OverKop-huis Oostkust in Zeebrugge biedt luisterend oor aan jongeren, volgen Waregem en Roeselare?

Tijdens de opening van een nieuw Overkop-huis in Zeebrugge, waar jongeren terecht kunnen voor leuke activiteiten of een luisterend oor, kondigde Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) vrijdag aan dat er middelen zijn vrijgemaakt om in 2024 nog 18 bijkomende OverKop-huizen op te starten. De minister ziet mogelijkheden in onder meer Waregem en Roeselare.

Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten kunnen lopen en allerlei leuke activiteiten doen wanneer ze daar nood aan hebben. Ze kunnen er ook terecht als ze zich even wat minder voelen of nood hebben aan een luisterend oor. Je kunt er praten met mensen van het Jongeren Advies Centrum (JAC), Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) of De Sleutel.

Ploegstraat

In het nieuwe OverKop-huis in Zeebrugge, gevestigd in het voormalige Seamen’s house in de Ploegstraat, zijn twee vaste aanspreekpunten aanwezig om de jongeren te verwelkomen en op weg te helpen.

OverKop-huis Oostkust, zoals de nieuwe vestiging heet, richt zich op jongeren uit Brugge, Blankenberge, De Haan, Knokke-Heist, Zuienkerke en Damme. De medewerkers trekken ook naar het nabijgelegen park en doen ook aan ‘vindplaatsgericht’ werk om met jongeren in contact te komen.

Infrastructuursubsidies

De OverKop-huizen worden ondersteund door de eerstelijnszones en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) en werden drie jaar geleden verankerd in het welzijnsbeleid van de Vlaamse regering.

Vlaams minister van Welzijn Crevits had alvast goed nieuws mee naar Zeebrugge over de OverKop-huizen. “De Vlaamse regering heeft vandaag (vrijdag, red.) nog beslist dat OverKop-huizen in aanmerking komen voor infrastructuursubsidies via VIPA. Dat betekent dat als de huizen willen uitbreiden of verbouwen, er een tegemoetkoming van de Vlaamse overheid kan komen”, aldus Crevits.

Bijkomende OverKop-huizen

“Ten tweede kan ik ook een forse uitbreiding van de OverKOp-huizen aankondigen. In 18 eerstelijnszones waar er vandaag nog geen OverKop-huis is, willen we het komend jaar al een werking opstarten. In totaal wil Vlaanderen zo meer dan 50 OverKop-huizen tellen.” De minister denkt onder meer aan Waregem en Roeselare.

“Via het crisis- en investeringsplan in de jeugdhulp heb ik laten vastleggen dat we voor de OverKop-huizen jaarlijks 3,4 miljoen euro voorzien. Ook federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is overigens enthousiast en engageerde zich om mee te investeren in OverKop.”

Het OverKop-huis in Zeebrugge is het zesde in West-Vlaanderen na Kortrijk, Menen, Ieper, Poperinge en Oostende.

The post OverKop-huis Oostkust in Zeebrugge biedt luisterend oor aan jongeren, volgen Waregem en Roeselare? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Klant brengt wagen naar garagist omdat ze denkt gevolgd te worden en krijgt haar gelijk: “Er hangt hier een zendertje”

De Amerikaanse garagist Joey kreeg vorige week een vreemd verzoekje van een klant. Een vrouw bracht haar auto binnen voor een controle, omdat ze al dagenlang het gevoel had dat iemand haar wagen achtervolgde. En gelijk had ze, na urenlang zoeken vond Joey een zendertje aan de onderkant van haar wagen. “Het zat in een magnetisch doosje, ingepakt in tape”,

Lees meer »

Brandweer Zuid-IJzer helpt Franse collega’s met zware brand net over de grens: tractor en tarweveld gaan in vlammen op

Brandweerpost Zuid-IJzer hielp maandagmiddag met het blussen van een zware brand in een weide op Frans grondgebied. De brand bevond zich een tweehonderdtal meter over de grens, achter het pand gekend als café ‘De Miserie’ van de populaire tv-reeks ‘Chantal’.
The post Brandweer Zuid-IJzer helpt Franse collega’s met zware brand net over de grens: tractor en tarweveld gaan in

Lees meer »

Massaal protest tegen toerisme op Mallorca

In Spanje is opnieuw massaal geprotesteerd tegen de negatieve gevolgen van het toerisme. Op het vakantie-eiland Mallorca gingen zondagavond volgens de politie 20.000 mensen de straat op in hoofdstad Palma onder het motto “Minder Toerisme, Meer Leven”.

Lees meer »

Olga Leyers onder vuur wegens pikante looks op sociale media, maar bekend Vlaanderen neemt het voor haar op

‘Celebrity MasterChef’-winnares Olga Leyers (26), de jongste dochter van Jan Leyers (66), doet veel mannenharten op sociale media sneller slaan. Met haar gewaagde en verleidelijke outfits – denk korte rokjes, sexy lingerie en strakke shirts – durft Olga duidelijk meer dan veel andere bekende Vlamingen. Dat weet ‘TV Familie’. Niet iedereen is even grote fan, maar van haar vrouwelijke collega’s

Lees meer »

GAIA wil regio’s ertoe aanzetten om wreedheid tegen kuikens aan banden te leggen

Middels de GAIA-zomertoer die dinsdagmiddag afgetrapt werd op het Brusselse Muntplein, wil de dierenrechtenorganisatie een vuist maken tegen het vergassen en levend verbrijzelen van jonge mannelijke kuikens. Om de dagelijkse verbrijzeling en vergassing van kuikens tegen te gaan, eist GAIA dat er verder ingezet wordt op de ingebruikname van in-ovo selectie voor de eierproductie.

Lees meer »

5 gauwdieven opgepakt voor diefstallen op Tomorrowland: “Bij huiszoeking deel van de buit teruggevonden”

De Antwerpse politie heeft 5 Colombiaanse gauwdieven gearresteerd die vorig weekend actief zijn geweest op Tomorrowland. Eerder konden ze al 16 verdachten opgepakt op het festival zelf, nu zijn er nog 5 andere verdachten gevat tijdens een huiszoeking in Sint-Joost-ten-Node. De agenten vonden er gestolen gsm’s terug, 4000 euro, een stukgetrokken gouden halsketting en laptops.

Lees meer »

Isabelle (51) schrijft boek voor meer positiviteit en veerkracht: “Moeilijke thema’s bespreekbaar gemaakt”

Met haar boek ‘Intermezzo, een innerlijke reisgids’, schreef auteur Isabelle Scherrens (51) een wegwijzer voor iedereen die bewust en met veerkracht in het leven wil staan in een hectische maatschappij.
The post Isabelle (51) schrijft boek voor meer positiviteit en veerkracht: “Moeilijke thema’s bespreekbaar gemaakt” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schade aan 20.000 woningen en 1.100 voertuigen door onweer van 9 juli

Bijna 20.000 woningen hebben schade opgelopen door het zware onweer, met hevige rukwinden en soms ook hagel, van dinsdag 9 juli. Ook werd voor meer dan 1.100 voertuigen, verzekerd in omnium, een aangifte gedaan bij de verzekeraar. Dat blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging van verzekeraars Assuralia bij de verzekeringsondernemingen. De extreme weersomstandigheden veroorzaakten onder meer in de regio

Lees meer »