Bruno Beeckman over nieuwe conflicthaard in ex-Sovjet-Unie: Georgië, strijdtoneel van jonge generatie Z tegen één oude oligarch

In Georgië gaan mensen al weken de straat op om te protesteren tegen de regering en voor stappen richting Europese Unie, maar een wetsvoorstel zorgt juist voor nieuwe toenadering tot Rusland. Zijn de demonstraties een zoveelste episode in de eindeloze begrafenis van de Sovjet-Unie? Of stapt een nieuwe Sovjet-Unie als een zombie uit het graf?

 

Meer krantenkoppen in België

Opnieuw recordaantal mensen op de vlucht in eigen land

De conflicten in Soedan, de Gazastrook en Congo hebben het aantal mensen die in eigen land op de vlucht zijn opnieuw naar een record geduwd. Eind 2023 waren wereldwijd 75,9 miljoen mensen intern ontheemd, blijkt uit cijfers van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). Op vijf jaar tijd is hun aantal met 50 procent toegenomen, blijkt dinsdag uit het jaarrapport.

Lees meer »

Hoe er straks 32 zakken chips per seconde (!) van de band rollen in Veurne: “Handmatig aardappels schillen? Die tijd ligt vér achter ons”

Het Amerikaanse voedingsconcern PepsiCo investeert 200 miljoen euro in zijn vestiging in het West-Vlaamse Veurne, waar de chips van Lay’s, Doritos en Cheetos worden gemaakt. Bedoeling is om de productie stevig te verhogen, naar liefst 2,8 miljoen zakken chips per dag. Hoe willen ze dat klaarspelen? En telen we daar wel genoeg aardappelen voor? “Van de 4.000 aardappelsoorten ter wereld

Lees meer »

“Ze creëren sfeer van haat”: regering van Slovakije legt schuld voor aanslag op premier Fico bij media en oppositie

Na de moordaanslag op premier Robert Fico van Slovakije was de regering er snel bij om de verantwoordelijkheid bij de oppositie en de media te leggen. Die zouden "een sfeer van haat creëren". "Journalisten vrezen dat de regering de aanslag zal gebruiken om kritische media zwart te maken en meer aan banden te leggen", zegt onze Oost-Europakenner Marijn Trio.

Lees meer »

Kapster Elena mocht het haar van Songfestival-winnaar Nemo stylen: “Ik had soms een beetje compassie met de zangeres van Israël”

Voor de derde keer mocht kapster Elena Zimina uit Izegem de kapsels van de Eurovisiesongfestival-kandidaten te verzorgen. Afgelopen weekend vertoefde ze dus nog in Malmö (Zweden), waar de 68e editie van het Songfestival plaatsvond. Het werd uiteindelijk een zeer bewogen editie – niet in het minst door de diskwalificatie van Nederland en de deelname van Israël – en dat heeft

Lees meer »

Situatie in Rafah steeds kritieker: “Gebrek aan humanitaire hulp is groot probleem dat alleen maar groter wordt”

De situatie in Gaza, en specifiek Rafah, wordt almaar kritieker. Dat zegt Meinie Nicolai, voormalig directeur bij Artsen Zonder Grenzen (AZG). Verschillende ziekenhuizen in Rafah moeten sluiten door het gevreesde Israëlische grondoffensief in de stad. "De gezondheidszorg neemt elke dag af en het gebrek aan humanitaire hulp is een heel groot probleem dat alleen maar groter wordt."

Lees meer »

Gouden feest voor Gilbert en Godelieve

Gilbert Verkruysse (69) en Godelieve Lermyte (72) uit het Burg. Mahieuplein in Poperinge vierden onlangs hun gouden huwelijksjubileum. Gilbert werkte eerst in de bouw en ging na zijn legerdienst aan de slag in een textielfabriek. Later werkte hij nog bij de NMBS als spoorlegger. Op zijn zestigste ging hij met pensioen. Godelieve werkte bij de
The post Gouden feest

Lees meer »

Na België en Napels is Dries Mertens nu ook onsterfelijk in Galatasaray: “Hij gedraagt zich niet als al die andere voetballers”

Dries Mertens (37) had kunnen uitbollen in Qatar, Saudi-Arabië of China. All-in-resorts voor de bijna-voetbalgepensioneerde. Hij koos met Galatasaray voor de adrenaline. Kenners van het Turkse voetbal vertellen hoe Mertens er op zijn manier de meest bepalende en populairste speler is geworden. “Hij zal nooit zo’n kreefteter zijn.” Dit weekend kan hij Galatasaray kampioen maken. Met zoontje Ciro (2) weer

Lees meer »

‘Bemoeizieke’ buurvrouw moet komen getuigen over vermeende koperdiefstallen

Een vrouw uit De Panne moet in de strafrechtbank van Veurne komen getuigen over vermeende koperdiefstallen in appartementen die afgebroken werden in De Panne. Het is V. die twee mannen aan de galg praatte maar veel andere bewijzen zijn er niet. Daarom wil de rechter de vrouw nu horen.
The post ‘Bemoeizieke’ buurvrouw moet komen getuigen over vermeende koperdiefstallen

Lees meer »

Quiz – Hoe goed ken jij Oostende?

Ben jij een echte ‘Ostendenoare’? Heb je ook zo genoten van het laatste album van Arno? Ben je een vaste klant op de Paulusfeesten? Ken je de werken van The Crystal Ship of weet je wanneer ‘‘t Veegee’ en ‘den As’ fuseerden? Waag dan je kans in deze Oostendse gemeentequiz. Succes!
The post Quiz – Hoe goed ken jij

Lees meer »