Bekende zakenman Alain Delanghe kiest voor Vooruit Oostende: “Ik wil iets terug doen voor de stad”

Vooruit Oostende maakte zondag de lijst met kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 bekend. Ze pakken uit met enkele bekende namen waaronder Gui Polspoel en Alain Delanghe.

Op een extra ledenvergadering gaven de leden van Vooruit Oostende zondagmiddag groen licht voor een groot deel van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Er zijn heel wat verruimingskandidaten en bekende namen zoals Gui Polspoel en Alain Delanghe. De verbreding leidt tot Vooruit +.

Lijsttrekker John Crombez werd eerder al aangeduid. De leden keurden ook plaats twee voor Vanessa Vens goed. Het pollcomité hield de voorbije maanden gesprekken met tal van kandidaten en hakte nu een eerste knoop door met een voorstel naar de leden.

Top 5

In de top 5 komen nog Alain Delanghe en Judith Ooms. Zij is de dochter van Tine Wyns, onderzoeker aan de UGent en als moeder betrokken bij leefschool De Vlieger. Ze is gemotiveerd: “Ik ben al lang geïnteresseerd en ga mee op huisbezoeken. Daar hoor ik interessante ideeën.“

John Crombez :“De plaatsen in die top 5 liggen nog niet vast. Ook de vijfde naam van de Top 5 maken we later bekend.”

Gemeenteraadslid Jeroen Soete (waarvan de partij verwacht dat hij vanaf juni ook verkozen wordt tot parlementslid) (plaats 41) en gemeenteraadslid Nancy Bourgoignie (plaats 40) duwen de lijst. Als lijstduwersblok komen daar voor de partijleden de zekerheden: bestuursleden Björn Pannecoucke (voorzitter), Maartje Snoeck (ondervoorzitter) en secretaris Veerle Dubois. Gewezen burgemeester Jean Vandecasteele was ook aanwezig, maar staat niet op de lijst. Hij laat wel geen gelegenheid onbenut om zijn steun uit te spreken en gaat ook mee op campagne.

Net zoals gewezen OCMW-voorzitter Franky De Block die ook niet op de lijst zal staan. Wel op de lijst (in de eerste kolom) staan de werkers van de voorbije legislatuur: gemeenteraadsleden Karel Labens, Michael Vanhee, Nathan Blonde en Björn Tratsaert.

Bekende Oostendenaars

Er werden flink wat nieuwe namen gelost: Linde De Leeuw (actief bij de sociale huisvestingsmaatschappij Woonsprong), Hassib Ghosi (uitbater van Taxi Anker en woordvoerder van de Oostendse taxi’s), journalist Gui Polspoel, volksfiguur Patrick Aspeslagh van de Konterdam, fotograaf Adriaan Huys, Jean-Marie Bolle (Moustache) en Jenny Desaegher, actief in verenigingen die opkomen voor mensen met een beperking.

“Hun plaatsen beslissen we later” benadrukt John Crombez. Lijsttrekker Crombez koppelt nog verschillende keren terug naar zijn leden maar kreeg zondag al de goedkeuring voor trekkers en duwers, de vernieuwing in de top 5 en de nieuwe namen.

“Er zijn 32 kandidaten die al op de lijst staan en twee kandidaten die we nog niet bekendmaken. Voor 7 plaatsen praten we nog met mensen”, zegt Crombez. Midden september worden de plaatsen en de naam definitief vastgelegd.

Alain Delanghe

Het gonsde al maanden van geruchten dat Alain Delanghe zou kiezen voor Vooruit. De bekende zakenman was in de jaren ’90 al gemeenteraadslid voor Open VLD en is sinds enige tijd erg actief op sociale, sport- en culturele evenementen.

Voor Vooruit was het niet evident om de hem een prominente plaats te geven. Dat gebeurt nu overtuigend. Alain Delanghe schetst hoe hij koos: “24 jaar geleden stopte ik met politiek om me te focussen op mijn zaak waar er nu voldoende opvolging is. Maar de microbe is steeds gebleven. Enkele jaren geleden kwam ik in contact met Vooruit en we delen de visie op Oostende. Ik geloof ook in het verhaal dat we met een 10-tal onafhankelijke kandidaten en zelfstandigen kunnen wegen op het beleid.”

“Er zijn van het huidige stadsbestuur weinig echte realisaties en er is te weinig ambitie. Ik stap in de politiek omdat ik hou van Oostende, bewezen heb dat ik in de zakenwereld iets ken en dat ik iets wil terugdoen voor deze stad.”

(EF)

The post Bekende zakenman Alain Delanghe kiest voor Vooruit Oostende: “Ik wil iets terug doen voor de stad” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Steeds meer leerlingen problematisch afwezig op school

Meer leerlingen hebben vorig schooljaar aangeklopt bij het CLB dan voor de coronapandemie. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Centra voor Leerlingenbegeleiding. De CLB’s begeleidden ook opvallend meer leerlingen die problematisch afwezig zijn op school. Daarnaast is er een duidelijke stijging van het aantal geschorste leerlingen.

Lees meer »

Vanaf 21 mei met een andere aannemer: Werken Rekestraat in Wervik hervatten

Volgens de planning hervatten de werken voor het vernieuwen en ondergronds brengen van diverse nutsleidingen in de Rekestraat in Wervik op 21 mei. Het zal dan liefst 40 dagen zijn dat de werken stil lagen. Met de firma Zeelse Grond- en Kabelwerken hervat een andere aannemer de werken.
The post Vanaf 21 mei met een andere aannemer: Werken Rekestraat

Lees meer »

Middelbare Steinerschool wil in 2025 deuren openen in Ieper

De Troubadour! Dat wordt de naam van de nieuwe middelbare Steinerschool die enkele ouders uit de lagere Steinerschool Koningsdale uit de grond willen stampen in Ieper. Al vanaf 1 september 2025 willen ze de eerste leerlingen ontvangen, al is de locatie nog niet bekend. “Het is de derde keer dat hier sprake van is, maar nu is er een sterke

Lees meer »

KIJK. Dit is het “onflatteuze” portret van Australische miljardair dat ze uit tentoonstelling wil laten halen

De Australische miljardair Gina Rinehart (70) heeft het belangrijkste museum van hoofdstad Canberra gevraagd een portret van haar te verwijderen, omdat ze het kunstwerk niet geslaagd vindt. Het schilderij van de bekroonde kunstenaar Vincent Namatjira hangt tussen 20 andere portretten van bijvoorbeeld koningin Elizabeth II en de voormalige premier Julia Gillard op een tentoonstelling in de National Gallery of Australia.

Lees meer »