Assisen Spuikommoord – Ex-partner kreeg regelmatig klappen van Al-Baghdadi

De voormalige echtgenote van Khaldoon Al-Baghdadi (42) heeft op zijn assisenproces geen fraai beeld geschetst van de beschuldigde. Sophie R. vertelde hoe ze meermaals geslagen, bedreigd en vernederd werd. Toch zocht ze telkens weer contact met de Iraakse Oostendenaar.

Bij de start van haar getuigenis stond het geweld dat R. bij haar thuis in Bagdad meemaakte centraal. “Mijn oudste broer was een dictator. Hij heeft zelfs een keer gezegd dat hij mij kon doen verdwijnen.” Via Facebook kwam ze in contact met Khaldoon Al-Baghdadi, bij wiens familie ze snel introk. De beschuldigde maakte toen een intelligente en respectvolle indruk, maar na een week zou zijn kersverse echtgenote al klappen gekregen hebben.

In de zomer van 2015 vluchtten ze toch samen via Turkije naar Europa. “De route was voor mij een miljoen keer moeilijker dan voor een normale mens, want ik besefte al dat ik met de vijand ben weggegaan. Hij heeft me vernederd, geslagen en beledigd. Het waren te vuile woorden om hier uit te spreken.” Ook in het opvangcentrum ging het geweld door. “Hij heeft gedreigd om een vork in mijn oog te steken. Ik wil ook nog zeggen dat ik dagelijks slagen kreeg.”

Toch trok R. de volgende jaren meermaals terug in bij Al-Baghdadi, van wie ze nog twee keer zwanger werd. “Hij zei dat hij geleerd had uit zijn fouten en ik vind dat iedereen een tweede kans verdient.” Een buurvrouw moest in de zomer van 2019 wel nog eens de politie verwittigen. “Hij had gezegd dat hij me ging vermoorden, maar ik weet niet of hij drugs had genomen. Hij had ook gezegd dat hij me van het terras zou smijten.”

Uitnodigingen

De feiten had de ex-partner van de beschuldigde echter nooit verwacht. “Ik kan niet zeggen dat hij 100 procent een goede of een slechte persoon is. Voor mij persoonlijk bestaat hij niet meer. De persoon die ik heb leren kennen, is dood. Op Facebook is hij een compleet andere persoon.” Khaldoon Al-Baghdadi kon zich duidelijk niet vinden in de verklaringen van zijn ex-echtgenote. “Als ik zo’n slechte persoon ben, waarom heeft ze mij tien of vijftien keer uitgenodigd naar Charleroi?”, klonk het.

Eerder werden ook de getuigenverhoren over het slachtoffer afgerond. Emmy Geboers werkte als administratief bediende in Hasselt, toen ze in 2008 toch vanuit Lommel naar Oostende verhuisde. “In het begin was ze een beetje triestig omdat ze die scheiding achter de rug had. Waarschijnlijk is ze daarom naar de zee gekomen. Soms vroeg ze om eens langs zijn woning in De Haan te fietsen”, verklaarde een goede vriendin. Godelieve V. herinnerde zich ook nog hoe het slachtoffer in 2012 lang moest herstellen van een verkeersongeval. “Ze heeft heel lang gerevalideerd in Antwerpen, omdat haar dochter daar toen werkte. Ze was heel gemotiveerd om het gewone leven terug op te pakken.”

Ook Agnes S. kende Geboers via de vereniging Niet Alleen. “Ze kwam altijd over als een hele goeie oma en een heel bezorgde moeder. Ze was ook heel lief voor haar vriend.” Volgens de getuige wist het slachtoffer drie weken voor haar dood al dat Al-Baghdadi kloeg over een vermeend waterlek. “Ze had het over een vreemdeling die nog niet lang op derde verdieping woonde. Het was blijkbaar moeilijk op te lossen. Ik had er geen goed gevoel bij, omdat ze ook zo goedgelovig was. Ik heb wel gezegd dat ze voorzichtig moest zijn.”

Beste maatjes

Annie V. beschreef het slachtoffer eveneens als een behulpzame, vriendelijke vrouw. “De dag voordien ben ik nog met haar naar de cinema geweest. Het was heel gezellig en we hebben achteraf nog een glaasje gedronken.” Enkele dagen later hoorde de getuige op de radio over een gruwelijke moord op de Opex in Oostende. “Later hoorde ik pas dat Emmy betrokken was. Ik ben er nog altijd niet goed van.”

In een plaatstelijke fietsclub leerde Geboers dan weer Robert C. kennen. “Vooral na het overlijden van mijn vrouw nam ze het initiatief om mij niet alleen te laten zitten en gingen we ook samen wandelen en fietsen. Van dan af waren we echt beste maatjes.” Het overlijden van het slachtoffer had de getuige duidelijk aangegrepen. “Met de corona was er ook geen contact meer mogelijk. Ik ben vier maand met tranen in mijn ogen opgestaan en gaan slapen. Tot de uitvaartplechtigheid eindelijk plaats kon vinden.”

Ook als vrijwilligster van de CM stond het slachtoffer erg goed aangeschreven. “Ik kan alleen maar bevestigen dat ze een attente en bezorgde vrouw was”, verklaarde An C. “Ze informeerde ook altijd oprecht hoe het met mijn kleindochter ging. Ze was een pracht van een vrijwilliger en een pracht van een vrouw.” Haar vrienden en kennissen kunnen dan ook absoluut niet geloven dat Geboers zelf in discussie zou gegaan zijn met de beschuldigde. De punctuele kant van Emmy Geboers zou in het appartementsgebouw aan de Voorhavenlaan soms wel voor ergernis gezorgd hebben bij andere bewoners. “Ze was wel heel strikt op het gebied van het proper houden van de gangen. Ik vond het niet overdreven, maar in de ogen van sommigen was het wel overdreven”, vertelde Brian V.

The post Assisen Spuikommoord – Ex-partner kreeg regelmatig klappen van Al-Baghdadi is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We willen een uniform en coherent strafrechtelijk beleid in de hele provincie voeren”: parket van West-Vlaanderen sluit akkoorden over aanpak lokale overlast

Het parket van West-Vlaanderen sluit de komende maanden nieuwe protocolakkoorden af met alle West-Vlaamse steden en gemeenten over de toepassing van GAS (gemeentelijke administratieve sancties). Deze nieuwe akkoorden brengen GAS terug naar de essentie: het aanpakken van lokale overlast. Diefstallen en slagen en verwondingen worden uit GAS gehaald en voortaan rechtstreeks strafrechtelijk vervolgd. Op deze manier wil het parket van

Lees meer »

Slachtoffers van ingestorte school op Nieuw-Zuid wachten al drie jaar op schadevergoeding: “Ik kreeg niet minste steun van mijn werk”

Bouwvakkers, hun vakbonden en overlevenden van de ingestorte school op Nieuw-Zuid hebben vanmorgen de ramp herdacht. Bij het drama vielen er vijf doden. De families van de slachtoffers wachten na drie jaar nog altijd op een schadevergoeding. “De verzekeringsmaatschappijen hebben een eerste voorstel gedaan aan de Portugese slachtoffers”, deelden de vakbonden mee.

Lees meer »

3 doden en 19 gewonden bij Russische aanval op Charkiv

Bij Russische aanvallen op Charkiv, een Oekraïense stad in het noordoosten van het land, zijn 3 doden en 19 gewonden gevallen. Er zijn zeker 4 explosies gehoord. Afgelopen nacht voerde Rusland ook grootschalige drone-aanvallen uit op Oekraïense energiecentrales in het zuiden en westen van het land, daarbij vielen 2 gewonden.

Lees meer »

Scheiding van koppel uit Blind Getrouwd nog steeds niet rond: wat zijn de gevolgen? “Een nieuwe partner geldt als overspel”

Isabelle en Mathieu uit Blind Getrouwd zijn nog steeds niet gescheiden, en dat terwijl ze in november 2023 hun scheidingspapieren ondertekenden. Dat zo’n procedure lang kan duren, erkennen ook hoogleraar vermogensrecht Gerd Verschelden (UGent) en advocaat Dieter Heeman. Welke gevolgen heeft het om op papier nog getrouwd te zijn? Zijn er manieren om een echtscheidingsprocedure te versnellen? En wat moet

Lees meer »

Gemeentefusie Wingene Ruiselede: kwartaalrapport licht tipje van gigantische klus om alle diensten te integreren in één fusiemodel

Tijdens de jongste gemeenteraad van Ruiselede lichtte waarnemend algemeen directeur Annelies Van Tomme het kwartaalrapport toe van het lopende fusietraject tussen Ruiselede en Wingene. Dat rapport staat vol moeilijke werkwoorden: inventariseren, analyseren, valideren, integreren, stroomlijnen, implementeren en rebranden. Dat fusietraject bestaat ondertussen uit meer dan 300 stappen (!), die de burgemeesters Greet De Roo en Lieven Huys in goede banen

Lees meer »