Brandschade in ‘t Haantje veel zwaarder dan gedacht: “Wellicht rest van het jaar gesloten”

De bekende brasserie t’ Haantje vlakbij de IJzertoren in Diksmuide zal meer dan een half jaar gesloten blijven na de zware brand van vorige week. De schade is immers erg groot, en de herstel en de opkuis zal veel werk en tijd vragen. “We hopen natuurlijk sneller te heropenen maar moeten realistisch blijven. De schade is veel groter dan de eerste beelden die we zagen toen we op reis waren”, zeggen uitbater Alexander Bertrem (28) en Brecht Deceuninck (31).

Brasserie ’t Haantje was vorige week gesloten en uitbaters Alexander en Brecht waren op familiebezoek in Spanje. Een buurman merkte woensdagavond rond 18.30 uur wat rook op en belde voor de zekerheid de brandweer op. Die stootte binnen op een zware brand in de keuken. “Toen Nathalie, die bij ons in de zaak werkt, ons belde in Spanje en beelden doorstuurde dachten we eerst ook dat alles meeviel”, zeggen Alexander en Brecht, die ’t Haantje in Diksmuide sinds 2018 open houden. “Op foto’s was ook niets van schade te zien buiten. Maar toen we vrijdag terugkeerden van reis en binnen gingen was het férm schrikken.”

Keuken volledig verwoest

De brand ontstond in de keuken waarna roet en rook een weg zochten doorheen het gebouw. “De oorzaak lag bij een kortsluiting aan een keukentoestel”, vertelt het duo. “We wachten momenteel nog op de brandexpert en verzekering om alles uit te sluiten. Maar de schade in de keuken is immens. Die is volledig verwoest. Ook het plafond is vernield en alle materiaal is in de brand gebleven. We hadden dit niet meteen verwacht en meteen wisten we dat dit maanden zou duren. Ook in de zaak is alles eigenlijk kapot. Alle meubilair, decoratie, alle flessen, de bar: alles zit onder een dikke roetlaag. De muren en plafonds zijn pikzwart en sierlijsten zijn gesmolten. Het zal allemaal voor het stort zijn, en daarna moeten alle opruimwerken beginnen.”

Heropening in 2025?

Alexander en Brecht zijn bezig met het nodige verzekeringswerk en dat neemt tijd in beslag. “De verwachting is dat, eenmaal alles rond is, het een half jaar zal duren om alles te herstellen. Wat betekent dat we wellicht pas in 2025 weer kunnen openen. We hopen vroeger, maar vrezen ervoor. Een hele domper, zeker omdat je weet dat we in het zomerseizoen heel wat klanten ontvangen in Diksmuide. Zeker met ons terras vlak naast de IJzer. We blijven zeker niet bij de pakken neerzitten. We hebben onze vestigingen van ’t Haantje nog in Kortemark en Roeselare en onze klanten kunnen zeker blijven komen daar. Het concept is daar hetzelfde.” Wie wil blijven genieten van de specialiteiten van ’t Haantje kan dus zeker daar terecht. Alexander en Brecht hopen binnenkort meer nieuws te hebben over de zaak in Diksmuide. (JH)

The post Brandschade in ‘t Haantje veel zwaarder dan gedacht: “Wellicht rest van het jaar gesloten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gemeenschapsonderwijs ging in de fout bij begeleiding gepeste leraar

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) is in de fout gegaan bij de steun en begeleiding aan een leraar van een school in Evere die het slachtoffer was van pesterijen door zijn toenmalige directeur. Dat heeft de Brusselse arbeidsrechtbank beslist. Volgens de leraar had het GO! te laat opgetreden tegen de directeur en hem geen emotionele begeleiding geboden toen hij weer aan de

Lees meer »

Lezersoproep: Wat als je kind huilt?

Alle jonge kinderen huilen weleens. Sommige meer dan andere. Hoe gaat u daar als ouder om? Vindt u het oké om uw baby of peuter een tijdlang te laten huilen? Of voelt u zich daar schuldig om, omdat – zoals opvoedingsexperts soms zeggen – de stress van het huilen mogelijk slecht is voor de ontwikkeling van die jonge hersens?

Lees meer »

“Zeer bezorgd”: De Lijn heeft nu al tientallen bussen aan de kant staan wegens faillissement Van Hool

De Lijn heeft op dit moment “enkele tientallen” bussen aan de kant staan als gevolg van het faillissement van Van Hool, bevestigt een woordvoerder dinsdag. Naarmate de tijd vordert, verwacht het bedrijf dat dat aantal nog zal toenemen. En dus is men “zeer bezorgd”. “Er is een bijzondere werkgroep opgericht die bekijkt welke acties we kunnen ondernemen”, verklaart Marco Demerling.

Lees meer »

Raadkamer beslist over doorverwijzing Tony Coonen en acht anderen

De raadkamer in Hasselt beslist vrijdag welke personen en welke vennootschappen voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen in het grootschalige fraudedossier met de vroegere topman van De Voorzorg Limburg, Tony Coonen (58). Hij wordt verdacht van actieve en passieve omkoping, misbruik van vertrouwen en belangenvermenging. In verschillende media werd hij omschreven als een persoon met geld- en machtshonger.

Lees meer »

UGent zet samenwerking met drie Israëlische partners stop

Studenten van de UGent drukken al meer dan een week hun ongenoegen uit over de banden die UGent heeft met Israëlische partners. De universiteit bevestigt nu dat de samenwerking met drie Israëlische partners wordt stopgezet. “UGent zal in geen geval samenwerken met partijen die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen die de Israëlische overheid pleegt in Gaza”, zei rector Rik Van

Lees meer »