiel hebben, zullen er velen teleurgesteld worden. Volgens de koepel is slechts 1 op 4 klinisch psychologen geconventioneerd. Daaronder valt ook de – nog kleinere groep – hulpverleners die specifiek in deze conventie voor jongeren zijn ingestapt. In West-Vlaanderen zijn dat er 359. Zij hebben elk een bepaald budget gekregen om een beperkt aantal uren per week open te stellen voor die gratis sessies.

“Het is opnieuw dezelfde groep mensen die extra steun krijgen. De overgrote meerderheid die nog steeds de volle pot moet betalen bij de psycholoog, blijft weer in de kou staan”

“In sommige regio’s zal dat aanbod voldoende zijn, maar in andere absoluut niet. Daar zullen de wachtlijsten blijven oplopen, en die worden niet systematisch gemonitord. Lang niet elke jongere met een hulpvraag zal gebruik kunnen maken van de gratis trajecten. Het aanbod is gewoon niet groot genoeg”, reageert Lotte De Schrijver van de VVKP. De opzet dat elke jongere binnen de twee weken na een hulpvraag bij een psycholoog uit het netwerk van die regio terecht zal kunnen, is volgens haar dus absoluut onhaalbaar.

Alle informatie over de geestelijke gezondheidzorgnetwerkenin West-Vlaanderen vind je op de website van Wingg

Daarnaast kaart de VVKP aan dat deze stap misschien niet zó drempelverlagend zal werken als het lijkt, en stelt zich de vraag of deze centen niet op een andere manier geïnvesteerd kunnen worden. “Voor de groep die nu wordt geholpen gold al een verlaagd remgeldtarief van 11 euro, slechts 4 euro bij verhoogde tegemoetkoming. Voor de meeste gezinnen is dat best wel haalbaar, ik weet niet of er nu door het volledig wegvallen van dat bedrag zo veel extra jongeren de stap zullen kunnen zetten naar psychologische hulp. Maar dat neemt wel een grote hap uit het totale budget, waardoor er niets overblijft voor de veel grotere groep mensen die voorlopig nog de volle pot betaalt bij hun psycholoog. De groep die al werd geholpen, krijgt nog meer hulp. De rest blijft in de kou staan.”

The post Alle jongeren voortaan gratis naar de psycholoog? “Onhaalbaar met het huidige budget” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Doodrijder Francis (16) kent datum voor proces. “Wanneer mag ik naar huis?”, vroeg hij de agenten. “Ik moet gaan werken”

Youri H. (34), de man die tiener Francis Aerts (16) twee jaar geleden in Temse doodreed, verschijnt op 18 juni voor de politierechtbank. Hij reed met 2,76 promille in het bloed én onder invloed van cannabis toen hij de jonge fietser aanreed. Vervolgens reed hij nog 2,5 kilometer verder, om uiteindelijk tegen een verlichtingspaal te crashen. Wat hij daarna aan

Lees meer »

Oostkamp haalt het van Avanti Brugge in heenwedstrijd play-offs en neemt zo optie op titel in Top Division Two

In de heenwedstrijd van de finale van de play-offs in TDM2 nam Oostkamp zaterdagavond de maat van de buren van Avanti Brugge (101-90). Zegezeker zijn ze daardoor nog niet. Maandag volgt al de terugwedstrijd.
The post Oostkamp haalt het van Avanti Brugge in heenwedstrijd play-offs en neemt zo optie op titel in Top Division Two appeared first on KW.be.

Lees meer »

Royaltywatcher stelt zware bodyshaming bij royals aan de kaak: “Amalia in een fris rokje, dat zou de ultieme middelvinger zijn”

“Mijn lichaam gaat alleen mij aan.” Marie Ducruet (31), de schoondochter van prinses Stéphanie van Monaco, reageert aangeslagen nadat ze ‘dik’ werd genoemd. Bodyshaming is iets waar vrouwelijke royals opvallend vaker mee te maken krijgen. Royaltywachter Mario Danneels neemt in ‘Story’ het fenomeen onder de loep en komt tot opvallende conclusies: “Die lange, onmodieuze mantels en sjaals waarin Amalia zich

Lees meer »

Paul Bruna uit Middelkerke reisde met zijn fans naar Benidorm

Van 4 tot en met 11 mei verbleef zanger Paul Bruna uit Middelkerke, samen met zijn fans in Benidorm. Paul was daar niet alleen. Ook de artiesten John Dennis, Danny De Roover en Dinny, een zangeres die in Spanje woont, waren present en traden op.
The post Paul Bruna uit Middelkerke reisde met zijn fans naar Benidorm appeared first

Lees meer »

Nawal Farih (CD&V) bij Luk Alloo: “Ik had die vonk met Sammy niet zien aankomen, maar vandaag is het genieten en verliefd zijn”

Elke dag tot aan de verkiezingen brengt televisiemaker Luk Alloo een gesprek met een bekende politicus die een parlementszetel ambieert. Velen hadden een jaar geleden nog niet gehoord van Nawal Farih (35). Maar sinds CD&V-voorzitter Sammy Mahdi haar voorstelde als zijn nieuwe vriendin, doet het federaal parlementslid toch al meer belletjes rinkelen. Farih is lijsttrekker op de Limburgse lijst voor

Lees meer »

Masterstudenten erfgoed winnen ideeënzoektocht om Kortrijks stationsgebouw te bewaren en herbestemmen

In het kader van de nationale Herbestemmingsdag gingen de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw (VVIA) en de werkgroep Red Ons Station, op zoek naar creatieve ideeën en alternatieven voor de sloop van het Kortrijkse stationsgebouw. De winnaars werden Nicola Stevens en Ellen Tielemans, masterstudenten erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen.
The post Masterstudenten erfgoed winnen ideeënzoektocht om Kortrijks stationsgebouw

Lees meer »

WVI en Stad Oostende lanceren proefproject voor nieuwbouwwoningen via erfpacht: “Focus op betaalbaar wonen”

WVI en de Stad Oostende lanceren in de Stationsstraat in Zandvoorde een kleinschalig woningproject met vijf nieuwbouwwoningen. Het is de eerste keer dat kopers de grond niet enkel kunnen kopen, maar ook een erfpacht kunnen nemen. “Het is een proefproject om woningen betaalbaarder te kunnen aanbieden”, legt Geert Sanders, algemeen directeur van WVI uit.
The post WVI en Stad

Lees meer »

Peuter (2) mogelijk aangerand in asielcentrum van Lanaken

Het parket van Limburg en de lokale politiezone Lanaken-Maasmechelen onderzoeken mogelijke zedenfeiten met een 2-jarig kind in het asielcentrum van Lanaken. Het slachtoffer en haar moeder zijn maandag overgebracht naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Genk. Een meerderjarige bewoner van het asielcentrum is verhoord, maar weer vrijgelaten bij gebrek aan voldoende bewijs. Het onderzoek loopt voort.

Lees meer »

Milan Fretin wint eerste rit van Vierdaagse van Duinkerke: “Misschien kan ik morgen opnieuw mijn kans gaan”

Milan Fretin heeft dinsdag de eerste rit van de 68e editie van de Vierdaagse van Duinkerke (2.Pro) op zijn naam geschreven. De 23-jarige renner van Cofidis, met Bredense roots, haalde het na 173 kilometer tussen Duinkerke en Le Touquet voor de Fransman Paul Hennequin (Nice Métropole Côte d’Azur). De Ier Sam Bennett (Decathlon AG2R La Mondiale) maakte als derde het

Lees meer »

President Macron roept noodtoestand uit in Nieuw-Caledonië na dagenlang zware rellen: al 3 doden en honderden gewonden

In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië, een eiland ten noordoosten van Australië, zijn zware rellen uitgebroken in de hoofdstad Nouméa. De rellen zijn het gevolg een uit de hand gelopen protest tegen een wetswijziging die meer Franse eilandbewoners stemrecht zou geven. Daarbij zijn al drie mensen om het leven gekomen. Er vielen ook honderden gewonden. Meer dan 130 mensen zijn

Lees meer »

Rector UGent spreekt zich uit tegen totale boycot Israëlische samenwerkingen tijdens overleg met ruim 200 pro-Palestijnse actievoerders  

In de binnentuin van het UFO-gebouw van de UGent hebben ruim 200 actievoerders verzameld voor een open gesprek met rector Rik Van de Walle. De rector geeft toe dat het overleg te lang op zich liet wachten. De actievoerders blijven eisen dat de UGent een totale, voorlopige boycot instelt voor Israëlische samenwerkingen. Daar sprak de rector zich tegen uit.

Lees meer »