“Zuinige socialisten en kwistige liberalen, het is eens iets anders dan de clichés”

Op 1 mei pakte elke partij met een belofte uit. Hogere minimumlonen (Vooruit), meer verlofdagen (Groen), meer pensioen voor wie echt heeft gewerkt (Open VLD), minstens 239 euro netto extra voor loontrekkenden (Vlaams Belang) en hogere lonen tout court (PVDA). Wie dat allemaal betaalt was op de feestdag minder van tel. Partijen grossieren trouwens in vaagheden als je daarnaar vraagt. Maar dankzij berekeningen van het Planbureau kunnen ze nu iets minder zorgeloos uit hun nek kletsen. De oefening is niet volledig, maar de doorlichting duidt wel de impact op je inkomen. Een stevig hulpmiddel, want onze portemonnee is nog altijd de beste stemadviseur. Maar er zijn nog andere nieuwtjes die de doorlichting van het Planbureau prijsgeeft. Zo duiken er onverwachte parallellen op tussen partijen die meestal en zelfs graag elkaars tegenpool zijn. Dat bij N-VA het begrotingstekort het kleinst is, verrast niet gezien het besparingsplan van 21 miljard waar de partij de dag na 1 mei mee uitpakte. Geld dat de Vlaams-nationalisten voor de helft halen uit de sociale zekerheid. Maar N-VA heeft een minder voor de hand liggende partner, namelijk de PS. Ook die partij brengt de begroting min of meer in orde, maar dan wel door 18 miljard extra taksen. Niet voor de gewone man, eerder voor de rijke. Van de Franstalige socialisten moet werken trouwens meer lonen. Alweer een parallel met N-VA.

 

Meer krantenkoppen in België

“Doorsnee Belgisch huishouden heeft vermogen van 249.301 euro”

Het vermogen van een doorsnee Belgisch huishouden ligt op 249.301 euro. Dat is aanzienlijk hoger dan de Europese mediaan van 123.500 euro, zo blijkt donderdag uit het eerste vermogensrapport van Keytrade Bank en de Universiteit Gent. Het gaat om het nettovermogen, dus het totaal aan bezittingen verminderd met de schulden. De Belgische gezinnen hebben sinds 2021 wel op koopkracht moeten

Lees meer »

Oostenrijkse politie arresteert 14-jarig meisje voor plannen terreuraanslag op “ongelovigen”

Speurders hebben volgens Oostenrijkse media mogelijk een terroristische aanslag van een 14-jarige meisje uit Montenegro verijdeld. De tiener wordt ervan verdacht een mesaanval te willen plegen bij de Jakominiplatz in de stad Graz. Bij een huiszoeking werd onder andere een mes, bijl en kleding in beslag genomen. De aanval zou gericht zijn tegen “ongelovigen”, meldt de Oostenrijkse politie.

Lees meer »

ANALYSE. Poetin wil nog veel meer oorlog. Zowel in de ruimte als in de tijd

Het lijkt goed nieuws dat Vladimir Poetin een man zonder militaire ervaring benoemt tot defensieminister, een al wat versleten kerel als legerstafchef behoudt en de allergrootste havik in zijn entourage ontslaat. Je zou er zelfs een heel voorzichtig teken van dooi in kunnen zien. Maar niets is minder waar. De stoelendans betekent juist dat Rusland zich klaarmaakt voor nog veel

Lees meer »

“Je moet het zien als een soort natuurlijk vaccin”: onderzoek bewijst dat zeelucht is goed voor ons immuunsysteem

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) uit Oostende hebben samen met de Universiteit van Gent en Antwerpen voor het eerst aangetoond dat zeelucht het immuunsysteem van mensen versterkt. “Zeelucht is geen medicijn, maar het kan er wel voor zorgen dat je minder snel ziek wordt”, aldus Maarten De Rijcke van het VLIZ.
The post “Je moet

Lees meer »

Peuter (2) mogelijk aangerand in asielcentrum van Lanaken

Het parket van Limburg en de lokale politiezone Lanaken-Maasmechelen onderzoeken mogelijke zedenfeiten met een 2-jarig kind in het asielcentrum van Lanaken. Het slachtoffer en haar moeder zijn maandag overgebracht naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Genk. Een meerderjarige bewoner van het asielcentrum is verhoord, maar weer vrijgelaten bij gebrek aan voldoende bewijs. Het onderzoek loopt voort.

Lees meer »

Wat bezielde man die Slovaakse premier Fico neerschoot? Zoon van verdachte: “Misschien is er kortsluiting in zijn hoofd geweest”

Een 71-jarige dichter die nog ooit een vereniging stichtte tegen geweld. Dat is de verdachte van de aanslag tegen de Slovaakse premier Robert Fico. Die verkeerde enkele uren in levensgevaar nadat hij woensdagnamiddag van dichtbij werd neergeschoten. Fico is in vele opzichten omstreden en in Rusland wordt al geopperd dat Oekraïne wel achter de aanslag zal zitten. Maar wat weten

Lees meer »

EXCLUSIEF. Paleis tikt prins Laurent op de vingers na interview over plannen om nieuw leven te starten in buitenland

Het koninklijk paleis heeft prins Laurent (60) aangesproken op zijn exclusief interview in HLN en laten weten dat ze zijn uitspraken niet op prijs stellen. De jongere broer van koning Filip kondigde in deze krant aan dat hij “een nieuw leven aan het voorbereiden is” en desnoods zijn dotatie wil opgeven. Maar geraakt hij zo gemakkelijk van die staatstoelage vanaf?

Lees meer »

Engels kerkje heeft een nieuwe aalmoezenier

Het Engels kerkje, of de Saint George’s Memorial Church, in de Elverdingestraat heeft sinds een goeie maand weer een aalmoezenier. Na deze korte verkenning van het terrein de afgelopen weken wil Richard Clement, een van de voormalige geestelijke herders van de Royal Air Force (RAF), zich ook graag voorstellen aan onze lezers.
The post Engels kerkje heeft een nieuwe

Lees meer »