“Wij willen de mensen geen loze beloftes doen”: PRO Nieuwpoort over Zaal Cardijn, De Zathe en havendossier

De voorgestelde verkoop van Zaal Cardijn, het beheer van woonzorgcentrum De Zathe en de voorgenomen ontwikkeling van de rechteroever van de haven beroeren heel wat Nieuwpoortenaars. Nicolas Vermote, lijstrekker van oppositiepartij PRO Nieuwpoort, trekt aan de alarmbel.

“Als fractie hebben we ons verzet tegen de verkoop van Zaal Cardijn. We geloven dat achter deze historische gevel een ideale ruimte schuilt om een socioculturele hotspot te creëren, waarvan de Nieuwpoortenaars kunnen genieten. De beslissing om Zaal Cardijn te verkopen betekent dat de site zal worden ontwikkeld voor twee bouwlagen appartementen. Vol, voller, volst: zo kan je Nieuwpoort binnenkort nog het beste omschrijven, een pijnlijke evolutie. Het symboliseert een belangrijke boodschap voor de Nieuwpoortenaar: de waarde van ons historisch erfgoed staat op het spel, en we moeten kritisch blijven voor de richting waarin onze stad evolueert.”

Niet transparant

“De vraag die velen bezighoudt is of wzc De Zathe verkocht zal worden, of dat de exploitatie ervan wordt overgelaten aan een externe vzw. Ondanks de verwijten vanuit de meerderheid blijf ik mijn standpunt verwoorden. Het bestek voor de exploitatie werd uitgeschreven voor een maximumbedrag van 749.999 euro, over een periode van vier jaar, net onder de drempel van 750.000 euro om geen openbare aanbesteding te hoeven uitschrijven. Maar waarom deze strategie? Omdat je dan geen risico loopt dat andere geïnteresseerden zich kandidaat zouden stellen?”

“Wie zal nu eigenlijk echt beter worden van die ontwikkeling van de haven?”

“Ook de selectie van de drie kandidaten die prijzen mochten indienen, roept vragen op. De criteria voor hun selectie waren niet transparant, en het feit dat slechts één van hen reageerde – toevallig degene die de audit had uitgevoerd – werpt twijfel op over de eerlijkheid van de aanbesteding. De opdracht is uitgeschreven voor vier jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van tweemaal twee jaar. Het voorstel van het bestuur om opnieuw een bestek uit te schrijven verbaast me. Is dit werkelijk de oplossing? De belastingbetaler opzadelen met een extern team dat 749.000 euro per vier jaar kost? Het is hoog tijd dat het stadsbestuur duidelijkheid schept over de toekomst van De Zathe. Pro Nieuwpoort is resoluut tegen de privatisering.”

Spookstad

“De ontwikkeling van de rechteroever van de haven zorgt voor veel discussie. De plannen om er duizend nieuwe wooneenheden en een nieuw jachthavendok te bouwen, dateren al van dertig jaar geleden. De CD&V is nog altijd overtuigd van dit megalomane project, wij als Pro-fractie willen eerlijk zijn in onze politiek en de Nieuwpoortenaren geen loze beloftes verkopen. We zijn tegen de plannen, maar die nog tegenhouden wordt moeilijk. Er is al zoveel geld in dit project gestoken, dat de realiteit ongetwijfeld veel complexer is geworden. Wie zal hiervan nu eigenlijk echt beter worden?”

“Als het project toch doorgaat, is het de plicht van het stadsbestuur om de beste deal te sluiten voor Nieuwpoort. Ondanks de toplocatie moet een sociale mix mogelijk zijn. Het mag geen spookstad worden, dus zijn betaalbare woningen en appartementen een must, met aandacht voor groene wijkparken en nieuwe speelplekken. Waarom geen openluchtzwembad, een maritiem museum, of een natuureducatief centrum dat naadloos aansluit bij de ligging van de IJzermonding? Ook assistentiewoningen moeten worden overwogen.”

“Een van de grootste uitdagingen van dit project zal de mobiliteit zijn. Nieuwpoort kampt nu al met files, maar er is al zes jaar geen groot mobiliteitsplan opgesteld. We moeten zeker de buurgemeenten betrekken om Nieuwpoort leefbaar te houden. Het laatste woord over dit project is nog niet gezegd.”

The post “Wij willen de mensen geen loze beloftes doen”: PRO Nieuwpoort over Zaal Cardijn, De Zathe en havendossier is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

MULTILIVE PREMIER LEAGUE. Na amper anderhalve minuut: Foden schiet City virtueel richting titel met fenomenale knal

Wordt het Manchester City, of toch nog Arsenal? De Citizens zijn bij winst tegen West Ham altijd zeker van een vierde opeenvolgende landstitel. Arsenal staat voor de slotspeeldag op twee punten en moet dus rekenen op puntenverlies van De Bruyne en Doku en zelf winnen van Everton. Krijgen we een thriller in Engeland? Volg beide wedstrijden op de voet in

Lees meer »

MULTILIVE PREMIER LEAGUE (17u). Basisspelers De Bruyne én Doku moeten City aan de titel helpen – Ook Trossard in de basiself

Wordt het Manchester City, of toch nog Arsenal? De Citizens zijn bij winst tegen West Ham altijd zeker van een vierde opeenvolgende landstitel. Arsenal staat voor de slotspeeldag op twee punten en moet dus rekenen op puntenverlies van De Bruyne en Doku en zelf winnen van Everton. Krijgen we een thriller in Engeland? Volg beide wedstrijden op de voet in

Lees meer »

Waarom de Russen het front in Oekraïne uitrekken

Rusland heeft een nieuw front geopend in het noorden van Oekraïne. In slechts twee dagen tijd veroverden de Russen negen dorpen. Al 6.000 burgers werden geëvacueerd. De opmars gaat ongezien snel, de weg naar miljoenenstad Charkiv ligt helemaal open. Zag Oekraïne dit aankomen? En hoe kon dit gebeuren? “Ik vrees dat dit de eerste fase is van een groot Russisch

Lees meer »

Wijn van Antwerpse Wijnfaktorij, met wijngaarden in Tielt-Winge, doet hart van sommelier van beste restaurant ter wereld sneller slaan

In de Franse krant Le Monde prijst Josep Roca dit weekend Kontreir aan, wijn van de Wijnfaktorij in Antwerpen. Die Josep Roca is niemand minder dan de sommelier van El Celler de Can Roca, een Spaans 3-sterrenrestaurant dat al 2 keer uitgeroepen werd tot beste ter wereld. Zaakvoerder Patrick Nijs begreep ineens waar al die Franse toeristen in zijn winkel

Lees meer »

Christophe Vekeman en Kristien Hemmerechts over hun (her)bekering: “Katholieke geloof is niet superieur, maar wel het ware geloof”

Er ging een kleine schokgolf door literair Vlaanderen toen Christophe Vekeman (51) en Kristien Hemmerechts (68) op ongeveer hetzelfde moment een boek uitbrachten waarin ze getuigen over hun (her)bekering tot het katholieke geloof. Twee schrijvers met een grote mond die getransformeerd zijn tot brave gelovigen: hoe is het – in godsnaam – zover kunnen komen?

Lees meer »