Belgisch kampioenschap boomklimmen strijkt neer in Brugge

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni vindt op domein Koude Keuken in Sint-Andries het Belgisch kampioenschap boomklimmen voor boomverzorgers plaats, voor zowel mannen als vrouwen.

Vijf disciplines

Op de eerste dag, tijdens de preselecties, leggen 64 deelnemers vanaf 8 uur in een rotatiesysteem elk vijf proeven af. Die proeven zijn simulaties van de dagelijkse praktijk van de boomverzorgers: speedclimb, workclimb, ressue, throwline en ascent. “Wie de eerste keer ziet hoe de boomklimmers hun beste beentje voorzetten, als een stel volleerde slingerapen door de toppen van de bomen scheren, zal snel begrijpen dat boomverzorgers uit het allerbeste hout gesneden zijn”, klinkt het bij de organisatie. “Wie verwacht om alleen maar stoere klimmers met ruige baarden te zien, is er aan voor de moeite. De dames die meedoen, klimmen met klasse en elegantie. We verwachten tevens een aanzienlijke delegatie aan deelnemers uit het verre en minder verre buitenland.”

De discipline speedclimb is in looppas de boom in trekken. Workclimb is snel en efficiënt doorheen de broomkruin bewegen. “Voor wie dat te gemakkelijk vindt, is er een tak voorzien met een buzzer die afgaat wanneer de tak te ver doorbuigt.” Bij throwline is klimmen belangrijk, alsook om het touw de boom in te krijgen. Bij rescue moeten de deelnemers bewijzen dat ze in staat zijn om heel snel en efficiënt een geblesseerde collega naar beneden te brengen. Bij ascent kiezen de kandidaten zelf hun klimtechniek hoe ze naar boven geraken.

Master Challenge

Op zondag nemen vanaf 9 uur vijf mannen en drie vrouwen, die in de preselecties het beste resultaat hebben neergezet, het tegen mekaar op in de Master Challenge. “In een hele grote, een reuzenboom, worden bellen gehangen. De finalisten krijgen een half uur de tijd om de boom te bekijken, een route uit te stippelen, hun touw te installeren en naar alle bellen te klimmen.”

Voor de kinderen is er het ganse weekend een klimactiviteit voorzien. Er is een bar en er zijn snacks te verkrijgen. Op zaterdagavond komt de coverband Dust langs. De toegang tot het BK is gratis. (ACR)

The post Belgisch kampioenschap boomklimmen strijkt neer in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gemeente zet driehonderd Wevelgemse mantelzorgers in de bloemetjes

Driehonderd Wevelgemse mantelzorgers werden in de bloemetjes gezet ter gelegenheid van de Dag van de Mantelzorg. Zij staan dagelijks klaar om hun familie, buur of kennis te helpen waar het kan. Vaak door er gewoon te zijn wanneer die persoon er nood aan heeft.
The post Gemeente zet driehonderd Wevelgemse mantelzorgers in de bloemetjes appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Jullie gaan me toch niet tot in kleedhokje volgen?”: Emma Meesseman en Belgian Cats passen als eersten olympische outfit in BOIC-boetiek

De Belgian Cats mochten de spits afbijten: Emma Meesseman en co. bezochten vandaag de pas geopende olympische boetiek van het BOIC om de officiële kledij voor Parijs 2024 te kiezen en te passen. De ene Belgian Cat is al wat ijdeler dan de andere: “Maar iedereen voelt zich hier toch wat als een klein kind in een speelgoedwinkel”.

Lees meer »

Youtuber dringt ’s nachts verlaten Plopsaland binnen en klimt op attracties: “Water is ijskoud”

Youtuber Yung Jamie heeft enkele dagen geleden een video op sociale media gepost waarop hij Plopsaland binnendringt. “Hier is een zwakke plek”, zegt hij terwijl hij over een hek klimt. De jongeman gaat op enkele attracties zitten en duikt zelfs een vijver in. Het attractiepark heeft een klacht ingediend. “Hij heeft niks beschadigd, maar we willen vooral een signaal geven

Lees meer »

Myriem El-Kaddouri (29) uit Heule is de vijfde Letterzetter

Dichter en woordkunstenaar Myriem El-Kaddouri (29) is aangesteld als nieuwe stadsdichter van Kortrijk, tot juli 2026. Als Letterzetter wordt ze mentor van een jongerencollectief van een 20-tal schrijvers en curator van het jaarlijkse woordkunstenfestival Memento.
The post Myriem El-Kaddouri (29) uit Heule is de vijfde Letterzetter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Terugkeer Starliner naar aarde uitgesteld

NASA en Boeing hebben de terugkeer van de Starliner, een Boeing-ruimtecapsule, van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde uitgesteld. Dat maakte het Amerikaanse ruimteagentschap vrijdagavond bekend op X.

Lees meer »

Tom Cruise kiest voor concert van Taylor Swift in plaats van diploma-uitreiking dochter Suri: “Zijn afwezigheid is geen verrassing”

Suri Cruise (18) – de dochter van Tom Cruise (61) en Katie Holmes (45) – vierde afgelopen week haar achttiende verjaardag én behaalde bovendien ook haar diploma van de Sacred Heart-school in Manhattan. Maar er viel echter een ding op: papa Cruise liet al die belangrijke mijlpalen aan zich voorbij gaan. In plaats daarvan woonde hij een concert van Taylor

Lees meer »

Deschamps zegt dat Mbappé, die zich “al iets beter voelt”, geopereerd moet worden: “Maar dat hoeft niet meteen”

Terwijl Franse media – waaronder het toonaangevende ‘L’Équipe’ – zeker zijn dat Kylian Mbappé (25) het duel vrijdag tegen Nederland mist, wil bondsvoorzitter Philippe Diallo zich niet uitspreken over de onbeschikbaarheid van de Franse sterspeler. Bondscoach Didier Deschamps volgt dat voorbeeld, maar zegt wel dat Mbappé binnenkort geopereerd moet worden. “Maar dat hoeft niet meteen.” Mbappé, die zich vandaag al

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Rusland heeft 80 procent van troepen aan Finse grens weggehaald”

Moskou heeft 80 procent van de Russische grondtroepen aan de Finse grens verplaatst naar Oekraïne. Dat meldt de Finse publieke omroep ‘Yle’ op basis van een hooggeplaatste bron bij de inlichtingendiensten. De Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un hebben daarnaast een “alomvattend strategisch partnerschap” getekend. Maar het is nog niet duidelijk op welke vlakken Rusland en

Lees meer »