Meesterkleermaker Lieven Lybeer (88) overleden: “Hij heeft tot zijn laatste adem gevochten als een leeuw”

Meesterkleermaker Lieven Lybeer is deze morgen overleden. Hij verbleef op de afdeling Ensor in WZC De Plataan in Izegem. De Izegemnaar richtte zijn herenkledijzaak op in 1957, tot eind 2021 werd die door zijn dochter Véronique verder gezet.

Lievin Lybeer werd op 5 augustus 1935 geboren. Zijn ouders moedigden hem aan om kleermaker te worden, een stiel die hij leerde aan de Roeselaarse vakschool. Nadat hij eerst zeven jaar bij een meester-kleermaker had gewerkt, vestigde hij zich in 1957 zelfstandig in de Marktstraat. Herenkledij Lybeer was geboren, het zou een iconische naam worden in Izegem. Aanvankelijk specialiseerde Lievin zich in maatpakken, maar toen de concurrentie van de confectie kwam opzetten, moest hij zich wat heroriënteren. In 1993 kwam dochter Véronique in de zaak. Tot dan had Lievin die met zijn echtgenote Lydia Vanhaecke, die op 1 juli 2021 overleed, de zaak gerund.

Het koppel kreeg twee kinderen. Véronique (Kurt Mahau) stapte later in de voetsporen van haar ouders, zoon Didier had dat meteen gedaan. Hij was ook kleermaker en runde met zijn echtgenote Caroline Verfaillie kledingzaak Gentlemen uit langs de Rijksweg. Didier (52) kwam in 2013 om het leven bij een auto-ongeval, eerder was ook al Véroniques man Yves Dessauvage in 1988 verongelukt met de motor. Didier was de vader van Olivier en Stephanie. Gentlemen sloot eind 2020.

Hij bleef lang retouches doen

Na zijn pensioen hield Lievin er aan om retouches te blijven doen en zo kwam hij ook dagelijks naar de winkel in de Marktstraat 11, waar nu parfumerie Chantly is gevestigd. Als veertiger had hij ook een nieuwe hobby ontdekt. Hij leerde orgel spelen aan dé André Gheysens en raakte verknocht aan het spelen op orgel en keyboard. Hij kweekte ook vogels. Het gezin woonde in de Leenstraat op de Bosmolens, maar de jongste tijd verbleef Lievin in De Plataan.

Daar is hij dinsdagmorgen 30 april om 1.30 uur overleden. “Hij heeft tot zijn laatste adem gevochten als een leeuw, maar heeft de strijd verloren”, zegt zijn dochter Veronique.

Het tijdstip van de uitvaartdienst is nog niet gekend. Later meer.

The post Meesterkleermaker Lieven Lybeer (88) overleden: “Hij heeft tot zijn laatste adem gevochten als een leeuw” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Koppel verlooft zich tijdens optreden Pommelien Thijs, zangeres en publiek gaan compleet uit hun dak

Pommelien Thijs trad gisteren op in het kunstencentrum VIERNULVIER in Gent en daar kreeg het publiek een grote verrassing. Een fan ging op de knieën en vroeg haar vriendin ten huwelijk net voor het nummer ‘Ongewoon’. Dat nummer heeft een speciale betekenis voor het koppel. “Door dat specifieke nummer heb jij de stap durven wagen om met mij een relatie

Lees meer »

Barron Trump (18) zet eerste politieke stappen als kiesman in Florida

De 18-jarige Barron Trump zal een kiesman zijn in de Amerikaanse staat Florida en zet zo zijn eerste stappen in de politieke wereld. De jongste zoon van de voormalige president Donald Trump zal tijdens de Republikeinse Conventie in juli zijn stem uitbrengen voor zijn vader. Die won in maart de Republikeinse voorverkiezing in Florida.

Lees meer »

De boeken van de week: winnaar van Librisprijs, verzwegen oorlogsverhaal uit Limburg en scherpe anti-cancelroman

Rob van Essen wint voor de tweede keer de Libris Literatuur Prijs, dit keer met ‘Ik kom hier nog op terug’. Journalist Timmie van Diepen verloor vijf voorouders bij een vergeldingsactie op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Greet Van Thienen probeert het fenomeen ’tijd’ te vatten in een essay. En de Amerikaanse Lionel Shriver hekelt een doorgeslagen cancelcultuur in

Lees meer »

Beoogde Nederlandse premier Ronald Plasterk biedt in open brief excuses aan Pieter Omtzigt aan

Ronald Plasterk, die vaak genoemd wordt als premier van de toekomstige rechtse regering in Nederland, heeft vrijdag in een open brief in de krant De Telegraaf zijn excuses aangeboden aan Pieter Omtzigt, de leider van de coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). De twee mannen hebben in een eerdere fase van de regeringsvorming, toen Plasterk informateur was, nog een aanvaring gehad.

Lees meer »

“Ik mis de adrenaline”: drie jaar na haar verplicht pensioen maakt politieke pitbull Linda De Win haar tv-comeback

In de zomer van 2021 werd Linda De Win (67) naar eigen zeggen ‘zonder argument aan de deur gezet bij de VRT’. Haar enige fout: ze werd 65 en moest daarom zeer tegen haar zin verplicht met pensioen. Binnenkort maakt de ex-‘Villa Politica’-journaliste haar tv-comeback op Play4 aan de zijde van Gert Verhulst. “Ik had me voorgenomen: als er in

Lees meer »

“Mijn gewicht gaat niemand iets aan”: ‘Bridgerton’-actrice Nicola Coughlan is allesbehalve een grijze muis

“Ik wil de wereld laten zien dat ook een muurbloempje in het middelpunt van de belangstelling kan staan.” Fans van ‘Bridgerton’ leerden Penelope Featherington kennen als een grijze muis, maar in het derde deel van de Netflixreeks is het net zij die op de voorgrond treedt. Een rol die Nicola Coughlan (37) op het lijf geschreven is, want ook zij

Lees meer »

De Croo heeft “emotioneel gesprek” gehad met radiopresentator die opriep om hem “neer te knallen”: “Hij begrijpt dat hij te ver is gegaan”

De presentator van de lokale radiozender Waregem1 “heeft een rode lijn overschreden” door luisteraars op te roepen om Alexander De Croo (Open Vld) “neer te knallen”. Dat heeft de premier gezegd aan onze collega’s van het radionieuws in zijn eerste reactie op het incident. “Ik heb hem gisteren op eigen initiatief gebeld. Hij begrijpt dat hij te ver is gegaan”,

Lees meer »

Situatie in Rafah steeds kritieker: “Gebrek aan humanitaire hulp is groot probleem dat alleen maar groter wordt”

De situatie in Gaza, en specifiek Rafah, wordt almaar kritieker. Dat zegt Meinie Nicolai, voormalig directeur bij Artsen Zonder Grenzen (AZG). Verschillende ziekenhuizen in Rafah moeten sluiten door het gevreesde Israëlische grondoffensief in de stad. "De gezondheidszorg neemt elke dag af en het gebrek aan humanitaire hulp is een heel groot probleem dat alleen maar groter wordt."

Lees meer »

Victoria’s Secret Fashion Show keert na zes jaar terug

De Victoria’s Secret Fashion Show keert komende herfst na bijna zes jaar terug. Dat meldt de organisatie achter de wereldberoemde catwalkshow, die ook bij ons op televisie werd uitgezonden. Het merk wil de show nieuw leven inblazen met een inclusievere versie van de modeshow.

Lees meer »

Care for Life schenkt 300 euro aan OC Cirkant

Op zondag 24 maart organiseerde Care for Life Zedelgem, een initiatief van Johnny Eecloo en zijn dochter Celien, een lenteconcert met Jan de Wilde ten voordele van OC Cirkant.
The post Care for Life schenkt 300 euro aan OC Cirkant appeared first on KW.be.

Lees meer »