Verdienstelijke personen op cultuurvlak gehuldigd in Zwevegem: “Cultuurhelden niet vergeten”

In Zwevegem zijn liefst 55 erkende culturele verenigingen actief die een ruim en divers aanbod voorzien. Jaarlijks zet de gemeente de personen in de bloemetjes die zich het afgelopen jaar op een of ander vlak cultureel verdienstelijk hebben gemaakt of die een lange staat van verdienste in het verenigingsleven kunnen voorleggen.

In Zwevegem zijn 55 erkende culturele verenigingen actief die een heel ruim en divers cultureel aanbod voorzien. “Deze verenigingen proberen we zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo hebben we de toelagesom dit jaar opgetrokken van 50.000 euro naar 70.000 euro met een indexatie er bovenop”, begon cultuurschepen Isabelle Degezelle de avond. “Daarnaast bieden we vanuit de cultuurdienst ook een divers programma aan culturele activiteiten aan, denk hierbij maar aan de zomerdrink met het Vlaanderen Feestprogramma, de erfgoeddag, concerten, de weesgedichten op de ramen en niet te vergeten ons cultureel abonnement met maar liefst 15 voorstellingen.”

De schepen had ook een goed woordje voor de bibliotheek in Zwevegem. “Daar genieten jaarlijks ongeveer 6.400 leners van ruim 110.000 boeken gaande van romans over informatieve boeken tot kinderboeken, dvd’s, e-boeken en nog zoveel meer. We noteren ongeveer 270.000 uitleningen per jaar. De bib zet ook sterk in op organiseren van activiteiten voor elke leeftijd. Dit aanbod gaat van voorleesuurtjes voor peuters en kleuters, activiteiten in het kader van de jeugdboekenmaand tot auteurslezingen.”

Bibus

Ook de Bibus werd niet vergeten. Deze heeft vooral succes door zijn wekelijkse bezoeken aan de lagere scholen. “De Bibus ontvangt jaarlijks ruim 26.000 bezoekers waarvan ongeveer 20.000 leerlingen. Meer dan 2.000 producten van zowel de gemeentelijke dienstverlening als de bib worden er jaarlijks aan de man of vrouw gebracht.”

Uiteraard was er ook een groot dankwoord voor iedereen die met cultuur bezig is in Zwevegem. “Laten we niet vergeten wie de echte helden zijn van Cultuur met een grote C. Dat zijn de mensen achter de schermen, in de repetitieruimtes, op het podium en achter de schildersezel, kortom allen die ons betoveren met hun creativiteit en ons uitdagen om anders te kijken naar de wereld om ons heen. En laten we vooral het belang van onze socioculturele verenigingen niet vergeten. Zij zijn de ruggengraat van onze culturele gemeenschap.”

Cultuurawards

“Zij organiseren de workshops, tentoonstellingen, optredens en evenementen die ons verbinden en inspireren. Ze zijn de plek waar vriendschappen ontstaan, talenten worden ontdekt en dromen worden waargemaakt.”

Vorig jaar werden voor het eerst de Cultuurawards uitgereikt. Dit zal een tweejaarlijks gebeuren worden. De huldiging van de cultureel verdienstelijke personen blijft wel jaarlijks plaatsvinden. Er werden 18 personen gehuldigd die een bijzondere meerwaarde hebben geleverd aan het culturele leven van Zwevegem.

“Socioculturele verenigingen zijn de ruggengraat van onze culturele gemeenschap”

Vooral de muziekverenigingen vielen in de prijzen. Voor de Kon. Muziekvereniging De Ware Vrienden Zwevegem is voorzitter Jef Vancauwenberghe 25 jaar actief in het bestuur. Lieve Hostyn, Marc Vandeburie, Luc Vantieghem en Tony Tanghe spelen er al 50 jaar muziek en Eric Vanhede is er al 60 jaar actief. Bernard Verspaille is er zelfs al 70 jaar muzikant.

Bij de Kon. Fanfare Sint-Cecilia Heestert kreeg Joseph Vanhee een attentie omdat hij 60 jaar spelend lid is. Ook bij de Kon. ‘De Verenigde Vrienden’ Sint-Denijs vielen enkele mensen te huldigen. Voor 25 jaar spelend lid waren dit Kristof Feys, Emmy Deschuymer en Tine Mijle. Heidi Deschuymer is er al een halve eeuw spelend lid.

Fles

Bij Zangkoor Cantabile Otegem zijn er eveneens verdienstelijke leden. Zo zijn er Hilde Baert, Marie-Thérèse Coppens en Gertrude Defoirdt, 50 jaar actief lid.

Willy Vancauwenberghe is al meer dan 20 jaar actief bij Feestcomité Zwevegem-Knokke en om meer dan 30 jaar lessen Spaans te geven, mocht Lieven Coene een attentie in ontvangst nemen. Voor 15 jaar technisch werk in het Theatercentrum, ten slotte, was er voor Pieter Dewaegeneere ook een fles voorzien.

The post Verdienstelijke personen op cultuurvlak gehuldigd in Zwevegem: “Cultuurhelden niet vergeten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Palestijnse en Israëlische vredesactivisten verbonden door verlies: “We zijn pas na 7 oktober echt hecht geworden”

Ondanks het verlies, het trauma en het ongeziene geweld in de regio, zijn de Palestijn Aziz Abu Sarah en de Israëli Maoz Inon hechte vrienden. De broer van Abu Sarah werd doodgeslagen door Israëlische soldaten, Inon verloor zijn ouders bij de Hamasaanval op 7 oktober. Samen zoeken ze bondgenoten voor vrede. "Onze persoonlijke tragedie is net de drijfveer om voor

Lees meer »

KIJK. Zeldzaam moment: Celine Dion woont Rolling Stones-concert bij met haar drie zonen en speelt even geluidstechnicus

Céline Dion (55) lijkt zich de laatste tijd wat beter te voelen, ondanks haar strijd tegen het stiff-person-syndroom. Niet alleen woonde ze een concert van de Rolling Stones bij met haar zonen, maar speelt ze ook even geluidstechnicus voor de rockband. “Het was ongelooflijk”, deelt ze tot slot bij een zeldzaam kiekje van haar kinderen op Instagram.

Lees meer »

Van belastingbrief tot verkeersboete in één digitale portefeuille: wat kan je ermee en hoe veilig is de nieuwe app MyGov.be?

Vandaag is de nieuwe digitale portefeuille MyGov.be gelanceerd. De app kan door iedereen worden gedownload. Identiteitskaart, doktersbriefjes, zelfs je geboorteakte en diploma’s, samen op één plek in je smartphone. Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) legt uit hoe de app een belangrijke rol zal spelen in je dagelijkse leven. “Via de app kunnen alle mogelijke documenten, attesten en bewijzen worden

Lees meer »

“Familie moest af en toe langskomen om hen te helpen bedaren na een flinke ruzie”: buurt in shock na familiedrama in Borgerhout

“Plots hoorde ik mijn vriendje ‘Papa! Papa!’ roepen.” Een 9-jarig onderbuurtje is één van de schijnbaar weinig getuigen van het familiedrama dat zich zondagochtend afspeelde in Borgerhout. Hij hoorde hoe de vader en moeder van het gezin in het appartement boven hem felle ruzie maakten. Het zou gaan om een gezin dat oorspronkelijk uit Yemen komt en nog maar een

Lees meer »