Ruiseleedse singer-songwriter Yuma Claeys scoort als frontvrouw van alternatieve indie folkband

Ze begon piepjong als een amper 12-jarige singer-songwriter en groeide in geen tijd door als de alternatieve indie folkband Yuma, die het recent nog bracht tot finalist van het populaire podium- en kansenparcours Sound Track. We hebben het over leadzangeres Yuma Claeys (20) uit Ruiselede die binnenkort solo optreedt in de Ancienne Belgique en plannen heeft voor een eerste single en EP.

Amper enkele maanden geleden haalde de band Yuma de finale van Sound Track, een initiatief van VI.BE Platform, waar onder meer kleppers als The Bony King of Nowhere, Compact Disk Dummies, Intergalactic Lovers, Mooneye, School is Cool en Portland hun eerste muzikale stappen hebben gezet. Niet minder dan 1.133 artiesten en bands namen deel en Yuma schopte het tot de laatste 40 finalisten.

Mijmeringen

“Dat succes hadden we niet verwacht, want Yuma bestaat nog maar een jaar en daarvoor hadden we nog nooit samen live gespeeld”, laat Yuma weten. Ze worden omschreven als een typische alternatieve indie folk band met dromerige lyrics vol ambient en sferische mijmeringen. Vooral de veelzijdige stem van Yuma wordt alom geprezen.

Haar band bestaat verder uit Zeno Van Mulders (elektronica), Daan Verstraete (drums) en Aiden Clarke (bas). Ze spelen veel en intens van Tongeren over Oostende en Turnhout tot in de Schotse stad Glasgow.

Uitverkocht

“In Glasgow hebben we drie shows verzorgd, dat was zalig”, zegt Yuma, die met haar bandleden een muziekopleiding studeert aan de hogeschool PXL in Hasselt. “We zijn blij met onze keuze, want we bloeien in Hasselt volledig open.”

Op 12 mei staat ze solo in het voorprogramma van de gevoelige zangeres Ise in de Ancienne Belgique Club, die helemaal uitverkocht is. Op 15 mei brengt de band zijn eerste single uit, Heartbeat. “Dit moet een eerste stap worden naar een EP van vijf of zes nummers in november, waarvoor we een maand later in Gent een hele release-show plannen”, vertelt Yuma Claeys. “Maar ondertussen werken we een hele reeks optredens af, om die EP-release te kunnen financieren. Volgens jaar hopen we op enkele festivals te kunnen optreden. Of ik van muziek mijn job wil maken? Dat is natuurlijk de grote droom, maar we zijn realistisch genoeg om te beseffen dat dit in België niet makkelijk is. We bekijken het stap voor stap en laten het gewoon op ons afkomen.”

Wie het werk van Yuma wil beluisteren kan terecht op www.vi.be/platform/Yuma. (GGM)

The post Ruiseleedse singer-songwriter Yuma Claeys scoort als frontvrouw van alternatieve indie folkband is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Geen mollenstreken, wel zenuwen en nonchalance”: verliezende finalist van ‘De mol’ maakte zichzelf soms verdacht

Hij wist ook wie de saboteur was, maar zag in de finale van ‘De mol’ de groepspot van 24.160 euro aan zijn neus voorbijgaan. Michaël Moens (41), de boomverzorger die voortaan ook als ‘de Andrea Bocelli van Grembergen’ kan worden aangesproken, was erg ontgoocheld. Al biedt een mooi gebaar van de winnaar wel troost. “Tijdens de reis heb ik met

Lees meer »

Racen voor het goede doel tijdens Tour de Lannoy

De achtste editie van Tour de Lannoy, een gocartrace voor het goede doel, vindt zondag 19 mei plaats in het centrum van Ledegem. Twintig teams haspelen drie uur lang rondjes af. “Meer en meer teams proberen de verkleedwedstrijd te winnen.”
The post Racen voor het goede doel tijdens Tour de Lannoy appeared first on KW.be.

Lees meer »

Aannemer Nick Devinck ondertekent als eerste ‘charter bouwafval’

Met een positieve campagne wil Oostende het bouwafval dat in het milieu terecht komt, beperken. “De aanpak is uniek aan de kust en kan als voorbeeld dienen voor bouwprojecten in de buurt van water”, zegt Tim Corbisier van de Proper Strand Lopers.
The post Aannemer Nick Devinck ondertekent als eerste ‘charter bouwafval’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nathalie Meskens en Ruth Beeckmans delen voor de eerste keer het podium in ‘Aspe’: “Herbert Flack voorzien van koosnaampje”

Vanmiddag gaat in Antwerpse Play Zuid gaat het interactieve theaterstuk ‘Aspe – moord in de studio’ in première. VTM-gezichten Nathalie Meskens (42) en Ruth Beeckmans (42) staan daarbij voor de allereerste keer samen op de planken, tot groot jolijt van de dames. Beiden worden ze in hun rol verdacht van een moord gepleegd te hebben op een belangrijk man in

Lees meer »

Bedrijvenpark Bazuin is goed voor 5,5 hectare aan nieuwe KMO’s in Roeselare

De eerste steen werd gelegd van een nieuwe bedrijventerrein van bijna twintigduizend vierkante meter in de Nelekouter, een zijstraat van de Brugsesteenweg. Op het bedrijvenpark Bazuin zal er plaats zijn voor 69 KMO-units. “Dit project is een toonbeeld van hoe industrie en omgeving kunnen samen gaan”, klinkt het bij ontwikkelaar Hexagon.
The post Bedrijvenpark Bazuin is goed voor 5,5

Lees meer »

Nico Clarysse volgt overleden Geert Wylin op als gemeenteraadslid in Ledegem

Het werd woensdagavond in Ledegem een gemeenteraad met een dubbel gevoel. De raad begon met een minuut stilte ter nagedachtenis van gewezen schepen en gewezen OCMW-voorzitter Geert Wylin (CD&V/VD). Zijn opvolger is partijgenoot Nico Clarysse (58) uit Ledegem. Hij legde de eed af.
The post Nico Clarysse volgt overleden Geert Wylin op als gemeenteraadslid in Ledegem appeared first on

Lees meer »

“Ik heb hem nooit zó zien afzien”: Usyk laat Fury sterretjes zien en is na episch gevecht de onbetwiste kampioen bij de zwaargewichten

Oleksandr Usyk (37), en niet Tyson Fury (35), is de onbetwiste kampioen bij de zwaargewichten. De Oekraïner bracht ‘The Gypsy King’ in de negende ronde compleet aan het wankelen. Een knock-out leverde dat niet op, maar na een niet-unanieme beslissing van de jury werd Usyk wel nipt uitgeroepen tot winnaar van het epische gevecht. Meteen volgden de tranen, dit is

Lees meer »

Nieuwe McDonald’s mag Dirk (58) bijna elke dag verwachten: “Ik moest een zaak vinden waar ik niet te veel vermagerde”

Donderdagochtend opende de nieuwe McDonald’s in Ingelmunster de deuren. Tot grote vreugde van Dirk De Baene, die wekelijks een vijftal keer in één van de vestigingen van zijn favoriete restaurant van hamburgers en frieten smult. “Vroeger moest ik naar Roeselare of Kortrijk. Nu is er een McDonald’s op één kilometer van mijn huis”, glundert de 58-jarige Ingelmunstenaar die een spijsverteringsziekte

Lees meer »

Van mails samenvatten tot je verloren bril zoeken: Google versterkt al zijn producten met AI

Google gaat zowat al z’n producten uitrusten met artificiële intelligentie. Dat is vanavond bekendgemaakt op een conferentie van het bedrijf. Wie een zoekopdracht ingeeft in Google, zal binnenkort antwoorden krijgen van het AI-systeem. Google belooft ook veel meer een slimme assistent te worden, die je mails en online vergaderingen kan samenvatten, een weekmenu kan opstellen en zelfs je verloren bril

Lees meer »

Situatie in Rafah steeds kritieker: “Gebrek aan humanitaire hulp is groot probleem dat alleen maar groter wordt”

De situatie in Gaza, en specifiek Rafah, wordt almaar kritieker. Dat zegt Meinie Nicolai, voormalig directeur bij Artsen Zonder Grenzen (AZG). Verschillende ziekenhuizen in Rafah moeten sluiten door het gevreesde Israëlische grondoffensief in de stad. "De gezondheidszorg neemt elke dag af en het gebrek aan humanitaire hulp is een heel groot probleem dat alleen maar groter wordt."

Lees meer »

De Russische economie is klaar voor een permanente oorlog

Net nu het Russische leger snel terrein verovert in het noordoosten van Oekraïne, vervangt de Russische president Poetin zijn minister van Defensie. Nog opvallender is dat de nieuwe minister van Defensie geen militair is, maar een econoom. Hij moet ervoor zorgen dat de Russische oorlogseconomie als een tierelier blijft draaien. Hoe sterk is die oorlogseconomie? En maakt Poetin zich klaar

Lees meer »