Vrijdag uur van de waarheid voor KV Oostende: “Het zijn fighters”

Blijft KV Oostende in tweede klasse? Of volgt een tweede opeenvolgende degradatie naar Eerste Amateur? Vrijdagavond rond 22 uur kennen we de uitkomst. Zo valt het doek over een seizoen dat menig supporter hartkloppingen heeft bezorgd. “KVO, de spelers en medewerkers zijn een bende fighters”, weet burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

Toch even kaderen. KV Oostende liep door het financiële wanbeleid van de Amerikaanse eigenaars tegen een puntenaftrek van zes stuks aan. Mede daardoor bengelt KVO al een heel seizoen onderin. Afgelopen zondag won Seraing, de enige ploeg die Oostende in het klassement nog voorbij kan steken, in extremis met 1-2 van SL16 FC. Dat zijn de beloften van Standard Luik, die al zeker zijn van degradatie naar het derde niveau. KVO ging zelf onverhoopt winnen op het veld van promotiekandidaat Patro Maasmechelen en deed zo haasje-over met Seraing. Vrijdagavond neemt KVO het op tegen SL16, terwijl Seraing met Deinze de nummer drie ontvangt. Het scenario is dan ook glashelder: als KVO wint, blijft het sowieso in tweede klasse. Bij verlies of een gelijkspel kan het worden voorbijgestoken door Seraing, als die zouden winnen van Deinze.

“Het is dus alles of niks: het enige dat we moeten doen, is winnen. Niks of niemand garandeert dat Deinze zal winnen op Seraing, maar onze concurrenten spelen wel tegen een ploeg die nog rechtstreeks kan promoveren”, bestudeerde Bart Tommelein (Open VLD) het klassement. “Wij nemen het op tegen de laatste, er is dus geen enkele reden om niet te winnen. Maar thuis hebben we al te veel punten verloren tegen teams die op papier zwakker waren. Tijd om die trend te keren.”

Ondenkbaar

Het enthousiasme van de supporters blijft groot. © BELGA

Het is toch ondenkbaar dat KVO straks in de derde afdeling speelt? “Dat dachten ze bij Seraing allicht ook. Net als KVO zakten ze vorig jaar ook uit eerste klasse. Toch is er straks één team dat, na degradatie van eerste naar tweede klasse, opniéuw zakt. We kunnen helaas niet uitsluiten dat én Seraing wint én wij niet winnen. Het is wel enorm moeilijk om vanuit de amateurklasse terug te promoveren. Er is natuurlijk ook die puntenaftrek eerder op het seizoen door het financieel wanbeleid van de vorige Amerikaanse eigenaars. Zonder die aftrek, was KVO al lang gered. Kijk”, vervolgt Tommelein, “KVO, de spelers en alle medewerkers zijn fighters, vechters. Ze hebben niks te maken met het voorafgaande wanbeleid, maar werden wel gestraft met die puntenaftrek. De club voelt als een familie aan. Dat bewezen ze tegen Patro Maasmechelen en tonen ze al een heel seizoen. De spelersgroep heeft er ook geen belang bij om de oren te laten hangen, dit is ook geen ploeg voor de amateurklasse. Sommige spelers kunnen nog één keer hun klasse etaleren, zoals Maxime D’Arpino.”

Overname

Het behoud is één ding, maar er zijn ook de overnamegesprekken. “We vingen inderdaad al enkele keren de positieve boodschap op dat een overname dichtbij is, dat er verschillende kandidaten zijn. Maar ik kan dat alleen maar geloven wanneer er een handtekening is gezet en het geld is gestort. Dán pas is er een overname. Op dit moment is er niks tastbaar, zo is de realiteit nu eenmaal”, weet Tommelein. Eenzelfde geluid bij Martin Heylen: “De eerder aangekondigde intentieverklaringen zijn positief, maar niet bindend. We lazen ook dat er overnamegesprekken zijn, waarbij het er niet toe zou doen in welke klasse KVO zou spelen. Maar ik denk dat het voor elke overnemer net wél belangrijk is om snel die sprong naar de hoogste klasse te wagen.”

Tommelein vervolgt: “Het verlies van de club zou verschrikkelijk zijn en dat wil ik als diehard supporter absoluut vermijden. Ik heb me al dikwijls beschikbaar gesteld om eventueel aan de gesprekstafel te schuiven. Het zal wachten zijn tot op of na de wedstrijddag voor een doorbraak.”

En hoe zit dat alweer met die tribune? Als KVO zakt, wat gebeurt er dan met de Diaz Arena? “Het is niet zo dat in geval van degradatie de tribunes van Marc Coucke automatisch naar Stad Oostende gaan”, benadrukt de burgemeester. “Als KVO niet meer in de nationale reeksen zou voetballen – Eerste, Tweede en Derde Amateur zijn wél nationale reeksen – of als de club de boeken neerlegt en failliet gaat, kunnen – kunnen! – we die wel opeisen.”

Persverantwoordelijke Bram Keirsebilck: “Hopelijk kunnen we er vrijdagavond een goeien op drinken”

KV Oostende zelf haalt alles uit de kast om er vrijdag een kolkende avond van te maken. “Deze week konden houders van een abonnement één gratis ticket aanvragen. Zo verwachten we vanavond toch een ruime opkomst. Ons seizoensrecord van tegen Beerschot (4.233 toeschouwers, red.) zullen we allicht niet halen omdat het bezoekersvak gesloten blijft”, zegt persverantwoordelijke Bram Keirsebilck.

“Qua aantal eters vestigen we met 450 aanwezigen wel een seizoensrecord, want da’s nog meer volk dan tegen Antwerp, Beerschot of Zulte Waregem. Of we geloven in een goeie afloop? Absoluut. We hebben voor de fans ook enkele verrassingen in petto als we de redding verzekeren. Maar eerst moet het op het veld gebeuren. Het is duidelijk dat we allemaal snakken naar het einde van dit seizoen en we hopen straks toch e goeien te kunnen drinken.”

Moeilijk werken

De mentaal sterke spelersgroep verdient alvast een pluim, maar wat gezegd van de werknemers? “Ook voor alle medewerkers was het een slopend seizoen, waarbij we er het beste van hebben gemaakt”, vervolgt Keirsebilck. “Het was bij momenten erg moeilijk werken en na de terugkeer van Paul Conway (Amerikaanse investeerder, red.) leek er geen uitzicht op beterschap integendeel. De komst van bewindvoerder Werner Van Oosterwyck was daarom een verademing. Een integer man met pakken juridische ervaring, die bovendien gelinkt is aan de stad én er een transparante communicatie op na houdt. Laat ons nu hopen op de sportieve redding en daarna het voortbestaan van KVO bewerkstelligen.”

Oud-speler Brecht Capon: “Ik heb er alle vertrouwen in”

Ex-speler Brecht Capon: “Wie een heel seizoen zo vecht, mag beloond worden.” © BELGA

Gewezen verdediger Brecht Capon (434 profmatchen, waarvan 196 voor Oostende) zit vanavond in de Diaz Arena z’n ex-team aan te moedigen. Capon streed vorig seizoen mee om het behoud in eerste klasse te verzekeren, helaas zonder succes. Hij weet wat voetballen onder druk betekent.

“Dat ze op Patro Maasmechelen gingen winnen, toch een stug team dat meestrijdt voor promotie, is magnifiek. De wedstrijdomstandigheden zaten ook niet mee, hé: Seraing won in de slotseconden, KVO miste zelf een penalty, zag Robbie D’Haese geblesseerd uitvallen, kwam ongelukkig op achterstand… Onder zo’n hoge druk dié prestatie afleveren, verdient gewoon extreem veel respect. Wie al een heel seizoen zó vecht, mag beloond worden. Sportief directeur Nils Vanneste verdient een pluim. Quasi zonder budget haalde hij de juiste profielen. Gasten als Brent Laes, Jonas Vinck en Liam Bossin zijn echte karakterspelers en trokken de spelersgroep vooruit. Je hebt ploegen waar bij een paar dompers de moraal een duik neemt, maar hier – de spelers moesten eerder dit seizoen wachten op hun loon – getuigt het van een goede onderlinge band.”

Nerveus gedoe

Toch juicht Capon niet te vroeg. “We zijn er nog niet. We kunnen niet uitsluiten dat Seraing wint van Deinze. Maar je kan je toch niet inbeelden dat een stad als Oostende straks in derde klasse of Eerste Amateur moet voetballen? In 2017 nog speelden we Europees. Ach, het zal een nerveus gedoe worden. We moeten SL16 direct bij de keel grijpen en het publiek mee achter de ploeg krijgen. Ik heb er alle vertrouwen in. Als het behoud wordt verzekerd, is er geen excuus meer voor een overname. KVO moet weer een stabiele club worden met een commerciële en sportieve toekomst, zeker ook voor de jeugd.”

KVO-ambassadeur Martin Heylen: “Fenomenale veerkracht en strijdlust”

“Teams als SL16, die al zeker zijn van degradatie, zijn soms de gevaarlijkste tegenstanders”, waarschuwt KVO-ambassadeur Martin Heylen. “Maar KVO is een ploeg met surrealistische kantjes.”

“KV Oostende is zo’n surrealistische ploeg met al even surrealistische kantjes: op de dag dat de fans de bekende rouwstoet hebben gehouden, wonnen ze toch maar netjes van de nummer één toen, Zulte-Waregem. Totaal onverwacht. Maar een maand later verloren we dan weer met 1-4 van de beloften van Club NXT. Kijk, wie thuis maar 9 op 42 punten pakt, zou normaliter een leegloop zien in het stadion. Maar voetbal lééft in Oostende. Het publiek blijft komen, supportert positief en staat pal achter het elftal. Wij moeten geen elftal hebben dat in eerste klasse meedraait voor Play-off 1, maar mensen willen voetbal en strijd zien. We hebben al zoveel pech gekend dit seizoen dat het ooit eens moet keren. Statisch bekeken gaan we vanavond dus veel chance tegemoet. Ik zou onnozel zijn om te zeggen dat ik niet in een goeie afloop geloof. Maar onderschatting in het voetbal is dodelijk. We zullen tegen SL16 echt moeten vechten, alsof we tegen een topclub zouden spelen. Die jonge gasten zullen ook nog eens alles geven om zich te tonen in 1B. Van decompressie na de zege van vorige zondag mag geen sprake zijn.”

Ook Heylen kan de mentaliteit van de KVO-spelers alleen maar beamen. “Zoals Mathieu van der Poel ooit in de Amstel Gold Race vier groepen achterop geraakte, maar alsnog terugkeerde om te winnen. Die mens heeft een enorm mentaal-emotioneel reservoir. Wel, de inzet die KVO al enkele keren toonde om vanuit een verloren positie terug te slaan, is fenomenaal. De veerkracht en strijdlijst zijn zo frappant. Een verklaring hiervoor? Die heb ik niet. Een wielrenner kan extra kracht halen uit woede en onrechtvaardigheidsgevoel, terwijl ie van frustratie kan blokkeren.”

The post Vrijdag uur van de waarheid voor KV Oostende: “Het zijn fighters” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

OVERZICHT. Zirkzee niet in voorlopige EK-selectie Nederland, Bart Verbruggen wel – Mbappé voert Franse sterrenensemble aan

Het EK begint pas over een maand, maar mondjesmaat lopen de EK-selecties binnen. Hongarije maakte hun selectie dinsdag al bekend en nu mag ook Duitsland bijgeschreven worden op het lijstje. Het gastland loste de afgelopen dagen op ludieke wijze al enkele namen, nu is ook de volledige kern bekendgemaakt. Op de selectie van de Belgen is het nog wachten tot

Lees meer »

WEERBERICHT. KMI verlengt code geel voor regen en onweer tot 18 uur. Wat te verwachten van pinksterweekend? “Maandag wordt de beste dag”

Een grote storing speelt ons land vandaag parten. Er kunnen in heel het land buien met onweer tot ontwikkeling komen. Het KMI geeft dan ook code geel voor regen en onweer tot 18:00 uur vanavond. Gaat dit kwakkelweer nog lang duren en hoe zit het met het pinksterweekend? “Zaterdag komt er wat verspreide regen en buien in de voormiddag en

Lees meer »

Joost Klein voor het eerst sinds Songfestival weer op het podium

De Nederlandse artiest Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden weer op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in het Nederlandse Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

Lees meer »

Mélody (33) verliest terminaal zieke hond Jenny: “We konden onze bucketlist afwerken maar ik blijf achter met een leeg gevoel”

Tien jaar geleden redde Mélody Dieryckx haar hond Jenny uit de Griekse sloppenwijken. Begin deze week moest de Moorsleedse afscheid nemen van haar trouwe metgezel. Vorig jaar werd bij Jenny lymfeklierkanker vastgesteld, waarna Mélody een bucketlist voor haar hond samenstelde. “We hebben nog heel veel kunnen doen. Van weekendjes naar Parijs en Amsterdam tot een cabriorit. Ik kon me voorbereiden

Lees meer »

Georgisch parlement keurt omstreden wet over buitenlandse inmenging goed, parlementsleden opnieuw op de vuist tijdens debat

Het Georgische parlement heeft een controversiële wet over buitenlandse inmenging goedgekeurd. Volgens die wet moeten mediabedrijven en ngo’s, die meer dan 20 procent van hun geld uit het buitenland krijgen, zich registreren als ‘buitenlandse agenten’. Al wekenlang komen Georgiërs op straat om te protesteren tegen de wet. De goedkeuring kwam er letterlijk niet zonder slag of stoot, want tijdens de

Lees meer »

Walter gehuldigd voor 100 bloedgiften

Tijdens het feest van het plaatselijke Rode Kruis kon Walter Stragier er niet bij zijn, maar dat was geen probleem. Marianne Vromman, verantwoordelijke bloedgevers, ging zelf langs met een geschenk voor zijn 100 bloedgiften.
The post Walter gehuldigd voor 100 bloedgiften appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lasterzaak oud-burgemeester Rita Demaré uit Hooglede komt voor assisen

De lasterzaak die oud-burgemeester van Hooglede Rita Demaré (CD&V) aanspande tegen de oprichters van een Facebookgroep, wordt doorverwezen naar het hof van assisen. Dat is de rechtbank waar de zwaarste misdrijven worden behandeld, zoals moord. De zaak kwam eerst voor de correctionele rechtbank, maar die oordeelde dat er sprake is van een drukpersmisdrijf. En daarvoor is assisen bevoegd.

Lees meer »