Historische boomgaarden terug aangeplant bij hoeve Ten Bogaerde

De wortels van de tuinen, boomgaard en moestuin op het domein Ten Bogaerde in Koksijde reiken tot diep in de zeventiende eeuw. Vandaag vind je er een kunstencentrum, een restaurant en een brouwerij.

Vroeger stonden op de hoeve verschillende boomgaarden, grote moestuinen, vele houtkanten en knotbomen. Plantkundig erfgoed dat aan een upgrade toe was. Daarom ging de gemeente een samenwerking aan met het Regionaal Landschap Westhoek. “Passend binnen de verschillende beheerplannen voor het domein en na goedkeuring van het Agentschap Onroerend Erfgoed gingen we aan de slag om twee grote boomgaarden te planten op het domein”, zegt diensthoofd Groen Dries Vandewoude. “We herstelden ook 200 meter houtkanten, plantten een knotbomenrij en ruim 100 meter haag. Het landschap kan nu verder groeien naar zijn grandeur van weleer en zal bijdragen aan de uitstraling van de volledige site.”

Er ging heel wat onderzoek en overleg vooraf aan deze aanplanting. Relevante informatie over de historische bomen en beplanting op de domeinen is gedeeltelijk te achterhalen op basis van een reeks gegevens uit het bronnenarchief van de Duinenabdij. Hieruit ontstonden enkele basisinzichten over historische bomen en aanplantingen op de abdijhoeve Ten Bogaerde. De laatste grootschalige aanplanting van fruitbomen en notelaars dateert wellicht al van de jaren ‘50 van vorige eeuw.

The post Historische boomgaarden terug aangeplant bij hoeve Ten Bogaerde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Eendracht Aalst mag van Voetbal Vlaanderen in Merelbeke spelen, gemeente vraagt juridisch advies

Voetbalclub Eendracht Aalst mag van Voetbal Vlaanderen komend seizoen in Merelbeke spelen. De club uit 1e provinciale zocht een nieuw stadion, omdat het van het stadsbestuur van Aalst niet meer in het Pierre Cornelisstadion mag spelen. Het gemeentebestuur van Merelbeke kan wel nog altijd beslissen dat het terrein om organisatorische of veiligheidsredenen niet geschikt is. De gemeente wint nu juridisch

Lees meer »

Tweedejaarsnieuweling Wolf Van Steenlandt hoopt op z’n verjaardag mooie prijs te rijden: “Niet enkel spurter”

Tweedejaarsnieuweling Wolf Van Steenlandt uit Ieper leert zichzelf beter kennen. Hij leek te evolueren in de richting van een degelijke sprinter, maar blijkt nu ook bergop zijn mannetje te staan. Zoals blijkt uit de 7 Hills Challenge.
The post Tweedejaarsnieuweling Wolf Van Steenlandt hoopt op z’n verjaardag mooie prijs te rijden: “Niet enkel spurter” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Parket Halle-Vilvoorde legt grootschalig netwerk van witwaspraktijken bloot

Het parket en de federale gerechtelijke politie (FGP) van Halle-Vilvoorde hebben een grootschalig netwerk van witwaspraktijken blootgelegd. Bij 13 huiszoekingen in Halle-Vilvoorde, Brussel, Bergen, Waals-Brabant, en Charleroi werden 8 personen opgepakt, die allemaal zijn aangehouden. Tijdens de huiszoekingen nam de politie ook 440.000 euro cash in beslag en blokkeerde ze 500 bankrekeningen.

Lees meer »

Luc en Martine sluiten hun warme bakkerij in Ettelgem na 32 jaar: “Het was een soort dorpswinkel zoals er vroeger heel veel bestonden”

De inwoners van Ettelgem moeten het sinds eind juni zonder Bakkerij Maene doen. Zaakvoerders Luc Maene (63) en Martine Vanhessche (63) beslisten om er een punt achter te zetten na 32 jaar. “Wij waren al de 4de generatie van de familie achter deze bakkerij. Ooit werd het brood nog rondgebracht met paard en kar”, reageert Martine.
The post Luc

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. Humphries lijkt op weg naar eindzege, kan Van Gerwen het tij nog keren?

De World Matchplay kent vanavond zijn ontknoping. Bij de mannen mogen toppers Michael van Gerwen en Luke Humphries strijden om de felbegeerde titel. De Nederlander kreeg in de halve finale Michael Smith klein, de Engelse wereldkampioen won van zijn landgenoot James Wade. Bij de vrouwen heeft Beau Greaves de titel gegrepen na een dominante prestatie tegen Fallon Sherrock. De wedstrijden

Lees meer »

Directeur Secret Service noemt beveiliging tijdens aanslag op Trump “grootste operationele mislukking in decennia”

De moordpoging op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump tijdens een campagnemeeting in Butler in de staat Pennsylvania is de “grootste operationele mislukking van de geheime dienst in decennia”. Dat heeft Kimberly Cheatle, directeur van de Amerikaanse Secret Service, maandag verklaard in een hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Lees meer »

“Zelfs met 3.000 vrijkaarten raakten we niet uitverkocht”: de moeizame geboorte van Tomorrowland, 20 jaar geleden

Tomorrowland viert zijn 20-jarig jubileum. In die twee decennia is het festival uitgegroeid tot een wereldwijd succes, maar dat was ooit anders. De eerste editie van Tomorrowland – in 2005 – mondde bijvoorbeeld uit in een financieel fiasco, al heeft de buitenwereld daar niet veel van geweten, met dank aan een leugentje om bestwil. “Elektronische dansmuziek had in die tijd

Lees meer »