Heilig Bloedprocessie ging uit onder een stralende zon

Terwijl het zondag 26 mei een uur voor het begin van de 72ste Heilig Bloedprocessie onweerde en fel regende, scheen de zon tijdens de rondgang van de Heilig Bloedprocessie. Ere-genodigde was kardinaal Jozef De Kesel, gewezen aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

“Voor Voormezele is de processie een uiting van collectieve trots”, aldus ere-gouverneur en comitévoorzitter Paul Breyne. “Moeiteloos worden de meer dan 500 enthousiaste deelnemers gevonden die de bijna 40 groepen van de processie gestalte geven. Het dorp toont dat het groot kan zijn in kleine dingen en is daar fier op. Maar onze ploeg is ook in rouw. Door tragische ongevallen verloren we dit jaar 4 medewerkers. Het was zeker niet eenvoudig om Dieter Sohier, Sarah Trioen, José Desot en Carla Demyttenaere in ons raderwerk te vervangen. Uit grote dankbaarheid willen we deze processie aan hen opdragen.”

Erkenning religieus erfgoed

“Nieuw dit jaar is dat er een digitale processiegids wordt uitgedeeld. Door het scannen van de QR-code vindt men meer uitleg over de verschillende taferelen uit de processie”, vervolgt Marc Delreux, verantwoordelijke communicatie en promotie. “Als één van de nog zes overblijvende processies in West-Vlaanderen willen we de toekomst veilig stellen door onze processie te laten erkennen als religieus erfgoed. En om verder te groeien en het financieel plaatje blijvend rond te krijgen, werd de vzw Heilig Bloedprocessie opgericht. Zo krijgen we toegang tot een langlopende subsidie vanwege het Bisdom Brugge en de Dekenij Ieper, waarvoor onze welgemeende dank. Ook dank aan de technische dienst van de Stad Ieper en aan onze sponsors. Zonder hun steun en milde bijdragen zou veel van onze plannen en ambities hopeloos teloor gaan.”

Kostbare relikwie

Het was Isaac (1123-1169), de tweede proost van de proosdij die op één van z’n reizen naar Rome, de kostbare relikwie van het ‘Heilig Bloed van onze Heer Jezus Christus’ meebracht. De Jaerboeken van Yper verhalen dat: “Het Bloed Onzes Heren van Rome naar Ieper overgebracht door abt Isaac, op 29 juni 1152, stoetsgewijze van deze stad naar de abdij van Voormezele overgedragen, alwaar het sedert dien tijd vereerd is geweest tot nu toe, gedurende de achtdaagse kerkplechtigheid van het H. Sacramentsfeest’. De relikwie zelf heeft de grootte van een kleine noot en is gewikkeld in een perkamenten band met de Latijnse vermelding ‘van stof (zand) doortrokken met bloed van Christus’. Tot aan de Geuzentijd was de relikwie een huiselijke schat van de Voormezeelse kloostergemeenschap. Maar vanaf 1580 vinden we in de oude archiefstukken hoe de relikwie door de kloosterlingen en door de bedevaarders werd en wordt vereerd. (EG)

The post Heilig Bloedprocessie ging uit onder een stralende zon is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Renovatie Kasteel Beauvoorde halverwege: “Speciale aandacht gaat nu naar historisch behangpapier, gordijnen en schilderwerk”

De restauratie van het Kasteel Beauvoorde in Wulveringem bij Veurne is halverwege. Sinds kort zijn de stellingen verdwenen en straalt het kasteel als nooit tevoren. Momenteel wordt het interieur verder afgewerkt.
The post Renovatie Kasteel Beauvoorde halverwege: “Speciale aandacht gaat nu naar historisch behangpapier, gordijnen en schilderwerk” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Komiek Jeroen Verdick moet noodgedwongen pauze inlassen: “Ik kan mijn lichaam niet blijven negeren”

Comedian Jeroen Verdick, vooral bekend als de stem van het datingprogramma ‘Love Island’, moet noodgedwongen een pauze inlassen. “Zijn huidige mentale gezondheid laat het niet toe om een publiek te entertainen zoals gewoonlijk”, klinkt het bij zijn management ‘House of Entertainment’. Hij maakt deze zomer zijn agenda leeg en hoopt vanaf september weer op het podium te staan.

Lees meer »

Mannen steeds vaker uit de kleren in films en tv-series: “Maar beelden van piemels blijven schaars”

‘Máxima’. ‘Saltburn’. ‘Euphoria’. Het zijn maar een paar recente voorbeelden van films of tv-series waarin expliciet mannelijk naakt te zien is. Opvallend, want al decennialang zijn het blote vrouwenlichamen troef op het scherm. Vanwaar die verandering? En welke evolutie maken seksscènes in het algemeen door? Het ‘Algemeen Dagblad’ zocht het uit. “’Iets geiler’ is geen goede aanwijzing. Wel: wat wil

Lees meer »

WEERBERICHT. Wolken en buien: “De zomer is nog ver te zoeken”

Vandaag krijgen we wisselvallig weer en koude temperaturen. We kunnen ons maar beter neerleggen bij dit soort weer, want onze weerman David Dehenauw ziet de komende dagen en weken geen beterschap: “De zomer is nog ver te zoeken op de weerkaarten, dat zie ik de komende maanden niet gebeuren.” Begin volgende week stijgen de temperaturen wel tot 20 graden, maar

Lees meer »

“Wat zij presteren is uitzonderlijk”: ‘Bad Boys 4′ maakt miljoenen winst, maar hoeveel krijgen regisseurs Adil en Bilall?

“Ze zijn nu al de best betaalde Vlaamse regisseurs ooit.” Filmkenners zijn het erover eens: het monstersucces van ‘Bad Boys: ride or die’ doet de kassa rinkelen bij onze Adil en Bilall. Amper één week na release draaide hun tweede Hollywoodprent al meer dan honderd miljoen euro omzet. Maar hoeveel krijgt het regisseursduo zélf om in de spaarpot te steken?

Lees meer »

ASSISEN. Kinderen van slachtoffer Caroline (65) getuigen: “Het is niet omdat ik ze in jaren niet meer gezien had, dat ik haar niet graag meer zag”

“Ik heb ook mijn rugzak.” Het moet op dit proces zo wat de vaakst gehoorde uitspraak zijn. Uit de mond van de twee vrouwen in de beschuldigdenbank, om te beginnen. Uit de mond van vele getuigen, uit welk ‘kamp’ ze ook komen. En mocht de dode Caroline Kint nog kunnen spreken, ze zou gewis hetzelfde over zichzelf gezegd hebben. Zo

Lees meer »

Na hevig protest: senaat in Argentinië keurt omstreden wet voor sociaal-economische hervormingen goed

De Argentijnse Senaat heeft woensdagavond de zogenaamde ‘omnibuswet’ goedgekeurd: een ambitieus project van de ultraliberale president Javier Milei dat het juridische kader schept voor een diepgaande transformatie van het Argentijnse economische en sociale model. Tegen de wet werd zwaar geprotesteerd: het kwam woensdag tot geweld in de omgeving van het parlement in Buenos Aires.

Lees meer »