Kachtem en Hilders zijn 50 jaar verbroederd; Duitse delegatie op bezoek in het Hemelvaartweekend

Sinds 1974 is Kachtem verbroederd met het Duitse Hilders. In het Hemelvaartweekend komt een Duitse delegatie op bezoek naar Izegem. “Onze Duitse vrienden zijn eigenlijk familie geworden”, zegt Jacques Denys.

Jacques Denys (76) is voorzitter van het Hilderscomité en een geboren Izegemnaar. Hij woonde een tijdlang in Emelgem maar huist ondertussen al enkele decennia in de Oosthoekstraat in Kachtem. “De beginjaren maakte ik niet mee. Maar het was onder meer dokter Lucien Verbeke die aan de basis lag van de verbroedering. Met Allerheiligen 1974 kreeg die jumelage een officieel karakter; toen was Kachtem nog geen onderdeel van Izegem.”

Wandelparadijs

Na de fusies eind 1976 werd de verbroedering door de stad Izegem overgenomen, maar in de praktijk waren het de Kachtemnaars die verder op en neer reisden naar de Duitse deelstaat Essen. “Hilders is een pittoresk dorp. Je vindt er nog heel wat authentieke Duitse gebouwen. Ook de natuur is er prachtig; het is een paradijs om er te gaan wandelen.”

Ondertussen is Jacques al meer dan 20 jaar voorzitter van het comité. Om het jaar komt een delegatie naar hier, of trekt een groep Kachtemnaars naar Hilders. “Maar net voor corona toonde de toenmalige burgemeester van Hilders minder interesse. Hun komst ging niet door en dan kwamen er de door corona geannuleerde edities aan. Zij zijn hier voor het laatst geweest in 2017, een jaar later gingen wij bij hen op bezoek. Ondertussen zijn wij er in 2023 opnieuw geweest, nu komen zij naar hier. De banden met de mensen daar zijn heel nauw. Door de jaren heen zijn dat meer dan vrienden geworden, het is eigenlijk familie. Vroeger sliep iedereen ook bij gastgezinnen, dat is nu niet meer zo evident. Maar pakweg de helft van de 33 Duitsers slaapt onder een Kachtems dak, de anderen verblijven in het Parkhotel.”

Verbroederingen zijn niet meer zo evident, maar toch houdt men er in Kachtem aan dit levendig te houden. “In het eerste jaar gingen 230 mensen mee, in 1982 waren dat er nog 172. Dat is nu wat teruggevallen, maar in totaal komen nu een 70-tal mensen, waarvan de helft mensen uit Hilders, naar het verbroederingsfeest.”

Gezellig samenzijn

Er werd een programma uitgedokterd voor de Duitse gasten. “Weet je, ze zijn zot van de zee. Hilders ligt midden Duitsland in de heuvels. De zee zien, daar kun je ze altijd mee plezieren.” Het gezelschap komt op donderdag 9 mei aan. Op vrijdag is er een busreis naar Diksmuide waarna ze een boottocht maken naar Nieuwpoort. ‘s Avonds is er in ‘t Sok een Vlaams avondmaal. Op zaterdagmorgen kunnen ze de markt bezoeken, om 11.30 uur is er een officiële ontvangst op het stadhuis. In de namiddag is er een bezoek aan Eperon d’Or en ‘s avonds wordt er gegeten in ‘t Schroefke. “Daar is ook een optreden voorzien onder leiding van Wouter Boudrez en Toon Develtere. Er bestaat trouwens een hymne met Duitse én Nederlandse tekst, die we samen kunnen zingen.”

Jacques kijkt er zelf ook naar uit. “Het gaat vooral ook om gezellig samen zijn. De nieuwe burgemeester, Ronny Lars Günkel, is de partnerschap met Kachtem zeer genegen. Het zit dus goed voor de komende jaren.” (WVS)

The post Kachtem en Hilders zijn 50 jaar verbroederd; Duitse delegatie op bezoek in het Hemelvaartweekend is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Joost Klein voor het eerst sinds Songfestival weer op het podium

De Nederlandse artiest Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden weer op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in het Nederlandse Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

Lees meer »

Boete voor kopstuk extreemrechtse Duitse partij AfD na nazileus

Een vooraanstaand lid van de Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), Björn Höcke, heeft een boete gekregen voor een verboden nazileus. Een rechtbank in het Oost-Duitse Halle veroordeelde de politicus tot een geldstraf van 13.000 euro voor het gebruik van de spreuk “Alles für Deutschland” (“Alles voor Duitsland”) tijdens een toespraak drie jaar geleden.

Lees meer »

Overrompeling in kinderboerderij Bokkeslot

De zon was vanaf zaterdagmiddag present en dat was voor honderden sympathisanten het sein om naar de kinderboerderij Bokkeslot te trekken. De openkijkdag bood voor elk wat wils en de gezelligheid was een grote troef.
The post Overrompeling in kinderboerderij Bokkeslot appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koetsier Guy Hoste drukt zijn stempel op het toerisme in Tieltse regio met de komst van Brugse paardentram nadat hij ook al B&B opende

Met een authentieke Brugse paardentram de toeristische troeven van Tielt ontdekken? Het kan deze zomer dankzij een unieke samenwerking tussen de Tieltse Gidsenkring en Guy Hoste. Al is de tram lang niet de enige bijdrage van de veelzijdige Ruiseledenaar aan het toerisme in de regio. “Toen ik hier twee jaar geleden kwam wonen ben ik meteen verliefd geworden op de

Lees meer »

Hoogseizoen op Mount Everest eist eerste dode

De eerste dode van het hoogseizoen op de Mount Everest is vrijdag aangetroffen. Het gaat om een 53-jarige bergbeklimmer uit Mongolië die sinds vorig weekend vermist werd. Dat heeft een woordvoerder van de Nepalese toerisme-autoriteit vrijdag gemeld.

Lees meer »

KIJK. Rouwende chimpansee houdt dode baby al drie maanden bij zich

Een Chimpansee in een Spaanse dierentuin houdt haar dode baby al drie maanden bij zich. De rouwende moeder kan geen afscheid nemen van het kleintje, maar dat is niet ongewoon zegt de directeur van de dierentuin. “Ze moeten eraan wennen dat ze een jong verloren zijn. Ze hebben tijd nodig om het verlies te verwerken.” De dierentuin in Valencia beseft

Lees meer »

IN BEELD – Natalia in Schiervelde in Roeselare: “Ik mag geen stap verkeerd zetten, geen woord teveel zeggen, maar daar ben ik niet zo goed in”

Op het podium van Schiervelde in Roeselare stond Natalia in een organisatie van PMLE. De zaal was goed gevuld voor deze zangeres uit de Kempen, die 90 minuten op het podium stond én zo gelukkig was dat ze mocht optreden voor zo’n enthousiast publiek.
The post IN BEELD – Natalia in Schiervelde in Roeselare: “Ik mag geen stap verkeerd

Lees meer »