KV Kortrijk kan zich dan toch nog miraculeus redden: In de voetsporen van Eupen, Beveren, Beringen en Roeselare?

KV Kortrijk leeft weer. Dat is de conclusie na de wedstrijd van vorig weekend op RWDM. De Kerels deden wat moest en kwamen met drie punten naar huis. In de stand komen ze nu op twee punten van de tweede plaats. Met nog twee speeldagen te gaan lijkt de degradatiestrijd dus weer helemaal open te liggen. In het verleden zagen we nog spectaculaire ontknopingen onderaan het klassement. Voorbeelden waar de Veekaa zich aan kan optrekken.

Eupen 2017-2018

De degradatiestrijd van het seizoen 2017-2018 is een van de meest memorabele van de afgelopen jaren. De beelden van de verontwaardigde fans van KV Mechelen na de laatste speeldag omdat hun club ondanks de overwinning degradeert, staan nog altijd in het collectief geheugen van menig voetbalfan gegrift. Voor aanvang van die speeldag was de situatie ongemeen spannend. Punten en gewonnen matchen waren hetzelfde. Slechts één doelpunt was het verschil tussen KV Mechelen en KAS Eupen op dat moment. Alles zou dus beslist worden op die laatste speeldag.

Mechelen leek lange tijd zijn schaapjes op het droge te hebben. Ze stonden 2-0 voor tegen Waasland-Beveren. Dat betekende dat Eupen al met drie doelpunten verschil zou moeten winnen om zich alsnog te redden. Bij een 0-0-tussenstand tegen Moeskroen leek dat onmogelijk voor een ploeg die amper scoorde. Tot dat sensationele slotkwartier. Yuta Toyokawa, een onbekende Japanner die zich onsterfelijk maakte voor de Panda’s zorgde eigenhandig voor een Mechelse nachtmerrie. Met een hattrick hielp hij Eupen aan een historische 4-0-overwinning. Verontwaardiging alom, maar een mooi voorbeeld voor de Kortrijkzanen. Zelfs in het ultieme slot kan alles veranderen.

Roeselare 2008-2009

In het seizoen 2008-2009 kroop KSV Roeselare door het oog van de naald. Na dit seizoen zou de Jupiler Pro League inkrimpen. Er werd beslist om van achttien naar zestien clubs te gaan. Dit had grote gevolgen voor de degradatiestrijd. Er zouden minimum drie en maximum vier teams degraderen. De twee laatste na de reguliere competitie zakten sowieso. Nummer zestien en vijftien moesten het opnemen in een eindronde tegen twee tweedeklassers. Enkel de winnaar van die eindronde zou mogen aantreden in de eerste klasse van het komende seizoen.

KSV Roeselare kon in 2008 nog rekenen op Anthony Van Loo, Bart Goossens, Mladen Lazarevic, Stefaan Tanghe en ene Ivan Perisic. © Ronny Neirinck

Halfweg de reguliere competitie stond Roeselare afgetekend laatste. Het lot van de West-Vlamingen leek dan ook al beslecht. Maar niets was minder waar. In de terugronde kende Roeselare een heropleving à la Kortrijk dit jaar. RAEC Mons en AFC Tubize eindigden uiteindelijk op de twee laatste plaatsen en degradeerden rechtstreeks. Roeselare mocht samen met Dender naar de eindronde met Lierse en Antwerp uit tweede klasse. Daarin zette Roeselare die stijgende lijn voort en ze verzekerden zich van het behoud. De West-Vlaamse ploeg die op een verloren positie stond in de helft van het seizoen redde zich in extremis. Een voorteken?

Beveren 2001-2002

In het seizoen 2001-2002 redde KSK Beveren zich op een wel zeer opmerkelijke manier. De club verzekerde zich van het behoud ondanks de barslechte resultaten. Twee overwinningen en acht gelijke spelen, goed voor 14 punten. Meer verzamelden ze niet dat seizoen. Ze eindigden daarmee dan ook troosteloos op de laatste plaats.

“Enkel goed voetbal kan KV Kortrijk verzekeren van het behoud”

Normaal goed voor een degradatie, maar niet in dit geval. Dat had alles te maken met RWDM en Eendracht Aalst die er niet in slaagden om hun licentie voor het volgende seizoen te bemachtigen. Daardoor werden zij verbannen naar de derde klasse voor het opvolgende seizoen. Aangezien de competitie evenveel clubs moest behouden, mocht Beveren blijven. Hierop hoeft Kortrijk niet te rekenen dit jaar. Ze zullen dus met voetbal het behoud moeten verzekeren.

Beringen 1980-1981

Voor het volgende reddingsverhaal moeten we al heel diep gaan in de krochten van het Belgisch voetbalarchief. Het seizoen 1980-1981 kende een ongebruikelijke apotheose. De twee laatste in het klassement zouden rechtstreeks degraderen. Berchem Sport eindigde laatste met negentien punten. Beringen FC voorlaatste met 24 punten. Slechts één minder dan Waterschei en twee minder dan Beerschot.

Beringen zou dus degraderen. Tot er competitiefraude werd vastgesteld bij Beerschot. Het resulteerde in een straf waardoor ze moesten degraderen naar tweede klasse. Dit maakte dat Beringen alsnog mocht blijven in eerste klasse. In het seizoen dat volgde degradeerde de club dan toch om na een seizoen weer terug te keren, maar dat was dan ook het laatste van de club in eerste klasse.

(Jonas De Bosschere)

The post KV Kortrijk kan zich dan toch nog miraculeus redden: In de voetsporen van Eupen, Beveren, Beringen en Roeselare? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Deze interieurarchitecte maakt jouw huisdier nóg blijer: West-Vlaamse verovert de wereld met duurzame voederbowls

Toen haar geliefde hond Louise aan de gevolgen van kanker overleed, sloeg Madice Behaegel aan het denken. De Kortrijkse wilde duurzame en comfortabele voederbowls ontwikkelen en zette zich aan de tekentafel. Drie jaar later is Pino uitgegroeid tot een veelbelovende start-up en gaan er maandelijks een goeie duizend creaties over de toonbank. Tot in de Verenigde Staten en Dubai in

Lees meer »

LIVE. Slovaakse premier Robert Fico (59) niet langer in levensgevaar na urenlange operatie, dader zegt dat hij “niet eens is met beleid van de regering”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse media is de premier inmiddels geopereerd en niet langer in levensgevaar. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader

Lees meer »

Wandelaarster filmt adembenemende vulkanische bliksemschichten: “Ik ben zo dankbaar”

De Amerikaanse Dani aanschouwde vorige maand een uniek fenomeen op reis in Guatemala. Na een bergbeklimming van vier uur kwam ze aan bij het basiskamp van Volcán Acatenango, dat op een hoogte van ongeveer 3400 meter ligt. En toen de zon eindelijk onderging, werd ze beloond met adembenemende vulkanische bliksemschichten. “Het voelde alsof mijn hart uit mijn borstkas sprong”, schrijft

Lees meer »

Eindelijk een akkoord over invulling voormalige autogarage Danneels in de Aalterstraat: tweede supermarkt wordt een Albert Heijn

Er werd maandenlang geheimzinnig over gedaan en de wildste geruchten deden de ronde, maar eindelijk is het zover: de tweede supermarkt van Ruiselede langs de Aalterstraat wordt een Albert Heijn. Ann Maes, persverantwoordelijke voor Albert Heijn, bevestigde ons het nieuws.
The post Eindelijk een akkoord over invulling voormalige autogarage Danneels in de Aalterstraat: tweede supermarkt wordt een Albert Heijn

Lees meer »

Van onze wieg tot ons graf: zijn we tevreden over de zorg?

Van onze wieg over ons ziekbed tot ons graf. Op momenten dat we zorg nodig hebben, verwachten we een waterdichte regeling van de overheid. Maar die laat het geregeld afweten. De huidige Vlaamse regering worstelt zowel met de opvang van baby’s als met de zorg voor ouderen. De federale met een half miljoen langdurig zieken.

Lees meer »

De geldmachine achter het Songfestival: hoeveel betalen landen om deel te nemen? “België hield er financiële kater aan over”

De diskwalificatie van Joost Klein (26) op het Eurovisiesongfestival zadelt Nederland niet alleen op met een nationaal trauma, maar ook met een flinke financiële kater. Toch zeker de Nederlandse publieke omroep. Hoeveel hebben zij betaald voor de deelname aan de liedjeswedstrijd om dan uiteindelijk niet te mogen opdraven in de finale? En wat kost het aan het winnende land om

Lees meer »

Brusselaars spreken meer en beter Nederlands

Het Nederlands als oorspronkelijke thuistaal wint terrein in Brussel, blijkt uit de nieuwste Taalbarometer van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ook blijkt dat een op de tien Brusselaars geen Nederlands, Frans of Engels spreekt.

Lees meer »

Stadsbestuur huldigt opnieuw drie struikelstenen tijdens interactief herdenkingsproject ‘Oorlog in Menen’

Op dinsdag 14 mei huldigde het stadsbestuur van Menen opnieuw drie struikelstenen in. Op de Grote Markt ter hoogte van het belfort werden Remi Lernout, Jean Marie Monteyne en Edouard Vanhoof herdacht voor hun heldendaden tijdens de tweede wereldoorlog.
The post Stadsbestuur huldigt opnieuw drie struikelstenen tijdens interactief herdenkingsproject ‘Oorlog in Menen’ appeared first on KW.be.

Lees meer »