Nieuw ‘narrenkotje’ gehesen op het belfort van Ieper: “Daarin zal de nar zich veiliger voelen”

Kleurrijke vlaggen aan de Lakenhallen kondigen de heilige week voor de Kattenstoet aan. Voor het eerst hijsen dakwerkers Wout Saint-Germain (51) en Pedro Cappelaere (58) ook een nieuw ‘narrenkotje’ op het belfort. “Daarin zal de nar zich veiliger voelen wanneer hij katjes in de menigte gooit.”

“Wie durft eens testen?” Op een hoogte van zo’n 27 meter en beveiligd met klimgordel zetten Gerdy Declercq (50) en Cedric Verlinde (44) de eerste stappen in het nieuwe narrenkotje aan de voorgevel van het belfort. ?Deze medewerkers van de Ieperse technische monteerden afgelopen weekend het kotje, dat vernieuwd werd en op een nieuwe manier is geïnstalleerd.

“Het oude kotje lag meer dan vijftig jaar boven in het belfort”, weet Stijn Fertin (45), hoofd van de technische dienst. “Het werd er bewaard als een bouwpakket en telkens vanuit de toren opgebouwd voor de Kattenstoet.”

“Dat moet bangelijk geweest zijn”, vindt Cedric, die in de dienst meewerkt aan zijn eerste stoet. “Ik heb hoogtevrees. De nieuwe aanpak is veel beter.”

Kraan

Voortaan wordt het kotje voor elke stoet vanop de Grote Markt naar boven gehesen met een kraan en hoogtewerker. Dakwerkers met dienst zijn Wout Saint-Germain (51) en Pedro Cappelaere (58).

“Hoogtevrees mogen wij niet hebben”, aldus het duo dat intussen heel wat ervaring opbouwde op het werelderfgoed van Ieper. “Wij restaureerden het dak van het belfort en zijn nog bezig met de Lakenhallen. Zo’n werf maak je maar een keer mee in je leven.”

Kleurrijke vlaggen

De dakwerkers monteren ook grote kleurrijke vlaggen aan de Lakenhallen. “Het is een hele eer om dit te mogen doen. Straks komen tienduizenden mensen kijken naar de stoet en naar ons werk.” De vlaggendecoratie is een traditie.

“Het gaat om tien vlaggen, die de middeleeuwse gilden van Ieper uitbeelden”, vertelt Stijn. “We laten ze uithangen in de week voor de Kattenstoet. De laatste stoet dateert intussen al van zes jaar geleden. De vlaggen ogen mooi en doen ons nu helemaal in de sfeer komen.”

Ieperse kruis

De Ieperse stadsnar zou zich een pak veiliger moeten voelen wanneer hij straks katjes in de menigte? gooit. “Na meer dan een halve eeuw was het eens nodig dat zijn kotje gepimpt werd”, vindt Stijn.

“Een balustrade moest vroeger maar 80 centimeter hoog zijn, nu hebben we dit op de nieuwe norm gebracht van 1,1 meter. Natuurlijk wordt onze nar ook nog vastgeklikt met een klimgordel. Aan de onderkant van zijn kotje hebben we het Ieperse kruis geschilderd. Het resultaat is geslaagd. Na de stoet halen we het opnieuw naar beneden en bewaren we het in ons depot.”

Nieuw parcours

De technische dienst staat ook in voor het onderhoud van de stoetwagens en heeft voor de 46ste editie enkele nieuwe wagens gebouwd. “Komende maandag bouwen we tijdelijke verkleedruimtes in een van de Ieperse sporthallen en bereiden we het nieuwe parcours voor door signalisatie weg te nemen, lijnen te spuiten en tribunes op te bouwen”, aldus Stijn.

De stoet ruilt de Boterstraat voor de heraangelegde Leet en Elverdingestraat om naar het station te trekken. “Die weg is veel praktischer”, vindt Stijn, die de route onlangs testte met enkele wagens. “Blijkbaar leeft de roddel sterk dat het parcours veel korter wordt. Dat klopt niet. We lappen er zelfs 17 meter bij. Tot zondag?”

(TP)

The post Nieuw ‘narrenkotje’ gehesen op het belfort van Ieper: “Daarin zal de nar zich veiliger voelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meest invloedrijke medische boek aller tijden terug aan KU Leuven

Een van de bekendste medische boeken aller tijden is terug in Leuven. In ‘De humani corporis fabrica’ beschreef de bekende wetenschapper Andreas Vesalius in de 16de eeuw de anatomie van het menselijk lichaam. Begin dit jaar kocht de KU Leuven met Vlaamse steun het boek op een internationale veiling voor 1,8 miljoen euro.

Lees meer »

Deze week in ‘Familie’: felle confrontatie tussen Benny en Lars en Zjef verklapt bijna dat Hanne zwanger is

Mathias herstelt thuis van zijn beroerte. Benny en Samira zijn toevallig samen met Lars en Stefanie op ziekenbezoek. Het draait uit op een rechtstreekse confrontatie, want Benny kan nog steeds niet verkroppen dat zijn dochter een relatie is begonnen met haar baas en zijn voormalig beste vriend. En Hanne is boos omdat Zjef het moeilijk heeft om geheim te houden

Lees meer »

RWDM beëindigt samenwerking met CEO Gauthier Ganaye

Hij degradeerde met KV Oostende, verliet dat zinkend schip voor RWDM en degradeerde opnieuw. Gauthier Ganaye betaalt de rekening voor de sportieve tegenslag in Molenbeek en moet RWDM verlaten. “Een wens van de club en Eagle Football.” Ook de samenwerking met Tom Chambers en Oliver O’Connell wordt stopgezet.

Lees meer »

“Ik wil de beroepsfierheid aanwakkeren”: Bertrand Vande Ginste uit Diksmuide zet zich volop in voor Belgische beenhouwers

Al negen jaar is Bertrand Vande Ginste (70) met pensioen, maar nog steeds zet hij zich vol enthousiasme in voor zijn vak, onder andere bij de Belgische Beenhouwersbond, de VLAM en de oudleerlingenbond, maar ook bij het bewonersplatform van Woumen.
The post “Ik wil de beroepsfierheid aanwakkeren”: Bertrand Vande Ginste uit Diksmuide zet zich volop in voor Belgische beenhouwers

Lees meer »

“Charkiv wordt van aardbodem geveegd en hij zingt liedjes”: Amerikaanse buitenlandminister onder vuur door gitaaroptreden in Kiev

Het gitaaroptreden dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (62) eerder deze week gaf in een nachtclub in Kiev lijkt zijn doel volledig te hebben gemist. Hoewel Blinken een gevoelige snaar wou raken bij de Oekraïners, is het optreden bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. “Charkiv wordt van de aardbodem geveegd en hij zingt liedjes”, klinkt het

Lees meer »

De balans | Rob van Essen, schrijver

01:00 Rob van Essen (60) kreeg deze week voor zijn roman ‘Ik kom hier nog op terug’ de Libris Literatuur Prijs, die hij in 2019 al eens won met ‘De goede zoon’. Hier maakt de schrijver zijn persoonlijke bal…

Lees meer »

Bestuurder raakt lichtgewond bij ongeval in Waregem

Bij een verkeersongeval op de N43 ter hoogte van Beveren-Leie is donderdagavond een bestuurder lichtgewond geraakt. Hij botste op een andere auto die vanuit een privéparking de weg kwam opgedraaid.
The post Bestuurder raakt lichtgewond bij ongeval in Waregem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrienden treffen gestolen wagen van Roeselarenaar aan in gracht: “Ze dachten dat er iets ergs gebeurd was met me”

Roeselarenaar Jasper Lensen werd in de nacht van zaterdag op zondag gewekt door vrienden die even voordien zijn wagen enkele honderden meter verder in de gracht zagen liggen. Een dief had omstreeks kwart voor 1 de Audi, die voor Jasper’s woning in de Groenestraat geparkeerd stond, gestolen.
The post Vrienden treffen gestolen wagen van Roeselarenaar aan in gracht: “Ze

Lees meer »