Brugge blijft ook in 2024 en 2025 vasthouden aan kerstcontainers

Tot en met 2025 blijft Brugge vasthouden aan de ‘verfraaide’ zwarte containers op de Kerstmarkt. Maar in 2026 zijn ze afbetaald. Het stadsbestuur beraadt zich over de toekomst. Ook de ecologische kunstijspiste wordt in vraag gesteld.

“Heeft het Brugs stadsbestuur een bocht gemaakt?”, vroeg oppositieraadslid Nele Caus (N-VA) zich maandagavond tijdens de Brugse gemeenteraad af. Ze verwees naar de evaluatie van de vorige kerstmarkt, waarin vragen gesteld werden over de beleving op de ecologische ijspiste zonder ijs: “En is het waar dat de stad af wil van de verguisde kerstcontainers?”

Afbetaald

Toerismeschepen Mieke Hoste (Vooruit) loochende die geruchten: “De Stad heeft met het fiat van de gemeenteraad in 2019 die kerstcontainers aangekocht. Doordat het Brugs Handelscentrum die containers elk jaar huurt, zal het bedrag in zes jaar tijd terugbetaald zijn.”

“De opsmuk van de containers wordt gesmaakt. In 2024 en 2025 zullen ze nog verhuurd worden. Pas vanaf 2026 kan er sprake zijn van vernieuwing, de voorbereiding is begonnen, maar er is nog geen beslissing.”

Echt ijs

Schepen Franky Demon (CD&V) vulde aan: “Ik zou zelf liever schaatsen op echt ijs, maar we hebben om ecologische redenen voor kunstijs gekozen. De beleving is ondermaats. Ik heb mijn diensten gevraagd om te onderzoeken hoeveel energie de huidige installatie verbruikt en om dit te vergelijken met een echte ijspiste.”

Raadslid Karin Robert (Groen) opperde: “Waarom niet kiezen voor een rolschaatspiste?” Franky Demon wuifde dit voorstel weg: “Dan heb je absoluut geen kerstsfeer.”

Nederlands

Wat de kerstmarkt betreft, vroeg Nele Caus (N-VA) om de ambachtelijke vereniging Handmade in Brugge te betrekken bij de invulling van de standen.

An Braem (Vlaams Belang) ergerde zich aan het feit dat sommige standhouders op de kerstmarkt geen Nederlands spreken: “Mijn dochter kon niet eens een kaars kopen, de verkoper begreep haar niet.”

The post Brugge blijft ook in 2024 en 2025 vasthouden aan kerstcontainers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Bosalliantie schenkt Brugge het Gouden Boslabel

De Bosalliantie, een samenwerking tussen overheden en (natuur)organisaties, heeft het Gouden Boslabel uitgereikt aan de stad Brugge. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem mocht de label in ontvangst nemen: “Brugge plantte van heel Vlaanderen het meeste bomen aan. We worden beloond voor onze inspanningen om van Brugge een meer leefbare stad met meer bomen, bloemen, parken en bos te

Lees meer »

Reconstructie. Hoe BBC-podcast grootste mensensmokkelaar van Europa kliste: “Scorpion” kreeg 10 jaar cel en boete van 1 miljoen in ons land

Hij kreeg in ons land een celstraf van 10 jaar en een boete van net geen miljoen euro. Barzan M. (36) is al enkele jaren de meeste gezochte smokkelaar van Europa. Maar hij wist telkens de dans te ontspringen. Tot een BBC-reporter hem kon traceren in zijn thuisland Irak én zelfs een interview met hem had. “Ik heb misschien wel

Lees meer »

Horeca Poperinge-Heuvelland heeft nieuwe voorzitter

Marijn Struye (38) van het hotel-restaurant ‘t Sparhof in de Wulvestraat in Dranouter is de nieuwe voorzitter van Horeca Regio Poperinge-Heuvelland. Hij volgt in die functie Bert Recour (48) van hotel-restaurant Pegasus in de G. Gezellestraat in Poperinge op.
The post Horeca Poperinge-Heuvelland heeft nieuwe voorzitter appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Dit is het “onflatteuze” portret van Australische miljardair dat ze uit tentoonstelling wil laten halen

De Australische miljardair Gina Rinehart (70) heeft het belangrijkste museum van hoofdstad Canberra gevraagd een portret van haar te verwijderen, omdat ze het kunstwerk niet geslaagd vindt. Het schilderij van de bekroonde kunstenaar Vincent Namatjira hangt tussen 20 andere portretten van bijvoorbeeld koningin Elizabeth II en de voormalige premier Julia Gillard op een tentoonstelling in de National Gallery of Australia.

Lees meer »

Leven met een deadline: “Deze studentenprotesten zijn meer dan slechts een uiting van solidariteit”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post

Lees meer »

Hilde Dumez debuteert met roman ‘Afspraak in Ligurië’

De bibliotheek was onlangs het decor voor de boekvoorstelling van de eerste roman van Hilde Dumez. De Zwevegemse heeft altijd al een passie gehad voor het schrijven, maar toch duurde het nog een tijdje vooraleer het eerste boek er was.
The post Hilde Dumez debuteert met roman ‘Afspraak in Ligurië’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nu Nederland de grenzen sluit: wijken asielzoekers straks uit naar ons land?

Nederland gaat zijn strengste asielbeleid ooit voeren: asielaanvragen worden opgeschort, het recht op opvang wordt beperkt en automatische gezinshereniging wordt geschrapt. Gaat dat asielzoekers doen uitwijken naar België? Migratie-onderzoeker Pascal Debruyne legt uit hoe groot of klein de impact kan zijn op ons land. “Ik denk niet dat wíj nu ook ons asielbeleid moeten verstrengen.”

Lees meer »