“Noem haar gerust een aanwinst voor Meulebeke”: kapster Michèle Lybeer vond meteen haar draai in ‘t Peerdeken

Michèle Lybeer (53) is sinds begin september de nieuwe waardin in café ‘t Peerdeken. De voormalige kapster had al wat horeca-ervaring en kende een mooie start met het café. De kroeg bestaat al eeuwen en is ook een ijkpunt aan de rotonde waarop ook een paard staat. Zelfs op de bijgebouwen van het café prijkt geen windhaan, maar een roterend windpaard.

Michèle Lybeer (53) stamt uit de bekende Izegemse familie, maar groeide op in Kuurne. Haar mama Marie-Jeanne Vanhoutte, 78 lentes ondertussen, runt er nog altijd haar eigen kapsalon. Ook Michèle stapte in de kappersstiel, die ze tot voor kort uitoefende bij Carine Vierstraete in Meulebeke. “Ik leerde daar al heel wat Meulebekenaars kennen, en ook de manier waarop ze in het leven staan. Daar kon ik me meteen al goed in vinden.”

Vijf eeuwen terug

Het was Brenda Vandendriessche die voor Michèle de laatste uitbaatster was van de bekende kroeg. De geschiedenis daarvan gaat letterlijk eeuwen terug. Als locatie werd het al in 1645 vermeld, de vorige vier uitbaters hielden het samen meer dan 100 jaar open. Ondertussen is Michèle er vier maanden aan de slag, ze krijgt daarbij de hulp van haar partner Franky Maertens die ook nog in de weer is voor zijn dagtaak bij Fluvius. “We wonen hier ook bij het café. Alles was tiptop in orde toen we hier introkken, zelfs een nieuw laagje verf bleek niet nodig. We konden hier gewoon meteen een doorstart maken.” Michèle had al wel wat horecawatertjes doorzwommen en was tot ze de overstap maakte naar ‘t Peerdeken als flexi actief in De Wandeling in Ardooie. “Het was via een kameraad dat we hoorden dat het café over te nemen was. Het is ook ideaal voor mij. Niet te groot, in de week kan ik het dus grotendeels alleen aan. En in het weekend heb ik de steun van mijn partner. Want het kan hier best wel eens druk worden.” Het café heeft een grote parking, een mooi terras en enkele bijgebouwen met potentie. “Die parking is echt wel een zegen, je kunt hier altijd je auto kwijt. Bij onze start in september was het nog zomerweer, we konden dus meteen ook heel wat klanten buiten bedienen. Het volk vond snel de weg naar hier. Zelf ben ik dus niet van Meulebeke, maar ik leerde hier ondertussen wel al heel wat mensen kennen. Ook uit Tielt en Oostrozebeke mogen we veel klanten ontvangen. En uit Izegem, waar ik ook een tijdje woonde en massa’s mensen ken.”

Lange nachten

Het café is gesloten op maandag en dinsdag, op de andere weekdagen gaan de deuren open om 10 uur. “En we blijven ook doorlopend open, meestal tot rond 23 uur.” In het weekend kan het wel eens uitlopen. “Op zaterdag en zondag gaan we pas om 16 uur open. Dat komt omdat we de dag voordien pas vaak tegen ‘s morgens kunnen sluiten. We hebben toch enkele uurtjes slaap nodig én het café moet ook telkens nog gepoetst worden. In de horeca staan is een pittige job, want op je zogenaamde vrije dagen ben je nog bezig met bestellingen en andere boodschappen.” De klanten hebben duidelijk de weg gevonden naar het kruispunt van de Tieltstraat, Nijverheidsstraat en de Marialoopsesteenweg. Het café ligt buiten het centrum van Meulebeke, maar dat biedt ook zijn voordelen. “Er is hier veel verkeer, maar het is niet dat we het moeten hebben van de passanten. Die tijd is voorbij. De klanten komen specifiek naar hier. En zoals je kan zien (we waren er te gast voor openingstijd, red.) is de parking zich al aan het vullen tegen dat we opengaan. Ik heb hier meteen gezelschap in het café.”

“Er onstaan hier vaak spontane feestjes”

De tent die het terras overkapt, doet nu dienst als rokersruimte. “Ons terras was deze zomer echt een schot in de roos, we moesten steeds maar stoelen en tafels blijven bijzetten, tot wel halfweg de parking.” De klanten die Michèle mag verwelkomen, zijn erg divers qua leeftijd. “Van 18 jaar tot 92. We hebben hier van alles. Er landt hier wel eens een bende die een vrijgezellenavond aan het vieren is, er is hier immers ruimte om hun partybus te parkeren. Maar we hebben hier ook gewoon de gaande man van middelbare leeftijd.” Michèle staat er om bekend er graag mee de ambiance in te steken. “Qua muziek spelen we hier van alles, dat hangt af van het publiek dat er op dat moment in het café aanwezig is. Maar het komt hier wel vaker tot een spontaan feestje. De meezingers doen het hier dus goed.”

Joviale babbelaar

Het volkscafé moet het dus hebben van de spontane ambiance. Michèle wordt er al geapprecieerd door haar publiek. “Het is een aanwinst voor Meulebeke”, laat een klant zich ontvallen. Michèle glimlacht: “Ik ben gewoon joviaal en babbel graag tegen iedereen; En zo moet het ook zijn in een café.” Overdag worden er vooral koffies en pintjes geserveerd, in het weekend durven de sterkere dranken het wel eens over te nemen. “Behalve een croque en kippenboutjes serveren we hier geen eten. Dat is ook niet doenbaar als je alleen in het café staat.”

Leren uitslapen

Michèle en Franky hebben dus duidelijk hun draai gevonden in de herberg. “Op vrije dagen gaan we graag nog eens uit eten. Ik was vroeger kapster, best een lastige job omdat je ook lang moet rechtstaan. Maar de horeca is nog een tikkeltje straffer. Het valt niet te onderschatten, maar ik heb me de keuze nog niet beklaagd. Vroeg kon ik niet uitslapen, ik was altijd vroeg in de weer. Na een pittige week gaat dat nu vanzelf. Maar ik doe het echt graag, ik hoor thuis onder de mensen.”

Volgende week: café De Meiboom in Sint-Eloois-Winkel.

The post “Noem haar gerust een aanwinst voor Meulebeke”: kapster Michèle Lybeer vond meteen haar draai in ‘t Peerdeken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘The Voice’-winnares Luka hoopt op geldprijs in ‘Sing Again’: “Door Hooverphonic ben ik heel snel volwassen geworden”

Haar winst in ‘The Voice van Vlaanderen’, intussen zeven jaar geleden, zette het leven van Luka Cruysberghs (23) op z’n kop. Coach Alex Callier (51) bombardeerde haar tot frontvrouw van Hooverphonic, om haar nadien weer koeltjes aan de kant te schuiven. Sindsdien is het stiller rond de Leuvense, die nu opduikt in de nieuwe talentenjacht ‘Sing Again’. Tijd om te

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. Wie toont zich de beste in ‘muurtjesetappe’?

Heuveltje op, heuveltje af. Rit twaalf in deze Giro is wat Italianen maar al te graag een ‘tapa dei muri’ – vrij vertaald: een etappe over de muren – noemen. De top van de Monte Giove, een onregelmatig klimmetje met stroken tot 20 procent, ligt op 9,3 kilometer van de finish. Wie pakt de ritzege? Volg het in onderstaande liveblog.

Lees meer »

“Is het écht de taak van de VRT om via een Nederlandse warenhuisketen aardappelen, wortelen en uien te verkopen?”

“Is het écht de taak van de openbare omroep om een Nederlandse warenhuisketen geld te laten verdienen met de verkoop van verspakketten met het label van ‘Dagelijkse Kost’?” Dat vraagt tv-journalist Mark Coenegracht zich af in de nieuwste aflevering van de podcast ‘HLN Mediawatchers’. “Geen enkel probleem dat Jeroen Meus een extraatje verdient, maar een omroep die werkt en leeft

Lees meer »

Na bijna 10 jaar komt Sam Gooris met nieuwe solomuziek: “Ik ben écht niet bezig met records, nominaties of hoeveel optredens ik per jaar heb”

Het heeft bijna 10 jaar geduurd, maar Sam Gooris (51) pakt nog eens uit met een nieuwe solosingle. Aan populariteit heeft de man geen gebrek, want met klassiekers als ‘Laat Het Gras Maar Groeien’, ‘Basketsloefkes’ en ‘Marijke’ draait de sympathieke hij al jaren succesvol mee in de Vlaamse showbizz. “Met alle respect voor mijn collega’s, maar ik ben écht niet

Lees meer »

Ophef na ontslag vakbondskandidaat ArgenX in Gent: “Directie maakt sociaal overleg onmogelijk”

Bij biotechbedrijf Argenx in Gent eisen vakbonden dat het ontslag van een vakbondskandidaat ongedaan wordt gemaakt. De werknemer was 1 van de 2 kandidaten om de vakbond te vertegenwoordigen. Volgens de vakbond is de werknemer ontslagen, omdat de directie zo geen sociaal overleg moet organiseren. Bij Argenx in Gent werken ongeveer 350 mensen. De directie was nog niet bereikbaar voor

Lees meer »

RC Genk bevestigt het vertrek van Vrancken: “Wouter besloot lange termijn verbintenis niet te honoreren”

Racing Genk heeft het vertrek van Wouter Vrancken (45) nu ook officieel aangekondigd. De coach verlaat per direct de Limburgers na twee seizoenen. “Reeds voor de dubbele confrontatie met Club Brugge liet de entourage van Wouter Vrancken weten dat hij de voorkeur geeft aan een nieuwe uitdaging”, laat Genk weten in een persbericht. Woensdag al vonden AA Gent en Racing

Lees meer »

Ondanks druk van Vlaams Belang-politicus krijgt weggenomen kunstwerk plaats op andere expo: “We zijn het niet eens met censuur”

Ter ere van haar vijfjarige bestaan organiseerde serviceclub Spectrum uit Ronse afgelopen weekend een tentoonstelling. Karel Thienpont uit Maarkedal is één van de circa twintig artiesten die er hun werk aan het grote publiek mochten tonen. Een van zijn werken, een keramische pot met een politieke boodschap, moest verwijderd worden onder druk van Erik Tack. Het voormalig parlementslid voor Vlaams

Lees meer »

(H)eerlijk Brugge zet duurzame voeding in de kijker

Tijdens het weekend van 25 en 26 mei vindt in het Koningin Astridpark de zevende editie plaats van (H)eerlijk Brugge, hét familiefestival rond duurzame voeding. Centraal staat het thema voedselresten.
The post (H)eerlijk Brugge zet duurzame voeding in de kijker appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zonnig weer zorgt voor topweekend aan de kust

De toeristische sector aan de kust kan tevreden terugblikken op het verlengde Hemelvaartsweekend. Volgens provinciebedrijf Westtoer werden dankzij het zonnige lenteweer 700.000 toeristische overnachtingen en 550.000 dagtoeristen genoteerd. Tijdens hun lentevakantie trokken ook heel wat Franstalige Belgen naar de kust.

Lees meer »