Historisch fruit is hier bijna uitgestorven, maar nu start reddingsoperatie: “Help ons aan oude krakers”

Bombardementen, onderwaterzettingen en rooipremies teisterden de boomgaarden van de Westhoek, waardoor oude fruitrassen er zeldzamer zijn dan elders. Nu start een zoektocht naar “oude krakers” om inwoners weer te laten genieten van verloren smaken. “Voor velen wordt het een openbaring, een feest in de mond.”

“In ons land is geen enkele streek zo hard geteisterd als de Westhoek”, stelt Dieter Dewitte. Hij richtte de vzw Pomko op om de voorouders van gekende oude fruitrassen op te sporen. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de Westhoek onder en boomgaarden zijn gebombardeerd omdat ze een bron van voedsel waren.”

Rooipremies

Na nog een wereldoorlog kregen boomgaarden te maken met een nieuwe manier van fruit- en landbouw. “In de jaren 1970 werden zelfs rooipremies uitgereikt om hoogstamfruitbomen te vervangen door laagstambomen, zodat er geen ladders meer nodig waren voor de pluk”, zegt Iepers natuurschepen Valentijn Despeghel (Vooruit). “Voor de Groote Oorlog vond je bij elk boerderijtje oude fruitbomen. De oudste die we nu nog terugvinden, worden geschat op een 55-tal jaar.”

‘Tjoolders’

“We denken dat nog oudere fruitbomen verborgen zitten in het landschap”, aldus Dieter. “We noemen ze oude krakers, overblijfselen van de boomgaarden van weleer. We verwachten ze vooral op historische sites zoals kastelen en abdijen die de oorlog overleefden. Maar het kan ook gaan om ‘tjoolders’, alleenstaande bomen in hoeken van weides. Er zijn fruitbomen gekend van meer dan 120 jaar oud. Het zou erg straf zijn als we in de Westhoek een vooroorlogse oude kraker vinden, maar het kan. Sommige boomgaarden genoten tijdens WO I extra bescherming omdat er munitie werd bewaard.”

Samen met Pomko vzw lanceert het stadsbestuur van Ieper een oproep in de Westhoek. “Ben je in het bezit van oude krakers of weet je nog oude fruitbomen staan? Meld ze aan ons.” “Je vindt ze in verschillende maten en soorten”, vervolgt Dieter. “Er zijn hoogstammen van 10 tot 16 meter in open landschappen, terwijl ze op historische sites laagstammig en knoestig kunnen ogen. Sommige hebben stukken dood hout, andere niet. Bij twijfel: meld ze toch. Wij gaan ter plaatse om de juiste rasnaam te achterhalen.”

Fruitig erfgoed

Al het fruitig erfgoed van de Westhoek wordt verzameld in het toekomstig Ypermanpark, dat bij het Jan Yperman Ziekenhuis zal uitgroeien tot het grootste stadspark van Ieper. “We zullen de gevonden bomen enten: in de winter nemen we een twijgje om deze boom te planten in het park. Zo krijgen oude krakers een nieuw leven in een historisch landschapspark in de streek, de best mogelijke plek voor deze oude rassen.”

Verloren gewaand

De stad hoopt een 150-tal hoogstammige fruitbomen te planten in de toekomstige “erfgoedboomgaard”. “Ze hebben een grote meerwaarde in ons landschap en vormen een biotoop met voedsel voor insecten, vogels en heel wat andere dieren”, vertelt Valentijn. “Vaak zijn het ook dragers van ongekende of zelfs verloren gewaande fruitrassen die van nature sterk en ziekteresistent zijn.”

Parkbezoekers kunnen er binnen enkele jaren verloren smaken ontdekken. “Dat wordt voor velen een openbaring, een feest in de mond”, verzekert Dieter. “In onze winkels merken we nu een grote vervlakking terwijl er ooit een enorme diversiteit was aan smaken, geuren en kleuren. Die tijd willen we terugbrengen, samen met de juiste handleiding per vrucht. We willen elk ras volledig tot zijn recht laten komen door ze op het juiste moment te laten plukken, rijpen en bereiden. Denk aan grootmoeders wijze: deze appel voor de pap, de andere voor bij het brood. We zullen het publiek later nog betrekken bij educatieve workshops in het park en bij het planten van de oude krakers. Maar eerst moeten we ze vinden.” (TP)

Zicht op een oude kraker? [email protected], 057/45.16.68 of [email protected]

The post Historisch fruit is hier bijna uitgestorven, maar nu start reddingsoperatie: “Help ons aan oude krakers” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ikea geeft vrijdag 15 procent korting op alles: “Wie veel koopt, doet veel profijt”

Voor zijn 40ste verjaardag in ons land biedt Ikea vrijdag in alle Belgische winkels 15 procent korting. Op alles. Gezien niet bepaald strandweer wordt verwacht, dreigt zo’n actie een halve volksverhuizing teweeg te brengen. Professor winkelketens Gino Van Ossel (Vlerick Business School) fileert de actie én het succes van Ikea in België: “Jaar na jaar neemt de verkoop met korting

Lees meer »

Nieuwe zomerbar Il Castello gaat Italiaanse toer op

Deerlijk is met Il Castello in de Kleine Brandstraat en nieuwe zomerbar rijker. Initiatiefnemer is Maxim Vandenbulcke van bistro-taverne-tearoom ‘t Gaverkasteel. Het hele concept kreeg een Italiaans kleedje aangemeten.
The post Nieuwe zomerbar Il Castello gaat Italiaanse toer op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee West-Vlaamse procureurs blijven geschorst na examenfraude

De twee West-Vlaamse afdelingsprocureurs die in opspraak kwamen na examenfraude blijven minstens drie maanden langer geschorst. Dat deelt het parket West-Vlaanderen mee. “Deze verlenging doet geen uitspraak over de schuld of onschuld van de betrokkenen. Dit moet het verdere onderzoek uitwijzen”, klinkt het.

Lees meer »

Child Focus meldt recordaantal meldingen van misbruikbeelden

Child Focus heeft vorig jaar een recordaantal meldingen van misbruikbeelden gekregen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie. Die pleit dinsdag voor de dringende goedkeuring van een Europese verordening die ervoor moeten zorgen dat seksuele misbruikbeelden worden opgespoord en verwijderd van online platforms.

Lees meer »

Cyberaanval treft duizenden Amerikaanse autodealers

Duizenden autodealers in de Verenigde Staten zijn woensdag urenlang grotendeels lamgelegd door een cyberaanval op een softwareleverancier. Het getroffen bedrijf CDK Global levert onder andere programma’s voor het verkoopproces en heeft ongeveer 15.000 autodealers als klant.

Lees meer »

“Je zult nooit aan mij zien als het slecht gaat”: Jennifer (27) heeft tegenslagen overwonnen en bedient klanten van Bellis met een glimlach

Jennifer Hoet staat positief in het leven en is een opgewekte jonge vrouw. Nochtans was haar leven niet altijd even gemakkelijk maar Jennifer heeft de tegenslagen overwonnen. In Bellis op de Grote Markt van Roeselare serveert ze de bestellingen van de klanten met een brede glimlach.
The post “Je zult nooit aan mij zien als het slecht gaat”: Jennifer

Lees meer »