Crevits erkent acht nieuwe OverKop-huizen, onder meer in Roeselare, Tielt en Izegem

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) heeft beslist acht nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen, Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen, Tongeren en Bilzen in Limburg en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Vlaanderen telt daarmee binnenkort 69 OverKop-huizen, waarvan 14 in West-Vlaanderen. Vijf jaar geleden waren dat er nog maar vijf.

In een OverKop-huis kunnen jongeren (tot 25 jaar) binnen en buiten lopen, zowel voor activiteiten als voor een luisterend oor of laagdrempelige professionele therapeutische hulp. De aangeboden ondersteuning is kosteloos.

Laagdrempelig

“Elke jongere zou een OverKop-huis in zijn of haar buurt moeten hebben”, zegt minister Crevits. “We zien dat duizenden jongeren elk jaar over de vloer lopen bij OverKop, de laagdrempelige werking slaat aan. Door deze extra investering (van 572.000 euro, red.) kunnen alle gemeenten en steden die graag een OverKop-huis willen aanbieden, er ook effectief één openen”, stelt de CD&V-minister.

De eerste vijf OverKop-huizen werden opgericht naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag-actie in 2016 die meer aandacht vroeg voor jongeren met psychische problemen. De Vlaamse regering heeft later beslist de OverKop-huizen verder te ondersteunen en uit te breiden naar meer dan 30 OverKop-huizen over heel Vlaanderen.

Teller op 69

Intussen is de Vlaamse regering in het concept blijven investeren en telt Vlaanderen 61 OverKop-huizen. Met de acht bijkomende erkenningen komt het aantal OverKop-huizen binnenkort op 69. In West-Vlaanderen waren er al OverKop-huizen in Waregem, Brugge, Torhout, Diksmuide, Veurne, Kortrijk, Menen, Zeebrugge, Oostende, Ieper en Poperinge.

The post Crevits erkent acht nieuwe OverKop-huizen, onder meer in Roeselare, Tielt en Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zuid-Koreaanse CEO moet ex-vrouw een miljard dollar betalen

De Zuid-Koreaanse CEO van het conglomeraat SK Group moet een miljard dollar betalen aan zijn ex-vrouw. De rechtbank heeft donderdag geoordeeld dat zijn voormalige vrouw, wier vader eind jaren tachtig president was, heeft bijgedragen aan het opbouwen van zijn fortuin en daarom haar deel verdient. Het is de eerste keer dat een Zuid-Koreaanse rechter zo’n hoog bedrag eist bij een

Lees meer »

Aanval op tentenkamp Rafah: “Ik weet niet waar ik nu naartoe moet. Er zit niets anders op dan hier te wachten op de dood”

Het Israëlische leger spreekt tegen dat het zondag in Rafah toesloeg in een veilige zone, waar het zelf burgers naartoe gestuurd had. Het zegt er alles aan gedaan te hebben om burgerslachtoffers tegen te gaan. Maar hoe komt het dan dat er minstens 45 onschuldigen stierven, onder wie acht kinderen? We reconstrueren de feiten, met aandacht voor de precieze locatie

Lees meer »

Jongeren betrokken bij steekpartij zitten samen in zorgcentrum: “Ze waren al langer in conflict”

Aan een bushalte in de buurt van het Spectrumcollege in Lummen is maandag een 19-jarige jongeman neergestoken. Het slachtoffer raakte zwaargewond, maar verkeert niet in levensgevaar. De twee jongeren zitten samen in het Orthopedagogisch Centrum Sint-Ferdinand in Lummen. “Ondanks hun conflict bleven elkaar opzoeken”, klinkt het. “Helaas is dat vandaag uit de hand gelopen.”

Lees meer »

De Binks organiseren smoefeltocht voor Kom op tegen Kanker

Op zondag 26 mei organiseren De Binks de derde editie van hun smoefeltocht ten voordele van Kom op tegen Kanker in Sint-Eloois-Winkel. De groep vrienden hoopt op zondag 16 maart terug aan de start te staan van de 100 kilometer run ten voordele van Kom op tegen Kanker.
The post De Binks organiseren smoefeltocht voor Kom op tegen Kanker

Lees meer »

Stien en Glenn zijn vier jaar na ‘First Dates’ gehuwd én zwanger: “Onze openingsdans was een act uit ‘Grease’”

Vier jaar na hun eerste ontmoeting in het VRT 1-programma ‘First Dates’ stapten Stien van Ael (23) en Glenn Stroeckx (29) op donderdag 23 mei in het huwelijksbootje in Tielen. Hoewel het geen liefde op het eerste gezicht was, verwelkomen de tortelduifjes nu ook een baby in september. “Gelukkig was ik niet misselijk op mijn trouwdag”, lacht Stien.

Lees meer »

Ontbossing in Cerrado in Brazilië overstijgt die in Amazonegebied

De ontbossing in de Cerrado in Brazilië, het savanneachtige gebied dat bekendstaat om zijn rijke biodiversiteit, is sterk toegenomen in 2023. Ze is voor het eerst zelfs groter dan de ontbossing in het Amazonegebied. Dat blijkt dinsdag uit het jaarrapport van MapBiomas, een collectief van ngo’s en Braziliaanse universiteiten.

Lees meer »

De boeken van de week: reis langs de Donau, ode aan Henny Vrienten, de nieuwe Alessandro Baricco en een fotoboek

Anneleen Van Offel heeft voor haar tweede roman met een camper langs de Donau gereisd, van de bron tot aan de monding. Een fysieke reis die ook een mentale tocht was. Journalist Leo Oldenburger brengt samen met collega-muzikanten een lofrede op Henny Vrienten, de overleden frontman van Doe Maar. De Italiaanse bestsellerauteur Alessandro Baricco giet zijn tiende roman in een

Lees meer »

Aantal verkeersdoden lichtjes gedaald begin dit jaar

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar is het aantal doden op onze wegen lichtjes gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal letselongevallen blijft hetzelfde. Dat blijkt uit de laatste veiligheidsbarometer van verkeersinstituut Vias, op basis van cijfers van de federale politie.

Lees meer »

Voordracht over Vlamingen en Walen bij Marnixring Ieper-Westland

Marnixring Ieper-Westland mocht Christophe Deborsu en Annick De Wit ontvangen in Ieper. Ze gaven een interactieve causerie over de gelijkenissen en verschillen tussen Walen en Vlamingen. Het was de derde activiteit naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van Marnixring-Westland. Op de foto herkennen we v.l.n.r. Lieven Delvoye (protocolmeester), Pieter Desmet (webmaster), Wim Morlion (ondervoorzitter), Christophe
The post Voordracht over

Lees meer »

Plopsaland en bediener ‘Mega Mindy jetski’ voor rechter na ongeval waarbij vrouw zwaargewond raakte

Een 49-jarige man die de waterattractie ‘Mega Mindy jetski’ bedient in Plopsaland De Panne moet zich samen met zijn werkgever bij de rechter verantwoorden voor een ongeval vorig jaar. Daarbij belandde de 55-jarige Christel met haar kleinzoon (5) in het water en raakte ze zwaargewond aan de arm. “Ik was volledig in fout want ik vergat mijn inspectieronde”, geeft operator

Lees meer »