Bedrijf riskeert alsnog veroordeling na fatale val Geert (53) in Ooigem: arbeidsauditoraat gaat in beroep

In het dossier rond de dodelijke valpartij van arbeider Geert Ramboer (53) nabij het sluizencomplex in Ooigem, is het doek dan toch nog niet gevallen. De Diksmuidse firma Vandezande werd voor de Brugse strafrechtbank vrijgesproken, maar het arbeidsauditoraat gaat in beroep.

Op 15 februari 2021 voerde Vandezande in opdracht van de Vlaamse Waterweg onderhoudswerken uit in het pompgebouw nabij het sluizencomplex in Ooigem. Kort na de middag liep het zwaar fout toen arbeider Geert Ramboer op een ladder een zware dwarsbalk terug wou plaatsen boven de pompschacht. De ladder schoof weg in de modder, waardoor de 53-jarige Diksmuideling een acht meter diepe val maakte in de koker. De man, die al bijna dertig jaar werkte voor Vandezande, kwam in het water terecht en verdronk.

Na onderzoek werd Vandezande voor de rechtbank gedaagd wegens inbreuken op de welzijnswet. Het arbeidsauditoraat vroeg een geldboete van 24.000 euro omdat Geert Ramboer geen valbescherming gebruikte. Ook de ladder was volgens het arbeidsauditoraat helemaal niet geschikt voor de klus.

Maar op 26 april oordeelde de Brugse rechtbank dat het bedrijf geen enkele schuld treft aan het ongeval. Volgens de rechtbank had het slachtoffer de balk niet alleen mogen terugplaatsen en moest hij de valbescherming gebruiken die hem ter beschikking was gesteld. Nog volgens de rechtbank had hij een loopbrug moeten gebruiken, in plaats van een ladder.

Het arbeidsauditoraat legt zich evenwel niet neer bij die beslissing en tekende beroep aan. Het hof van beroep in Gent zal nu over de zaak moeten oordelen.

The post Bedrijf riskeert alsnog veroordeling na fatale val Geert (53) in Ooigem: arbeidsauditoraat gaat in beroep is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Martijn laat in ‘Boer zkt vrouw’ voor het eerst in z’n hart kijken en Robbe en Branko brengen samen de nacht door

“Wij willen weten waar we staan.” Chrissy en Lisanne eisten in ‘Boer zkt vrouw’ duidelijkheid van Martijn. En dus maakte de melkveehouder een definitieve keuze, waarbij hij een verrassende onthulling deed. Ook bij boer Michiel volgde een moeilijk keuzemoment. En Robbe en Branko zetten een volgende stap in hun relatie: voor het eerst brachten zij samen de nacht door.

Lees meer »

Eerste editie van Westbeats lokt zo’n 1.000 bezoekers

De eerste editie van Westbeats, het festival op de grens van Roeselare met Oostnieuwkerke, lokte zaterdag zo’n 1.000 bezoekers. Zij genoten van de muziek van ruim 20 dj’s.
The post Eerste editie van Westbeats lokt zo’n 1.000 bezoekers appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Stuur me niet naar de gevangenis”: 80-jarige opa riskeert tien jaar cel voor verkrach­ten kleinkind op vakantie in Spanje

Voor een tachtiger uit Begijnendijk heeft het Leuvense openbaar ministerie tien jaar opsluiting gevraagd. De opa verkrachtte zijn kleinkind meermaals, dat gaf hij ook zelf toe. Maar dat hij haar jarenlang misbruikte, ontkende Adrien P. voor de rechter. “Op vakantie in Spanje lagen de smaakcondooms klaar”, reconstrueerde het parket de feiten. De man werd – nota bene – door zijn

Lees meer »

“Hij begon zich meteen te verontschuldigen”: nieuwe details opgedoken over Songfestivalincident van Joost Klein

Er blijven maar nieuwe details opduiken over het incident tussen Joost Klein en een cameravrouw in de backstage van het Eurovisiesongfestival. Volgens nieuwe informatie die het dagblad ‘Aftonbladet’ te weten kwam, heeft Klein zich na het voorval verschillende keren verontschuldigd. Volgens enkele anonieme bronnen zou Klein meerdere keren “het spijt mij” gezegd hebben.

Lees meer »

Gevlucht naar Amerika? Italië in de ban van mysterie rond nu ook officieel gestopte Camila Giorgi

Op de gravelbanen van het Foro Italico, waar momenteel het toernooi van Rome plaatsvindt, is ze hét gespreksonderwerp. Want nadat Camila Giorgi (32) vorige week als onvindbaar was opgegeven voor tennisbond WTA, is het mysterie rond de Italiaanse er alleen nog maar groter op geworden. Giorgi heeft inmiddels haar afscheid aan het tennis bevestigd, maar naar haar whereabouts is het

Lees meer »

Nederlandse coalitiepartners stellen coalitieakkoord voor, Geert Wilders: “De zon gaat weer schijnen in Nederland”

De vier Nederlandse partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben donderdagochtend hun coalitieakkoord voorgesteld. Na een lange formatieperiode hopen de vier met het akkoord – getiteld ‘Hoop, lef en trots’ – een “stabiel Nederland” te leiden. Het akkoord legt onder meer de nadruk op een streng asielbeleid, veiligheid, bestaanszekerheid en landbouw, de speerpunten van de partijen.

Lees meer »

Toren Sint-Maartenskerk opnieuw gratis te bezoeken na broedseizoen van slechtvalken

De toren van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk is vanaf 15 mei opnieuw dagelijks en gratis toegankelijk als uitkijkpunt. De kerktoren was sinds 1 maart gesloten voor bezoekers om de nestende slechtvalken alle rust te gunnen in het broedseizoen. Helaas zonder succes dit jaar, de vier eieren werden niet uitgebroed.
The post Toren Sint-Maartenskerk opnieuw gratis te bezoeken na broedseizoen

Lees meer »

Toby Alderweireld krijgt waarschuwing na stevige uithaal richting arbitrage

Het parket van de Belgische voetbalbond (KBVB) heeft Antwerp-sterkhouder Toby Alderweireld een waarschuwing gegeven na zijn uitlatingen in de pers over de arbitrage. De 35-jarige verdediger deed eerder deze maand na afloop van de thuisnederlaag tegen Club Brugge (1-2) stevig zijn beklag over de scheidsrechters tijdens de Play-offs en noemde hun niveau in de pers “echt dramatisch”.

Lees meer »

Jury van ‘Sing again’ stuit op veel kritiek van kijkers: “Het is effectief niet gemakkelijk om (ex-)collega’s te beoordelen”

De halve finale van ‘Sing Again’, de wedstrijd waarin deelnemers uit 35 jaar talentenjachten een nieuwe kans krijgen, nadert bij VTM. “De hoofdprijs is € 10.000, die de winnaar dan hopelijk investeert in nieuwe muziek”, vertelt jurylid Stan Van Samang (45). Doorheen de wedstrijd kregen de juryleden het vaak hard te verduren online. “Wie zijn zij om te oordelen over

Lees meer »

WEERBERICHT. Grijs begin van de dag, later meer opklaringen

Het is zaterdagochtend grijs, met eerst nog wat lichte regen aan de Franse grens. Wegens de dikke mist geldt er tijdens de ochtend code geel in het oosten van het land. Geleidelijk wordt het overwegend droog met in de loop van de namiddag enkele opklaringen. In de oostelijke helft van het land kunnen wel weer intense (onweers)buien plaatsvinden. De maxima

Lees meer »