Assisen Spuikommoord: beschuldigde Khaldoon Al-Baghdadi geeft toe dat hij eigenlijk goede vriend wilde vermoorden

Op het assisenproces over de roofmoord op Emmy Geboers (67) heeft Khaldoon Al-Baghdadi (42) toegegeven dat hij eigenlijk een goede vriend wilde vermoorden. De beschuldigde was van plan om Dirk S. via het slachtoffer naar zijn appartement in Oostende te lokken.

Tijdens het verhoor door voorzitter Antoon Boyen legde Al-Baghdadi vrijdagnamiddag nieuwe verklaringen af. Daarom werd beslist om de Irakees zaterdag opnieuw te laten verhoren door de politie. “Ik denk dat wij nog eens moeten babbelen”, zei de voorzitter maandagochtend. De beschuldigde herhaalde dat hij inderdaad in januari 2020 al het plan had opgevat om iemand te vermoorden en te beroven. Al-Baghdadi had geld nodig om zijn drugsprobleem te financieren.

Naar eigen zeggen zocht de beschuldigde in eerste instantie een geschikt slachtoffer dat hij niet goed kende. “Omdat je niemand vond, heb je beslist dat het Dirk S. zou zijn. Die had geld en bankkaarten en die wou jij stelen”, vatte de voorzitter het samen. Als medewerker van een vastgoedkantoor had S. jarenlang geld van verenigingen van mede-eigenaars doorgesluisd naar Al-Baghdadi. In die periode zouden ze ook een seksuele relatie gehad hebben. “Dan heb je besloten om S. naar u te lokken via Emmy. Je hebt gezegd dat je een waterlek had, omdat je wist dat ze dat zou doorvertellen aan hem. En dan zou je S. kunnen doden en bestelen.”

Niet naar politie gebeld

Op 9 maart 2020 vroeg Al-Baghdadi kort voor de middag aan Emmy Geboers om naar het verzonnen waterlek te komen kijken. Het is niet duidelijk wanneer en waarom hij toch besliste om zijn buurvrouw te vermoorden. De beschuldigde gaf toe dat zijn beslissing al genomen was toen hij met een bierglas tegen haar hoofd zou hebben gegooid. Vervolgens sleepte hij het slachtoffer naar de berging en bond hij haar handen vast met een touw. Al-Baghdadi vroeg met succes de pincode van haar bankkaart. Naar eigen zeggen probeerde hij nog een dokter te zoeken om Geboers te helpen. “Ik heb niet naar de politie gebeld, omdat ik schrik had voor de gevangenis”, klonk het ook.

Uiteindelijk sloeg de Irakees met een moersleutel op het hoofd van het slachtoffer. “Ik heb beslist om haar te vermoorden, ja”, bekende Al-Baghdadi. Daarna denkt hij nog twee à drie messteken uitgedeeld te hebben. De voorzitter merkte echter op dat de zeven gaten in haar trui in de richting van zeven messteken wijzen. Khaldoon Al-Baghdadi sneed het lichaam in stukken met een cutter en een hakmes, waarna hij de stoffelijke resten in de nabijgelegen Spuikom dumpte.

Een dochter van Emmy Geboers verwittigde de volgende ochtend de hulpdiensten. “Ze is ongerust dat ze haar moeder sinds 9 maart rond de middag niet meer kan bereiken”, getuigde hoofdinspecteur Barbara V. De lokale politie van Oostende trok onmiddelllijk naar haar appartement in de Voorhavenlaan, maar kon niets verdachts aantreffen. Een andere buurvrouw en haar partner verklaarden wel dat Emmy haar appartement nooit zo wanordelijk zou achterlaten. Het onderzoek wees ook snel uit dat er de avond van 9 maart 20.000 euro werd overgeschreven van de spaarrekening naar de zichtrekening van het slachtoffer.

Doorgedreven speurwerk

De partner en de dochter van het slachtoffer wisten te vertellen dat ze op de dag van haar verdwijning voor waterschade nog naar de derde verdieping moest. “We krijgen een zeer indringende javelgeur op te merken op de derde verdieping”, getuigde inspecteur Kathleen H. De bewoner van het bewuste appartement maakte onmiddellijk een verwarde indruk op de politie. Ook de vele bloedsporen wekten uiteraard argwaan. Een sleutelhanger van de garage waar Emmy Geboers haar voertuig kocht, trok vervolgens de aandacht van de politiemensen. Op die manier werd uiteindelijk de sleutel van het appartement van het slachtoffer aangetroffen. “Ma wa denken jullie da heb ik da gedaan”, zei Al-Baghdadi bij zijn arrestatie.

Ten slotte bedankte de advocaat van de familie Geboers de getuigen voor hun werk. “Dankzij jullie doorgedreven speurwerk hebben jullie op zeven of acht uur tijd de dader gepakt. Dat is fenomenaal”, aldus advocaat Kris Luyckx, die ook nog polste naar de impact op het korps. “Ik ben sinds 2006 bij de politie en het is een van de enige keren dat ik wakker lag van een zaak”, reageerde Barbara V.

The post Assisen Spuikommoord: beschuldigde Khaldoon Al-Baghdadi geeft toe dat hij eigenlijk goede vriend wilde vermoorden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ze mochten niet ‘papa’ zeggen en werden regelmatig met de riem geslagen”: zo stuwde Joe Jackson met ijzeren vuist zijn kinderen naar de top

Deze maand is het vijftien jaar geleden dat Michael Jackson op vijftigjarige leeftijd overleed. Hij werd nog negen jaar overleefd door zijn vader Joe, een man die bekendstond als een bullebak, liefdeloze vader en manager met losse handjes. Onder zijn impuls bereikten al zijn kinderen de showbizztop, maar de trauma’s die daarmee gepaard gingen, zijn niet te tellen. “Ik hoorde

Lees meer »

Zomerbar opent op dak van Fort Napoleon in Oostende: “Je kan hier zelfs een spelletje petanque spelen met zicht op zee”

Petanque, drinks, cocktails, bieren en een hippe foodkaart: dat is het concept van de nieuwe zomerbar met de toepasselijke naam ‘Roof!’. De zomerbar bevindt zich immers op het dak van het Fort Napoleon. Het zicht op de Oostendse skyline en de zee krijg je er gratis bij. “We plannen ook heel wat activiteiten”, zegt Quinten Goekint van Look i Like

Lees meer »

Al 50 jaar huwelijksgeluk voor Marcel en Jenny

Marcel De Grande (79) en Jenny Van Wydeveldt (79) uit de Eigen Heerdlaan in Sint- Andries vierden hun diamanten huwelijksjubileum bij hun dochter in Varsenare. Het koppel leerde elkaar kennen via de vriend van Jenny’s zus. Die deed net als Marcel aan boksen. Ze werd uitgenodigd naar een bokswedstrijd en de vonken sloegen over. Op
The post Al 50

Lees meer »

Nederlander (40) verdient miljoenen door producten van Nike en Lego naar Rusland te importeren

Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 hebben heel wat westerse bedrijven hun activiteiten in Rusland stopgezet. Ook het Amerikaanse sportmerk Nike en de Deense speelgoedmaker Lego trokken zich terug uit het land. Maar door ondernemers als Wijnand Herinckx (40) kunnen Russen toch nog producten van westerse merken kopen. De Nederlandse zakenman verdiende de afgelopen jaren al miljoenen

Lees meer »

9 jaar cel voor flamboyante priester voor oplichten parochiaan: zelf ook bestolen voor 1 miljoen dollar aan juwelen tijdens mis

Lamor Whitehead (45) is veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor oplichting van, onder anderen, een van zijn parochianen. De flamboyante priester van Brooklyn is een opvallend figuur. Hij zat in het verleden al eens in de cel en werd zelf twee jaar geleden overvallen tijdens een mis, die live werd gestreamd. Dieven gingen toen aan de haal met juwelen van

Lees meer »