OverKop-huis op oude locatie jeugdhuis De Tunne?

Het afgebrande jeugdhuis De Tunne krijgt een tweede leven. De stad koestert onder andere plannen om er een OverKop-huis te voorzien.

Het was oppositieraadslid Kurt Grymonprez (STiP) die op de gemeenteraad een stand van zaken in het dossier vroeg. “Ik zag dat het investeringsbudget voor De Tunne dit jaar op 200.000 euro zou staan, waarvan 160.000 euro doorgeschoven is van vorig jaar”, legt het raadslid uit. “Het afgebrande gebouw zou niet meer heropgebouwd worden, maar de stad zou ervoor zorgen dat het er weer deftig uitziet. Dat vond ik een wat eigenaardig antwoord: 200.000 euro investeren om iets onbruikbaars te creëren. Kan je er geen volwaardig gebouw voor de speelpleinwerking van maken of in samenwerking met de karabijnschutters, petanque- of bolletraclub iets realiseren? Of moet je het dan niet meteen volledig ontharden en er een groenzone van maken?”

Collega-raadslid Giel Seynaeve (Vlaams Belang) haalde nog eens zijn voorstel aan om het gebouw helemaal herop te bouwen. “Dat ging ons minder kosten dan de huurgelden die er al gespendeerd zijn om het jeugdhuis op een andere plek uit te baten.”

Subsidies

Jeugdschepen Virginie Derumeaux zegt dat de bovenverdieping van De Tunne als onstabiel werd beschouwd.

“We hebben daarom een architectenbureau aangesteld met de vraag een plan te voorzien om iets bruikbaars en functioneels op deze plek te creëren”, zegt ze. “Zowel de jeugd- en speelpleinwerking, de schutters als andere verenigingen kunnen er dan gebruik van maken. Sinds kort hebben we als stad ook een erkenning op zak om een OverKop-huis op te richten en dat zouden we daar graag onderdak geven.”

Schepen van Sociale Zaken Ann Van Essche (CD&V) vult aan. “We krijgen vanuit Vlaanderen 50.000 euro subsidie om zo’n huis te voorzien en er is ook nog een project in samenwerking met Ethias waar we 25.000 euro voor krijgen. Dit geld wordt gebruikt om de inrichting en hulpverlening daar te kunnen waarborgen. Het gaat om een plek waar jongeren met problemen een sociaal netwerk kunnen uitbouwen, tot rust kunnen komen en op een laagdrempelige manier professionele therapeutische hulp kunnen krijgen. De werking is nog anders dan die van het Tejo-huis, waar jongeren gratis en anoniem dringende psychologische hulp kunnen krijgen. Een OverKop-huis kan ook als ontmoetingsplek fungeren.”

“We zijn blij dat er toch iets bruikbaars met de locatie zal gebeuren”, aldus STiP.

The post OverKop-huis op oude locatie jeugdhuis De Tunne? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Daniël en Claudette zijn een diamanten koppel

Daniël Deweer en Claudette De Bruyne vierden op 28 april hun diamanten jubileum samen met hun familie. Daniël (81) is geboren in Lacroix-Saint-Ouen (Frankrijk) en Claudette (80) is geboren in Houthulst.
The post Daniël en Claudette zijn een diamanten koppel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vzw Letterhop ontvangt 5.000 euro voor project: “In 2024 willen we 30 kansarme kindjes leren fietsen en zwemmen”

De vzw Letterhop uit Poperinge mag 5.000 euro in ontvangst nemen voor het project ‘Okan start to swim and bike’. Okan staat voor onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen. Een Hart voor West-Vlaanderen steunt projecten die zich inzetten voor kanszoekende kinderen en jongeren.
The post Vzw Letterhop ontvangt 5.000 euro voor project: “In 2024 willen we 30 kansarme kindjes leren fietsen

Lees meer »

Minstens 27 doden en 130 gewonden bij gevechten in Soedan 

Bij gevechten in het westen van Soedan zijn afgelopen weekend 27 burgers gedood en raakten zeker 130 mensen gewond. Dat heeft het OCHA gemeld, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN. Het geweld tussen het Soedanese leger en de Rapid Support Forces (RSF) in de staat Noord-Darfur is in alle hevigheid opgelaaid. Het conflict tussen beide

Lees meer »

Man (32) die eerder dodelijk ongeluk veroorzaakte onder invloed van flakka bekent brandstichting in huis van broer

De 32-jarige Kenneth K. uit Houthulst, die op vrijdag 2 mei opgepakt werd op verdenking van brandstichting in het huis van zijn broer in de Eendrachtstraat, heeft die brandstichting nu ook bekend. Dat bevestigt zijn advocaat Mathieu Langerock. Een motief gaf hij niet op, want zijn verklaring blijft vaag. Het is immers duidelijk dat K. opnieuw onder invloed was van

Lees meer »

Nieuw rapport toont aanhoudende uitbuiting bij Shein: 75-urige werkweken en zelfs tieners aan het werk

De Chinese webwinkel Shein beloofde vorig jaar om de lange werktijden in haar toeleveringsketen aan te pakken. Maar een nieuw rapport toont aan dat werknemers in sommige fabrieken die aan Shein leveren nog steeds 75 uur per week werken. Dit blijkt uit een onderzoek van Public Eye, een Zwitserse mensenrechtenorganisatie die in 2021 voor het eerst de onmenselijke omstandigheden aan

Lees meer »

Nederlandse coalitiepartners stellen coalitieakkoord voor, Geert Wilders: “De zon gaat weer schijnen in Nederland”

De vier Nederlandse partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben donderdagochtend hun coalitieakkoord voorgesteld. Na een lange formatieperiode hopen de vier met het akkoord – getiteld ‘Hoop, lef en trots’ – een “stabiel Nederland” te leiden. Het akkoord legt onder meer de nadruk op een streng asielbeleid, veiligheid, bestaanszekerheid en landbouw, de speerpunten van de partijen.

Lees meer »

Petitie voor fietspad langs Britse militaire begraafplaats in Dranouter

De leerlingen van de dorpsschool De Zafant in Dranouter steunen de petitie van de gemeente voor een fietspad in de Dikkebusstraat. Dat fietspad moet onder meer passeren langs een Britse begraafplaats van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed vindt een fietspad storend voor het zicht op de begraafplaats.

Lees meer »

Bert uit ‘Boer zkt vrouw’ is geen ‘nieuwe man’: “Ik wil dat mijn vrouw voor het huishouden zorgt”

Slechts vier vrouwen schreven zich in voor de West-Vlaamse vlasboer Bert Vermeersch(28) in ‘Boer zkt vrouw’, maar toch nodigde hij maar twee kandidates uit op z’n erf. En enkele opmerkelijke uitspraken leverden hem ook meteen heel wat kritiek op. “Ik vind niet dat je iemand kwetst als je eerlijk bent”, verdedigt hij zich nu voor het eerst. Bert weet dat

Lees meer »