Vechten tegen de ‘braindrain’ in onze provincie: “Waarom pleiten we niet voor een West-Vlaamse universiteit?”

‘En? Wat gaan jullie volgend jaar doen?’ Exact een kwarteeuw geleden wilde mevrouw Stael wel eens weten wat de zesdejaars uit Torhout van plan waren. Wijzelf zaten op de laatste schoolbank en hadden dus nog heel even tijd om na te denken.

De rijen voor ons somden preus de ene na de andere studie op. Heel wat scholieren wilden rechten gaan volgen. Nog meer kozen er voor pol&soc. Maar we hoorden ook accountancy. Germaanse. LO. Sinologie zowaar ook… Tot het uiteindelijk mijn beurt was.

‘Wat ga jij studeren, Bart?’ Gent! Riep ik iets te enthousiast… De klas ging plat en tot op vandaag hebben vrienden leute met mijn eerlijk antwoord.

Maar soit. Het is allemaal goed gekomen. Het toont wel aan hoe vele jonge generaties hier dachten… en soms nog altijd denken. Het gras is voor onze studenten te vaak groener aan de overkant.

Meer dan 25.000 West-Vlamingen studeren elders, zo vertellen de meest recente cijfers van Ben Weyts. Uit eerder onderzoek van Howest blijkt dat slechts 36 procent van hen zeker in onze provincie wil blijven wonen. Zo dreigt onze arbeidsmarkt elk jaar 16.000 studenten te verliezen.

Waarom pleiten we niet voor een West-Vlaamse universiteit?

Jaar na jaar trekken hier dus duizenden jongeren weg… ‘Braindrain’ noemen we dat fenomeen. Een oud West-Vlaams zeer dat ook Open VLD wil aanpakken, zo leren we in onze verkiezingsreeks. Meer opleidingen, horen we hen terecht vragen. Want heel veel richtingen kan je hier gewoon niet volgen of afwerken… Maar waarom pleiten we dan niet meteen voor een West-Vlaamse universiteit? Te duur, zo klinkt het bij de blauwe huisvaders.

Kan wel zijn, maar wordt er ook al niet decennialang te weinig geïnvesteerd in West-Vlaanderen? Elke Vlaamse provincie heeft een volwaardige unief, behalve wij. Moeten we niet zo hoog mikken om dan op zijn minst stappen vooruit te kunnen zetten?

Want 25 jaar geleden kozen wij dan wel voor Gent, vandaag kiezen we met volle overtuiging voor West-Vlaanderen. En dat is niet om te lachen…

The post Vechten tegen de ‘braindrain’ in onze provincie: “Waarom pleiten we niet voor een West-Vlaamse universiteit?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aftredend president Abinader herverkozen op Dominicaanse Republiek

Op de Dominicaanse Republiek is aftredend president Luis Abinader herverkozen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hij zal het land opnieuw voor vier jaar leiden. In zijn campagne focuste hij op de economische successen tijdens zijn presidentschap en zijn harde houding tegenover migratie uit Haïti.

Lees meer »

De negentien communicantjes van Lo en Pollinkhove

In de Sint-Pieterskerk in Lo deden op zaterdag 11 mei negentien kinderen uit Lo en Pollinkhove hun eerste communie. Vooraan staan Amélie Masschelein, Olivia Capoen, Noëmie Ruebens, Liam Rubrecht, Vic Sap, Lukas Coopman en Thijs Brusselle, daarachter Rachelle Vandenbroele, Alicia De Lombaerde, Rosie Clybouw, Cyriel Blieck, Edwar Milleville, Jules Cobbaert, Nelles Herrewyn , Geoffrey Matte,
The post De negentien

Lees meer »

Weduwe van trucker Gheorghe spreekt voor het eerst na aanslag met rioolrooster: “Ik schreeuwde, maar hij hoorde me niet meer”

“Ze hebben hem vermoord. Opzettelijk. En mij hebben ze in één klap ook vernietigd.” Aan het woord is Maria Godja (39), de verloofde van de trucker die vrijdagnacht stierf nadat jongeren een riooldeksel van op een brug in zijn cabine slingerden. Zij zat als passagier naast hem en doet voor het eerst haar verhaal. Over haar verloofde Gheorghe. En over

Lees meer »

De succesformule achter Action, Wibra, Zeeman en Kruidvat onthuld: dit is waarom we massaal gaan winkelen in budgetketens

Action scoort recordomzet na recordomzet, Kruidvat telt in ons land wekelijks een miljoen kopers en Wibra opent deze maand liefst drie extra winkels. De schaamte die we vroeger hadden over winkelen bij budgetketens, is volledig verdwenen. Wat is de formule achter Action, Wibra, Zeeman en Kruidtvat? Experts onthullen hun strategieën en leggen uit voor welke producten je in welke winkels

Lees meer »

Testaankoop buist ook vier zonnecrèmes voor het lichaam

Na het onderzoek over de gezichtszonnecrèmes die HLN-consumentenexperte Safia Yachou uitbracht, komen nu de lichaamszonnecrèmes aan bod. Vier van de tien lichaamszonnecrèmes met factor 50 en 50+ die Testaankoop heeft getest voldoen niét, meldt de consumentenorganisatie dinsdag. De zonnecrèmes bieden niet de bescherming tegen de zon die ze beweren.

Lees meer »

“Kinderen worden verbrand met gasbranders en gemarteld in kelders”: wat is de ‘Blacks’-clan waartoe ‘De Vlieg’ behoort?

Al jarenlang kleuren de kasseien van Marseille bloedrood door een drugsoorlog die woedt tussen een achttal clans. De ‘Blacks’ zijn daar één van. Hun tentakels reiken tot in onze hoofdstad en ze worden gelinkt aan Mohamed Amra (30), de voortvluchtige crimineel die in Frankrijk bevrijd werd door een gewapend commando en bekendstaat als ‘De Vlieg’. Dit is het verhaal van

Lees meer »

“Doorsnee Belgisch huishouden heeft vermogen van 249.301 euro”

Het vermogen van een doorsnee Belgisch huishouden ligt op 249.301 euro. Dat is aanzienlijk hoger dan de Europese mediaan van 123.500 euro, zo blijkt donderdag uit het eerste vermogensrapport van Keytrade Bank en de Universiteit Gent. Het gaat om het nettovermogen, dus het totaal aan bezittingen verminderd met de schulden. De Belgische gezinnen hebben sinds 2021 wel op koopkracht moeten

Lees meer »

Tim Merlier moet in Giro zege aan Jonathan Milan laten

Jonathan Milan heeft woensdag de elfde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Sloveen Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) beleefde een rustige dag en blijft leider.
The post Tim Merlier moet in Giro zege aan Jonathan Milan laten appeared first on KW.be.

Lees meer »