Voor het eerst sinds restauratie weer Last Post onder Menenpoort: “Een verrassing, ook voor de klaroenblazers”

De eerste Last Post onder de Menenpoort sinds de start van de restauratie zou komende woensdag geblazen worden, maar geheel onverwacht gebeurde dat maandag al. De aanwezigen gaven hun ogen de kost. “De poort is heel mooi, een verademing.”

Een jaar geleden verdween de Menenpoort volledig achter stellingen voor restauratiewerken die duren tot volgend jaar. Intussen is de binnenkant van de poort grotendeels afgewerkt, waardoor de wereldberoemde plechtigheid van de Last Post opnieuw onder de poort kon plaatsvinden. De Last Post Association verwachtte de primeur komende woensdagavond.

Leuke verrassing

“Maar het gebeurde maandagavond al, tot onze eigen verbazing”, bekent klaroenblazer Rik Vandekerckhove (65). “Zo’n twintig minuten voor de start van de Last Post kregen we een seintje dat het onder de poort te doen was. Een kleine aanpassing, maar wel een leuke verrassing. Blijkbaar waren de werken en de afbraak van de stellingen sneller opgeschoten dan gedacht aan de binnenkant van de Menenpoort. Zodra het kan, is het natuurlijk altijd beter om onder de poort te blazen. Voor het publiek en de klank.”

Speciale klanken

“In de voorbije maanden bliezen we telkens op de brug voor de poort in open lucht”, vertelt Rik. “Daar moesten we niet harder blazen, maar de Last Post klinkt buiten wel meer gedempt. Onder de poort weergalmt het geluid en dat zorgt voor speciale klanken. We waren het onmiddellijk weer gewend. De avond was nog meer bijzonder door de aanwezigheid van enkele opmerkelijke gasten: klaroenblazers uit de Amerikaanse hoofdstad Washington. Het gaat om beroepsblazers die de Taps brachten, de Amerikaanse versie van de Last Post.”

Verademing

De klaroenblazers en toeschouwers gaven hun ogen de kost onder de gerestaureerde poort. “Een verademing”, vindt Rik. “Het is heel mooi. De panelen zijn schoongemaakt en de vochtinsijpeling is aangepakt. We kunnen weer weg voor een tijdje.”

“We zijn zeer tevreden over de vlotte samenwerking met de aannemer en de bouwheer Commonwealth War Graves Commission”, aldus Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association. “Het eerste resultaat mag er zijn en we kijken uit naar de verdere afwerking.” (TP)

The post Voor het eerst sinds restauratie weer Last Post onder Menenpoort: “Een verrassing, ook voor de klaroenblazers” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Schokkende beelden: beveiligingsagent (22) probeert baas te executeren en wordt doodgeschoten door politie

Een beveiligingsagent in opleiding probeerde vorige week zondag zijn baas te vermoorden in een magazijn van Amazon in West Jefferson, in de Amerikaanse staat Ohio. Ali Hamsa Yusuf (22) stond plots achter het beoogde slachtoffer, trok een wapen en vuurde. Zijn pistool werkte echter niet goed, waardoor de man niet werd geraakt en kon vluchten. Yusuf vluchtte ook weg, maar

Lees meer »

Ex-verpleegkundigen wzc De Zathe voor rechter na ‘grap’ met aerosoltherapie, oud-directeur vervolgd voor schuldig verzuim

Vijftien maanden nadat drie oud-medewerkers van woonzorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort door de raadkamer werden doorverwezen, staat het drietal nu eindelijk voor een zetel van drie rechters in de rechtbank van Veurne. Het gaat om een toenmalige verpleegster en hoofdverpleegkundige: zij pasten ‘voor de grap’ aerosoltherapie toe op het achterste van een dementerende man. Ze worden vervolgd voor mensonterende behandeling.

Lees meer »

Ondanks nederlaag promoveert WS Bellegem naar derde provinciale: “We hebben nu toch prijs te pakken”

WS Bellegem, dat niet meer wist wat verliezen was, trok vorige donderdag op SV Wevelgem City met de kleinste cijfers aan het kortste eind. Omdat niemand precies wist hoe de vork aan de steel zat in verband met het aantal promotietickets, dropen de groenhemden ontgoocheld af. Pas vrijdag, toen Bellegem te horen kreeg dat het ondanks de nederlaag toch promoveerde,

Lees meer »

KIJK. Joost Klein maakt statement zonder woorden bij eerste optreden na songfestival: “Iedereen verwacht dat ik iets dom ga zeggen”

Het bleef spannend tot het allerlaatste moment, maar Joost Klein (26) stond zondagavond dan toch op het podium van het Freshtival in het Nederlandse Enschede. Hij sprak het publiek liefdevol toe: “Ik ben een beetje overweldigd, maar ik hou van deze mentaliteit.” Het was zijn eerste optreden sinds zijn diskwalificatie op het Eurovisiesongfestival in Zweden.

Lees meer »

Maria (40) spreekt voor het eerst na aanslag met rioolrooster op haar man: “Ik schreeuwde, maar hij hoorde me niet meer”

“Ze hebben hem vermoord. Opzettelijk. En mij hebben ze in één klap ook vernietigd.” Aan het woord is Maria Godja (39), de verloofde van de trucker die vrijdagnacht stierf nadat jongeren een riooldeksel van op een brug in zijn cabine slingerden. Zij zat als passagier naast hem en doet voor het eerst haar verhaal. Over haar verloofde Gheorghe. En over

Lees meer »

KSA Sint-Elooi viert tachtigste verjaardag tijdens feestweekend

Jeugdvereniging KSA Sint-Elooi uit Sint-Eloois-Winkel bestaat tachtig jaar. Die verjaardag is in het eerste weekend van mei uitgebreid gevierd tijdens een driedaagse. De KSA trapte het feestweekend op vrijdag af met een toneelvoorstelling waarin de leiders het beste van zichzelf gaven. Op zaterdag legden groepen een uitdagende omloop af en was er ‘s avonds een
The post KSA Sint-Elooi

Lees meer »

Scheuren in Israëlische oorlogskabinet: Benny Gantz dreigt met opstappen als premier Netanyahu niet met plan komt voor naoorlogs Gaza

Oppositieleider Benny Gantz, die deel uitmaakt van het Israëlische oorlogskabinet, dreigt ermee uit de noodregering te stappen als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet met een concreet plan komt voor naoorlogs Gaza. Gantz geeft Netanyahu tot 8 juni. "Als jullie de natie naar de afgrond leiden, zullen wij ons terugtrekken uit de regering en een regering vormen die een echte

Lees meer »

De Tassche heeft er met Paula Baert een eeuwelinge bij

Met Paula Baert heeft Ardooie, en meer bepaald de Tassche, er een eeuwelinge bij. Florent Baert en Marie Defour werden honderd jaar geleden de ouders van deze flinke dochter.
The post De Tassche heeft er met Paula Baert een eeuwelinge bij appeared first on KW.be.

Lees meer »

Loslopend paard sterft na aanrijding

Een loslopend paard uit een kudde van vijf die in Lede ontsnapt was, overleefde een zware klap met een personenwagen niet. Het ongeluk gebeurde zaterdag om 23.30 uur op de Europaweg (N42) in de buurt van Napoleon Games Casino Zottegem.

Lees meer »

Marlin (24) belandt in zee waar het krioelt van de haaien: “Hadden nog gezegd dat het me je gedaan is als je daar invalt”

Marlin Wakeman (24) werkt al een tijdje op een boot en ging de ochtend van 26 april gezwind naar het werk. Maar toen hij aan boord wilde klimmen, zette hij een verkeerde stap en viel hij in het water van de haven. Water waar minstens twintig haaien rondzwommen. “Enkele dagen eerder hadden we onder collega’s nog zitten zeggen dat je

Lees meer »

KIJK. Joost Klein maakt spectaculaire ‘comeback’ op podium in Nederland: “Bedankt voor jullie liefde”

Het bleef spannend tot het allerlaatste moment, maar Joost Klein (26) staat zondagavond dan toch op het podium van het Freshtival in het Nederlandse Enschede. Hij spreekt het publiek liefdevol toe: “Ik ben een beetje overweldigd, maar ik hou van deze mentaliteit.” Het is zijn eerste optreden sinds zijn diskwalificatie op het Eurovisiesongfestival in Zweden.

Lees meer »