“Wellicht vloeit er een traantje”: Lieselotte Verkest uit Oostduinkerke neemt binnenkort afscheid van acrogym na BK in Breendonk

Na haar Vlaamse titel in de categorie B11-18 hoopt Lieselotte Verkest volgende week ook een mooie prestatie neer te zetten op het BK acrogym in Breendonk. Dat wordt haar laatste grote wedstrijd, want de Oostduinkerkse zet na de turnshow van haar club eind deze maand een punt achter haar carrière.

Op het Vlaams kampioenschap acrogym in het Oost-Vlaamse Mariakerke won Lieselotte Verkest samen met Laurence Callens en Lara Madureira de Vlaamse titel in de categorie B11-18. Zo mogen ze tijdens het pinksterweekend deelnemen aan het BK in Breendonk. “Ik doe al sinds mijn tweede kleuter aan acrogym. In het kleuter zat ik bij een meisje wiens zus al turnde en mijn ouders zochten een hobby voor mij”, zegt Lieselotte. “Zo ben ik erin gerold en het is een jarenlange passie geworden. De club waar ik deel van uitmaak, heet Zeestern Immaculata. Dit is verbonden is aan de school waar ik nu in het zesde middelbaar zit. Ik volg er wetenschappen-wiskunde.”

B-niveau

Sinds het vijfde leerjaar doet ze mee aan wedstrijden. “Een gemiddelde trainingsweek telt ongeveer tien trainingsuren, maar dat kan in aanloop naar grote wedstrijden oplopen tot 15 uren. Je hebt verschillende niveaus en wij turnen in het B-niveau van 11 tot 18-jarigen. Je hebt ook nog het A- en C-niveau en bij de kleinsten het I-niveau. Onze dans is ongeveer 2 minuten en 30 seconden lang en bestaat uit tempodelen en balansdelen. De jury beoordeelt dan hoe stevig en hoe mooi alles is.”

“Het was een fantastisch hoofdstuk en ik kan stoppen op een hoogtepunt”

Voor Lieselotte (18) wordt het haar laatste grote wedstrijd. “Het is een beetje de gewoonte om er na het middelbaar mee te stoppen”, vertelt Lieselotte. “Volgend schooljaar start ik mijn hogere studies en dan zou er sowieso minder tijd zijn om te trainen. Welke studies ik zal volgen? Dat is nog niet helemaal beslist, maar ik zou graag tandheelkunde doen. Daarvoor moet ik eerst nog een toelatingsproef afleggen. Ik zal het acrogym missen, maar mijn besluit is definitief. Naarmate je ouder wordt, besef je meer en meer dat je veel moet laten vallen. Die opofferingen wegen steeds zwaarder door. Er zijn nog andere leuke dingen in het leven. Ik wil ook graag eens op stap gaan met vrienden.”

BK in Breendonk

Voor Lieselotte is het BK in Breendonk haar laatste grote wedstrijd. Ze vormt een team met Laurence Callens (18) en Lara Madureira (14). Laurence komt ook uit Oostduinkerke en zit in het Annuntiata. Lara woont in De Panne en zit net als Lieselotte in het Immaculata. “Het is ons derde jaar dat we een team vormen. We boekten in korte tijd grote vooruitgang. Zo wonnen we twee West-Vlaamse titels en recent dus nog de Vlaamse titel. Na onze Vlaamse titel zouden we ook op het BK een mooie prestatie willen neerzetten. Aangezien onze bovenpartner Lara Madureira over de Portugese nationaliteit beschikt, kunnen wij wellicht geen Belgisch kampioen worden. We zullen er echter alles aan doen om de eerste plaats te behalen. Dat is een realistisch doel.”

Turnshow

Het definitieve einde van haar acrogymloopbaan volgt een week later in haar eigen club. “Eind mei is er nog onze turnshow en daar zal ik voor het laatste in actie komen. Er zal wellicht een traantje vloeien, maar ik kan stoppen op een hoogtepunt. Het was een fantastisch hoofdstuk en ik ben enorm dankbaar voor de vele mooie momenten. Mama Els Hosten ging – op een wedstrijd na – naar alle wedstrijden mee. In september 2022 mochten we eens naar Boedapest en toen ging ze niet mee. Ook papa Koen Verkest, zus Hannelore en mijn vriend Ferre Meulebroeck steunden me steeds. Als mijn ouders me niet konden voeren, stonden ook mijn grootouders klaar. Ik ben dus heel goed omringd.”

Acrogym is niet-olympisch en daardoor vaak nog onbekend. “Het is echter heel belastend en er gaan ook verschillende risico’s mee gepaard. Toch mag ik van geluk spreken dat ik buiten een gebroken vinger en wat kniepijn geen ernstige blessures opliep. Ik neem dan wel afscheid als gymnaste, ik verdwijn niet uit de club. Ik zal me nog steeds engageren als trainster van de kleinsten en zal ook jurylid blijven. Of er nog andere sportieve hobby’s bijkomen? Daarvoor kijk ik nog even de kat uit de boom. Ik zie wel wat er op mijn pad komt.”

The post “Wellicht vloeit er een traantje”: Lieselotte Verkest uit Oostduinkerke neemt binnenkort afscheid van acrogym na BK in Breendonk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Turkije werkt aan wet over buitenlandse inmenging

Het Turkse parlement zou zich binnenkort moeten buigen over een wetsontwerp over buitenlandse inmenging door zogenoemde “beïnvloedingsagenten”. Journalisten en wetenschappers die ervan beschuldigd worden dat ze buitenlandse belangen dienen riskeren daarbij celstraffen.

Lees meer »

Winok (23), Tore (27) en Arthur (27) richten vzw SMUS op: “We bieden kwalitatieve underground muziek”

Afgelopen twee jaar kregen de Club Sudato-evenementen steeds meer voet aan wal in de lokale underground scene. “Alles wat buiten de commerciële muziek ligt, tussen disco en techno, hoor je op onze open airs en clubnights. Met de oprichting van onze nieuwe vzw SMUS gaan we voor een duidelijke visie en leggen we de lat hoger”, zeggen Winok Hanssens (23),

Lees meer »

? Kan Donald Trump de presidentsverkiezingen verliezen door het zwijggeldproces? “Het was behoorlijk gênant voor hem om aan te horen”

In New York loopt op dit moment een rechtszaak tegen Donald Trump over vermeend zwijggeld dat de ex-president betaald zou hebben aan pornoactrice Stormy Daniels. Welke indruk geeft Trump tijdens de zittingen? En kan een eventuele veroordeling de uitkomst van de presidentsverkiezingen beïnvloeden? Amerikacorrespondent Romina Van Camp beantwoordt vijf vragen.

Lees meer »

Waarom heel Europa kijkt naar Vlaams Belanger Guy D’haeseleer: “Ninove kan het eerste dominosteentje zijn dat valt”

Een centrumstad met niet meer dan 40.000 inwoners in Oost-Vlaanderen, en toch kijkt iedereen tegenwoordig naar Ninove. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen bestaat de kans dat het de eerste gemeente wordt met een absolute meerderheid voor Vlaams Belang. Dat heeft de partij te danken aan één man: Guy D’haeseleer. Vorig weekend kon u in deze krant nog lezen dat hij in

Lees meer »

Riemer: “De teleurstelling is enorm” – “Cercle zal ons die titel niet zomaar willen geven”: Club nog op z’n hoede

Club Brugge in de pole. Dankzij zowaar Denis Odoi (35), in 2013 nog weggestuurd bij Anderlecht. Maar blauw-zwart weet dat het nog niet helemaal binnen is, tegen net de buren van Cercle volgende zondag. Anderlecht likt zijn wonden en blijft vooral na de tegengoal op stilstaande fase gefrustreerd achter. Stroeykens: “Wie Odoi moest dekken? Ik ga geen namen noemen.”

Lees meer »

Doodrijder Francis (16) kent datum voor proces. “Wanneer mag ik naar huis?”, vroeg hij de agenten. “Ik moet gaan werken”

Youri H. (34), de man die tiener Francis Aerts (16) twee jaar geleden in Temse doodreed, verschijnt op 18 juni voor de politierechtbank. Hij reed met 2,76 promille in het bloed én onder invloed van cannabis toen hij de jonge fietser aanreed. Vervolgens reed hij nog 2,5 kilometer verder, om uiteindelijk tegen een verlichtingspaal te crashen. Wat hij daarna aan

Lees meer »

Regenboogkleuren en Palestijnse vlaggen op Brusselse pride

Duizenden mensen zijn door de straten van de hoofdstad getrokken voor de Brussels Pride, de jaarlijkse hoogdag voor de queer-gemeenschap in België. De pride is een feest en protest ineen en heeft dit jaar als thema veiligheid, elke dag, overal. Het was een opvallend politiek geladen editie. Petra De Sutter: “Onze rechten staan onder druk.”

Lees meer »

130 per uur op snelwegen, strenger asielbeleid en besparingen bij openbare omroep: dit is al bekend over het Nederlandse regeerakkoord 

De komende Nederlandse regering wil besparen op de openbare omroep en wil een snelheid tot 130 kilometer per uur toelaten op de snelwegen. Dat blijkt uit de passages van het zogenoemde onderhandelaarsakkoord die gelekt zijn in de Nederlandse media. Er wordt ook sterk ingegrepen op het vlak van migratie en er wordt onderzocht of de ambassade in Israël naar Jeruzalem

Lees meer »

Eerste droom vervuld: Lara (6) zwemt in diepe zee

Dromen van Oostende realiseerde een eerste kinderdroom. De zesjarige Lara ging met redders 500 meter in zee om er te zwemmen: “Morgen vertel ik mijn klasgenootjes alles.”
The post Eerste droom vervuld: Lara (6) zwemt in diepe zee appeared first on KW.be.

Lees meer »