De generatiekloof in de politiek: hoe kijken Kato Hoogstoel (24) en Jean-Marie Dedecker (71) naar de verkiezingen?

Op zijn minst 431 West-Vlamingen hengelen op zondag 9 juni naar jouw stem. Zeven weken lang laten wij hier de jongste en de oudste kandidaat van een partij aan het woord.

Kato Hoogstoel (24), de jongste kandidaat van CD&V

(gf)

De Oostendse Kato Hoogstoel is kabinetsmedewerker bij schepen Bart Plasschaert in de badstad. Bij de komende verkiezingen staat ze op de 7de plaats op de Kamerlijst van CD&V.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Ik wil niet alleen praten over een betere samenleving, maar er ook aan werken. Ik doe aan politiek om bij te dragen aan een positieve toekomst, ondanks de heersende negativiteit rond politiek.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Als jonge en gedreven kandidate wil ik de stem van de nieuwe generatie vertegenwoordigen. Mede omdat mijn mama in een rolstoel zit, liggen toegankelijkheid en zorg me nauw aan het hart. Verandering is mogelijk en noodzakelijk en daar wil ik aan bijdragen.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“Betaalbaar wonen is dé topprioriteit. Zowel jong als oud ervaren dat wonen steeds duurder wordt en dat een eigen woning voor velen niet meer mogelijk is, zeker niet zonder financiële steun van thuis.”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“De wachtlijsten voor psychologische ondersteuning bij jongeren zijn nog steeds te lang. Ze moeten sneller toegang hebben tot de hulp die ze nodig hebben.”

“Betaalbaar wonen is voor mij dé topprioriteit”

Houdt het beleid voldoende rekening met jongeren?

“Op vlak van mentaal welzijn werden grote stappen gezet, zoals het uitbreiden van de OverKop-huizen en het gratis maken van enkele sessies bij de psycholoog voor jongeren tot 23 jaar. Dit is alvast mooi, maar extra inspanningen zijn broodnodig.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“Het uitblijven van de fiscale hervorming. Als we meer mensen aan het werk willen én willen dat mensen op het einde van de maand een centje overhouden, moet werk gemaakt worden van een grondige fiscale hervorming. Werken moet meer lonen.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing stemde u gelukkig?

“De uitbreiding van de OverKop-huizen maakte mij zeer gelukkig.”

Naar welke oudere politicus/politica kijkt u op?

“Naar Hilde Crevits. Een harde werker die oplossingsgericht te werk gaat en steeds een duidelijk doel voor ogen heeft.”

Jean-Marie Dedecker (71), de oudste kandidaat van N-VA

(gf)

Jean-Marie Dedecker is burgemeester van Middelkerke en zetelt in de Kamer. Op 9 juni trekt hij als onafhankelijke de Kamerlijst voor N-VA in West-Vlaanderen.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Ik zette de stap naar politiek omdat ik het gezond verstand in de politiek wilde introduceren. Politiek mag zich niet laten onderwerpen aan enige vorm van dogmatisch denken op basis van bijvoorbeeld religie, ecologie, woke of vooroordelen.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Ik zit al 25 jaar in de politiek en ik heb nog nooit iemand om zijn stem gevraagd. What you see is what you get, dus oordeel zelf en beslis.”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“Er is maar één prioriteit: dat alle beslissingen genomen worden vanuit het algemeen belang, en niet vanuit een dogmatische paardenbrilvisie.”

“De Vivaldiregering is beschamend kampioen in zowat alle disciplines”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“Er moet een ruimtelijke planning en visie komen die rechtszekerheid biedt aan onze kinderen en kleinkinderen om te wonen, te werken en te ondernemen.”

Houdt het beleid voldoende rekening met oudere burgers?

“Er is altijd ruimte voor verbetering. We moeten er als maatschappij voor zorgen dat alle leeftijdsgroepen maximale aandacht krijgen en dat geldt zeker voor de oudere burgers.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“De volledige Vivaldi-regering en nagenoeg alle besluiten stelden mij teleur. Deze groenlinkse regering is beschamend kampioen in tal van disciplines: belastingkampioen, schuldenkampioen, kampioen in begrotingstekort en kampioen in overheidsbeslag.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing gaf u hoop of stemde u gelukkig?

“Er waren verschillende beslissingen die de goede richting uit gingen, maar zelfs die stemden niet tot hoop.”

In welk jong politiek talent ziet u veel potentieel?

“In mijn zoon Dimitri, maar hij wil niet deelnemen aan de federale en Vlaamse verkiezingen. Hij doet in oktober wel een gooi naar het burgemeesterschap in Nieuwpoort.”

The post De generatiekloof in de politiek: hoe kijken Kato Hoogstoel (24) en Jean-Marie Dedecker (71) naar de verkiezingen? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Wat is er aan de hand met de coureur die vorig seizoen top was?”: onze F1-watcher deelt drie buizen uit, maar zag ook twee uitblinkers

“De ironie van het lot.” Onze Formule 1-watcher zag in Imola een sterke uitdager voor Verstappen, die wel alweer won. “Hij buffelde van start tot finish, voluit op de limiet, en werd daarvoor beloond.” Drie renners kregen dan weer een buis. “En of het seizoen nog pijnlijk lang is voor hem.” Ons rapport voor de GP van Emilia-Romagna.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Poetin: “op dit moment” geen intentie om Charkiv aan te vallen, maar troepen boeken “elke dag” winst

De Russische president Vladimir Poetin laat weten dat Moskou “op dit moment” niet van plan is om de grote stad Charkiv te veroveren, maar hij voegde er aan toe dat zijn troepen “elke dag” vooruitgang boekten in de regio, “zoals gepland”. En Oekraïne heeft afgelopen nacht een van de grootste nachtelijke droneaanvallen op Rusland uitgevoerd. Daarbij viseerde het Oekraïense leger

Lees meer »

REPORTAGE. Dorp Andenne in shock nadat vijf lokale tieners een trucker met een rioolrooster doodden: “Ze hebben hun leven verbrand”

De vijf tieners die een loodzwaar rioolrooster op de E42 gooiden waarbij een truckchauffeur overleed, waren onder invloed van drugs én alcohol. Een minderjarige daagde zijn vrienden uit om het rooster samen van de brug te gooien, al ontkent de jongen dat nu. De landelijke gemeente Andenne, waar de tieners wonen, reageert intussen geschokt. “Die gasten vormden eerder voor niemand

Lees meer »

Leven met een deadline: “Deze studentenprotesten zijn meer dan slechts een uiting van solidariteit”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post

Lees meer »

Druk feestweekend in basisschool Ter Molen: “We zetten alles op alles”

Feesten en basisschool Ter Molen? Het zijn twee termen die bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ook mei belooft alvast erg geanimeerd te worden, met een quiz en zelfs een talentenshow. Het weekend van 31 mei moet alvast worden vrijgehouden.
The post Druk feestweekend in basisschool Ter Molen: “We zetten alles op alles” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wie heeft Mathieu Ghyselen (37) uit Ieper gezien?

Op maandag 13 mei omstreeks 17 uur had de 37-jarige Mathieu Ghyselen uit Ieper een laatste telefonisch contact met zijn familie. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Mathieu Ghyselen (37) uit Ieper gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »