Assisen Spuikommoord: wetsdokters beschrijven hoe Al-Baghdadi zijn slachtoffer versneed

Op het assisenproces tegen Khaldoon Al-Baghdadi (42) hebben de wetsdokters hun getuigenis afgelegd. De deskundigen legden uit hoe de Iraakse Oostendenaar op 9 maart 2020 het lichaam van Emmy Geboers (67) op vrij vakkundige wijze ontmantelde.

Na zijn arrestatie werd Khaldoon Al-Baghdadi op 10 maart 2020 onderzocht door dokter Lieven Wostyn. De wetsdokter stelde op de handen van de beschuldigde kleine snijletsels vast. Al-Baghdadi beweerde toen nog dat het oude verwondingen waren, maar volgens de deskundige werden ze wel degelijk veroorzaakt bij het versnijden van het lichaam. “Meneer was heel opgejaagd. Hij vroeg vooral naar methadon. Hij had ook spierpijn en buikpijn.” Volgens dokter Wostyn ging het om typische afkickverschijnselen voor een heroïneverslaafde.

Lees hier alles over de Spuikommoord

Professor Diona D’Hondt gaf vervolgens toelichting bij de autopsie die op 23 maart werd uitgevoerd. Dat was niet evident, want er werd slechts ongeveer een kwart van het lichaam aangetroffen in de Spuikom. Het ging om heel wat huidfragmenten en darmfragmenten, maar ook bijvoorbeeld om de onderkaak, een long, ribben en enkele stukken van de schedel. Op meerdere plaatsen werden sporen van snij- en steekverwondingen aangetroffen. “Ik denk dat we in de romp vijf mogelijke steekwonden hebben vastgesteld”, aldus dokter D’Hondt. Ook de mogelijke bloeduitstortingen op het achterhoofd zijn compatibel met de laatste verklaringen van de beschuldigde.

Draaien en keren

Voorzitter Antoon Boyen vroeg zich af of het mogelijk was om een lichaam op die manier te ontmantelen in de berging van het appartement. “De praktijk leert dat je daar wel wat ruimte voor nodig hebt om dat een beetje efficiënt te kunnen doen. Dat vereist toch wel wat draaien en keren met het lichaam om dat mogelijk te maken”, reageerde professor Werner Jacobs. Vooral de manier waarop het slachtoffer gescalpeerd werd, wierp meerdere vragen op.

“Een arm afhakken is technisch niet moeilijk. Als het erop aankomt zou iedereen van de jury dat wel kunnen. Maar een romp en een buik leegmaken, een hoofd van de wervelzuil afhalen, en dan vooral de manier waarop de huid van dat gezicht gehaald is, dat zie ik eerlijk gezegd niet iedereen doen. Dat vereist toch een zekere vakkundigheid. Als je konijnen en andere beesten kan villen, zal je dat met een mens ook wel kunnen.”

Speeksel

Anderzijds geloven de wetsdokters niet dat Al-Baghdadi zwaar onder invloed van heroïne was. “Er is toch een bepaalde helderheid van geest nodig om die handelingen mogelijk te maken. Als je volledig van de wereld bent, dan lukt dat niet.”

Op basis van een aangetroffen tand werd het DNA-profiel van het slachtoffer bepaald. Dat DNA werd vergeleken met het genetisch materiaal op de tandenborstel en op een kopje koffie van Emmy Geboers. “Daarmee hebben we de tand kunnen identificeren als zijnde van Emmy Geboers. We hebben verder geen opdracht gekregen om dingen te analyseren”, getuigde dokter Els Jehaes.

Toxicoloog Jan Cordonnier ontdekte het DNA-profiel van het slachtoffer in speeksel dat op een propje papier werd aangetroffen. Al-Baghdadi beweerde vrijdag dat hij de mond van zijn buurvrouw tijdens de feiten zou afgeveegd hebben. Ten slotte onderzocht de deskundige ook het oogvocht van het slachtoffer. “Daar hebben we enkel maar cafeïne en domperidone kunnen vinden”, aldus Cordonnier.

The post Assisen Spuikommoord: wetsdokters beschrijven hoe Al-Baghdadi zijn slachtoffer versneed is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgen in actie

Team Belgium trekt met de grootste naoorlogse delegatie naar de Olympische Spelen in Parijs. Verspreid over twee weken verdedigen 166 atleten de Belgische kleuren. Wie komt wanneer in actie?

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Lichamen van vier Israëli’s teruggebracht naar Israël – Netanyahu in VS: “Voor Israël is elke dode burger een tragedie, voor Hamas een strategie”

Benjamin Netanyahu heeft bij zijn aankomst in het Capitool een staande ovatie gekregen. Daarna hield de Israëlische premier een opvallende toespraak. “Pro-Palestijnse betogers zouden zich moeten schamen”, klonk het onder meer. Hij had ook een boodschap voor alle betogers die op dit moment buiten het gebouw hun afkeer laten horen. “Jullie zijn de nuttige idioten van Iran geworden.” Volg de

Lees meer »

De echte ‘Anne’ en fake ex-lief Ingeborg: ‘Tien om te zien’-special rond Clouseau zit vol verrassingen en geheimen

40 jaar Clouseau, dat mag al eens gevierd worden. Met een ‘Tien om te zien’- special bijvoorbeeld. Aan de zeedijk in Westende werden Koen (56) en Kris Wauters (59) donderdag getrakteerd op een avond vol verrassingen van oude én nieuwe vrienden. Die hielden zich een dag lang verborgen voor de broers, maar onthulden wel graag hun meest bijzondere herinneringen en

Lees meer »

BBC schrapt 500 banen

De Britse openbare omroep BBC gaat 500 banen schrappen. De omroep wil nog eens 200 miljoen pond (238 miljoen euro) besparen en een transformatieplan doorvoeren, zo heeft de BBC dinsdag aangekondigd.

Lees meer »

Exact zeven jaar geleden verloren ook Vincent en Ingrid hun zoon (15) in meer: “Er is een leven voor en na de dood van Sebastiaan”

Het moest de mooiste tijd van zijn nog jonge leven worden, maar het scoutskamp van eind juli 2017 in Bütgenbach draaide voor Sebastiaan Vandommele (15) en zijn familie uit op een ware nachtmerrie. Een zwempartij in een meer kostte de jonge kerel het leven. Maandag wordt het verhaal in ‘Mij overkomt het niet’ op Eén belicht. “Het is nog altijd

Lees meer »

Fitnessinfluencer deelt tip om veilig te blijven tijdens avondwandelingen: “Je jaagt ze weg voor er iets kan gebeuren”

Hoewel het tijdens de zomer wat langer licht blijft, kan je je toch nog onveilig voelen als je ’s avonds wanneer het donker wordt nog een wandeling wil gaan maken. De Amerikaanse Julie Capozziello, een fitnessinfluencer uit Tennessee, deelde daarom een opvallende tip met haar volgers. In een video waarin ze zich klaarmaakt om een wandeling te maken met haar

Lees meer »

Een privécinema, een sterrenrestaurant en op slechts enkele minuten van de Arc de Triomphe: in dit luxehotel verblijven Lady Gaga en Céline Dion in Parijs

Volgens ‘TMZ’ is het zeker dat Céline Dion (56) en Lady Gaga (38) vrijdagavond samen een duet zullen zingen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Beide zangeressen werden ondertussen al gespot in Parijs en inmiddels is er ook gelekt waar de twee dames zouden verblijven. De Hollywoodsterren kozen voor Le Royal Monceau, een prestigieus 5-sterrenhotel.

Lees meer »

“Over 14 uur lig ik onder het mes”: Van Gerwen heeft na bloedstollende ontknoping even andere dingen aan z’n hoofd

De World Matchplay kent zijn kampioen: Luke Humphries. De wereldkampioen trok in een spannende finale tegen Michael van Gerwen aan het langste eind. Het is zijn allereerste Phil Taylor-trofee, het maakt hem 200.000 pond (168.000 euro) rijker. Van Gerwen kan er wel mee leven, zeker omdat hij nu even andere dingen aan z’n hoofd heeft. “Over 14 uur ga ik

Lees meer »

21 juli was wereldwijd de warmste dag ooit

Zondag 21 juli 2024 was wereldwijd de warmste dag ooit, blijkt uit gegevens van de klimaatdienst Copernicus. Het record zou te verklaren zijn aan de temperaturen in grote delen van Antarctica. ”Naarmate het klimaat blijft opwarmen, zullen we ongetwijfeld nieuwe records breken.”

Lees meer »