VTI-leerlingen brengen hulde aan gesneuvelde piloten tijdens WO II

Op de oude begraafplaats van Eernegem zijn twee graven terug te vinden van gesneuvelde geallieerde Nieuw-Zeelandse piloten uit de Tweede Wereldoorlog. In het kader van 80 jaar bevrijding organiseert het lokaal bestuur op zaterdag 25 mei een herdenking om hulde te brengen aan R. L. Baker en J. G. Thomson en in uitbreiding daarvan aan allen die zich inzetten voor wereldvrede.

Op 20 oktober 1943 stegen vanop de luchtmachtbasis van het Britse Hornchurch (Essex) een aantal Spitfire-gevechtsvliegtuigen van het 485e Sqaudron van de Royal New Zealand Air Force op voor Operatie Rodeo 263. Ter hoogte van Eernegem werden ze onderschept door vier Focke-Wulf Fw 190s van de Luftwaffe. Er vond een luchtgevecht plaats, en de Duitsers haalden uiteindelijk twee geallieerde vliegtuigen neer. Eén van hen viel op amper 100 meter van de Meisjesschool in een weide. Flying Officer Ronald Lavender Baker (Spitfire IX JK762) en Flying Officer John Gordon Thomson (Spitfire IX EN559) overleefden het luchtgevecht niet. De verkoolde lichamen van de twee Nieuw-Zeelandse piloten werden op het Eernegemse kerkhof langs de Kerkhofstraat begraven. Vandaag zijn de twee Commonwealth War Graves-zerkjes de stille getuigen van een zinloze, gruwelijke oorlog, die nooit vergeten mag worden.

vakoverschrijdend

Leerlingen van het VTI in Torhout maakten een prachtig monument voor de graven van de twee piloten. Ze kwamen op het idee na een bezoek aan de Ieperse Menenpoort, waar de leerlingen ieder jaar op Wapenstilstand een krans neerleggen. Bjorn Willems, uit Eernegem, vroeg zich af waarom er twee zerkjes van Nieuw-Zeelanders op het oude kerkhof in zijn gemeente staan. Praktijkleerkracht en amateur-historicus Lieven Vandecaveye deed het nodige opzoekingswerk en kwam zo bij het verhaal van de twee mannen. De leerlingen waren erg onder de indruk van het lot van de twee jonge piloten, die amper 23 (Baker) en 21 (Thomson) jaar waren toen ze hier omkwamen tijdens de strijd voor onze vrijheid, en wilden dit graag vereeuwigen.

Het idee om een monument te ontwerpen werd voorgelegd aan het gemeentebestuur van Ichtegem en de directie van het VTI, en kreeg groen licht. Lieven Vandecaveye zorgde voor de begeleiding voor het vakoverschrijdend project. Lieven in een eerder interview: “De leerlingen ontwierpen de constructie, laserden de stukken uit en lasten alles aan elkaar. Tegelijk leerden ze een stukje geschiedenis bij.”

Het ontwerp bestaat uit twee metalen bogen waar aan de uiteinden een Spitfire is bevestigd. De bogen verwijzen ook naar het logo van de gemeente Ichtegem, meer bepaald naar de slagzin ‘3 x karakter’.

Naast de namen van de beide piloten is in een gedenkplaat ook een whakatauk (een Maori-spreekwoord) gegraveerd: Ka Whawhai Tonu – We Will Fight On (We zullen blijven strijden).

Het monument is uitgevoerd in cortenstaal en zal dus een typische roestkleur krijgen. Het zal officieel ingehuldigd worden op het kerkhof van Eernegem op 25 mei, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Nieuw-Zeelandse ambassade en van de Royal New Zealand Air Force.

Van 25 mei tot en met 28 juni loopt in het administratief centrum ook een kleine tentoonstelling over de piloten R. L. Baker en J. G. Thomson.

The post VTI-leerlingen brengen hulde aan gesneuvelde piloten tijdens WO II is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Matthias Casse doet niet aan valse bescheidenheid in aanloop naar Spelen: “Weet dat ik de capaciteiten heb om goud te pakken”

Matthias Casse doet niet aan valse bescheidenheid. En dus kruipt de Antwerpse judoka ook niet in de rol van underdog of outsider. Over zes weken stapt hij in Parijs met één onmiskenbaar doel op de tatami: olympisch goud. “Ik kan van iedereen winnen.” Om er in één adem wel aan toe te voegen: “Maar ook verliezen.” Dan toch niet zo

Lees meer »

Maister en Sint-Jozefskerk winnen Architectuurprijzen in Roeselare

Als afsluit van het event Roeselare maakt Stad/Stad maakt Roeselare werden de eerste Architectuurprijzen uitgereikt. Het bedrijf Maister op de Ovenhoek sleepte de juryprijs voor de beste grootschalige ingreep in de wacht.
The post Maister en Sint-Jozefskerk winnen Architectuurprijzen in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nederland breidt experiment met verkoop gereguleerde wiet uit naar tien steden

Het experiment in grenssteden Breda en Tilburg, waarbij naast gedoogde wiet ook gereguleerde wiet mag worden verkocht, wordt uitgebreid naar acht andere Nederlandse steden of gemeenten. De komende drie maanden kunnen gebruikers er cannabis roken zonder de wet te overtreden, ook al is de herkomst niet legaal. Aan het eind van die drie maanden mag enkel gereguleerde wiet nog verkocht

Lees meer »

Nu zondag jaarlijks Oldtimer tractortreffen in Koekelare

De Klauwbanddrivers organiseren het jaarlijkse Oldtimer tractortreffen op zondag 16 juni in Koekelare. Zowel het vertrek als de aankomst vinden plaats in zaal De Mokkernaere, in de Lekestraat 42.
The post Nu zondag jaarlijks Oldtimer tractortreffen in Koekelare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Massaal gratie voor drugsmisdrijven in Maryland

De gouverneur van de Amerikaanse staat Maryland heeft massaal gratie verleend voor drugsmisdrijven. Ongeveer 175.000 veroordelingen voor het bezit van marihuana, ook van tientallen jaren geleden, werden kwijtgescholden. Zowat 100.000 mensen profiteren ervan.

Lees meer »

Hendrik Ingelbeen wordt waarnemend financieel directeur van de gemeente Wevelgem

Hendrik Ingelbeen uit Geluwe wordt tot november waarnemend financieel directeur van de gemeente Wevelgem. Hij legde donderdagavond tijdens de gemeenteraad de eed af. Hendrik Ingelbeen is in Wervik voor CD&V schepen geweest. Eind 2021 verliet hij de politiek toen hij financieel manager van de intercommunale Leiedal werd en een mandaat niet verenigbaar was met zijn job omdat de stad Wervik

Lees meer »

Republikeinen blokkeren wetsvoorstel dat recht op IVF erkent

Republikeinen in de Amerikaanse senaat hebben een wetsvoorstel geblokkeerd dat het wettelijke recht op in-vitrofertilisatie (IVF) erkent. Het wetsvoorstel was door de Democraten ingediend en past in hun strategie om de reproductieve vrijheden te beschermen in de aanloop naar de verkiezingen van november.

Lees meer »

Van zijn cabine bleef weinig over, maar 21-jarige trucker is slechts lichtgewond na klapband: “Ik kan me er weinig van herinneren”

Op de Noord-Zuidverbinding in Pelt is een vrachtwagenchauffeur donderdagvoormiddag van de weg geraakt en tegen een boom gebotst. Hoewel er van de cabine weinig overblijft, komt de trucker er grotendeels met de schrik vanaf. “Ik heb wonder boven wonder enkel schaafwonden en lichte kwetsuren overgehouden aan het ongeval”, zegt de 21-jarige jongeman uit Eksel.

Lees meer »

Volledige wijk in Deurne verandert jarenlang in bouwwerf, buurtbewoners ontevreden met plannen

De Arenawijk in Deurne staat de komende jaren voor een grondige transformatie, maar niet alle bewoners zijn tevreden met de plannen van de stad. Er worden gebouwen gerenoveerd en sociale woningen afgebroken. In de plaats daarvan komen er nieuwe sociale woningen, een basisschool en een sporthal. "We krijgen dus alleen maar meer bewoners op een kleine oppervlakte", zegt buurtbewoner Luk

Lees meer »

“Historisch akkoord”: Rassemblement national en Les Républicains stellen “gemeenschappelijke kandidaat” voor in 70 Franse kiesdistricten

Het extreemrechtse Rassemblement national en het centrumrechtse Les Républicains zullen bij de Franse parlementsverkiezingen van 30 juni in 70 kiesdistricten een “gemeenschappelijke kandidaat” voorstellen. Dat heeft RN-voorzitter Jordan Bardella laten weten. Hij sprak over een “historisch akkoord” tussen de twee partijen.

Lees meer »