OverKop-huis Oostkust in Zeebrugge biedt luisterend oor aan jongeren, volgen Waregem en Roeselare?

Tijdens de opening van een nieuw Overkop-huis in Zeebrugge, waar jongeren terecht kunnen voor leuke activiteiten of een luisterend oor, kondigde Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) vrijdag aan dat er middelen zijn vrijgemaakt om in 2024 nog 18 bijkomende OverKop-huizen op te starten. De minister ziet mogelijkheden in onder meer Waregem en Roeselare.

Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten kunnen lopen en allerlei leuke activiteiten doen wanneer ze daar nood aan hebben. Ze kunnen er ook terecht als ze zich even wat minder voelen of nood hebben aan een luisterend oor. Je kunt er praten met mensen van het Jongeren Advies Centrum (JAC), Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) of De Sleutel.

Ploegstraat

In het nieuwe OverKop-huis in Zeebrugge, gevestigd in het voormalige Seamen’s house in de Ploegstraat, zijn twee vaste aanspreekpunten aanwezig om de jongeren te verwelkomen en op weg te helpen.

OverKop-huis Oostkust, zoals de nieuwe vestiging heet, richt zich op jongeren uit Brugge, Blankenberge, De Haan, Knokke-Heist, Zuienkerke en Damme. De medewerkers trekken ook naar het nabijgelegen park en doen ook aan ‘vindplaatsgericht’ werk om met jongeren in contact te komen.

Infrastructuursubsidies

De OverKop-huizen worden ondersteund door de eerstelijnszones en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) en werden drie jaar geleden verankerd in het welzijnsbeleid van de Vlaamse regering.

Vlaams minister van Welzijn Crevits had alvast goed nieuws mee naar Zeebrugge over de OverKop-huizen. “De Vlaamse regering heeft vandaag (vrijdag, red.) nog beslist dat OverKop-huizen in aanmerking komen voor infrastructuursubsidies via VIPA. Dat betekent dat als de huizen willen uitbreiden of verbouwen, er een tegemoetkoming van de Vlaamse overheid kan komen”, aldus Crevits.

Bijkomende OverKop-huizen

“Ten tweede kan ik ook een forse uitbreiding van de OverKOp-huizen aankondigen. In 18 eerstelijnszones waar er vandaag nog geen OverKop-huis is, willen we het komend jaar al een werking opstarten. In totaal wil Vlaanderen zo meer dan 50 OverKop-huizen tellen.” De minister denkt onder meer aan Waregem en Roeselare.

“Via het crisis- en investeringsplan in de jeugdhulp heb ik laten vastleggen dat we voor de OverKop-huizen jaarlijks 3,4 miljoen euro voorzien. Ook federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is overigens enthousiast en engageerde zich om mee te investeren in OverKop.”

Het OverKop-huis in Zeebrugge is het zesde in West-Vlaanderen na Kortrijk, Menen, Ieper, Poperinge en Oostende.

The post OverKop-huis Oostkust in Zeebrugge biedt luisterend oor aan jongeren, volgen Waregem en Roeselare? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Burgemeester Steve Vandenberghe niet langer Vlaams parlementslid: “Blijven inzetten voor Bredene”

Steve Vandenberghe, burgemeester van Bredene en de voorbije 10 jaar Vlaams parlementslid voor Vooruit, is er vanop een 4e plaats op de lijst niet in geslaagd om zijn zetel veilig te stellen. Op zijn sociale media liet Vandenberghe weten ‘trots en dankbaar’ te zijn om Bredene al die tijd te hebben mogen vertegenwoordigen in het Vlaams parlement.
The post

Lees meer »

Burgemeester Machelen wil dat luchthaven en VDAB een werkactieplan opstellen nu veel inwoners job dreigen te verliezen bij FedEx 

De burgemeester van Machelen roept de luchthaven en arbeidsbemiddelaar VDAB op om zo snel mogelijk een plan uit te werken voor de mensen die hun job verliezen bij koerierbedrijf FedEx. Het bedrijf, met 2 vestigingen in Machelen, wil 385 jobs schrappen. "De impact daarvan is voor heel wat Machelse gezinnen groot", zegt burgemeester Jean Pierre De Groef (Vooruit).

Lees meer »

“Wat zij presteren is uitzonderlijk”: ‘Bad Boys 4′ maakt miljoenen winst, maar hoeveel krijgen regisseurs Adil en Bilall?

“Ze zijn nu al de best betaalde Vlaamse regisseurs ooit.” Filmkenners zijn het erover eens: het monstersucces van ‘Bad Boys: ride or die’ doet de kassa rinkelen bij onze Adil en Bilall. Amper één week na release draaide hun tweede Hollywoodprent al meer dan honderd miljoen euro omzet. Maar hoeveel krijgt het regisseursduo zélf om in de spaarpot te steken?

Lees meer »

Bizarre speech van Trump over zinkende elektrische boot gaat viraal: “Kies ik voor elektrocutie of de haai?”

Haaien en elektrische voertuigen, het zijn twee onderwerpen die niet vaak in dezelfde zin aan bod komen. Maar Donald Trump staat ervoor bekend dat hij ze allebei haat, dus trok ie van leer tegen haaien én elektrische voertuigen toen hij zijn aanhangers zondag toesprak in Nevada. Want boten met een elektrische motor baren hem zorgen en stellen de presidentskandidaat voor

Lees meer »

Goud voor Gerda en Maurits

Gerda Van Kerckhove (70) en Maurits Pauwels (71) zijn vijftig jaar getrouwd. De vonk sprong over tijdens een optreden van Zwarte Lola in feestzaal De Wielewaal in Adegem, in maart 1972. Ze trouwden op 30 mei 1974. Ze hebben twee zonen, John (49) en Angelo (46), en een kleinzoon, Bryan (16). Maurits werkte tot zijn
The post Goud voor

Lees meer »

Fouad (37) aan de dood ontsnapt na explosie in Hoboken op de derde verdieping: “Hij wurmde zich tussen het puin door”

Mohamed (44), Mostafa (53), Mina (47) en haar dochtertje Houda (10). Dat zijn de vier slachtoffers die stierven bij de ontploffing in een appartementsgebouw in Hoboken. Tóch wist iemand de instorting bovenaan het gebouw ternauwernood te overleven: Fouad Ibrahmen (37). Wat weten we over hem? Zijn broer getuigt bij HLN: “Plots viel het dak op zijn bed. Hij kon alleen

Lees meer »

Eerste Belgische titel wenkt voor Niels Reynvoet en Reningenaar Kris D’alleine

Met meer dan een handvol titelkandidaten kondigde het Kroon-Oil BRC zich dit jaar opnieuw veelbelovend aan. De wedstrijden ontgoochelen in elk geval niet, want bijna elke keer kregen we een secondestrijd. Niels Reynvoet, de Oost-Vlaming met Kris D’alleine uit Reninge aan zijn zijde, heeft halfweg het kampioenschap de beste kaarten in handen.
The post Eerste Belgische titel wenkt voor

Lees meer »

Sébastien, zoon van Véronique De Kock, tekent bij modellenbureau: “Ik moest van mama wachten tot mijn 18de”

Na de zonen van Ilse De Meulemeester (53) en Debby Pfaff (49) zet ook de zoon van Véronique De Kock (47) zijn eerste stappen in de modellenwereld. Marketingstudent Sébastien Slaets (19) krijgt onderdak bij modellenagentschap Dominique Models en kan rekenen op de wijze raad van zijn ervaren mama. In dit exclusief gesprek vertelt hij alles over zijn eerste fotoshoot, zijn

Lees meer »

Komiek Jeroen Verdick moet noodgedwongen pauze inlassen: “Ik kan mijn lichaam niet blijven negeren”

Comedian Jeroen Verdick, vooral bekend als de stem van het datingprogramma ‘Love Island’, moet noodgedwongen een pauze inlassen. “Zijn huidige mentale gezondheid laat het niet toe om een publiek te entertainen zoals gewoonlijk”, klinkt het bij zijn management ‘House of Entertainment’. Hij maakt deze zomer zijn agenda leeg en hoopt vanaf september weer op het podium te staan.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Rusland en Wit-Rusland oefenen met kernwapens – EU wil bescherming Oekraïense vluchtelingen met jaar verlengen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is maandagavond in Duitsland aangekomen voor een internationale conferentie over de wederopbouw van zijn land. Ondertussen wil stelt de Europese Commissie aan lidstaten voor de bescherming voor Oekraïense vluchtelingen opnieuw met een jaar te verlengen. In een verklaring stelt de commissie dat er “momenteel geen veilige en duurzame omstandigheden voor de terugkeer van mensen naar

Lees meer »