“De coronajaren blijven ons achtervolgen”: broers Bourgoo reageren op redding van hun Zoute Grand Prix

Dag en nacht werkten ze om de toekomst van hun evenement te redden. Nu lijkt dat nog slechts een formaliteit. Maandag werd een herstelplan goedgekeurd waardoor de Zoute Grand Prix in Knokke kan blijven bestaan. Een enorme opluchting voor David en Filip Bourgoo, al sinds 2010 de gezichten van het meest mondaine auto-evenement van het land. “Dit is een enorme opluchting”, zegt Filip, die ook uitlegt waar het fout liep.

Wie de voorbije jaren afzakte naar de Zoute Grand Prix in Knokke-Heist zag vooral glitter, glamour en véél dure wagens. Het auto-evenement is dan ook uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende in zijn soort ter wereld. En dat onder de vleugels van de broers David en Filip Bourgoo. Maar achter de schermen waren er de jongste jaren kopzorgen. Op financieel vlak dan. In die mate zelfs dat het voortbestaan van de Grand Prix op de helling kwam te staan.

Veilinghuis

En zo dreigde een einde te komen aan een sprookjesverhaal. Elf jaar geleden stonden David en Filip Bourgoo voor de gesloten deuren van Bonhams, het internationaal gerenommeerde veilinghuis in Londen. Niemand die daar ook maar een cent gaf voor hun ‘leuk auto-evenement’ in België.

En dan komt het cliché: het kan verkeren. Want vandaag bezitten ze de ‘Oscar’ voor het beste auto-event. Wereldwijd. En hun ‘Zoute Sale by Bonhams’ — jawel, het veilinghuis waar de deur dicht bleef — is intussen de belangrijkste autoveiling in Europa. In 2023 bracht die 27,2 miljoen euro op.

Donkere wolken

Maar toch pakten er donkere wolken samen boven het event. Financieel kende de Zoute Grand Prix namelijk enkele moeilijke jaren. En dat is vooral terug te brengen tot de edities van 2020 en 2021. Niet toevallig de coronajaren. In 2020 werd het evenement volledig achter gesloten deuren georganiseerd. Zonder publiek en de inkomsten van betalende bezoekers dus.

“Het jaar erop was wellicht een nóg grotere streep door de rekening”, legt Filip Bourgoo voor het eerst zelf uit. “In het voorjaar leek het erop dat alles zou kunnen plaatsvinden dat najaar. Maar toen verslechterden de coronacijfers opnieuw. Natuurlijk waren alle voorbereidingen en bestellingen op dat moment in volle uitvoering en was er al stevig geïnvesteerd. Pas een kleine drie weken vóór de Zoute GP kregen we groen licht om het evenement te laten plaatsvinden mits de nodige coronarichtlijnen.”

Lastige jaren

Resultaat? Amper 8.000 bezoekers in de betalende zones. Ter vergelijking: in 2023 waren er dat ruim 30.000. De financiële gevolgen waren groot. “2020 en 2021 waren twee lastige jaren. Zowel organisatorisch als financieel”, erkennen ze bij de organisatie. In 2019 moest die ook Philippe Van de Ryse uitbetalen nadat het tot een breuk kwam tussen de broers Bourgoo en de medeoprichter.

De editie van 2021 bleef evenwel als een blok rond onze nek hangen. Zonder corona waren we nooit in deze situatie beland

Kwam daarbij dat de Zoute Grand Prix in 2021 van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) een voorschot van 1,8 miljoen euro kreeg ter voorbereiding van evenementen die onzeker waren door de coronapandemie. Omdat de rally uiteindelijk toch plaatsvond, moest de organisatie dat voorschot verplicht terugbetalen.

Bedrijvendokter

Alles samen leidde dat tot financiële kopzorgen. Het bedrijf achter het event kampte volgens de jongste jaarrekening uit 2022 met een negatief eigen vermogen van 1 miljoen euro, torst 4,5 miljoen schulden en genereerde niet genoeg cash om alle verplichtingen te dekken. Het einde dreigde, tot CIM Capital op de proppen kwam. Er zou een kapitaalsverhoging gebeuren door de bedrijvendokter, maar eerst moest er een herstelplan goedgekeurd worden.

“Dat gebeurde maandag voor de rechtbank van Brugge”, zegt Filip Bourgoo. “Natuurlijk is dit een enorme opluchting. We zijn CIM Capital heel dankbaar, dat spreekt voor zich. Het geloof hebben we nooit verloren. Alleen door keihard te werken en richting toekomst te kijken raak je vooruit in het leven. Dat is wat hier ook is gebeurd.”

Feesteditie

Alleen een mogelijke beroepsprocedure tegen de homologatie van het herstelplan kan de effectieve overname met bijhorende kapitaalsverhoging nog tegenhouden. Al is de kans dat die er komt uiterst klein. 62 van de 64 leveranciers toonden zich akkoord met het herstelplan.

Voor de broers valt nu een enorme last van hun schouders. “Weet je, het concept van de Zoute Grand Prix wérkt. Daar blijf ik van overtuigd. De editie van 2021 bleef evenwel als een blok rond onze nek hangen. Zonder corona waren we nooit in deze situatie beland. Hebben we stressvolle maanden achter de rug? Vanzelfsprekend. Maar nogmaals: we willen vooral vooruit kijken”

“Eind dit jaar staan we voor de 15de editie van de Zoute Grand Prix. We vieren de overname dus met een feestelijke jubileumeditie van 3 tot 6 oktober”, glimlacht Filip. “Of wij er de enige gezichten van blijven? Het is te vroeg om daar echte uitspraken over te doen. Voor ons is het belangrijkste dat ons geesteskind gered is.” (MM)

The post “De coronajaren blijven ons achtervolgen”: broers Bourgoo reageren op redding van hun Zoute Grand Prix is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe details duiken op: “Medisch team van de Paus vloog naar Londen voor operatie prinses Kate”

Er zijn nieuwe details opgedoken over de operatie van prinses Kate (42). Op 16 januari onderging de vrouw van prins William (41) een buikoperatie in Londen, waarna werd ontdekt dat ze aan kanker leed. Sindsdien ondergaat de prinses preventieve chemotherapie en blijft ze afwezig uit het koninklijke leven. Volgens het Italiaanse blad ‘Gente’ werd de operatie uitgevoerd door het medisch

Lees meer »

MULTILIVE PREMIER LEAGUE. Kudus geeft Arsenal beetje hoop met onwaarschijnlijke omhaal – Tomiyasu schiet gelijkmaker tegen de touwen

Wordt het Manchester City, of toch nog Arsenal? De Citizens zijn bij winst tegen West Ham altijd zeker van een vierde opeenvolgende landstitel. Arsenal staat voor de slotspeeldag op twee punten en moet dus rekenen op puntenverlies van De Bruyne en Doku en zelf winnen van Everton. Krijgen we een thriller in Engeland? Volg beide wedstrijden op de voet in

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar Jaimie uit ‘Nonkels’: “Je zorgt voor een opwindende gloed in de huiskamer”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot Jaimie Van Kerschaver, die de rol van tuincentermedewerker Gianni vertolkt in ‘Nonkels’. Jaimie mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar Jaimie uit ‘Nonkels’: “Je zorgt voor een opwindende gloed in de huiskamer” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twaalfjarigen ontvangen vormsel in Sint-Michielkerk

Onder een stralende zon kwamen de leerlingen uit het zesde leerjaar van de vrije basisschool De Tandem op zaterdag 11 mei naar de Sint-Michielkerk om er hun vormsel te krijgen. De feestelingen waren Niene Ackaert, Kobe Bogaert, Ruben Boussery, Maité Demonie, Noor Deveen, Isis Dewulf, Daniel Gherghe, Yoran Leempoels, Lyo Missinne, Axelle Monbaliu, Louis Rommelaere,
The post Twaalfjarigen ontvangen

Lees meer »

Davina Simons (29) blikt terug op inzinking bij ‘Special Forces’ en de man die haar redde: “Met hem had ik meteen een heel bijzondere band”

Twee voeten vooruit. In de rechtbank en in het leven Davina Simons toonde zich al vaker de meest onverschrokken rekruut bij ‘Special forces’, maar ging bij een klimloop een eerste keer strompelen. “Ik dacht écht dat het voorbij was”, vertelt de advocate. Davina trakteerde zichzelf na de opnames op een blijvende herinnering en vond tijdens de beproevingen een goede vriend,

Lees meer »

KIJK. Joost Klein maakt statement zonder woorden bij eerste optreden na songfestival: “Iedereen verwacht dat ik iets dom ga zeggen”

Het bleef spannend tot het allerlaatste moment, maar Joost Klein (26) stond zondagavond dan toch op het podium van het Freshtival in het Nederlandse Enschede. Hij sprak het publiek liefdevol toe: “Ik ben een beetje overweldigd, maar ik hou van deze mentaliteit.” Het was zijn eerste optreden sinds zijn diskwalificatie op het Eurovisiesongfestival in Zweden.

Lees meer »

Congolees regeringsleger zegt poging tot staatsgreep verijdeld te hebben

In Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld. Dat meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatszender. Er werden verschillende arrestaties verricht. Eerder op zondag was al duidelijk geworden dat bij een aanval op het huis in Kinshasa van kandidaat-parlementsvoorzitter Vital Kamerhe drie doden waren gevallen. De aanvallers waren er ook

Lees meer »