Vrienden organiseren Gambia-avond ten voordele van plaatselijk schooltje: “Ons engagement is belangrijk”

Drie vrienden Roland Berquin uit Poperinge, Marc Declerck uit Proven en Poperingenaar Marc Dupont in Gambia organiseren op zaterdag 4 mei een Gambia-avond in brouwerij Feys in Roesbrugge-Kalsijde. Dit doen ze in samenwerking met eigenaar Hendrik Nelde. De opbrengsten van de avond worden geschonken aan een plaatselijke school in Gambia via Kindergeluk Gambia uit Menen.

“Door Marc Declerck uit Proven ben ik in contact gekomen met Gambia”, vertelt Roland Berquin (69) uit Poperinge. “Vroeger reisde ik veel met mijn rugzak en dan vooral naar en in Azië en deed ook enkele keren vrijwilligerswerk in Nepal. Door gezondheidsproblemen is dat niet meer mogelijk. Gambia heeft een aangenaam klimaat en dat doet me goed, daarnaast is het ook niet zo ver vliegen. Via Marc belandde ik in Gambia en daar ontmoette ik Marc Dupont en zijn echtgenote Agie. Hij is afkomstig uit Poperinge en baat in Gambia een bed and breakfast uit.”

Weeskindje

“Samen met Marc Dupont en zijn Gambiaanse echtgenote Agie gingen we eten in Menen voor Kindergeluk Gambia, dit is de organisatie die ik steun. Zo begon ook mijn engagement om een weeskindje van toen zes jaar te steunen. Elke maand doneer ik 10 euro om haar financieel te ondersteunen, daarnaast stuur ik ook bananendozen met kledij en speelgoed op”, vertelt Roland. Zijn pleegkindje ontmoette Roland in februari 2023. “Tijdens dat bezoek werd besloten dat Marc (uit Proven), Edwin Bauden en ik een collectieve groentetuin van 700 are in Sanyang een duwtje in de rug zouden geven. Deze tuin wordt onderhouden door 450 vrouwen. We besloten om een benefiet te organiseren om daar een boorput met zonnepanelen te financieren met hulp van C. Soodts uit Boeschepe, Marc Dupont en zijn echtgenote Agie. Het project droeg ook de naam Agies project.” Ook dit werd een groot succes. Het resultaat hebben we hiervan ondertussen ook al met eigen ogen gezien”, vertelt Roland.

(Lees verder onder de foto.)

Roland tijdens een bezoek in Sanyang. (gf)

“Het doet me enorm veel deugd om te zien dat ons engagement een verschil maakt. De mensen zijn ons heel dankbaar. Zolang mijn gezondheid het toelaat probeer ik geregeld naar Gambia te gaan. Ondertussen zag ik mijn pleegkindje al twee keer en ze is heel dankbaar voor de steun die ze krijgt. Marc en Edwin reisden vroeger samen geregeld naar Gambia. Ze hebben er al veel mensen geholpen met visgerief, kleding, maar ook op financieel vlak. Ook Edwin heeft een pleegmeisje in Gambia die hij steunt in het kader van haar studie.”

Gambia-avond

Op zaterdag 4 mei organiseren de drie vrienden een Gambia-avond in brouwerij Feys, Bergenstraat 4 in Roesbrugge-Kalsijde, in samenwerking met eigenaar Hendrik Nelde. “Er is een rondleiding in de brouwerij en er volgt ook een reisverslag van mijn trip naar Senegal dat grenst aan Gambia. Daarna trakteren we de aanwezigen nog op een heerlijk Gambiaans etentje. We zijn zeer tevreden dat alle tickets hiervoor verkocht zijn. Een deel van de opbrengst van deze avond gaat naar het schooltje in Gambia in dat we steunen. Samen met Hendrik Nelde hoopt Roland in oktober 2024 deel te nemen aan de Antwerp- Banjul Challenge. “Met een auto of motor trek je richting Afrika, een reis van 7.200 km en daarbij steun je humanitaire projecten in Gambia. Elk jaar wordt deze tocht georganiseerd en dit jaar hopen we ons steentje hieraan bij te dragen.

Projecten in Gambia steunen? [email protected].

The post Vrienden organiseren Gambia-avond ten voordele van plaatselijk schooltje: “Ons engagement is belangrijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nu protest groeit: botst massatoerisme op zijn grenzen? “We hebben kansen gemist omwille van snel geld”

In Venetië komen bewoners op straat, op Tenerife gingen er zelfs in hongerstaking. De locals zijn de massa’s toeristen die hun thuisplaats bezoeken meer dan beu. En net die revolutie van inwoners kan het toerisme misschien wel redden, zegt expert Jan van der Borg (Universita Venezia, KU Leuven). “Zij wakkeren het idee aan dat het dringend anders moet.”

Lees meer »

Diamant voor Thérèse Devlamynck en José Pillen

Thérèse Devlamynck (79) en José Pillen (86) trouwden op 21 april 1964 in Ingelmunster en vierden hun diamanten huwelijksverjaardag in aanwezigheid van hun familie en schepen van Burgerzaken Stefaan Van Coillie. Zij van Meulebeke en hij van Ingelmunster leerden elkaar kennen in dancing Bristol. Ze besloten 60 jaar geleden in het huwelijksbootje te stappen. José
The post Diamant voor

Lees meer »

LIVE. Zweedse politie onderzoekt ter plaatse incident rond Joost Klein: “We ondervragen de betrokken personen”

De Zweedse politie doet ter plaatse in Malmö onderzoek naar het incident rond zanger Joost Klein bij het Eurovisie Songfestival. Er is nog geen formele melding over binnengekomen, maar de politie ondervraagt “de betrokken personen” rond het incident om te bekijken of er sprake is van een misdaad, melden onze collega’s van AD. Joost Klein was niet te zien bij

Lees meer »

Brugse padelvrienden gaan voor nieuw wereldrecord

In september 2021 slaagden vier Bruggelingen erin om als eerste vier Belgen het wereldrecord padellen te verbreken. Nu gaan ze op 7 en 8 juni opnieuw de uitdaging aan om met een nieuw record een plaatsje te krijgen in het Guinness Book of Records.
The post Brugse padelvrienden gaan voor nieuw wereldrecord appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wie wil er nu weglopen op een feest dat steeds mooier wordt?

Hard in hun muziek, hard in het supporteren voor hun club/vereniging. Dat zijn hardrockers Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle). Zij vormen dit seizoen onze VAR, oftewel onze Voetbal Analyserende Rockers. Beurtelings werpen ze hun blik op de meest opvallende voetbalmomenten.
The post Wie wil er nu weglopen op een feest dat steeds mooier wordt? appeared first on

Lees meer »

Hilde Vautmans (Open VLD) reageert op aantijgingen: “Het ging er soms hard aan toe, maar ik heb iedereen rechtvaardig proberen te behandelen”

Een uitgebreid artikel in Knack verwijt Europarlementslid en lijsttrekker Hilde Vautmans (Open Vld) toxisch leiderschap en het foutief aanwenden van Europese middelen. “Ik kan alle aantijgingen tegenspreken met documenten”, reageert de Truiense politica. En over dat toxisch leiderschap: “Het ging er soms hard aan toe, maar ik heb iedereen rechtvaardig proberen te behandelen.”

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël vindt nieuwe tunnels in Gazastrook

De Israëlische strijdkrachten bereiden een grondoffensief voor in Rafah, waar ongeveer 1,4 miljoen mensen vastzitten. “Ongeveer 300.000″ Palestijnen hebben de oostelijke wijken van de stad verlaten sinds het evacuatiebevel eerder deze week, zo zegt het Israëlische leger. Intussen zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden op een dood spoor beland, volgens de VS. Volg alle

Lees meer »