Kapelletje gerestaureerd voor ‘afsmeken van goed weer’

Onlangs werd het kapelletje aan B&B Passa Dia in de Ellestraat, na een grondige restauratie, opnieuw ingewijd. Het kapelletje in Zwevegem is volgend jaar 125 jaar oud.

Het verhaal start bij Remi De Brabandere (°1875) die na zijn huwelijk met Marie Alphonsine Vanden Avenne naar de boerderij in de Ellestraat kwam. “Daar werden zijn negen oudste kinderen geboren, van allen hun voornaam beginnend met de letter ‘A’: André, Adriana, Agnes, Albert, Antoinette, Angeline, Alice, Anna en Armand”, vertelt huidig eigenaar Jo Dendauw. “In 1900 bouwde Remi Debrabandere het wit kapelletje naast de boerderij, ‘voor het afsmeken van goed weer’ voor de vruchten der aarde.”

A-lijn

Na de Eerste Wereldoorlog besloot Remi in 1922 met het hele gezin te verhuizen naar Frankrijk om daar een landbouwbedrijf uit te baten. “In Frankrijk kreeg het koppel nog drie kinderen, waar de ‘A-lijn’ werd doorgetrokken: Aimée, Anaïs en Antonine. Nog een aardig weetje is dat zowel Remi als zijn echtgenote Marie Alphonsine burgemeester werden van Bertreville, het dorp waar zij woonden. De moeder, en schoonmoeder, van het ondernemende koppel was verwant van Frank Lateur (Stijn Streuvels) en dus ook met Petrus Johannes Gezelle”, weet Jo te vertellen.

Landbouw in bijberoep

Na de verhuis nam Basiel Dendauw de boerderij in 1922 in de Ellestraat over. Al die tijd was deze eigendom van de familie Bekaert – Verhaeghe De Naeyer en is al een ruim een eeuw in uitbating door de familie Dendauw.

Toen Jo Dendauw en zijn echtgenote Veroniek Spiessens in 2001 de boerderij kochten, was deze toe aan een renovatie. “We bouwden er een nieuwe woning en startten een grondige renovatie van alle gebouwen en de omgeving. Aan landbouw doen we nog in bijberoep. In 2009 zijn we wel gestart met een bed & breakfast en vakantiewoning ‘PassaDia’ na renovatie van de voormalige paarden- en runderstallen.”

Als sluitstuk kreeg de jongste maanden ook het kapelletje er een grondige beurt. Dit gebeurde onder impuls van priester Dirk Decuypere. Nu kon men het opnieuw inwijden, bijna 125 jaar na de bouw ervan. (Geert Vanhessche)

The post Kapelletje gerestaureerd voor ‘afsmeken van goed weer’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

DNA-onderzoek naar ‘rusthuismoorden’ in Oostrozebeke levert niets op

Het DNA-onderzoek op enkele insulinepennen die het gerecht in beslag nam in woonzorgcentrum Rozenberg in Oostrozebeke heeft geen uitsluitsel gebracht. Dat schrijft HLN. Wie verantwoordelijk is voor de drie moorden en zes moordpogingen in het rusthuis tussen 2020 en 2021 blijft dus onduidelijk.
The post DNA-onderzoek naar ‘rusthuismoorden’ in Oostrozebeke levert niets op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Week lang onderhoudswerken aan Konterdambruggen

Vanaf maandag 17 juni tot en met vrijdag 21 juni voert de dienst Maritieme Toegang van de Vlaamse overheid onderhoudswerken uit aan de Konterdambruggen (blauwe bruggen). De gekende omleidingsroute is tijdens deze periode van kracht en het fietsverkeer tussen Bredene en Oostende verloopt langs de Slijkensesteenweg.
The post Week lang onderhoudswerken aan Konterdambruggen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bezetters UGent verlaten het gebouw om uitzetting te vermijden

De activisten die het Gentse UFO-gebouw sinds 6 mei hebben bezet, zeggen donderdagnacht omstreeks 4u30 dat ze het universiteitsgebouw zullen verlaten. Er hangen hen dwangsommen van 250 euro per dag boven het hoofd indien ze vrijdagochtend 8u30 nog aanwezig zijn in het gebouw. “Vandaag, op de veertigste dag van onze bezetting, hebben we geen andere optie dan te vertrekken, ondanks

Lees meer »

Werken politiegebouw Polder gaan vlot vooruit in Diksmuide: meiboom al geplaatst

Politiezone Polder (Diksmuide/Kortemark/Koekelare/Houthulst) vierde vrijdag de meiboomzitting van het gloednieuwe centraal politiekantoor in Diksmuide. Daarom werd gevierd dat de hoogste top van de werken is bereikt: een hoogte van 13 meter. “De werken gaan vliegensvlug vooruit, de opleveringsdatum van het eerste kwartaal van 2025 wordt normaal gehaald”, zei burgemeester Lies Laridon.
The post Werken politiegebouw Polder gaan vlot vooruit

Lees meer »

Twee doden bij botsing tussen twee treinen in Chili

Bij een frontale botsing tussen twee treinen donderdagochtend vlakbij de Chileense hoofdstad Santiago zijn twee mensen om het leven gekomen en negen mensen gewond geraakt. Dat heeft de Chileense spoorwegmaatschappij Empresa de Ferrocarriles del Estado bekendgemaakt.

Lees meer »

Olesia (16) keert na twee jaar terug naar Oekraïne, haar moeder Anna blijft hier: “Geloof me, ik heb geprobeerd haar tegen te houden”

De ene bouwt aan een toekomst in België, de ander droomt van een leven in Oekraïne. Terwijl de oorlog zich voortsleept, vragen veel gevluchte Oekraïners zich af waar ze eigenlijk thuis horen, en de antwoorden lopen dwars door gezinnen heen. Zoals bij Anna (39) en dochter Olesia (16), vroeger uit Kryvyi Rih, nu uit Dendermonde. Anna doet alles om er

Lees meer »

Het Voldershof breidt nog uit

Nu de zomerbar in de Boomgaardstraat heeft afgehaakt, blijft alleen nog Het Voldershof, de leuke groene en schaduwrijke zomerbar in de Ter Priemstraat, over. Die is aan zijn vijfde editie toe en wordt gerund door Emiel Defraeye en Lynn Allaert. Deze gezinsvriendelijk zomerbar schenkt veel aandacht aan ravottende kinderen en straks komt er nog een heus zwembad bij.
The

Lees meer »

Margaux Degandt en Deborah De Smaels zijn eerste nieuwe kandidaten bij Team Nieuw Bestuur

Margaux Degandt en Deborah De Smaels zullen in oktober kandidaat zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen voor Team Nieuw Bestuur in Langemark-Poelkapelle. Dat kondigt de gemeenschappelijke lijst van huidige coalitiepartijen N-VA, Vooruit en TOPE8920 aan.
The post Margaux Degandt en Deborah De Smaels zijn eerste nieuwe kandidaten bij Team Nieuw Bestuur appeared first on KW.be.

Lees meer »