Oostendse Kathelijn Vervarcke schrijft Vlaamse verzetsroman

Met ‘De tekenaar van het verzet’ levert auteur Kathelijn Vervarcke uit Oostende een eerste Vlaamse verzetsroman af. Haar zoektocht naar het leven van verzetsstrijders Emile Fryns en Honoré Houvenaeghel resulteerde in een theaterwandeling en een beklijvend boek.

“Ik heb Emile Fryns leren kennen als schilder van een gigantische landkaart in onze school in de Spilliaertstraat. Hij maakte het werk in 1949”, zegt Athena-lerares Kathelijn Vervarcke. Ze schreef eerder romans, gidsen, biografieën en toneelstukken. Vaak gelinkt aan historische figuren of Wereldoorlog I. Met haar eigen gezelschap De Dakbroeders brengt ze historisch locatietheater.

Opzoekingen

Emile Fryns intrigeerde en dus ging ze op zoek. “Hij was kunstschilder, maar eigenlijk cartograaf en educatief auteur voor artistiek en meetkundig tekenen. Fryns was leraar aan het Atheneum en illustreerde ook de boeken van collega en wiskundeleraar Honoré Houvenaghel”, vertelt ze.

Emile Fryns aan het schilderen. Zijn gave om te tekenen voor de Duitsers heeft hem uiteindelijk gered. © gf

Ze werkte drie jaar aan het boek, startte opzoekingswerk in het archief van de school en doorploegde brieven. Kathelijn Vervarcke trok ook naar CegeSoma, het staatsarchief en studiecentrum over oorlog en maatschappij in Brussel. Ze vond er veel terug over de Joodse leerlingen van de school. Er was ook hulp van de Kazerne Dossin in Mechelen en het Joods Museum in Brussel. Ze las 2.000 bladzijden archief en sprak de familie van Emile Fryns. “Dat was essentieel, want pas dan kun je de persoonlijkheid van iemand begrijpen”, zegt Kathelijn.

Verzet

“Het schoolse leven was in de Tweede Wereldoorlog enorm verstoord, vergelijkbaar met de coronatijden. Maar Emile Fryns bleef lesgeven. Hij en zijn boezemvriend Honoré Houvenaghel bleven systematisch elke dag de tram nemen van Nieuwpoort naar Oostende. Dat was handig om de vorderingen aan de bouw van de Atlantikwall te kunnen observeren, documenteren en doorspelen aan het verzet.”

Honoré Houvenaghel en leerlingen in 1943. © gf

Fryns en Houvenaghel werden in 1943 opgepakt. “Dat gebeurde niet zomaar. Ze maakten zich verdacht door toch elke dag die tram te nemen, ook al was er geen school. En er zijn bewijzen van verraad door een collega die jaloers was op de acht wiskundeboeken die Houvenaghel schreef. Fryns kreeg een tuchtstraf en moest tekenen voor de Duitsers, een gave die hem uiteindelijk heeft gered.”

Houvenaghel kwam vrij, maar werd in 1944 een tweede keer opgepakt en meteen gedeporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme. Kathelijn Vervarcke wordt stil: “Hij moest klei scheppen met zijn handen. De gemiddelde levensduur was drie maanden. Houvenaghel heeft het negen maanden uitgehouden. Hij stierf twee dagen voor de bevrijding van het kamp.”

Eerherstel

“Het boek, geschreven in de ik-vorm, start na de Tweede Wereldoorlog. Emile Fryns keert terug naar de school. Maar omdat hij in de oorlog veroordeeld werd door de Krijgsraad, een Belgische rechtbank maar onder toezicht van de Duitsers, kan hij niet aan de slag. Het heeft hem twee jaar gekost om te bewijzen dat hij geen daden pleegde die de belangen van de Belgische staat schonden”, vervolgt de auteur.

Fryns gaf les aan het Atheneum tot 1951. Hij verhuisde naar Gent, trouwde er en gaf daar les aan de normaalschool. Hij legde zich in Gent toe op de boekbinderij en op het ontwerpen van luxueuze boekcovers. Hij overleed in 1997.

Levensloop

“Ik onthoud uit deze studie vooral dat iemand niet zomaar toetreedt tot het verzet. Alles wordt bepaald door je levensloop. Fryns’ vader was oud-strijder van WO I en hoteluitbater in Nieuwpoort. Bij hen kwamen de schilders van het verwoeste oorlogslandschap logeren. Fryns was lid van de liberale partij, het Willemsfonds en de loge. Hij was Belgicist en vrijheidsdenker. Het leert me dat een beslissing om in het verzet te gaan niet zomaar komt, maar gestuwd wordt door je levensloop.”

In het Atheneum wordt Houvenaghel geëerd op een gedenkplaat in de hal, met een foto en bord boven zijn klas en binnenkort komt er een nieuw herinneringsbord. Ook voor Fryns komt er een bord.

Wandkaart

Kathelijn bracht lokale acteurs en grote namen als Guga Baúl, Andrea Croonenberghs, Kurt Defrancq en Wim Danckaert samen voor een theaterwandeling die nog tot zondag 12 mei wordt opgevoerd in de school. “Ik kreeg medewerking van de oud-leerlingenbond en de school. De opbrengst van de theaterwandeling Sporen van Spiro zal gebruikt worden om de grote wandkaart in de hal te restaureren. Tijdens de pandemie was er studentenprotest en toen belandde er een sinaasappel tegen. Het blijft dus nodig dat leerlingen weten wie Emile Fryns was. Dit project rond Fryns heeft in de school iets in gang gezet. We schreven met de laatstejaars verzetsverhalen en maakten een reis naar Auschwitz. Mijn collega van geschiedenis nam Fryns en Houvenaghel op in de cursus zodat voortaan alle zesdejaars weten wie ze waren”, besluit Kathelijn.

The post Oostendse Kathelijn Vervarcke schrijft Vlaamse verzetsroman is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Regenboogkleuren en Palestijnse vlaggen op Brusselse pride

Duizenden mensen zijn door de straten van de hoofdstad getrokken voor de Brussels Pride, de jaarlijkse hoogdag voor de queer-gemeenschap in België. De pride is een feest en protest ineen en heeft dit jaar als thema veiligheid, elke dag, overal. Het was een opvallend politiek geladen editie. Petra De Sutter: “Onze rechten staan onder druk.”

Lees meer »

“De zwaarste tijdrit van mijn leven”: wielerkampioene Jilke (17) wil nu botkanker overwinnen

Jilke Michielsen, in 2022 nog Belgisch kampioen wielrennen bij de nieuwelingen, strijdt nu tegen kanker. Het einde van de behandeling is in zicht, maar opnieuw koersen zit er nog niet meteen in. “Maar volgend jaar word ik wereldkampioen in Rwanda”, vertelt de moedige 17-jarige uit Oostduinkerke in Het Laatste Nieuws.
The post “De zwaarste tijdrit van mijn leven”: wielerkampioene

Lees meer »

Koning Charles geeft militaire functie door aan kroonprins William

De Britse koning Charles (75) heeft een van zijn militaire titels overgedragen aan zijn troonopvolger prins William (41). De vorst droeg maandag aan zijn oudste zoon het erecommando van het Army Air Corps over, dat hij zelf zo’n 30 jaar bekleedde. Prins William is nu hoofd-kolonel van het gelijknamige korps.

Lees meer »

HET RAPPORT. “Eigenlijk daagt hij alleen op om zich voor de camera’s nog eens goed kwaad te maken”: deze Kamerleden presteerden ondermaats

Welke Kamerleden deden weinig moeite om een steen te verleggen in het parlement? En waar hielden ze zich dan wél mee bezig? Van hand en spandiensten op het partijhoofdkwartier, tot een eigen partij uit de grond stampen. Anderen misten het vuur om in hun laatste jaren nog veel veranderen of zaten van in het begin niet op hun plek. Een

Lees meer »

Weduwe van vermoorde truckchauffeur doorbreekt stilte: “Terwijl die vijf jongens wegliepen, stierf Gheorghe in mijn armen”

“Arme jongens, arme ouders.” Maria Godja, de vrouw die naast haar verloofde Gheorghe Tibil (50) zat op het moment dat die geraakt werd door een rioolrooster, kan maar niet vatten wat voor onheil hen op een Belgische autosnelweg is overgekomen. Het geplande trouwfeest deze zomer komt er niet, wel een begrafenis komend weekend in thuisland Roemenië.

Lees meer »

Zware domper: zieke Cian Uijtdebroeks stapt uit koers

Zware domper voor Cian Uijtdebroeks (21). Onze landgenoot, drager van de witte trui en vijfde in het algemene klassement, verlaat ziek de Giro. Hij vertelde gisteren na de tiende etappe, waar hij wat tijd verloor, dat hij te kampen had met keelpijn. Opnieuw iemand van Visma-Lease a Bike die moet opgeven. Volg het nieuws en de elfde etappe in onderstaande

Lees meer »

Bestuurster komt om bij aanrijding met mug

Een vrouw uit Tongeren is dinsdagavond verongelukt op de Bilzersteenweg in Tongeren. De vrouw reed met haar auto de steenweg op en botste daar tegen een mug met zwaailichten. De mugarts raakte lichtgewond bij de klap.

Lees meer »

Voorwaardelijke celstraf en rijverbod voor visser die werd klemgereden na knotsgekke achtervolging: “Toen ik het gaspedaal intrapte, kon ik niet meer terug”

Aan de waterkant in Damme kreeg een Torhoutse visser het aan de stok met een minderjarige. Omdat P.V. daarbij met een mes zou hebben gezwaaid, snelde de politie ter plaatse. De twintiger stoof er in zijn wagen vandoor en kon pas in Knokke worden klemgereden. De Brugse rechtbank gaf hem zes maanden voorwaardelijke celstraf en acht dagen rijverbod.
The

Lees meer »

Mandel United schenk klare wijn na de degradatie: “De blijvers blijven en de nieuwkomers komen”

Mandel United heeft na een sterke heenronde de degradatie uiteindelijk niet kunnen vermijden. Maar de club maakt zich sterk om volgend seizoen met een uitgebalanceerde kern aan het seizoen in derde afdeling te starten. “Alle jongens die hun woord hadden gegeven blijven ook, ook de nieuwkomers zetten de stap naar Mandel.”
The post Mandel United schenk klare wijn na

Lees meer »

Op bezoek bij cohousingproject Senioren Thuis in Borgerhout: “Op deze manier kan ik nog lang mijn plan trekken”

Ze wonen met vijf onder één dak. Elk in hun eigen appartementje, maar met een gemeenschappelijke keuken, leefruimte en koertje. “En met elkaars gezelschap, dat is nog het plezantste. Ik voel me hier veilig”, zegt Rita De Vree (69). Welkom bij Senioren Thuis, een cohousingproject voor 65-plussers met een laag inkomen in Borgerhout, dat ook aan opvolging werkt in andere

Lees meer »

Vissersopstand van 1887 in reeks op Radio Noordzee

Vanaf pinkstermaandag besteedt Radio Noordzee aandacht aan de Vissersopstand. Auteur Doris Klausing neemt de luisteraar mee naar 1887 in een 17-delige radioreeks.
The post Vissersopstand van 1887 in reeks op Radio Noordzee appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lokerse Feesten en Rijversfestival zien Joost Klein-effect: “Ticketverkoop schiet de hoogte in”

De ticketverkoop van de festivals Lokerse Feesten en Rijversfestival ligt de laatste dagen fors hoger dan normaal. De organisaties wijzen naar de populariteit van de Nederlandse zanger Joost Klein. Hij staat zowel bij de Lokerse Feesten als bij Rijversfestival geprogrammeerd. "Door alles wat er dit weekend rond hem te doen was, lijken meer mensen nieuwsgierig om hem in het echt

Lees meer »