“Mama is de állerbelangrijkste persoon in mijn leven”: ‘Nonkels’-ster Jaimie Van Kerschaver en mama Suzie vieren Moederdag

Hij steelt momenteel de show als Gianni, de sidekick van Christian Van Eden in ‘Nonkels’, maar zondag zet ook Jaimie Van Kerschaver zijn mama op een voetstuk. Want, zo zegt hij, zonder mama Suzie zouden zijn vele dromen nooit werkelijkheid geworden zijn. “Mama is mijn manager, chauffeur, agendabeheerder en nog zoveel meer”, glundert hij. “Ze is mijn álles.” Hoog tijd voor een dubbelinterview met de mater familias van de Van Kerschavers.

“Samen met Jaimie een interview geven?” Suzie Sabbe (64) herhaalt onze vraag zorgvuldig wanneer we haar bellen. “Ik sta liever niet in de spotlights, maar how… voor onze Jaimie doe ik alles. ’t Is goed, kom maar af naar Walrave!”

Walrave, dat is de populaire horecazaak die Suzie met haar man Geert (63) in de schaduw van het provinciaal domein Raversyde in Oostende runt. En daar is hun zoon Jaimie (32) kind aan huis. De Middelkerkse knuffelbeer raakte bekend na zijn passage in de VRT1-programma’s Vandaag over een jaar en Down the road en tovert momenteel als Gianni in Nonkels elke week een kamerbrede glimlach in tal van Vlaamse huiskamers. “Het is ongelooflijk welke evolutie Jaimie gemaakt heeft”, vertelt mama Suzie bewonderend. “In amper vijf jaar is zijn leven vollédig veranderd.”

Laat ons beginnen met de eenvoudigste vraag ter wereld. Hoe gaat het met jullie?

Jaimie: (steekt twee duimen in de lucht) “Top! Alles goed. Het is eindelijk mooi weer (we spreken Jaimie en Suzie op een zeldzame lentedag eind april, red.), dan leef ik helemaal op. Deze ochtend heb ik uit volle borst Goeiemorgen morgen van Nicole & Hugo gezongen.”

Suzie: “Zoals bijna elke ochtend. (glundert) We hebben een erg gelukkige kerel in huis. Het is alsof de term pluk de dag voor Jaimie in het leven is geroepen. Down the road heeft enorm veel voor hem betekend. Dat merken we soms in op het eerste zicht banale zaken. Zo heeft hij zijn angst voor het donker volledig overwonnen en neemt hij nu helemaal zelfstandig de bus. Je kan niet geloven hoe preus we daar op zijn.”

“Stress heb ik nooit. Op weg naar de auditie voor ‘Nonkels’ heb ik zelfs een tukske in de auto gedaan” – Jaimie

Zondag vieren we collectief Moederdag. Hoe belangrijk is die feestdag voor jullie?

Jaimie: “Ik zie mijn mama dood- en doodgraag. Mijn papa ook, hoor! Maar mama is toch de állerbelangrijkste persoon in mijn leven.”

Suzie: “Moederdag heeft bij mij toch altijd een gouden randje. Zondag zijn we gewoon open, dus dat wordt keihard werken. Bovendien voorspellen ze mooi weer, onze zaak zal afgeladen vol zitten. Maar we vinden zeker een momentje samen. Ik weet nu al dat Jaimie me die dag te pas en te onpas zal knuffelen. En zijn broer Tim (31) zal ook eens binnen springen. Hij runt met zijn vrouw Sara een bakkerij in Bredene. Ze zullen hun handen óók meer dan vol hebben.”

Jelle De Beule (nonkel Luc) op de set met Jaimie (Gianni). © Play4

Heb je al een cadeau, Jaimie?

Jaimie: “Ja, maar dat is nog top secret. Samen met mijn broer voorzie ik iets supertofs. Mama verdient dat, want zonder haar ben ik niets. Ze is mijn álles. Mama staat me in alles bij. De was en de plas, mijn dj- en acteercarrière… En ook gewoon met raad en daad. Ik kan altijd bij haar terecht.”

Suzie: (lacht) “Ik zeg soms dat ik zijn sprekende agenda ben. Ik hou al zijn afspraken nauwgezet bij. Zoals voor Kamping Kitsch, bijvoorbeeld. Een paar dagen geleden kregen we de vraag of Jaimie er een meet & greet wil doen. Dan zorg ik dat alles geregeld is. Daar komt soms flink wat bij kijken, maar ik doe het met een grote glimlach.”

Jaimie: “Ik stond er al twee keer als DJ Jack Amai M’n Klak. Top, toch?”

Hoe is de band met je zoon?

Suzie: “We zijn twee handen op één buik. Jaimie en ik delen heel veel met elkaar. Ik ben zijn klankbord.”

Jaimie: “Ik kan alles kwijt bij mama. Soms heb ik het wel eens nodig om mijn hart te luchten.”

Suzie: “Het is een erg gevoelige kerel. Een paar weken geleden werd in ons restaurant een klant onwel en moesten de hulpdiensten langskomen. Zo’n zaken trekt Jaimie zich echt aan. Maar dat toont vooral dat hij een gouden hart heeft. Het is een crème van een gast.”

Jaimie woont niet langer thuis. Hoe loopt dat?

Jaimie: (trots) “Ik heb sinds drie jaar mijn stekje in Huis André in Oostende (kleinschalig woonproject van de vzw Duinhelm, red.). Het is er de max.”

Suzie: “Daar woont hij met vijf mensen samen, met de nodige begeleiding. Aanvankelijk was het wat moeilijk om hem los te laten, maar nu ben ik vooral trots op Jaimie. Hij doet het schitterend.”

Jaimie: “Het is één groot avontuur. Alsof ik op kot zit. We hebben er zelfs een mancave, met dartsbord en boksbal! Maar ik kom nog heel graag naar huis. Nu heb ik een soort fifty-fifty-regeling tussen Huis André en mama en papa.”

“Het is ongelooflijk welke evolutie Jaimie gemaakt heeft. In vijf jaar is zijn leven vollédig veranderd” – mama Suzie

Hoe was Jaimie als kind, Suzie?

Suzie: “Simpel: altijd content. Een echt zonnetje in huis. Als baby hoorden we hem enkel wanneer hij honger had. En zijn Gameboy was heilig. Hij sleurde dat ding echt overal mee naartoe.”

Jaimie: “Die heb ik intussen ingewisseld voor een PlayStation. FC24 (het vroegere Fifa, red.) is mijn favoriete spel. Alleen jammer dat ik niet meer met KV Oostende kan spelen. Nu kies ik voor Club Brugge.”

© Christophe De Muynck

Had je ooit durven denken dat je zoon tot een bekende Vlaming zou uitgroeien?

Suzie: “Begot niet! Maar hij doet het gewoon super. Ik steek niet weg dat we ons destijds genoeg zorgen hebben gemaakt. Wat zal er van Jaimie worden? Die vraag hebben we ons zeker duizend keer gesteld. Het doembeeld van een instelling, hé… We hebben er alles aan gedaan om Jaimie zo goed mogelijk te helpen. Als kind heeft hij ontelbaar veel uren bij de kinesist gesleten om zijn fijne motoriek te verbeteren. Mét resultaat. Het is vaak intens geweest, maar nu zijn we blij dat we al die moeite hebben gedaan. Als we hem als acteur te zien schitteren, maakt ons hart toch een vreugdesprongetje.”

Jaimie: “Gaat niet, bestaat niet. Als ik iets wil, ga ik er gewoon voor. Stress heb ik nooit. Op weg naar de auditie voor Nonkels heb ik zelfs een tukske in de auto gedaan.”

Suzie: “Prachtig hoe Jaimie in het leven staat.”

Wat vind je van de acteerprestatie van je zoon?

Suzie: “Fantastisch. De rol van Gianni zit hem als gegoten. Hij acteert erg naturel.”

Jaimie: “Het was een schitterende ervaring. Ik werd ook erg goed opgevangen door de cast en crew. Ze stonden altijd voor ons klaar. Isabelle Van Hecke (Carine in de reeks, red.) heeft mijn tekst zelfs speciaal voor mij ingelezen. Zo kon ik die beluisteren en ook beter onthouden.”

Hoe ben je eigenlijk bij ‘Nonkels’ beland?

Jaimie: “Rik Verheye heeft mama gebeld met de vraag of ik interesse had om Gianni te vertolken.”

Suzie: “Ik kon het eerst niet geloven toen ik hem aan de lijn had. We hebben de keuze aan Jaimie zelf gelaten. Rik is dan naar Lizette&Lucien getrokken, de lunchbar in Oostende waar Jaimie werkt, om het hem persoonlijk te vragen.”

Jaimie: “Toen was ik écht starstruck. Rik had niet onder zijn eigen naam gereserveerd, maar onder nonkel Willy. Ik had écht geen idee. Toen-ie plots voor mijn neus stond, wist ik toch even niet wat te zeggen…”

“Toen Rik Verheye opdook in de lunchbar waar ik werk, met de vraag of ik ‘Nonkels’ zag zitten, was ik écht starstruck” – Jaimie

Hoe was het om naast al die grote namen op de set te staan?

Jaimie: “Een droom die werkelijkheid is geworden. Ik heb er een pak vrienden bij.”

Suzie: (knikt) “Hartverwarmend om te zien hoe ze hem in de armen hebben gesloten. Ik heb er zelf ook van genoten. Ik was bij elke opname met Jaimie aanwezig en had een erg goeie band met Bernadette Damman, die Nadine vertolkt, de caissière van De Tuin van Eden. Een geweldig sympathieke vrouw.”

Jaimie: “Wim Opbrouck heeft me op de set onder zijn vleugels genomen. We hebben verschrikkelijk veel leute gehad, samen. Bij die scène in het golfkarretje lagen we scheef van het lachen.”

“Ik heb ook mijn 32ste verjaardag – 4 oktober – bij Nonkels gevierd. Mijn broer had zelfs speciaal een taart gemaakt waarmee ik kon trakteren.”

Lopen de nieuwe voorstellen nu binnen?

Suzie: “Er wordt voorzichtig gepolst, ja. Maar we doen het rustig aan.”

© Christophe De Muynck

Welke rol wil je graag eens vertolken?

Jaimie: “Ik zou doodgraag in een langspeelfilm acteren. Aan Rik Verheye heb ik gezegd dat ik met de Callboys wil meedoen. Hij heeft Matteo Simoni gepolst, maar die heeft momenteel geen tijd om een nieuw seizoen op te nemen. En Sebastien Dewaele mag me ook altijd bellen. Een topacteur én Oostendenaar. Ik ben ook zot van Preuteleute en net als mij is hij KV Oostende-fan. We zouden zeker goed overeen komen.”

Is er ook een rol waar je sowieso voor zou passen?

Jaimie: (schudt het hoofd) “Ik sta voor heel veel open.”

Suzie: “Zolang het respectvol blijft, is alles mogelijk. Sommige mensen zeggen dat er in Nonkels wordt gelachen met mensen met het syndroom van Down, maar daar is niks van aan. De context zit volledig goed en Jaimie krijgt de kans om de kijkers een glimlach op het gelaat te toveren. Zolang hij zich er goed bij voelt, gaan we ervoor.”

“We zien het syndroom van Down al lang niet meer als een beperking. Jaimie is gewoon een talentvolle kerel die de voetjes stevig op de grond houdt” – mama Suzie

Zie je Down nog als een beperking?

Suzie: “Al lang niet meer. Jaimie is een talentvolle kerel die de voetjes stevig op de grond houdt. Oké, hij zal nooit met de auto kunnen rijden, heeft hulp nodig bij geldzaken en kan een analoge klok maar moeilijk lezen. Maar daar stopt het ook. Hij bewijst dat je je dromen altijd kan waarmaken. Daar kunnen heel veel mensen nog iets van leren.”

Vraag je je soms af hoe Jaimie alles gecombineerd krijgt?

Suzie: “Zijn agenda staat altijd vol. Jaimie heeft een leuke job, hij helpt ook bij ons in de zaak, hij is dj, acteert én voetbalt bij de G-ploeg van KV Oostende. Saai is zijn leven zeker niet.”

© Christophe De Muynck

Over die dj-carrière gesproken: hoe gaat het met DJ Jack Amai M’n Klak?

Jaimie: (met glinsterende ogen) “Super! Deze zomer sta ik op Dranouter en dit weekend op de Special Olympics in La Louvière. Op Kamping Kitsch mocht ik al een set draaien voor 25.000 man.”

Tomorrowland lonkt!

Jaimie: “Dat zou helemaal zot zijn. Ik ben er al eens geweest en heb toen selfies kunnen nemen met Dimitri Vegas & Like Mike en Regi. Die gasten kenden mij gewoon! Ze mogen altijd roepen als ze een gaatje op de main stage hebben.”

“Mijn cadeau voor Moederdag? Dat is top secret!” – Jaimie

Hoeveel selfies moet jij eigenlijk uitdelen?

Jaimie: “Toch wel regelmatig. Maar dat doe ik met plezier.”

Suzie: “Hier in onze zaak komen ook redelijk veel Nederlanders. Zij kennen Jaimie via Down the road en vinden onze zoon erg sympathiek. Mooi.”

Maar zondag eerst een selfie met mama Suzie, toch?

Jaimie: “Het zal wel zijn! Samen met papa, broer, schoonzus en hun twee kindjes!”

The post “Mama is de állerbelangrijkste persoon in mijn leven”: ‘Nonkels’-ster Jaimie Van Kerschaver en mama Suzie vieren Moederdag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Als het rode lampje van de camera oplicht, vervellen politici nu eenmaal snel tot acteurs”

Een grappige, sarcastische en zelfs gevoelige Bart De Wever die toegeeft de totale leegte te vrezen als zijn politieke carrière erop zit. Een getormenteerde Tom van Grieken die afvraagt wat hij daar zit te doen. En Conner Rousseau die zijn nederige kiescampagne tackelt met een aanval waarin hij nog altijd heer en meester is: een tv-optreden. Donderdagavond is op VTM

Lees meer »

KIJK. Joost Klein maakt statement zonder woorden bij eerste optreden na Songfestival: “Iedereen verwacht dat ik iets doms ga zeggen”

Het bleef spannend tot het allerlaatste moment, maar Joost Klein (26) stond zondagavond dan toch op het podium van het Freshtival in het Nederlandse Enschede. Hij sprak het publiek liefdevol toe: “Ik ben een beetje overweldigd, maar ik hou van deze mentaliteit.” Het was zijn eerste optreden sinds zijn diskwalificatie op het Eurovisiesongfestival in Zweden.

Lees meer »

Vermiste ara Zazu terug bij gezin: “Tranen van geluk”

De vermiste blauw-gele ara Zazu die zaterdag ontsnapte bij haar gezin in Handzame bij Kortemark is terug thuis. Een opsporingsbericht werd meer dan 1.000 keer gedeeld en de vogel landde dinsdagavond plots spontaan bij haar baasjes toen ze in een andere tuin werd opgemerkt. “Ons gezin is terug compleet en er vloeiden tranen van geluk”, laat baasje Phoebé Vanderwee (26)

Lees meer »

“Als ik écht een aanwezige vader wil zijn, moet ik stoppen met ‘Familie’”: combinatie carrière en gezin niet evident voor Roel Vanderstukken

Roel Vanderstukken (47) heeft er een loodzwaar jaar opzitten. Niet alleen had hij opnames voor ‘Familie’, er waren ook de voorstellingen van ‘The Broken Circle Breakdown’ én de overname van het restaurant Frans & Yvonne in Kontich. Een langverwachte droom, maar wel eentje die veel vraagt van Roel en z’n gezin, vertelt hij in ‘Primo’. “Mijn vrouw Anne-Sophie had haar

Lees meer »

Baby’s krijgen rijksregisternummer bij geboorte

Baby’s zullen in de toekomst vanaf de geboorte al een rijksregisternummer kunnen krijgen. Dat is althans het doel van een wetsontwerp dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is het zinvol dat een pasgeborene een rijksregisternummer kan krijgen, zodat hij kan genieten van rechten op het vlak van sociale zekerheid.

Lees meer »

Hubert Rubbens neemt na deze editie afscheid van ‘zijn’ Oostende voor Anker

Van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei loodst Hubert Rubbens voor een laatste keer Oostende voor Anker door een erg drukke maritieme vierdaagdse. Na 23 succesvolle en twee verzopen corona-edities neemt hij definitief afscheid van zijn varend erfgoedfestival. Sinds 2000 is Oostende voor Anker de ouverture van de zomerse evenementenkalender. Samen met de grote roerganger blikken we terug.<br

Lees meer »

Kale eikenbomen in Bree, maar dat is niet het werk van processierupsen

In Bree zijn heel wat eikenbomen sterk aangevreten, maar dat komt niet door de gevreesde eikenprocessierups. Het is het werk van de rupsen van de wintervlinder. Omdat die rupsen geen hinder veroorzaken, gaat de stad de bomen niet behandelen. In heel Limburg zijn er dit jaar nauwelijks processierupsen. Het Provinciaal Natuurcentrum en de gemeentebesturen hebben daarom beslist om niet preventief

Lees meer »