Minister Crevits opent TEJO-huis in Izegem waar jongeren met mentale problemen uit de regio nu gratis en anoniem terecht kunnen

Met Rotary Izegem als drijvende kracht achter het geheel werd het TEJO-huis in Izegem, het 20ste in Vlaanderen geopend. Welzijnsminister Hilde Crevits onderstreepte bij de opening nog eens de nood aan therapeutisch hulp bij jongeren en beloofde ook nog eens 150.000 euro steun voor de TEJO-huizen. In Izegem is het TEJO-huis, waar jongeren snel, anoniem en gratis terecht kunnen voor therapeutische hulp, gelegen in de Vredestraat. Vanaf maandag 4 september zijn er de eerste sessies.

Bij Rotary Izegem weet men maar al te goed, uit eigen ervaringen, dat de mentale noodkreet bij jongeren groot is. “De nood aan mentale ondersteuning bij jongeren is bijzonder groot, waarbij de voorbije coronaperiode zeker een kwalijke rol gespeeld heeft. Enkele dramatische gevallen van zelfdoding in onze stad maakten dit pijnlijk duidelijk.”

Dat was de aanleiding voor Rotaryclub Izegem om werk te maken van de oprichting van een Tejo-huis in eigen stad. Hiermee wordt dit het twintigste Tejo-huis in Vlaanderen: een huis waar jongeren tussen 10 en 20 jaar terecht kunnen voor therapeutische hulpverlening: onmiddellijk, anoniem en gratis.

Vredestraat: centraal en toch discreet

Voor een TEJO-huis moet aan een aantal criteria voldaan worden: dicht bij het centrum, dicht bij het station en discreet toegankelijk. In het huis moet een onthaalruimte zijn en minimaal twee gespreksruimtes. “We vonden een bijzonder geschikt woonhuis in de Vredestraat 28.”

Dit is de straat van Eperon d’Or tot aan het kanaal: op stapafstand van het centrum en van het station. Intussen ging een team van Rotary Izegem aan de slag om er een warme, gezellige thuis van te maken: met huiselijke, gezellige en discrete kamers in plaats van steriele consultatieruimtes. “In totaal spendeerden we ruim 600 manuren om zelf het huis op te knappen.”

Een sterk TEJO-team

Een TEJO-huis draait honderd procent op vrijwilligers. Op korte tijd werd al een mooi team samengesteld. Drie therapeuten zijn al ‘aangeworven’ en er zijn er nog op komst. “In een tijd dat therapeuten overbevraagd worden en ‘gratis’ niet echt meer van deze tijd is, is het geen eenvoudige opdracht om een sterk team uit te bouwen. We gaan van start met drie gemotiveerde en ervaren therapeuten uit eigen stad: Ines De Roo, Sara Mermans en Lobke Tant.” De drie therapeuten mochten alvast al met een ruiker bloemen naar huis.

Ook een team van onthaalmedewerkers staat al klaar. “Zij zorgen voor een warm onthaal van de jongeren, bereiden de dossiers voor de therapeuten voor, beantwoorden e-mails en telefoons, regelen afspraken en volgen de agenda op; dit gemiddeld 2,5 uur per week per onthaalmedewerker. Voor dit onthaal kunnen we vanaf 1 september een beroep doen op Inge Carette, Fabienne Galle, Anne Sophie Vandeputte, Lena Delaere, Hans Verfaillie, Ronald Vandommele en Charlotte Petillion.”

Charlotte Petillion en Lena Delaere, allebei uit Izegem, nemen de coördinatie in handen.

Drie dagen per week open, straks mogelijk meer

Met dit startteam kan men al op regelmatige basis na de schooluren jongeren opvangen en luisteren naar hun noden. Het TEJO-huis zal open zijn op maandag en dinsdag van 16.30 tot 18.30 uur en op woensdag van 14 tot 16 uur.

De jongeren kunnen bellen (051 76 12 10 – ook buiten de kantooruren) of mailen ([email protected]) naar het TEJO-huis Izegem en een afspraak maken. De jongeren kunnen ook gewoon langskomen tijdens de openingsuren om een afspraak te maken via de onthaalmedewerker.

De jongeren zijn welkom alleen, maar mogen ook iemand meebrengen: (een van) de ouders, broer of zus, een vriend(in), oma, iemand van school…

Bekroning op 50 jaar Rotaryclub Izegem

Peter Van Steen, voorzitter van het voorbije Rotaryjaar 2022-2023: “Voor Rotaryclub Izegem is het TEJO-huis een mooie realisatie die zijn bekroning vindt in hun jubileumjaar: dit is wellicht ook het meest ambitieuze project in deze halve eeuw. Bedoeling is evenwel dat TEJO Izegem, in een nauwe samenwerking met TEJO Roeselare, zijn eigen weg vindt. Hierbij zal verder ook samengewerkt worden met Welzijn Izegem en de Izegemse scholen, om onze werking zo goed mogelijk af te stemmen op onze doelgroep, zijnde de jongeren tussen 10 en 20 jaar.”

Therapeuten gezocht

TEJO Izegem zal opstarten met een beperkt aantal openingsuren. “Nu al is duidelijk dat er nood zal zijn aan meer. Daarom doen we een oproep naar alle therapeuten in de regio om een paar uur per maand te investeren in dit prachtige project. Er zijn vanzelfsprekend een aantal criteria (opleiding, ervaring), maar iedereen wordt deskundig opgeleid en begeleid door het team van TEJO Roeselare.”

Wie mogelijk interesse heeft, geeft best een seintje aan [email protected], die het project opvolgt binnen Rotaryclub Izegem.

Rotariërs Geert Soetaert en Kris Heldenbergh werden door Rotary overigens nog in de hulde betrokken, net als de coördinatoren. Rotary Izegem haalde al 90.000 euro sponsoring op en kan al rekenen op heel wat structurele steun.

Minister Hilde Crevits onderstreepte bij de opening nog eens het belang van mentaal welzijn, nadat ze zelf ook al een dipje had gekend. Met een kwinkslag verwees ze naar haar eigen kleinzoon Theo, waardoor ze een uitnodiging voor de opening van het TEJO-huis niet naast zich kon neerleggen. Ze bezocht eerder al een TEJO-initiatief in Antwerpen en was danig onder de indruk. Er wordt ook 150.000 vrij gemaakt voor de TEJO-huizen. “Maar dit project toont ook dat de inspanningen niet enkel van de overheid moeten komen, maar dat ook de samenleving een ferme duit in het zakje doen”, strooide de minister nog met lof richting Rotary.

The post Minister Crevits opent TEJO-huis in Izegem waar jongeren met mentale problemen uit de regio nu gratis en anoniem terecht kunnen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Geen uren aanschuiven voor de parking en niemand die Bob moet zijn: steeds meer festivalgangers kiezen voor de luxebus

De vaak hobbelige rit om vandaag met Koning Auto tot bij een festival of concert te raken, doet autocarbedrijven het stuur overnemen van feestvierders. Privé-busbedrijf Keolis is marktleider in het muzikale eventvervoer in ons land en hoopt dit jaar 100.000 muziekfans naar het podium te brengen. Hoe geraak je aan zo’n busticket naar pakweg Extrama Outdoor en hoeveel kost dat

Lees meer »

Amerikaans president Biden daagt Trump uit voor debatten in juni en september, Trump gaat akkoord

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Republikeinse tegenstrever Donald Trump uitgenodigd om twee presidentiële televisiedebatten te houden, in juni en september. Dat zou gebeuren zonder de Commission on Presidential Debates, die de debatten normaal organiseert. Volgens Biden is de klassieke debatformule een te groot spektakel, dat te weinig focust op wat de kandidaten zeggen. Trump gaat akkoord met het

Lees meer »

Hoe ‘De Vlieg’, Brussel en de ‘Blacks’-clan verbonden zijn met de drugsoorlog in Marseille: “Kinderen van 14 jaar worden in kelders gemarteld”

Al jarenlang kleuren de kasseien van Marseille bloedrood door een drugsoorlog die woedt tussen een achttal clans. De ‘Blacks’ zijn daar één van. Hun tentakels reiken tot in onze hoofdstad en ze worden gelinkt aan Mohamed Amra (30), de voortvluchtige crimineel die in Frankrijk bevrijd werd door een gewapend commando en bekendstaat als ‘De Vlieg’. Dit is het verhaal van

Lees meer »

Vrouw (82) komt om bij woningbrand in Bazel

Dinsdagnamiddag is een vrouw om het leven gekomen tijdens een uitslaande brand in een halfopen bebouwing in de Nieuwe Baan in Bazel. De mug kwam ter plaatse, maar voor de 82-jarige bewoonster kwam alle hulp kwam te laat. Dat wordt bevestigd aan onze redactie.

Lees meer »

VBS Sint-Michiel heeft een nieuw kleuterparadijs

Wat begon als een simpele behoefte aan nieuwe ramen in de kleuterklassen groeide in VBS Sint-Michiel in Kuurne uit tot een prachtig, organisch project.
The post VBS Sint-Michiel heeft een nieuw kleuterparadijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘The Voice’-winnares Luka hoopt op geldprijs in ‘Sing Again’: “Door Hooverphonic ben ik heel snel volwassen geworden”

Haar winst in ‘The Voice van Vlaanderen’, intussen zeven jaar geleden, zette het leven van Luka Cruysberghs (23) op z’n kop. Coach Alex Callier (51) bombardeerde haar tot frontvrouw van Hooverphonic, om haar nadien weer koeltjes aan de kant te schuiven. Sindsdien is het stiller rond de Leuvense, die nu opduikt in de nieuwe talentenjacht ‘Sing Again’. Tijd om te

Lees meer »

Wijn van Antwerpse Wijnfaktorij, met wijngaarden in Tielt-Winge, doet hart van sommelier van beste restaurant ter wereld sneller slaan

In de Franse krant Le Monde prijst Josep Roca dit weekend Kontreir aan, wijn van de Wijnfaktorij in Antwerpen. Die Josep Roca is niemand minder dan de sommelier van El Celler de Can Roca, een Spaans 3-sterrenrestaurant dat al 2 keer uitgeroepen werd tot beste ter wereld. Zaakvoerder Patrick Nijs begreep ineens waar al die Franse toeristen in zijn winkel

Lees meer »

Tante Els kiest voor carrièreswitch en zet breiwinkel stop

Door onder andere de dure aankoopprijzen van de wol zette Els Pauwelyn recent haar breiwinkel ‘Tante Els’ stop. Ze maakte een carrièreswitch en koos voor het onderwijs. “De overgang verliep gelukkig erg vlot. Mijn passie voor breien is er echter nog steeds. Binnenkort neem ik opnieuw voor het goede doel deel aan de wereldbreidag.”
The post Tante Els kiest

Lees meer »

20 procent minder kans op hartaanval dankzij Ozempic, Pedro Brugada legt uit waarom

Het populaire afslankmiddel Ozempic verkleint het risico op een hartaanval met 20 procent. Dat blijkt uit een nieuwe grootschalige studie in een toongevend Brits medisch tijdschrift. Topcardioloog Pedro Brugada spreekt over een revolutie in de geneeskunde. Wat is het effect van Ozempic op hartaandoeningen exact? En blijft een gezonde levensstijl niet het allerbelangrijkste? “Dit noem ik een wondermiddel.”

Lees meer »