Kapelletje gerestaureerd voor ‘afsmeken van goed weer’

Onlangs werd het kapelletje aan B&B Passa Dia in de Ellestraat, na een grondige restauratie, opnieuw ingewijd. Het kapelletje in Zwevegem is volgend jaar 125 jaar oud.

Het verhaal start bij Remi De Brabandere (°1875) die na zijn huwelijk met Marie Alphonsine Vanden Avenne naar de boerderij in de Ellestraat kwam. “Daar werden zijn negen oudste kinderen geboren, van allen hun voornaam beginnend met de letter ‘A’: André, Adriana, Agnes, Albert, Antoinette, Angeline, Alice, Anna en Armand”, vertelt huidig eigenaar Jo Dendauw. “In 1900 bouwde Remi Debrabandere het wit kapelletje naast de boerderij, ‘voor het afsmeken van goed weer’ voor de vruchten der aarde.”

A-lijn

Na de Eerste Wereldoorlog besloot Remi in 1922 met het hele gezin te verhuizen naar Frankrijk om daar een landbouwbedrijf uit te baten. “In Frankrijk kreeg het koppel nog drie kinderen, waar de ‘A-lijn’ werd doorgetrokken: Aimée, Anaïs en Antonine. Nog een aardig weetje is dat zowel Remi als zijn echtgenote Marie Alphonsine burgemeester werden van Bertreville, het dorp waar zij woonden. De moeder, en schoonmoeder, van het ondernemende koppel was verwant van Frank Lateur (Stijn Streuvels) en dus ook met Petrus Johannes Gezelle”, weet Jo te vertellen.

Landbouw in bijberoep

Na de verhuis nam Basiel Dendauw de boerderij in 1922 in de Ellestraat over. Al die tijd was deze eigendom van de familie Bekaert – Verhaeghe De Naeyer en is al een ruim een eeuw in uitbating door de familie Dendauw.

Toen Jo Dendauw en zijn echtgenote Veroniek Spiessens in 2001 de boerderij kochten, was deze toe aan een renovatie. “We bouwden er een nieuwe woning en startten een grondige renovatie van alle gebouwen en de omgeving. Aan landbouw doen we nog in bijberoep. In 2009 zijn we wel gestart met een bed & breakfast en vakantiewoning ‘PassaDia’ na renovatie van de voormalige paarden- en runderstallen.”

Als sluitstuk kreeg de jongste maanden ook het kapelletje er een grondige beurt. Dit gebeurde onder impuls van priester Dirk Decuypere. Nu kon men het opnieuw inwijden, bijna 125 jaar na de bouw ervan. (Geert Vanhessche)

The post Kapelletje gerestaureerd voor ‘afsmeken van goed weer’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Formateur De Wever schetst geen fraai toekomstbeeld tijdens 21 juli-toespraak: “Moeilijk decennium”

Aan het Stadspark van Antwerpen hebben de stad en provincie Antwerpen hun traditionele 21 juli-viering gehouden. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) toonde zich vooral dankbaar dat de drukke sportzomer de publieke aandacht wat wegneemt van de federale en Vlaamse regeringsonderhandelingen, maar hij had het ook over “een moeilijk decennium” dat ons te wachten staat.

Lees meer »

Massaoptreden met bijna 800 saxofonisten aan kathedraal en uit de ramen van het Belfort tijdens Gentse Feesten 

Aan het Sint-Baafsplein in Gent hebben zo’n 800 saxofoonspelers samen opgetreden. Ze stonden op het plein en op de terrassen en balkons aan de kathedraal. Uitzonderlijk mochten muzikanten ook het Belfort beklimmen en uit de ramen spelen. Het optreden is een stunt om het instrument, dat aan populariteit verliest, meer aandacht te geven. "We waren bang voor valse noten, maar

Lees meer »

Tweede comedy-avond op Domein Walbrugge opnieuw schot in de roos: “Fijne reacties op ons initiatief”

Tiegem is traditioneel een dorp waar vroeger veel mensen naar toe kwamen, vooral om en rond het Sint-Arnolduspark. Er zijn heel wat nieuwe initiatieven om het dorp weer op de kaart te zetten. Een daarvan is het organiseren van comedy-avonden in de schitterende, recent gerenoveerde vierkantshoeve Domein Walbrugge.
The post Tweede comedy-avond op Domein Walbrugge opnieuw schot in de

Lees meer »

Provinciedomein van Huizingen moet jong Brabants trekpaard Remi laten inslapen: “Als je een dier hebt, liggen verdriet en liefde vaak kort bij elkaar”

Het provinciedomein van Huizingen heeft een van zijn geliefde Brabantse trekpaarden verloren. Remi, die nog maar net 1 jaar oud was, liep al even mank. Toen de blessure veel erger bleek dan eerst gedacht, hebben de dierenverzorgers besloten het paard te laten inslapen. "We moesten van ons hart een steen maken", zegt dierenverzorger Sam Stylemans.

Lees meer »

Liveblog Olympische Spelen – Rapper Snoop Dogg draagt olympische fakkel, Belgische delegatie “wil beter scoren dan in Tokio”

Vanavond wordt tijdens een grote openingsceremonie in hartje Parijs het officiële startschot gegeven van de Olympische Spelen. De dag begint echter dramatisch. Na doelgerichte brandstichtingen afgelopen nacht op het Franse spoor is het TGV-netwerk ernstig verstoord. Het BOIC heeft zijn sportieve ambitie uitgesproken: "Beter scoren dan in Tokio." Toen behaalde de Belgische delegatie 7 medailles.

Lees meer »

Politiehonden Patch en Thor gaan op welverdiend pensioen: “Nu wacht hen een luilekkerleventje”

Wissel van de wacht bij de hondenbrigade van de Oostendse politie: Mechelse herders Patch (8) en Thor (9) gaan op rust. Hun begeleiders maken namelijk als pas gepromoveerde hoofdinspecteurs de overstap naar de interventiepolitie. Het is maar de vraag of de honden zelf het einde van hun eigen carrière betreuren, want zij mogen hun oude dag slijten bij de baasjes

Lees meer »

Belgen zitten vast op luchthavens door wereldwijde computerstoring: “Ze hebben ons aan ons lot overgelaten”

Verschillende luchtvaartmaatschappijen ondervonden hinder door de storing van gisteren die werd veroorzaakt door de mislukte software-update van het cybersecuritybedrijf CrowdStrike. Reizigers strandden op verschillende plaatsen wereldwijd. Heel wat Belgische passagiers zaten vast in onder meer Napels en Boedapest. Door de chaos moesten veel Belgen zelf op zoek naar oplossingen. “Ze hebben ons aan ons lot overgelaten. We zitten hier al

Lees meer »