VTI-leerlingen brengen hulde aan gesneuvelde piloten tijdens WO II

Op de oude begraafplaats van Eernegem zijn twee graven terug te vinden van gesneuvelde geallieerde Nieuw-Zeelandse piloten uit de Tweede Wereldoorlog. In het kader van 80 jaar bevrijding organiseert het lokaal bestuur op zaterdag 25 mei een herdenking om hulde te brengen aan R. L. Baker en J. G. Thomson en in uitbreiding daarvan aan allen die zich inzetten voor wereldvrede.

Op 20 oktober 1943 stegen vanop de luchtmachtbasis van het Britse Hornchurch (Essex) een aantal Spitfire-gevechtsvliegtuigen van het 485e Sqaudron van de Royal New Zealand Air Force op voor Operatie Rodeo 263. Ter hoogte van Eernegem werden ze onderschept door vier Focke-Wulf Fw 190s van de Luftwaffe. Er vond een luchtgevecht plaats, en de Duitsers haalden uiteindelijk twee geallieerde vliegtuigen neer. Eén van hen viel op amper 100 meter van de Meisjesschool in een weide. Flying Officer Ronald Lavender Baker (Spitfire IX JK762) en Flying Officer John Gordon Thomson (Spitfire IX EN559) overleefden het luchtgevecht niet. De verkoolde lichamen van de twee Nieuw-Zeelandse piloten werden op het Eernegemse kerkhof langs de Kerkhofstraat begraven. Vandaag zijn de twee Commonwealth War Graves-zerkjes de stille getuigen van een zinloze, gruwelijke oorlog, die nooit vergeten mag worden.

vakoverschrijdend

Leerlingen van het VTI in Torhout maakten een prachtig monument voor de graven van de twee piloten. Ze kwamen op het idee na een bezoek aan de Ieperse Menenpoort, waar de leerlingen ieder jaar op Wapenstilstand een krans neerleggen. Bjorn Willems, uit Eernegem, vroeg zich af waarom er twee zerkjes van Nieuw-Zeelanders op het oude kerkhof in zijn gemeente staan. Praktijkleerkracht en amateur-historicus Lieven Vandecaveye deed het nodige opzoekingswerk en kwam zo bij het verhaal van de twee mannen. De leerlingen waren erg onder de indruk van het lot van de twee jonge piloten, die amper 23 (Baker) en 21 (Thomson) jaar waren toen ze hier omkwamen tijdens de strijd voor onze vrijheid, en wilden dit graag vereeuwigen.

Het idee om een monument te ontwerpen werd voorgelegd aan het gemeentebestuur van Ichtegem en de directie van het VTI, en kreeg groen licht. Lieven Vandecaveye zorgde voor de begeleiding voor het vakoverschrijdend project. Lieven in een eerder interview: “De leerlingen ontwierpen de constructie, laserden de stukken uit en lasten alles aan elkaar. Tegelijk leerden ze een stukje geschiedenis bij.”

Het ontwerp bestaat uit twee metalen bogen waar aan de uiteinden een Spitfire is bevestigd. De bogen verwijzen ook naar het logo van de gemeente Ichtegem, meer bepaald naar de slagzin ‘3 x karakter’.

Naast de namen van de beide piloten is in een gedenkplaat ook een whakatauk (een Maori-spreekwoord) gegraveerd: Ka Whawhai Tonu – We Will Fight On (We zullen blijven strijden).

Het monument is uitgevoerd in cortenstaal en zal dus een typische roestkleur krijgen. Het zal officieel ingehuldigd worden op het kerkhof van Eernegem op 25 mei, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Nieuw-Zeelandse ambassade en van de Royal New Zealand Air Force.

Van 25 mei tot en met 28 juni loopt in het administratief centrum ook een kleine tentoonstelling over de piloten R. L. Baker en J. G. Thomson.

The post VTI-leerlingen brengen hulde aan gesneuvelde piloten tijdens WO II is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kerk van de Brandhoek gaat na 64 jaar tegen de vlakte: “Ik verschiet ervan, we kennen dat gebouw al ons hele leven”

Een kraan brak maandag de kerk van de Brandhoek af, een gehucht tussen Vlamertinge en Poperinge. Verschillende Brandhazen hielden halt en bleven kijken aan de werfhekken. “Dat zie je niet elke dag, nooit eigenlijk.”
The post Kerk van de Brandhoek gaat na 64 jaar tegen de vlakte: “Ik verschiet ervan, we kennen dat gebouw al ons hele leven” appeared

Lees meer »

Deze West-Vlamingen mogen zich voortaan barones of commandeur noemen

Ter gelegenheid van de nationale feestdag heeft het koningshuis enkele verdienstelijke landgenoten een adellijke titel of ereteken toegekend. Onder hen ook drie West-Vlamingen. Lieve Mostrey, voormalig ceo van Euroclear, mag zich voortaan barones noemen, Marc Michils (voorzitter Kom op tegen Kanker) is nu baron. Topdokter Réginald Moreels kreeg de titel van commandeur in de Kroonorde.
The post Deze West-Vlamingen

Lees meer »

Maak kennis met buikdansen in De Weij

Op dinsdag 30 juli staat een workshop Orïentaalse dans op het programma van vzw De Weij. De workshop wordt georganiseerd op de koers van de De Groenselpoorte, Pastoorstraat 15 in Reningelst.
The post Maak kennis met buikdansen in De Weij appeared first on KW.be.

Lees meer »

Luchthaven in Deurne krijgt nieuwe omgevingsvergunning, ondanks bijna 6.000 bezwaren: “Geen nachtvluchten en bouw geluidsmuur”

De luchthaven in Deurne krijgt van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een nieuwe omgevingsvergunning. Die is van onbepaalde duur en houdt een aantal voorwaarden in. Zo zal de luchthaven voortaan ’s nachts moeten sluiten van 23 uur tot 7 uur en op de Boekenberglei zal een geluidsmuur worden gebouwd. Tegen de nieuwe vergunning werden bijna 6.000 bezwaren ingediend,

Lees meer »

“Donkere dag in geschiedenis van Nieuw-Zeeland”: rapport toont misbruik van 200.000 kinderen en kwetsbaren in religieuze- en overheidsinstellingen 

Sinds 1950 zijn in Nieuw-Zeeland naar schatting 200.000 van de 650.000 kinderen en kwetsbaren in religieuze- en overheidsinstellingen misbruikt. Dat is 1 op de 3, zo blijkt uit een nieuw, vernietigend eindrapport van de Nieuw-Zeelandse Onderzoekscommissie naar historisch misbruik. Verwacht wordt dat de overheid geconfronteerd zal worden met schadeclaims van miljarden dollars.

Lees meer »

Mathieu van der Poel knalt solo naar winst in Natourcriterium van Roeselare

De veertiende editie van het Dovy Natourcriterium in Roeselare werd een succes. Regenweer leek aanvankelijk roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk vonden toch heel wat wielerfans de weg naar het stadscentrum. Zij zagen wereldkampioen Mathieu van der Poel solo over de eindstreep komen.
The post Mathieu van der Poel knalt solo naar winst in Natourcriterium van Roeselare

Lees meer »

Van Gerwen rekent af met Smith en neemt het in de World Matchplay-finale op tegen wereldkampioen Humphries

De World Matchplay kent zijn twee finalisten: Michael van Gerwen en Luke Humphries. Een droomfinale. De Nederlander had genoeg aan één geniaal moment om Michael Smith klein te krijgen. Luke Humphries toonde dan weer zijn klasse in de halve finale tegen James Wade. Zondagavond om 21u15 strijden de dartstoppers om de felbegeerde titel in Blackpool. De wedstrijden zijn ook LIVE

Lees meer »

Papa van Michiel (22) doorbreekt stilzwijgen na dubbele moord op zoon en ex-vrouw: “Hij had Red Bull gekocht om wakker te blijven om zijn mama te beschermen”

“Het had nooit mogen gebeuren.” Christophe Dutilleux (54) uit Hofstade, bij Aalst, is daar rotsvast van overtuigd nu hij alle elementen kent uit het onderzoek naar de dubbele moord op zijn ex Miren Eynatten (54) en hun zoon Michiel (22). De dader was pas enkele uren eerder door het parket vrijgelaten nadat de slachtoffers allebei een klacht tegen hem hadden

Lees meer »

Duitse verdachten aangehouden in onderzoek naar terreuraanslag

De twee Duitsers die donderdagochtend gearresteerd werden in het kader van het onderzoek naar een terreuraanslag zijn aangehouden. In ons land pakten de speurders ook nog zeven mensen op, zij verschijnen vandaag voor de onderzoeksrechter in Antwerpen. Ze zouden allen aanhangers zijn van de jihadistische terreurgroep ISKP.

Lees meer »