Joodse leerlingen die Tweede Wereldoorlog niet overleefden worden herdacht met een struikelsteen

Voor de ingang van Athena Oostende campus Centrum in de Spilliaertstraat liggen voortaan 7 struikelstenen. De stenen herinneren aan zeven Joodse jongeren die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Zes van hen liepen hier school, één jongen mocht zich na de bezetting niet meer inschrijven. Het project is de start van een project rond herinneringseducatie aan de hand van de concrete verhalen van de Joodse kinderen en leerkrachten en leerlingen die actief waren in het verzet.

Struikelstenen is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze worden gelegd voor de plaats waar de slachtoffers het laatst verbleven of school liepen. Kunstenaar Gunter Demnig kwam zaterdag naar Oostende voor de aanleg van de stenen. Het zijn de eerste struikelstenen in Oostende. Ze zijn een blijvende herinnering aan leerlingen Joachim Speier-Hollstein, Regina Szpiro, Henriette Szpiro, Albert Schindler, Hermann Schindler en Simone Schendorf. Voor de deur is er ook een steen voor Isidoor Spiro. Isidoor was de beste leerling van de Albertschool, maar de toenmalige directeur Aimé Delporte, kon hem niet meer inschrijven. “Hiermee geven we het recht op onderwijs symbolisch terug aan de jongen die in 1943 in Auschwitz overleed”, vertelt initiatiefneemster Kathelijn Vervarcke.

Enkele leerlingen van Athena belichten wie de jongeren waren, maar vertelden ook over leerkrachten die hun nek uitstaken om jongeren te beschermen. Ze trokken een parallel naar de huidige problemen in de wereld. Zo lopen er ook leerlingen school die zelf op vlucht geslagen zijn voor de problemen in hun thuisland. “Wiskundeleraar Honoré Houvenaghel was één van die helden die in het verzet ging. Hij verzette zich tegen het nazi-regime omdat hij geloofde dat er een dag zou komen waarop zijn leerlingen zonder angst naar school zouden kunnen komen. Samen met zijn vriend Emile Fryns zou Honoré fier zijn dat wij, twee meisjes uit Kaboel, hier op deze school een plaats gekregen hebben”, vertelden Marie en Maria Popal.

The post Joodse leerlingen die Tweede Wereldoorlog niet overleefden worden herdacht met een struikelsteen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

‘Superhelden in symfonie’ steunen strijd tegen kinderarmoede

Elke donderdag komt meester Harold Debusschere naar de kleuters en peuters van basisschool W’IJzer in Diksmuide om hen de eerste muzikale stappen te leren zetten. Het resultaat was onlangs te zien op het grote podium van cultuurcentrum Kruispunt in Diksmuide.
The post ‘Superhelden in symfonie’ steunen strijd tegen kinderarmoede appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zuid-Koreaanse CEO moet ex-vrouw een miljard dollar betalen

De Zuid-Koreaanse CEO van het conglomeraat SK Group moet een miljard dollar betalen aan zijn ex-vrouw. De rechtbank heeft donderdag geoordeeld dat zijn voormalige vrouw, wier vader eind jaren tachtig president was, heeft bijgedragen aan het opbouwen van zijn fortuin en daarom haar deel verdient. Het is de eerste keer dat een Zuid-Koreaanse rechter zo’n hoog bedrag eist bij een

Lees meer »

Handtasdief riskeert celstraf voor liefst 31 feiten

Een 58-jarige man uit Vilvoorde stal heel wat handtassen en portefeuilles van voornamelijk oudere dames. Vervolgens deed hij contactloze aankopen met hun bankkaarten. De man moet zich verantwoorden voor 31 feiten en riskeert maar liefst 38 maanden cel en 600 euro boete.
The post Handtasdief riskeert celstraf voor liefst 31 feiten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen slachtoffers gevonden onder puin van ingestorte parkeergarage in Nederland: “Er zijn geen vermissingen gemeld”

In de Nederlandse stad Nieuwegein, in het zuiden van Utrecht, is de parkeergarage van het lokale ziekenhuis zondagavond deels ingestort. Vermoedelijk zijn daarbij geen slachtoffers zijn gevallen. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsregio Utrecht in de loop van de nacht weten nadat specialistische teams met honden afzonderlijk van elkaar in de garage hebben gezocht.

Lees meer »

Koppel verhuist Spaghetti Café van Asse naar Knokke: “Een eenvoudig product dat zo goed als iedereen lust”

Ben Denayer (57) en Bettina Dujardin (60) openden de deuren van Spaghetti Café Knokke in de Dumortierlaan. Tot voor kort runden ze nog hetzelfde concept in het Vlaams-Brabantse Asse. “We hadden hier al een tijdje een buitenverblijf en nu we ons er permanent vestigen is het handiger de zaak dicht bij huis te hebben.”
The post Koppel verhuist Spaghetti

Lees meer »