Na de vangst van Flammy vindt Massimo nu ‘primeurei’ tussen flamingo’s in Bellewaerde: “Het eerste ei in twintig jaar”

Dierenverzorger Massimo Snoeck heeft het eerste ei in twintig jaar gevonden binnen het flamingoverblijf van Bellewaerde. Om het primeurei alle kansen te geven, werd het gewisseld met een fopei. Mogelijk is de mama Flammy, de ontsnapte flamingo die Massimo kon vangen in een Ieperse vijver.

Een flamingo ontsnapte in het najaar van 2021 uit het Ieperse Bellewaerde Park, streek enkele kilometers verder neer in de openbare Zillebekevijver en groeide er uit tot ‘Flammy’, een attractie op locatie. Massimo Snoeck en andere dierenverzorgers van Bellewaerde trokken er wekenlang heen om de vogel te voederen, tot hij Flammy eindelijk kon vangen en herenigen met haar veertig soortgenoten in het park.

Primeurei

Nu heeft Massimo een ei gevonden in het flamingoverblijf en dat blijkt een primeur. “Het moet al twintig jaar geleden zijn dat er nog gekweekt is met flamingo’s in het park”, vertelt hij. “Er zijn heel wat factoren die bepalen of flamingo’s overgaan tot kweek en het is heel moeilijk om na te gaan wat die factoren precies zijn. Een boom snoeien of een andere kleine verandering aan hun verblijf kan voldoende zijn om tien jaar geen eieren meer te leggen. We zijn al vijf jaar intensief bezig om nieuwe kweek voor te bereiden. We zorgen voor een goed evenwicht van twintig mannetjes en 21 vrouwtjes en legden een groot eiland aan met veel modder en klei, waar ze nesten kunnen bouwen en zich veilig voelen. De inspanningen werpen nu hun vruchten af.”

Fopei

Massimo nam het primeurei weg uit het nest en legde een fopei in de plaats. “Om het te beschermen, want nesten van flamingo’s worden wel vaker verstoord door hun soortgenoten. We legden het echte ei in een broedmachine en hopen op een kuiken. Helaas is het bevruchtingspercentage zeer laag bij flamingo’s: amper dertig procent. Maar door het feit dat dit ei gelegd is en dat andere koppels nu nesten maken, lijken we vertrokken voor een zevental eieren en minstens één kuiken per jaar. We zijn zeer blij.”

Mama Flammy?

Als het primeurei meteen een jong voortbrengt, wordt het teruggeplaatst in het echte nest. “Dan denken de ouders dat hun kuiken uitgekomen is. Zij zullen de wisseltruc met het fopei nooit door hebben. Of Flammy de mama is? Ze is intussen geslachtsrijp, dus het kan. De kans is één op 21. Om het nest voldoende rust te geven, konden we de ouders nog niet identificeren. Binnenkort staan we met een verrekijker op ruime afstand om de ringen proberen te lezen.”

Wisselend ouderschap

Maar het ouderschap kan wel eens wisselen. “Een koppel kan in het midden van een broedproces plots veranderen van partner. Het kan gaan om flamingo’s van hetzelfde geslacht of soms zitten ze zelfs met drie te broeden op hetzelfde nest. Deze opmerkelijke vogels zijn iconisch voor het park: sommige van hen zitten hier al veertig jaar.” (TP)

The post Na de vangst van Flammy vindt Massimo nu ‘primeurei’ tussen flamingo’s in Bellewaerde: “Het eerste ei in twintig jaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik mis de adrenaline”: drie jaar na haar verplicht pensioen maakt politieke pitbull Linda De Win haar tv-comeback

In de zomer van 2021 werd Linda De Win (67) naar eigen zeggen ‘zonder argument aan de deur gezet bij de VRT’. Haar enige fout: ze werd 65 en moest daarom zeer tegen haar zin verplicht met pensioen. Binnenkort maakt de ex-‘Villa Politica’-journaliste haar tv-comeback op Play4 aan de zijde van Gert Verhulst. “Ik had me voorgenomen: als er in

Lees meer »

Actie voor meer inclusie aan station Brugge

Vrijdagnamiddag deelden mensen met en zonder handicap aan de achterkant van station Brugge energierepen uit aan voorbijgangers. De actie is een onderdeel van de campagne #dakantochnie? #dakanwel!, die uitgaat van zeven organisaties die zich inzetten voor mensen met een handicap.
The post Actie voor meer inclusie aan station Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

82-jarige dame uit De Panne opgelicht voor meer dan 100.000 euro: “Vrouw aangehouden, man vrijgelaten”

Een 82-jarige vrouw uit De Panne werd vorige maand opgelicht voor meer dan 100.000 euro. Dat geld werd van haar bankrekening gehaald. De politie Westkust pakte een koppel op uit De Panne. “Een 50-jarige vrouw legde gedeeltelijke bekentenissen af en werd aangehouden”, meldt het parket. “Haar man (60) stelde niet op de hoogte te zijn en werd vrijgelaten.”
The

Lees meer »

Code geel: nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

Omdat er slecht weer op komst is, met een regenzone die morgen traag over België trekt, heeft het KMI code geel afgegeven. De regenzone wordt gevolgd door een actieve zone met buien met kans op onweer. Daarom activeert Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722. Wie storm- of waterschade heeft, kan via het e-loket een aanvraag indienen of het telefoonnummer

Lees meer »

“That f***er Courtois”: zelfs bij z’n afscheid spookt uppercut door Belg “met twaalf handen” nog door het hoofd van Klopp

Jürgen Klopp neemt zondag na negen jaar afscheid van Liverpool. En dus is het met positieve heimwee tijd om te reflecteren en terug te blikken op al dat moois. Al blijft één specifieke match toch nog steeds nazinderen in zijn hoofd. Die Champions League-finale in 2022 waar Liverpool maar niet voorbij een muur, genaamd Courtois, raakte. “Hij had die avond

Lees meer »

Morgen opnieuw code geel: “Lokaal kan de grote hoeveelheid regen voor heel wat wateroverlast zorgen”

Op sommige plaatsen ontwikkelen zich maandagnamiddag onweersbuien. De maxima liggen tussen 15 en 21 graden bij een meestal zwakke, veranderlijke wind. Voor morgen is van 9 tot 23 uur opnieuw code geel afgekondigd voor onweer. “Lokaal kan er opnieuw heel veel regen vallen”, volgens VTM NIEUWS-weervrouw Jill Peeters. Dat kan zelfs nog code oranje worden, meldt het KMI.

Lees meer »

1 op de 3 dorpszalen dreigt te verdwijnen in provincie Antwerpen: “Belangrijk om te vermijden dat mensen geïsoleerd raken”

Veel dorpszalen dreigen te verdwijnen. Dat blijkt uit een bevraging van de Landelijke Gilden. Zowel in heel Vlaanderen als in de provincie Antwerpen gaat het over één op de drie zalen. “Landelijke dorpen zijn aan het doodbloeden”, zegt woordvoerder Isaak Dieleman. “Dorpszalen zijn de laatste plaatsen waar bewoners elkaar nog kunnen ontmoeten.”

Lees meer »

Botsing tussen tankwagen en (lege) schoolbus in Zarren: buschauffeur naar ziekenhuis gebracht

In de Esenstraat in Zarren (Kortemark) zijn een vrachtwagen en een schoolbus donderdagochtend op elkaar gebotst. Daarbij was er vooral materiële schade maar de buschauffeur moest wel naar het ziekenhuis voor verzorging. Op de schoolbus zaten gelukkig geen leerlingen.
The post Botsing tussen tankwagen en (lege) schoolbus in Zarren: buschauffeur naar ziekenhuis gebracht appeared first on KW.be.

Lees meer »