Provincie evalueert grootschalige oefening Ieperse gevangenis: “Communicatie als struikelblok”

Vlak voor de heropening van de Ieperse gevangenis in december werd het Bijzonder Nood- en Interventieplan in de Ieperse gevangenis uitgetest. Uit de evaluatie blijkt nu dat communicatie het struikelblok was tijdens die grootschalige oefening. “Daarnaast blijkt een grote nood aan opleiding over noodplanning en crisisbeheer”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA), die informatie inwon bij gouverneur Carl Decaluwé.

De politie, brandweer, het Jan Yperman Ziekenhuis en medewerkers van het gevangeniswezen namen op 12 december deel aan een grootschalige oefening in de Ieperse gevangenis, die na een twee jaar durende renovatie in januari heropende. Er deed zich zogezegd een ontploffing voor, waarna er brand uitbrak.

Evaluatie

Alle deelnemende partners aan de grootschalige oefening maakten eerst een interne evaluatie, waarna de dienst noodplanning een multidisciplinaire evaluatie maakt waarbij vooral de onderlinge samenwerking onder de loep genomen wordt.

“Zoals in de meeste oefeningen van noodplannen bleek ook deze keer de communicatie bij heel wat partners een struikelblok”, weet provincieraadslid Kurt Himpe uit de evaluatie. “Daarnaast blijkt dat bij verschillende hulpdiensten een grote nood te zijn aan opleiding of bijscholing over noodplanning en crisisbeheer en over het nationaal veiligheidsportaal.”

Unieke kans

“Bij de oefening in Ieper werd onmiddellijk uitgegaan van een zwaar incident”, vervolgt Himpe. “Idealiter wordt eerst het noodplan op punt gezet en dan getest, maar in deze situatie werd omgekeerd te werk gegaan. Een oefening organiseren als er gevangenen aanwezig zijn, is immers niet haalbaar. Daarom was het een unieke kans om de oefening te organiseren in een leegstaande gevangenis.”

De diensten van de gouverneur zullen nu verder inzetten op opleidingen en bijscholingen zodat de werkpunten aangepakt worden. “Dat is immers het doel van het uittesten van een noodplan. Oefenen om bij te sturen waar nodig en de interne werking van de hulpdiensten te verbeteren”, besluit Kurt Himpe. (TOGH)

The post Provincie evalueert grootschalige oefening Ieperse gevangenis: “Communicatie als struikelblok” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Turkije werkt aan wet over buitenlandse inmenging

Het Turkse parlement zou zich binnenkort moeten buigen over een wetsontwerp over buitenlandse inmenging door zogenoemde “beïnvloedingsagenten”. Journalisten en wetenschappers die ervan beschuldigd worden dat ze buitenlandse belangen dienen riskeren daarbij celstraffen.

Lees meer »

Roger en Lena varen in een gouden huwelijksbootje

Roger Van Bruwaene (72) en Lena Bauwens (69) mochten hun gouden jubileum vieren. Roger groeide op in Wingene en later in Egem. Hij studeerde voor mecanicien en metaalbewerker. Na zijn huwelijk startte hij samen met Lena in Egem een eigen landbouwbedrijf op, gespecialiseerd in aardappelen en later ook mestverwerking. Lena ging naar school op Sint-Elooi
The post Roger en

Lees meer »

Bewakingsbeelden tonen volledige dodelijke raid in Normandië

In Normandië kwamen dinsdag twee cipiers om het leven bij een aanval op een busje dat aan gevangenentransport deed. De raid werd volledig gefilmd door de bewakingscamera aan het tolstation van Incarville. De beelden tonen hoe twee auto’s het busje – met één gedetineerde aan boord – klemrijden, waarna zwaarbewapend mannen uitstappen en de politie omsingelen. Ze konden uiteindelijk de

Lees meer »

Op een mooie pinksterdag

Liever eerst het slechte nieuws? KV Oostende dus. Woensdag gooide de bewindvoerder een bommetje – de handdoek mag ook. In het kort: zelfs al zou hoofdaandeelhouder Conway (50,1 procent) ultiem toch zijn aandelen willen overdragen, dan leek de laatst overgebleven kandidaat-overnemer Apex Capital Global niet langer bereid tot de nodige kapitaalsinjectie. Door de schuldenberg van
The post Op een

Lees meer »

Joost Klein vanavond voor het eerst sinds Songfestival weer op het podium, ‘Europapa’ gaat ondertussen wereldwijd viraal

De Nederlandse artiest Joost Klein staat vanavond voor het eerst sinds zijn uitsluiting van het Eurovisiesongfestival weer op het podium. De 26-jarige artiest staat op een de affiche van Freshtival Weekend in Enschede in Nederland. Ondertussen gaat ‘Europapa’ viraal, het Nederlandstalige nummer duikt in alle hoeken van de wereld op in de Spotify-hitlijsten.

Lees meer »

Gemeente wil vrachtwagenparking en bufferbekkens op site De Melkerie: “Deze site is echt wel vervallen”

Als het van het gemeentebestuur afhangt komen er op de site van De Melkerie KMO-units, een vrachtwagenparking en extra bufferbekkens. Met de goedkeuring van een samenwerkingsovereenkomst met de eigenaar en de Vlaamse regering is alvast een belangrijke eerste stap gezet.
The post Gemeente wil vrachtwagenparking en bufferbekkens op site De Melkerie: “Deze site is echt wel vervallen” appeared first

Lees meer »