Project ‘DNA van het dorp’ mikt op hogere leefbaarheid:“Ambitieze, nieuwe impulsen”

Zowel Jabbeke als Stalhille vallen onder de ontwikkelingsstudies van DNA van het dorp. Jabbeke organiseerde zondag bijeenkomsten in beide deelgemeenten. De burger kreeg verrassende insteken voor de opwaardering van beide dorpskernen.

De provincie selecteerde onder de noemer DNA van het dorp verschillende gemeenten. Zij werden begeleid in het opmaken van een masterplan om de leefbaarheid van de dorpskern te verbeteren. “Beide masterplannen zijn richtinggevend,” zegt schepen Claudia Coudeville. “We betrokken de burgers en de scholen. Voor beide dorpskernen zijn er nu een aantal richtlijnen, met telkens concrete en vaak ambitieuze impulsen. We zullen dus niet alles meteen kunnen realiseren.”

parel van het noorden

Het landelijke Stalhille wordt de parel van het noorden genoemd, maar er is ruimte voor verbetering: een opwaardering van gemeenschapscentrum Swaenenburg en de ontwikkeling van een dorpsplein. “De studie denkt ook aan een herbestemming voor de kerk”, zegt de schepen. “Deze krijgt bij voorkeur een gemeenschapsfunctie, maar kan ook een toeristische pleisterplek worden als uitkijkpost over het dorp en de polders. Ook de sterktes van Stalhille worden verder ontwikkeld. In de plannen voorzien we de ontwikkeling van een wandellus. Het dorp, de natuurgebieden Schobbejak en ’t Paddegat kunnen zo met elkaar verbonden worden. Als landelijke gemeente telt Stalhille ook heel wat waardevolle hoeves. Deze kunnen als toegangspoort tot Stalhille ontwikkeld worden. De mosterd daarvoor haalden we bij de Prosperhoeve in Beveren.”

buurtschooltje

Kathy Mermuys woont in de Cathilleweg en was samen met haar man en kinderen betrokken in het opstartproces. Zondag kwam ze een kijkje nemen. “Het is hier goed wonen, maar een dorpsplein zou een meerwaarde zijn. Het schooltje moet blijven bestaan. En dat begint met de Stalhillenaar die zijn of haar kinderen naar deze school stuurt. Het mag geen slaapdorp worden.”

Jabbekebeek

In Jabbeke ligt de focus op de biodiversiteit van de parken, de Jabbekebeek als ankerpunt, veiligheid aan de schoolomgeving en in de dorpskern tot een eventuele herbestemming van de kerk. “Het centrale idee is het openleggen van de Jabbekebeek, die dwars door het dorp loopt. Dat werd al deels ontwikkeld door de aanleg van het gemeentepark”, aldus Coudeville. Het was landschapsarchitect Paul Deroose die het gemeentepark waar vroeger de sporthal was, uittekende. “De Jabbekebeek werd daar in zijn oorspronkelijke staat gebracht. Een beek doorheen een dorpscentrum zorgt voor een heel andere beleving”, was de visie van Deroose. Het park, met enkele appartementsgebouwen en een waterpartij, zorgt nu voor zuurstof binnen de anders dichtgebouwde dorpskern. “Daarnaast willen we ook het gemeentepark biodiverser krijgen en komt er in de toekomst een nieuw buurthuis. Het herinrichten van een gedeelte van het postgebouw als buurthuis, was een unieke kans met bescheiden middelen. We zien het succes en de betekenis als centrale ontmoetingsplaats. We willen hier zeker verder op inzetten. Voor Jabbeke willen we voorts nog veiliger schoolomgevingen.” Het oprittencomplex Jabbeke Oost en West is ook een aandachtspunt dat dankzij dit masterplan misschien een oplossing krijgt.

The post Project ‘DNA van het dorp’ mikt op hogere leefbaarheid:“Ambitieze, nieuwe impulsen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mexicaanse kiescampagne meer dan ooit gedrenkt in bloed

Op 2 juni kiest Mexico een nieuwe president, een nieuw Congres, nieuwe deelstaatparlementen en nieuwe burgemeesters. Zo gigantisch als de stembusgang is, zo wreed ook is het geweld dat ermee gepaard gaat: nooit eerder in een campagne werden zoveel kandidaten vermoord – al meer dan 30 sinds begin dit jaar.

Lees meer »

Hilde Vautmans reageert op aantijgingen in Knack-artikel: “Het ging er soms hard aan toe, maar ik heb iedereen rechtvaardig proberen te behandelen”

Een uitgebreid artikel in Knack verwijt Europarlementslid en lijsttrekker Hilde Vautmans (Open Vld) toxisch leiderschap en het foutief aanwenden van Europese middelen. “Ik kan alle aantijgingen tegenspreken met documenten”, reageert de Truiense politica. En over dat toxisch leiderschap: “Het ging er soms hard aan toe, maar ik heb iedereen rechtvaardig proberen te behandelen.”

Lees meer »

ARC, de sociaal-artistieke werking van Antigone, bestaat 25 jaar: “De verhalen zijn authentiek”

Dit jaar viert Antigone het 25-jarig bestaan van hun sociaal-artistiek project: ARC. Wat begon als een wijkproject groeide uit tot een vaste waarde in Kortrijk en ver daarbuiten. Om deze verjaardag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, organiseert Antigone enkele festiviteiten met een groots verjaardagsfeest op 1 juni.
The post ARC, de sociaal-artistieke werking van Antigone, bestaat 25 jaar:

Lees meer »

Beoogde Nederlandse premier Ronald Plasterk biedt in open brief excuses aan Pieter Omtzigt aan

Ronald Plasterk, die vaak genoemd wordt als premier van de toekomstige rechtse regering in Nederland, heeft vrijdag in een open brief in de krant De Telegraaf zijn excuses aangeboden aan Pieter Omtzigt, de leider van de coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). De twee mannen hebben in een eerdere fase van de regeringsvorming, toen Plasterk informateur was, nog een aanvaring gehad.

Lees meer »

Nederlandse coalitiepartners stellen coalitieakkoord voor, Geert Wilders: “De zon gaat weer schijnen in Nederland”

De vier Nederlandse partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben donderdagochtend hun coalitieakkoord voorgesteld. Na een lange formatieperiode hopen de vier met het akkoord – getiteld ‘Hoop, lef en trots’ – een “stabiel Nederland” te leiden. Het akkoord legt onder meer de nadruk op een streng asielbeleid, veiligheid, bestaanszekerheid en landbouw, de speerpunten van de partijen.

Lees meer »

VIVES EcoTeam opnieuw present op Shell Eco Marathon in Nogaro: Zo ver mogelijk rijden met zo weinig mogelijk energie

Het VIVES EcoTeam neemt dit jaar opnieuw deel aan de Shell Eco Marathon in Nogaro, een stad in het zuiden van Frankrijk, van 19 tot 24 mei. Ze zetten hiermee hun jaarlijkse traditie verder. Tijdens de wedstrijd worden studenten uitgedaagd om auto’s te bouwen die zo ver mogelijk kunnen rijden met zo weinig mogelijk energie.
The post VIVES EcoTeam

Lees meer »

LIVE. Interpol stuurt ‘red notice’ uit met betrekking tot ontsnapte gevangene in Normandië, 350 Franse speurders ingezet

De klopjacht op de 30-jarige crimineel Mohamed Amra – aka ‘De Vlieg’ – en zijn kompanen, die hem gisteren in commandostijl hebben bevrijd, gaat verder. In totaal worden meer dan 450 politieagenten en gendarmes ingezet, “ongezien” in Frankrijk. Onder hen maar liefst 350 speurders van de gerechtelijke politie. Er is ook een internationaal verzoek uitgestuurd om de opsporing en de

Lees meer »